Kjerringråd logo

Rødme - kommentarer side 10.

Fortsettelse av kommentarer fra side 9 om rødme.

Frøken Rød skrev 2010-02-15:

Av ren nyskjerrighet; I hvilke situasjoner rødmer dere? Er det slik at dere rødmer i enhver situasjon der dere har kontakt med andre mennesker? Jeg for min del sliter spesielt i bordsettinger (middag, lunsj) med mennesker (både venner og bekjente) som jeg kanskje ikke har sett på en stund, og jeg typisk må fortelle noe om meg selv mens andre hører på. Det det handler om er iallefall de gangene det er fokus på meg som privat-person (etc. fortelle om mitt forestående bryllup - som selvsagt i seg selv er en uutholdelig tanke i forhold til at det er en setting der jeg vil være er i fokus!). Jeg synst også det er vanskelig å vise sinne eller glede ovenfor andre uten at jeg blir stress-rød. Jeg rødmer sjelden eller aldri under samtaler om helt andre temaer. Jente 25: hvordan vet du at du ble knallrød? Brukte/bruker du sminke for å dekke over? Jeg heller mot tanken at man føler seg knallrød, men at man egentlig bare er litt rødmussete i kinnene, noe som andre kan finne på å kommentere (helt unødvendig selvsagt). Men det stemmer kanskje ikke?

jente 25 skrev 2010-02-15:

Når jeg trente så jeg det i speilet. Jeg er med på at man kanskje føler seg mer rød enn man er noen ganger, men jeg fikk ofte kommentarer som: oj, du ble veldig rød, hvor folk kunne bli fasinert over hvor rød jeg ble. Har en venninne som synes hun blir fort rød. Hun spurte en annen venninne av oss om hun synes hun ble rød hvor hun svarte: har ikke sett at du blir det, men (mitt navn) blir veldig rød. Flere slike hendelser gjør at jeg vet jeg ble rød. En annen ting er hos frisøren. Der rødmet jeg en gang husker jeg og joda jeg ble RØD! Folk som kommenterer på rødming er så utrolig irriterende. Hva tenker de på? Ofte er det kanskje folk som rødmer lett selv.

Jeg bruker nesten ikke sminke lenger, for rødmer ikke lenger. Før brukte jeg pudder, men det hjalp ikke så mye på meg. Nå i det siste har jo mineralsminke kommet, mulig det kan skjule bedre.

Lykke til med bryllup, da er det jo normalt at bruden er litt stresset og rødblusset i kinna og da er det jo ikke så mye å bekymre seg over. Jeg synes det var verre å rødme i dagligdagse situasjoner hvor det er rart å rødme.

Gutt skrev 2010-02-16:

Jeg har lest de fleste innleggene her flere ganger, og jeg sliter med det samme. Jeg kan ikke si når jeg blir rød, for jeg er alltid eller litt rød i kinnene mine, men ved mange anledninger blir jeg nesten lilla rød. Det er ganske ubahagelig og føler jeg besvimer hver gang dette skjer, og det skjer ofte, fra å snakke med en person til å sitte på bussen hvor det er litt varmt. Jeg har fått time hos hudlege om tre uker så jeg er spent på hva de sier der. Er det noen her som har vært hos hudlege med rødmeproblemet?

vivi skrev 2010-02-18:

Det er mange kloke ord som blir skrevet på dette forum og man kan se hvor mange likhetstrekk det er mellom de som sliter både med rødme og svette.

ETS-operasjon er et omdiskutert spørsmål og jeg er enig med jente25 som skriver at man skal prøve de få alternativene som finnes før man går til det skrittet og velger operasjon.

Jeg har i den senere tid blitt kontaktet av flere personer som nå har fått problemer med f.eks. innskjekking når man er ute og reiser. Man kan bruke fingeravtrykk som identifikasjon men da viser det seg at de med ekstrem håndsvette får et problem pga biometrisk identifikasjon. Det viser seg at fingeravtrykket ikke blir registrert, enten pga fuktigheten eller varmen fingeren avgir. Dette kan bli et enda større problem i fremtiden da tiden snart er inne også for biometriske pass. Jeg har derfor skrevet et brev til Legeforeningens Tidsskrift hvor jeg gjør oppmerksom på denne problemstillingen.

