Hva er en buse laget av?

Bilde av buse

Buser er tørket slim. Slimet er den tynne sleipe materien som du finner i nesa di. Buser har mange navn slik som snørr, grønngull, nesekuse og børddi. Det siste er nok mer et dialektutrykk for den midtre delen av landet. Nesen din lager nesten en hel kopp med snørr hver dag. Snørr blir produsert av slimhinnene i nesen. Slimet både beskytter og holder slimhinnene fuktige.

Når du trekker luft inn gjennom nesa inneholder denne lufta mange små partikler slik som støv, skitt, basiller og pollen. Hvis disse partiklene kom seg helt ned i lungene kunne de gjøre skade der slik at det ble vanskelig å puste. Snørr fungerer som en felle for disse partiklene og lar dem ikke komme lenger enn til nesa.

Etter at disse partiklene blir fanget i nesa blir de omsluttet av slimet og små tynne hår i nesa som kalles cilier. Deretter tørker slimet rundt partiklene. Når partiklene og uttørket slim klumper seg sammen sitter du igjen med en buse.

Buser kan være tøyelige og klissete men i noen tilfeller også harde som nøtter. Faktisk så er buser et tegn på at nesa di fingerer som den skal.

Personvernerklæring | Sidekart | © www.kjerringrad.com