Kjerringråd logo

kjerringråd > prolaps > prolaps

Prolaps - kjerringråd

Ordet prolaps betyr rett og slett å falle ut av plass. Prolaps blir brukt om en skiveutglidning i ryggen. Ryggsøylen er satt sammen av bruskskiver og knokler og bruskskivene er med på å gjøre ryggsøyla myk. En prolaps oppstår når ei bruskskive blir forskjøvet ut av sin opprinnelige posisjon og vi får en rygg prolaps. Men det kan også oppstå i nakken. Behandling av rygg prolaps vil i noen tilfeller være operasjon. Men man kan også prøve å forebygge problemet. Den beste forebygging vil være trening slik at muskulaturen som holder opp og beveger ryggsøylen er i god form.

Den mest kjente formen for prolaps er isjas. Denne lidelsen oppstår ved at prolapsen trykker på isjiasnerven. Dette medfører i hovedsak symptomer som smerte i ryggen.

Tips til prolaps

En innsender har sendt oss et lite tips til hvordan man kan bli kvitt smerter i forbindelse med et prolaps som presser på isjiasnerven. Det går ut på å legge en muskatnøtt i lomma, sier han. Denne skal man ha i lomma i flere dager. Etter noen dager er smertene borte og man er blitt kvitt problemet, påstår han.

Prolaps

Odd skrev 2008-04-20:

Muskatnøtt i lomma var noe som har vært brukt mot revmatiske smerter og ryggsmerter hos den eldre generasjon. De påstod at nøtta måtte ligge i lomma til den ble misfarget, da skulle man være helbredet.

Prolapsen skrev 2008-08-25:

Ja, jeg har også hørt dette med muskattnøtt i lomma, men jeg kan anbefale alle andre med dette problemet ei bok som heter eriks ryggbok, den har vært til utrolig stor hjelp for meg i allefall.

Jon skrev 2009-03-15:

Har slitt med kontinuerlige smerter i over 6 år pga prolaps i korsryggen l4 l5 området. Ble nektet operasjon pga ung alder. Fysioterapi, ingen hjelp etter 91 behandlinger. Takk for tips.

Renèe skrev 2009-04-11:

Forsøk spikermatte, den svenske spikmattan er helt fantastisk hjelp mot prolaps og en mengde andre ryggproblemer.

dolly skrev 2009-04-20:

Vigtig melding: Dette med den muskat nøtta virker, bare prøv, var deilig å få vekk de intense smertene...juhuuu

Øystein skrev 2009-05-07:

Etter å ha hatt muskatnøtt i lommen konstant i 4 døgn, har jeg dessverre like vondt.

FrkS skrev 2009-07-01:

Må jeg gå til kiroprator? Jeg er livredd kiropraktorer. Har endelig vært til MR etter 3 år med konstant smerter i ryggen, fikk påbevisst prolaps.

LMO skrev 2009-07-11:

Ja FrkS, her er nok kiropraktor/fysioterapeut tipset, samt trening av mage/rygg. Fine tips på youtube også.

Torbkill skrev 2009-07-17:

Fikk påvist prolaps for over ti år siden. Har holdt det i sjakk ved (tror jeg) normal fysisk aktivitet. Men ligger nå utslått på 2 døgnet etter to lange biletapper på ferien. Intense smerter, går på smertelindrende. Tror trening er stikkordet. Til LMO: Hvor på youtube finner du øvelsene?

Charlie skrev 2009-08-04:

Fikk påvist prolaps for 7 år siden hos kiropraktor og fikk vite det at hvis jeg ikke begynte å trene og gå til kiropraktor så var jeg lam innen jeg ble 20 til 22. Jeg går enda, men har gått til kiropraktor siden da. Jeg har fortsatt stærke smærter, men ikke hver dag som jeg hadde før. Jeg klarte så vidt å komme meg opp av senga enkelte dager og måtte ha hjelp. Jeg må forsåvidt det enda også noen ganger, men med kiropraktor 1-2 ganger i uka så slipper jeg det. Så tipset mitt er kiropraktor og rygg/mage øvelser. Det er veldig vondt til å begynne med, men det blir mye bedre etter hvert. Og til Tobkill: Bare søk på rygg øvelser på youtube, så finner du mye.

Chris skrev 2009-09-16:

Er det virkelig mulig å bli lam av prolaps? Da er kanskje en operasjon tingen, om det er mulig? Har selv prolaps, og trener 4-5 ganger i uka for å holde det på plass. Og det fungerer faktisk ganske bra. Synd jeg må gjøre dette resten av livet.

Andreas skrev 2009-10-06:

Har slitt med denne prolapsen min i 6-7 år nå tenker jeg, klarer ikke helt å finne ut nøyaktig når det startet, men at det har vært en stor plage er helt sikkert. Skal nå ha en operasjon og håper det da vil gi en positiv virkning på mine nåværende problemer.

