Kjerringråd logo

Kattetiss - kommentarer side 3.

Fortsettelse av kommentarer fra side 2 om kattetiss.

kattemamman skrev 2011-09-07:

Jeg har hatt katt hele livet mitt. Jeg kan nok ikke svare på alt her inne, men kan prøve å oppklare litt. Katter er i hovedsak svært renslige dyr, som sagt tidligere, vil de ikke gjøre fra seg i nærheten av maten for eksempel. Men vår oppfatning av renslighet kan vel kanskje avvike litt fra katters mening om det samme.

Om du plages med at katten/kattungen ikke vil tisse i kattedoen, er det første du bør spørre deg om er hvorfor, ikke noe vits i å fjerne lukt før hovedproblemet er løst. Grunner til at katter tisser der de ikke skal kan være mange, men skal prøve å komme med en sjekkliste:

Stiller du deg disse spørsmålene og kan svare ja, kan du gå videre for å finne ut årsaken. Er katten sterilisert? Om ikke, så få det gjort om du ikke er veldig interessert i å få kattunger, dette vil gjøre livet til eier og katt lettere og et ansvar alle katte eiere bør ta, uavhengig om du har hunnkatt eller hannkatt. Tisser katten slik at den får dekt over det den har gjort, eller tisser den på et flatt område uten mulighet for å skjule det?

Katter som tisser for at de må, vil ofte prøve å grave det ned eller dekke det til, f.eks. i sofa kan de prøve å dra et pledd over el.lignende. Om de er stresset eller markerer skvetter de gjerne, uavhengig av hvordan området de tisser på ser ut. Om katten skvetter, finn ut om den er stresset, fjern stress og uro. Om den prøver å dekke til, kan det være tegn på at katten ikke er fornøyd med doet sitt (anbefaler catsan, blå pose, dagligvarebutikk)

Om du ikke vil ha lukt fra kattesanden i huset, kan denne reduseres ved å blande ut litt klor med vann og ha dette nederst i kattesanden, med et godt lag kattesand over, dette hjelper til å fjerne lukt. Om alt dette er sjekket ut, er det på tide med et dyrlegebesøk, det er faktisk mulig katten er syk, og at tissingen er et symptom, selv om de ovennevnte årsakene er helt klart mer vanlige.

Så til dere som plages med kattetiss ute, har egentlig ikke vært særlig plaget med det selv, men kan forklare litt årsaker som kan hjelpe til å løse situasjonen. Katter har territorier, grenser som ikke er synlige for oss, katter markerer sjelden på sitt eget territorium, utenom av nødvendighet (altså ikke markering), MEN de vil markere overgangen/grensen til sitt territorium, dette er grunnen til at mennesker oftere plages med at nabokatten gjør ifra seg på tomten, enn at katteeiere gjør det. Har ikke prøvd eddik, men finkornet pepper fungerer greit, rak det litt ned i sanden, og strø en dag det ikke blåser for mye. Sesonger kan også ha noe å si, mine nåværende katter bruker kattedo bare på vinterhalvåret, men så snart snøen er borte, ser vi ikke de i sanden før neste snøfall.

Lykke til alle katteeiere, husk at katter er renslige, og at det er opp til oss ansvarlige katteeiere å legge til rette for at de kan være det, både på våre og deres premisser.

Fjerning av lukt: klor nøytraliserer i min erfaring kattepisslukt ganske bra, eventuelt klorholdige vaskeprodukter, har også hørt om å bruke eddik i stedet for tøymykner, og bakepulver i stedet for vaskepulver på det som kan maskinvaskes, har ikke prøvd det selv, men har hørt at dette skal fungere supert på fjerning av kattetiss lukt.

Et siste tips, en selvfølge mener jeg, men enkelte henger fast i gamle holdninger, så tar det med allikevel. Ikke dytt nesen eller ansiktet til katten i tisset eller avføringen når den har gjort ifra seg der den ikke skal, noen hevder dette fungerer, men i senere tid er det avdekket at dette faktisk kan føre til en bekreftelse ovenfor katten, at dette er et fantastisk sted å gjøre ifra seg.

Susann skrev 2011-10-24:

Jeg tok appelsinskall og pepper i kokende vann, lot dette stå en god stund før jeg helte på eddik å skvatt det langs gjerder å rund på steder jeg har sett katter. Nok er nok, kattene skal vekk.

luftrenser skrev 2011-11-09:

Vi har ei sterilisert katte som tisset i skinsofaen. Vi har prøvd alle rådene her inne og ikke noe har fungert. Vi har til og med byttet sofa og gulvet under (har tregolv). Hun tisset i den nye sofaen første dagen, lå over en voksduk tett med pepper, edikkkskåler og appelsinskall uten effekt. Så på en katteadtferdsspesialist på TV og han brukte en boks som blåste ut luft når katta var i nærheten. Noe slik finnes ikke i Norge, men vi har doluftfriskere som sender ut litt godluft når noen går forbi. Jeg satte 2 slike i sofaen (med vaniljeduft) og etter det har hun ikke vært i sofaen. De kan kjøpes i alle matvarebutikker og koster mye mindre enn en ny sofa.

Tina skrev 2011-11-09:

Jg har en katt på 13-14 uker som fremdeles gjør ifra seg under sofaen min. Går det an og ta eddik og prøve og se om han ikkje gjør det lenger eller skal jeg prøve pepper?

Veldig glad skrev 2012-01-02:

Jeg er veldig glad jeg ikke har katt altså, og ikke skal jeg ha det heller.

Jeanette skrev 2012-01-09:

En katt tisset nettopp på Bergans jakka mi, og den kan ikke vaskes på over 40 grader. Hva skal jeg gjøre? Skal jeg vaske den på høyere grader, eller bare vaske den flere ganger? Jeg skal aldri ha meg katt.

Kommentarside:  1    2    3  


Diskuter kattetiss

Fornavn/Kallenavn: Kommentar:

Personvernerklæring | Sidekart | © www.kjerringrad.com

ToppBlogg - toppliste for bloggere