Rosenrot

Rosenrot

I vårt nyhetsbrev denne gang tenkte vi å informere om en plante som heter rosenrot. Dette er en av våre viltvoksende urter og har blitt brukt i forskjellige kjerringråd opp gjennom tidene.

Rosenrot er en plante som vokser i vårt klima i Norden. Den blir i dag brukt som helsekost og er kjent for sin energigivende egenskap. Forskning viser at rosenrot øker både psykisk og fysisk evne til å yte. I tillegg øker man motivasjon og humør ved hjelp av denne urten.

Selv om rosenrot er lite kjent som en medisinplante, så har den blitt brukt i urtemedisin i Europa i over 3000 år. Da hovedsakelig blandet i alkohol eller vann og brukt som en mikstur som styrkedrikk. Det finnes også beskrivelser av at den ble brukt som medisin i vikingtiden. Moderne forskning viser at den øker kroppens motstandsdyktighet mot stress ved å regulere kroppens hormonreaksjoner.

Det er flere deler av planten som er i bruk som kosttilskudd.

  1. Rota av rosenrot har en positiv effekt på å øke fysisk utholdenhet og blir også brukt som et potensmiddel.
  2. Et avkok av blomsten til rosenrot har blitt brukt for å kurere magesmerter og urolig mage.
  3. I tidligere tider tygget man også blomsten rå som medisin mot tuberkulose.

Beskrivelse av rosenrot

Rosenrot har sitt naturlige habitat i fjellet i Norge. Navnet har den fått på grunn av at rota har en duft som ligner på roseduft. Planten kan ligne på en liten kaktus. Det svenske navnet på planten er fjällkaktus. Urten blir 10 til 25 cm. Den blomstrer med gule blomster fra mai til august. Rosenrot er ikke sambu, det vil si at hann- og hunnblomstene ikke vokser på samme stengel.

Rosenrot

Kjært barn har som kjent mange navn. Det er også brukt en del forskjellige navn om planten. Disse er blant annet:

Kan man kjøpe rosenrot?

Ja, rosenrot fås kjøpt hos de fleste helsekostforretninger i Norge. Da i form av kosttilskudd. Den finnes også på en del nettbutikker. Man kan blant annet bestille gratis prøvepakning av rosenrot hos Efi. Den er karakterisert som nordens ginseng og har blitt mer og mer anerkjent i det siste. For mer informasjon om rosenrot kan man se på Wikipedia.

Personvernerklæring | Sidekart | © www.kjerringrad.com