Kjerringråd logo

kjerringråd > bunadsølv > bunadsølv

Bunadsølv - kjerringråd

Bunadsølv er ganske vanskelig å gjøre reint eller pusse. Dette på grunn av at det er så mange krinkelkroker på det at det er vanskelig å komme til med vanlige pussekluter. Vi har fått innsendt et tips som går på å lage et bad for bunadssølvet. Oppskriften på dette er som følger:

Legg det du har av bunadsølv oppi vaskekummen og la det ligge der å godgjøre seg noen minutter før du skyller det godt og lenge i reint vann. Tørk så det hele med en myk klut slik at det ikke blir merker der vannet tørker. Nå er bunadsølvet ditt reint og fint.

Anbefaling fra gullsmed

Gullsmeder anbefaler å oppbevare bunadssølv i tette plastikkposer for å forhindre at det skal korrodere. I tillegg til å beskytte mot korrosjon vil posene også beskytte mot riper og forhindre tilgang på luft som er grunnen til at at sølv anløper. Ikke bruk strikk rundt posene, dette vil sette merker på sølvet.

Bunadsølv

Nina skrev 2007-07-03:

Min bestefar er sølvsmed og han bruker alltid tannkrem for å få sølvet til å skinne pent :-D

Markus skrev 2008-04-09:

Du kan også ganske enkelt få kjøpt sølvrens av en sølvsmed i ditt nærområde.

Siri skrev 2008-05-16:

Legg aluminiumsfolie i bunn av vasken, tapp i lunkent vann, tilsett omtrent en teskje salt, og legg sølvet oppi! Veldig effektivt, raskt og helt naturlig.

Helene skrev 2009-04-08:

Legg aluminiumsfolie i bunnen av vasken. fyll i med varmt vann og tilsett ca en ss bakepulver per halvliter vann. Pass på at vannet dekker alt sølvet og at sølvet er i kontakt med aluminiumsfolien. Den kjemiske reaksjonen gjør at sølvet blir skinnende rent. La det ligge et par minutter og skyll godt.

Tati skrev 2009-05-16:

Hvordan skal jeg få renset/piffet opp sølvbåndene på Nordmørsbudnaden?

Frida skrev 2009-05-16:

Jeg har akkurat pusset sølv på bunaden med viskelær, det er kjempelett og ble knallbra! :-)

Desperat. 17 mai i morgen skrev 2010-05-16:

Den med bakepulver virka best, syns jeg. Prøvde med eddik og zalo og med salt og aliminiumsfolie, men aliminiumsfolie og bakpulver var genialt.

Prøvdalt skrev 2011-05-12:

Det var helt supert med alufolie og bakepulver, ja. Det anbefales.

Fornøyd skrev 2011-05-16:

Prøvde tannkrem på ganske sort sølv på vesken og det ble super bra. Takk for tips.

Uffda skrev 2011-05-28:

Jeg prøvde bakepulvermetoden på en antikk nydelig emaljert sukkerklype. Den var veldig oksidert og ganske vanskelig å pusse for hånd, så jeg tenkte å prøve en lettere metode. Det var ikke så lurt-da jeg tok den opp av vannet viste det seg at den var i plett og alt sølvet var borte. Tror det koster litt å forsølve opp igjen. Holder meg til håndpuss fra nå av.

Ina skrev 2011-08-27:

Pusset med tannkrem. Det funket kjempebra. Takk for tipset.


Diskuter bunadsølv

Fornavn/Kallenavn: Kommentar:

Personvernerklæring | Sidekart | © www.kjerringrad.com