Kjerringråd logo

kjerringråd > jordslag > jordslag

Jordslag - kjerringråd

Jordslag kommer av at tekstiler ligger for fuktig. Det er rett og slett mugg som vokser på tekstilene når de ligger lagret fuktig. Båtkalesjer er ofte veldig utsatt for dette, da de ofte er fuktige under lagring, men klær kan også få det.

Fjerning av jordslag kan gjøres på følgende måte. Lag en løsning av eddik og vann i forholdet 0,2 til 1. Det vil si to desiliter eddik til en liter vann. La tekstilene du skal fjerne jordslag av ligge i bløt i denne løsningen ett døgn før du vasker de på vanlig måte. Større tekstiler kan man bare skylle godt i ferskvann.

Jordslag

Elisabeth skrev 2007-08-13:

Hva med ting som ikke kan ligge i bløt, som kalesjen til barnevogna? Er jordslag farlig?

Gunne skrev 2007-09-10:

Jeg har også fått jordslag på barnevogntaket mitt, og det kan jo ikke legges i vann. Tips?

Garthern skrev 2008-01-18:

Angående jorslag, er det 7% eller 35% eddik?

Karin skrev 2008-01-19:

Jeg har testet dette og jeg brukte 35% eddik. Jeg hadde det også på barnevogna og jeg bløtla området som var angrepet av jordslag med en fuktig klut og det fungerte.

Janicke skrev 2009-07-30:

Jeg brukte 2 dl eddik til 1 liter vann for å fjerne jordslag på vogntrekk, det lå i ett døgn, men flekkene er fortsatt der. Var det forlite eddik?

Piris skrev 2010-08-25:

Jeg har klart det helt store. En helg jeg skulle bort fikk jeg desverre merke på kroppen at hastverk faktisk er lastverk. For å gjøre en lang historie kort: Klærne ble liggende i vaskemaskina for lenge, og nå lukter de skrekkelig vondt. Jeg har vasket de to ganger etterpå uten noen merkbar forskjell. Jeg har vært inne på tanken med eddik, men har også hørt at dette kan ødelegge klærne? Det gjelder klær for til sammen flere tusen kroner.

Guri skrev 2010-09-20:

Eddik er et utmerket middel for å fjerne vond lukt, f.eks litt eddik og vann i termosen som har stått for lenge. Vask med eddikvann hvis katta har vært uheldig og gjort ifra seg på golvet. Bruk aldri grønnsåpe eller salmiakk. Eddik skader ikke tekstiler. Det får derimot tekstiler til å holde bedre på fargen.

Mor skrev 2011-02-02:

Jannicke, har du brukt 35% eddik (eddikessens)? Bordeddik er mye svakere, ca. 7%.

Sverke skrev 2011-05-26:

Tro det eller ei: Klær som har ligget for lenge i vann kan helbredes med Pyrisept! En liten dæsj i en balje med vann noen timer gjør susen. Ellers så kan nevnes at båtkalesjer hverken tåler klor eller varmt vann.

Anne skrev 2011-07-07:

Hva med jordslag på belgen til trekkspill? Skulle ta det opp, både trekkspillet og kofferten luktet sånn. Hva skal jeg gjøre, renseri? Veldig takksom for svar.

Bjørn skrev 2011-08-27:

Hva med jordslag på hvite hagemøbler i plast?


Diskuter jordslag

Fornavn/Kallenavn: Kommentar:

Personvernerklæring | Sidekart | © www.kjerringrad.com