Et annet problem er at dette er EØS-regler og det kan bli et langt lerret å bleike for å få de rette myndighetene til å forstå hvordan dette kan bli et problem for de med ekstrem håndsvette. Et alternativ kan være å få en legeattest som forteller om tilstanden, men jeg er åpen for forslag fra dere om hva man evt. kan gjøre av andre ting. Jeg er også interessert i å høre fra dere som har opplevd dette på reiser og hvordan dere har løst det.

Det er Justis- og Politidirektoratet som er med på avgjørelsen om biometriske pass skal innføres. Jeg håper å få med leger etter mitt innlegg i deres tidsskrift som kan bekrefte dette, men problemet er som mange av dere vet at leger generellt vet lite om ekstrem håndsvette. Derfor er det viktig at jeg får høre så mange historier som mulig før jeg kontakter dette departementet.

Da jeg fortsatt er uten emailadresse er det fint om dere kan ringe meg på 93084886. Det gjelder også hvis dere har andre spørsmål til meg om rødme og svetteproblematikken.

Jeg har sammen med en journalist skrevet om hvordan det er å leve som en rødmer eller svetter. Beklageligvis er det ingen forlag som vil gi det ut og det har nok sin forklaring i at de overhodet ikke forstår hva dette dreier seg om. Jeg har derfor måttet gå til innkjøp av mitt eget lille trykkeri, men før jeg setter i gang hadde det vært fint om dere er interessert i å kjøpe dette av meg. Jeg har satt prisen til kr 250,- og dere kan bestille ved å kontakte meg på telefon. Jeg har også skrevet dette i mitt innlegg til Legeforeningen da jeg tror det er viktig for legene å kunne lese og lære om problemet. Jeg håper så mange som mulig er interessert og håper å høre fra dere.

All den tid det verken er leger eller andre som interesserer seg for problemet ser jeg det som min oppgave å drive den informasjonsvirksomhet jeg mener er viktig for å sette dette på dagsorden. Hvis dere har innspill er det fint om dere kommer med forslag, både her på forumet men også til meg privat.

Vivi Sandengen

Tyren 63 skrev 2010-02-18:

Høres ut som de fleste her har gjennomgått rødmeoperasjon ved å kuttet nerven, men er det noen her som har prøvd klips? Jeg er litt spent på resultatet ved å benytte denne metoden.

Tyren 63 skrev 2010-02-24:

Frøken Rød: Du lurer på når vi andre rødmer. Jeg rødmer akkurat i samme situasjoner som deg! Mest når jeg treffer folk jeg kjenner litt fra før hvor jeg må fortelle om meg selv og hva jeg driver med for tiden. Det skjer også i kaffe/middagsbesøk hos nære venner og familie. Det værste er at jeg kan bli misforstått innimellom som i situasjoner der venner/samboer kan tulle med meg å si ting som gjør at jeg føler meg skyldig uten å ha gjort noe galt. Og at de da i tillegg spør hvorfor jeg rødmer. Det er rett og slett i de situasjonene jeg er i fokus.

Jeg lurer på en ting mht til bivirkninger som sterk svetting etter rødmeoperasjon: Finnes det ikke medikamenter som gjør at en svetter mindre? Det er jo så mye å få tak i på markedet i disse dager.

Gutt skrev 2010-02-26:

Til: Gutt: Har vært hos hudlege. Der jeg fikk vite at grunnen til at jeg blir rød i varme og ellers rødmer lett er pga jeg har tynn hud til blodårene eller noe i den dur. Jeg husker ikke helt ordrett, men det var der omkring. Deretter har jeg brukt CPT laser (tror det er det det heter) som har gitt meget god effekt, men desverre bare i kort periode. Den første gangen ga det effekt litt over en uke, der jeg merket at jeg ikke ble så rød, men deretter har effekten kortet ned i tid. Den 4 gangen merket jeg kun synlig effekt i 2-3 dager. Dette er sikkert litt individuelt, men kan være verdt et forsøk. Blir dog dyrt i lengden da en gang koster omkring 1500.

Men for å skrive noen personlige erfaringer, så går rødmingen i bølgedaler. Merker at innimellom er det ikke plagsomt, og dette hjelper på og gjør meg litt offensiv. Tar gjerne ordet først i samtaler osv. og det gir selvtillit og fører til at man bygger selvtillit. Men i andre perioder kan man ha mange andre ting man brygger på, som stresser en og da er rødmingen ekstrem. Merker også at det kalde været nå gjør at temperatur skiftet fra ute til inne fort kan gjøre en rød i ansiktet.

