Kjerringråd logo

Munnskold eller after - kommentarer side 3.

Fortsettelse av kommentarer fra side 2 om munnskold eller after.

Renny123 skrev 2009-04-01:

Hei. Jeg har hatt problemer med munnskold lenge, å jeg bruker longo vital fast. Dette hjelper meg veldig. Men jeg har også hørt at jod 2% liniment skal være veldig effektiv å gurgle i munnen. Stemmer dette?

RSV skrev 2009-04-02:

Oral medic, koster ca 100 kr og skal påføres aftene. Svir som inn i svarte, men legger en hinne utenpå blemma som blir der til den har grodd. Det eneste som har gitt lindring så langt.

mu skrev 2009-04-14:

Corsodyl munnvann lindrer smertene ihvertfall :)

Lene skrev 2009-04-22:

Jeg har slitt med after konstant i 2 år. Blemmene ble borte etter ca. 1-2 uker etter at jeg begynte å spise basisk mat. Det er verdt et forsøk for dere som sliter.

SPL skrev 2009-04-23:

Hibitane er det gamle navnet på Corsodyl munnskyllevann som er å få tak i på apoteket. Man kan skylle munnen eller bruke bare en q -tip.

Heidi skrev 2009-05-05:

Jeg bruker Myrrhatinktur som man får kjøpt på apoteket. Det svir fryktelig idet man tar det på, men det lindrer veldig.

Jenni skrev 2009-05-08:

Jeg har brukt alle slags tips og råd som står her. Men det hjelper ikke, bruker Zendium daglig og skyller munnen daglig også, og jeg blir aldri kvitt det. Har hatt det i kanskje 8-10 år nå. og det er kjempe irriterende. Kanskje det kommer flere tips? Jeg har prøvd alle tipsene her og ingenting funker så langt og blemmene svir noe sinnsykt og er ikke til å holde ut. Jeg får ikke i meg mat hver gang jeg har munnskold så det går raskt utover vekten min. jeg mister 2-4 kg hver gang jeg har munnskold fordi jeg ikke klarer å få i meg noe. Jeg håper virkelig jeg får noe som lindrer munnskoldene mine.

Anonym3 skrev 2009-05-26:

Jeg får som regel bare 1-2 om gangen, men det er like ille. Får det i kinnene, ved fortennene nede eller på den tråden under tunga - det er helt forferdelig. Har skiftet tannkrem til Zendium, men får munnskold likevel. Bruker medisin til å dempe smertene, men det funker bare de første minuttene, så er det påan igjen. Et tips er kanskje isbit, det funka litt og iset ned området.

Casey skrev 2009-06-19:

Jeg har vært plaget av munnskold siden jeg var liten. Jeg pleier å få 3-6 stk. på en gang og det er veldig vondt. Jeg var innom her i går (pga. 5 munnskold) og leste alle kommentarene. Noen hadde skrevet Oralmedic funker og det kjøpte jeg i går og brukte den. Etter noen sekunder er smerten borte, helt borte. Det anbefales.

Millie skrev 2009-06-19:

Corsodyl har i alle år funket utrolig bra for meg, i hvertfall. Det var min mormor som tvang det i meg da jeg var liten. Bare skyll godt og jevnlig, så blir det bra! :)

Karidari skrev 2009-07-05:

Jeg har hatt after/munnskold i mange år nå, men det har vært verst i de to siste. Jeg får nesten alltid nederst og øverst i kinnene, mest ved framtennene, men har også hatt på tungen og i svelget. De blir ca like store som en negl, og det blir byller. Jeg ar hatt opp til 5 samtidig. Det er utrolig vondt når jeg har det, og det ødelegger humør og apetitt. Det er vondt bare jeg beveger munnen det minste. Jeg bruker zendium daglig, og jeg har prøvd mange kjerringråd, men de funker aldri. Jod, vademecum, listerine, salt, tannkrem, ingenting virker. Ender opp med at de ikke gror før 14 dager. Tenker kanskje jeg må dra på apoteket og kjøpe oral medic i morgen og se om det virker.