Alex skrev 2009-12-11:

Er 16 år og har fått påvist prolaps. Fysioterapi og kiropraktor er fullstendig bortkastede penger.(300 kroner timen for å bli fortalt at det går fremover når det egentlig ikke gjør det) Fotballkarrieren har gått i dass. Hadde smerter i tre dager etter å ha løpt i ti sekunder for å rekke bussen. Jeg gjør ryggøvelser som ikke har gitt noen resultater. Jeg får vel bare begrense meg til gangfart, ikke bøye meg fremover og ikke sitte i lengre perioder for resten av livet.

Oerjan skrev 2010-01-04:

Har hatt en prolaps i snart et år nå. Ikke store ryggsmerter nå lengre, men utstrålinger i venstre fot. Demper smerten med medisin jeg fikk av legen blandet med to paraset. Skal opereres om en måned. Bør jeg grue meg til dette?

Jannike skrev 2010-01-13:

Har hørt at det skal mye til før man får operasjon. Jeg har også hørt at man kan få mer konstante smerter etter en operasjon. Har nettopp fått påvist min andre prolaps. Jeg skal nå starte med trening og fysio. Hadde jeg fått tilbudet om operasjon ville jeg iallefall sjekket opp en del først.

kristine skrev 2010-01-20:

Har selv prolaps mellom L4-L5 og operete for dette for 4 år siden. Desverre som hos så mange andre ryggopererte dannet min kropp for mye arrvev, og smertene som nå er etter oprasjonen er helt grusomme. Hadde heller valgt den smerten jeg hadde tidligere. Har nå fått en ny prolaps og sitter nå med en fot som er halvt lam, men man mister ikke håpet av den grunn.

Karin skrev 2010-01-23:

Jeg lurer på om det er noe som heter små og store prolapser? Hørte ei som sa hun hadde en kjempestor prolaps? Jeg er operert 3 ganger for det,men har aldri hørt legen har sagt at det har vært stor eller liten prolaps.Jeg har hatt like vondt hver gang før en operasjon, den siste var nå den 14.jan.

KÅA skrev 2010-01-24:

Ligger på sykehuset og aventer min 2. prolaps oprasjon. Prolapset ligger i øvre L5, pluss en bruskdannelse i nedre del, som muligens ikke har innvirkning på de uutholldelige smerter jeg har måttet gått med.

Smertene er litt i rygg/sete og tiltar nedoverhøyre fot der det bare øker på til en brennende smerte under og utover mot stortåa. Venter på legene skal bestemme seg hvor de skal angripe problemet. Unner ingen disse smerter. Jeg måtte vente 14 dgr. før jeg kom meg inn på sykhuset.

Yoga skrev 2010-01-25:

Har en prolaps i nakken mellom C5/C6 - har tidvis ganske så vondt og det stråler ned i armen med prikking i fingre. Var hos kiropraktor og akupunktør før det ble påvist på MR, hjalp tidvis littegrann. Det er bra å gå på ski og drive annen fysisk aktivitet som ikke belaster området. Men så har jeg funnet meg en yoga terapist, en veldig dyktig fyr på 55 år som er sykt fleksibel og sprek. Det funker. Mye jobb og det krever selvdisiplin, men alle her er vel enige om alt er bedre enn å ha vondt fra en prolaps. Prøv yoga, og du kommer til å få ett bedre liv. Det har eksistert i flere tusen år. Det er det en grunn til.

Eks-yoga skrev 2010-02-05:

Jeg trente yoga før jeg fikk prolaps, og nå nytter det ikke prøve engang. I hvert fall ikke de øvelsene jeg gjorde før. Kan du, Yoga, anbefale noen possisjoner som er bra for prolaps i ryggen (nedre del)? Jeg ser du har i nakken, så det blir litt annerledes. Jeg kan ikke bøye meg fremover for en liten solhilsen engang.

Savner yogaen, men har selv fått beskjed om at det ikke er beste måten for meg å trene på nå. (Kiropraktor) Noen sier at å gå tur i marka minst en time om dagen er det beste. Men hvordan skal man få tid til det da? Si opp jobben, og flytte til skogs?

Sliter hardt skrev 2010-02-10:

Jeg har hatt prolaps i over 6mdr og kan ikke ligge på rygg. Da blir jeg helt krøpling og smertene er uutholbare. Har ligget på en sofa sidelengs i 6 mndr nå. Det holder det i sjakk slik at jeg hvertfall får sove 5-6 timer og kun har vondt i 1 time etter jeg står opp.

Ligger jeg på rygg blir jeg satt ut i flere dager med utrolige smerter. Skal handle muskattnøtt. Adjø, og Gud velsinge alle med samme problem.

Kommentarside: 1   2    3    4   


Diskuter prolaps

Fornavn/Kallenavn: Kommentar:

Personvernerklæring | Sidekart | © www.kjerringrad.com

ToppBlogg - toppliste for bloggere