Mye er nok psykologisk, men det er klart man blir lett nedbrutt når man har en periode hvor man føler ting er på gli og rødmingen ikke så sterk, for deretter at man plutselig er tilbake i det gamle mønsteret.

Lurer på å snakke med enten en psykolog eller noen som har erfaring på temaet, men merker det sitter litt inne. Et tiltak man må tørre å ta fatt på. Problemet er at man ikke er keen på å gå til en lege som har nada med peiling på temaet, og ikke få den feedbacken og forståelsen man forventer. Jeg håper fortsatt at dette ikke er en tilstand som en må leve med livet ut, for det er tidvis meget hardt sosialt, men man ser jo at det ikke finnes noen vidunerkur som gjør at en slutter å rødme. Desverre, for da hadde jo ikke dette vært noen sak.

Det er viktig at en holder motet oppe og prøver å være positiv. Vet selv hvor ille dette er, og vil for alt i verden kvitte meg med rødming. Dog må man tenke på at det er mange lidelser i verden som er langt verre en rødming, selv om det ikke føles sånn der og da når man merker varmen kommer i kinnene og man blir rød.

Synes det forøvrig er slapt det tilbudet som er i Norge angående rødming. Vi som sliter med dette vet hvor tungt det er, og i mange settinger holder det oss tilbake. Det burde vært mer ifnormasjon rundt dette og lettere å komme i kontakt med folk en kan snakke med. For det går utover psyken, og i verste grad blir det helt klart vel så psykisk problem som fysisk. Det verste er jo ikke rødmingen, men hva man tenker at folk tror om enn når man rødmer i f.eks en situasjon hvor en egentlig ikke er flau. Noen ganger kommer rødmingen bare at en kan sitte for seg selv og begynne å tenke på rødming, og at det er nok.

Har selv lenge vurdert operasjon, men føler at enten funker det å gir en positiv effekt, ellers så forverrer det situasjonen. Er ikke en lett avgjørelse, og hvor skal man henvende seg for å å en vurdering og informasjon rundt dette? Skulle ønske at informasjonen var lettere tilgjengelig.

Føler med dere alle, men det at en ser at flere sliter med dette er en hjelp, for ofte føler man seg veldig alene som rødmer. Hold motet oppe, selv om det er vanskelig, jeg tror på at om man ikke kan kvitte seg totalt med problemet kan man bearbeide det og gjøre hverdagen enklere.

Frøken Rød skrev 2010-03-02:

Vil bare si at jeg nå har hatt min første time hos psykolog. Dette gikk veldig fint, og jeg kjente meg letta da jeg gikk derfra.Men jeg rødma like mye i dag. Rom ble ikke bygd på en dag heller. Jeg skal dessuten på angstmestringskurs som går over 8-10 ganger. Dette er jeg veldig spent på, samtidig som jeg har stor tro på det, og gleder meg faktisk litt også da jeg håper dette vil hjelpe meg. Men mest av alt gruer jeg meg selvsagt helt vilt. Ikke nok med at jeg rødmer ovenfor kjente ved å snakke om dagligdagse ting, men nå skal jeg snakke med vilt fremmede om rødming. Uansett, jeg skriver mer her senere for å informere dere om hvordan det går. Kanskje vil det inspirere andre til å søke hjelp, før dere velger operasjon.

Tyren 63 skrev 2010-03-04:

Frøken Rød: Så flink du er som tar tak i det. Kjempetøft å melde seg angstmestringskurs, skjønner at du er spent. Jeg får angst bare ved tanken. Du skal være stolt at tør. Veldig spent å høre resultatet av kurset. Når begynner du på kurs?

Read face skrev 2010-03-04:

Kan noen nevne kremer eller piller mot rødming?

Frøken Rød skrev 2010-03-05:

Jeg begynner desverre ikke på angstmestringskurs før i august. Det går et kurs nå som jeg var velkommen til å delta på da jeg fikk høre om det, men siden det allerede hadde begynt for tre uker siden ønsket jeg ikke å komme inn i en allerede etablert gruppe. I mellomtiden håper jeg at psykologen kan få meg inn på et litt mer riktig spor. Jeg lurer også på om noen har blitt bedre av å bruke angstdempende medisiner.

Gutt skrev 2010-03-05:

Noen som vet hva en operasjon koster? Jeg har blitt små mobbet i ca 2 år men det har ikke brydd meg. Men over til rødming, når jeg rødmer noen ganger tenker jeg bare inni meg "hva skjer?". Så går det over med en gang. Men når folk komenterer er det ikke lett å slippe unna med det.