Jan Rudolf skrev 2009-08-15:

Behandling av recidiverende after handler kun om smertelindring. Men uansett behandling etter utbrudd er min mangeåring erfaring at hele forløpet tar ca 10 dager, med eller uten smertelindrende preparater. Forebyggende er tannpasta uten såpemiddel. F.eks. Zendium. Denne tannpastaen bryter ikke ned obverflateslimet i munnen, og dermed bryter ikke after ut i samme frekvens som tidligere. Jeg hadde mangeårige problemer med after. Etter bytte til Zendium, opptrer sårene kun sporadisk og svært sjelden.

MH skrev 2009-08-17:

Har erfart at peanøtter ikke er bra. Får after av det. Jeg kjøpte GUM Gengigel på apoteket. Det finnes også som munnskyll. Det virker tilfredstillende. Nå får jeg spist og pusset tennene uten altfor mye smerter i hvertfall. Skal jamen forsøke å bytte tannkrem.

Aftemann skrev 2009-08-17:

Oral medic er et nytt produkt som selges på apoteket. Svinedyrt i lengden, og gjør sykt vondt å påføre, men det er det absolutt verdt. Det reddet sommerferien.

FRE skrev 2009-08-17:

Til alle som plages av munnskold, prøv Hextril. Det er et munnskyllemiddel og fås på apotek. Hele munnen blir nummen, inkludert eventuelle munskold. Du merker ikke lenger smerter i munnen, selv ikke under spising. Skyll maks 2-3 ganger om dagen (ellers blir en helt snodig og følelsesløs i kjeften). Munskold forvinner fort. Når de er borde anbefales det å stoppe behandlingen. Du skal uansett ikke holde på mer enn i 14 dager. Tunga bør ikke utsettes for stoffet i alt for stor grad (svie). (Pensle på stoffet med vattpinne om munnskold på tunga.) En ulempe er at smaksløker ikke helt er seg selv etterpå så skyllingen bør foretas etter matinntak.

Lars 33 år skrev 2009-08-22:

Har vært regelmessig plaget av munnskold eller after siden jeg var 6-7 år, i enkelte perioder mer intenst og hyppig enn andre. I intense perioder kan jeg ha opptil 5-6 sår samdig. Ofte store og små om hverandre. Dette kan gå over flere uker, hvor gamle sår avløses av nye. Størrste såret jeg har hatt var på størrelse med en 50-øring! Når det er mange og store sår kan jeg merke det på den fysiske allmenntilstanden. Blir slapp, hovne lymfekjertler i halsen og av og til nesten forkjølelses lignende symptomer. Det verste er nesten at det i intense perioder i stor grad kan påvirke psyken og livskvaliteten. Merker at sårene gjerne kommer i stressperioder, uten at dette er en forutsetning. Bitt i leppa fører også nesten alltid til sår.

Jeg blir lei av dette, og jeg vet at ingen ting dessverre hjelper på lang sikt. Vet at det går over hos mange og man ikke får det mer, men det er ikke noe man kan gjøre for å bli kvitt det permanent. Skolemedisinen har ingen løsning og vet lite om dette. Har nå begynt med en kur med Borax D-12, en homeopatisk medisin som visstnok skal hjelpe. Har ikke stor tro på det, men vi får se.

Linding av det enkelte sår er kanskje like så viktig som varig kur. Og her har jeg prøvd det meste. Tro meg. Og kjerringrådene med brunnost osv, osv. er bare tull og det er også det meste av lindrende medisinske hjelpemidler. Bare noe klin uten virkning. Har også prøvd noe som kalles Oral Patches (plastre) som man kan klistre på som dekker sårene og skal gjøre at de gror raskere. Stort sett hjelper det ikke, da de er vansklig å plassere og virker de så tar det nesten like lang tid som uten. Er du uheldig, så kan de faktisk ofte forårsake nye sår rett i næreheten da de sliter på slimhinnene i munnen.

Men jeg har to enkle råd som jeg vet at virker. Det ene gjør at sårene gror litt (bare litt) raskere og blir mindre intense. Det er kraftig rensing av såret med Vademecum på en bommulspinne. Det desinfiserer såret, og virker som om det stopper utviklingen til en viss grad. Dette er smertefullt og mer smertefullt blir det. For jeg har oppdaget at hvis jeg renser såret så kraftig at det blør, så gror det raskere. Rensing med Vademecum virker dessuten noe smertestillende en kort periode. Når det gjelder smertestilling, så finnes det en gel som heter Anbesol. Den er sterk og mot orale smerter. Den virker over lengre tid og er særlig bra for påføring ca. 5 minutter før man spiser. Da lindres smertene ved spisning betraktelig. Haken er imildertid at den ikke er å få kjøpt i Norge, men i USA og er dyr å bestille på nett. Så kjøp et stort lager hver gang du er i USA. Det gjør jeg. Gelen er godkjent legemiddel i USA, og det er ingen vists å stole blindt på norske helsemyndigheter.

Munnskold er dessverre ikke stort å gjøre med utover dette. Kanskje man blir kvitt det en gang eller ikke. En ting til som er viktig er tid. Sårene tar tid, men ikke veldig lang tid. Bit tennene sammen og hold motet oppe.

Rabarbara skrev 2009-08-24:

Jeg fikk tak i en liten dråpeflaske til bruk mot munnskold i utlandet. Den inneholder 5% rabarbara-ekstrakt og 1% saltvann, ellers bare vann. Det påføres såret direkte, og for meg kan dette stoppe/reversere utbruddet hvis jeg oppdager det tidlig nok, og lindrer ellers meget effektivt (og uten mye svie ved påføring) mens det går over av seg selv.

Kanskje kjenner noen til et middel som inneholder rabarbara-ekstrakt her også, eventuelt blir det å spise veldig mye rabarbara.

Bente skrev 2009-08-27:

Hvilke apotek i Oslo har Oralmedic? Har vært på flere uten fangst. Setter pris på konkrete tips. Aftamed demper litt en kort stund bare for meg. Longo vital har omtrent vært livreddende her. Men må taes helt slavisk, glemmmer man en dag innimellom funker det ikke.

Lars 33 skrev 2009-09-05:

Apoteket på Aker Brygge selger det. Husker ikke helt hva det heter, men tror det bare er ett apotek der. Kan det være Vitus? Oralmedic er veldig dyrt. En behandling koster nesten 60 kr, dvs til ett munnskold og det varer som regel helt til det er borte. Det fjerner ikke såret og det gror nok ikke noe raskere, men det legger en smertelindrende hinne over såret som varer til det er borte. Det beste jeg har prøvd a smertelindring så langt. Men prisen er jo vanvittig.

Arnonym skrev 2009-09-07:

Jeg fikk dette for 3 dager siden, og jeg har vært på legevakten og akutten fordi dette var så vondt. Nå går jeg på mrdisin, men det funker ikke. Er det noen som vet hvor legen dette kan vare og hva som virkelig hjelper sånn at jeg kan bli kvitt dette for altid?

Marius skrev 2009-09-28:

Hei, jeg har vært ekstremt plaget av munnsår i ca 20 år, og prøvd det meste innen medisin. Etter et lengre opphold i utlandet (6 mnd) merket jeg at jeg først fikk munnsår når jeg kom hjem til Norge. Kom frem til at det eneste jeg ikke hadde spist i utlandet var tomat. Holder meg unna tomat nå, og det gjør underverker. Har ikke slått ut på allergitester på tomat, men det er tydeligvis et eller annet i det, som gjør at jeg får after på slimhinnene. Virker som at det er friske og soltørkede tomater som er værst. Ketchup, tomatpure etc går stort sett greit.

Kommentarside:  1    2    3   4    5    6   


Diskuter munnskold eller after

Fornavn/Kallenavn: Kommentar:

Personvernerklæring | Sidekart | © www.kjerringrad.com

ToppBlogg - toppliste for bloggere