Den røde jenta skrev 2010-03-06:

Jeg trodde at de bare var meg som slet med dette, men heldigvis er det ikke det. Jeg hater å bli rød og det skjer hele tiden, selv om jeg ikke er flau. Det tror jeg har ført til at jeg har blitt en veldig sjenert jente. Det er ikke alltid jeg gidder å si hva jeg mener for jeg vet jeg kommer til å bli rød. Det fører til at jeg får dårlige muntlige karakterer. Denne siden hjalp meg utrolig mye. Jeg føler meg ikke alene lenger.

Jeg er bare 14, snart 15 år, så jeg tror jeg er litt for ung til å ta opperasjoner. Så er det noen som har noen tips til å bli kvitt rødmingen uten opperasjoner? Hva heter den kremen egentlig?

jente 16 skrev 2010-03-08:

Den røde jenta: Jeg føler akkurat det samme som deg. Jeg går på videregående, på studiespesialisering, og vi har ofte framføringer og det å være muntlig aktiv er viktig. Hver gang jeg sier noe i klassen merker jeg at jeg blir glovarm i hele fjeset, og blir nok mest sannsynligvis knall rød også, så fremføringer er ikke akkurat noe jeg ser fram til.

Noen som har tips? Jeg vil ikke ta noen operasjoner eller noe sånt, men heller endre på hvordan jeg selv er, hvorfor jeg reagerer slik som jeg gjør osv.

gutt 17 skrev 2010-03-10:

Hei jente 16.Jeg har det samme som deg. Jeg går på studiespesialisering også på videregående, og hver gang jeg sier noe i klassen blir jeg rød, eller hvis jeg snakker med en lærer alene. Det er veldig ubehagelig.

jente 16 skrev 2010-03-12:

Gutt 17: Jeg skal faktisk ha framføring i dag, bare i 5 minutter eller noe, men knall rød blir jeg nok uansett. Det verste med framføringer må være at jeg merker at jeg blir glovarm i hele meg, og at jeg begynner bare å tenke på at jeg ikke må rødme. Har du noen tips?

Jorun skrev 2010-03-12:

Gutt 17 : Ikke tenk på at du rødmer. Hvis du bare tenker på selve fremføringen å ikke at du kanskje er knall rød i trynet, så er det ikke alltid du blir rød, iallefall er det sånn med meg.

gutt 17 skrev 2010-03-14:

jente 16: Jeg har desverre ingen tips med framføringer og sånt. Jeg har hørt at vist man tar en isbit i munnen før fremføringer så blir du ikke så varm eller noe men jeg vet ikke. Jorun: Det e vanskelig å ikke tenke på at jeg rødmer når jeg blir glovarm og det stikker i ansiktet mitt nesten. Det er ikke bare under fremføringen jeg blir rød, men jeg er alltid rød i ansiktet og blir verre i temperatur forskjeller, mat typer og vist jeg blir stresset eller flau. Ellers er jeg rød hele tiden så veldig vanskelig å ikke tenke på det, men jeg skjønner hva du mener.

Røde meg skrev 2010-03-17:

Noen som vet om noen kremer eller noe som kan hjelpe mot rødming?

32j skrev 2010-03-18:

Til alle. Jeg synes vi rødmere skal tenke at i vår kyniske verden er det jammen godt at det sitter noen følelsesmennesker rundt omkring. Jeg rødmer lett når det er snakk om personlige temaer, og dettte tror jeg skyldes at jeg er en følsom person som er ydmyk, privat og viser stor (kanskje for stor) respekt for andre mennesker.

Rødtryne skrev 2010-03-19:

Jeg ble så glad når jeg fant denne siden. Å se så mange andre plages med det samme problemet som meg er så lettende. Har lest igjennom veldig mange innlegg og skulle tro noen stod i mine sko? De skriver akkurat det jeg ville ha skrevet. Har ikke fortalt noen om det. Bestevenninna mi ler bare, så hun kan jeg ikke gå til. Tror jeg skal prøve den kremen som alle har anbefalt.

Kommentarside:  1    2    3    4    5    6    7    8    9    10   11    12    13    14    15    16    17    18    19    20    21   


Diskuter rødme

Fornavn/Kallenavn: Kommentar:

Personvernerklæring | Sidekart | © www.kjerringrad.com