Hva er en fjert og hvorfor lukter den?

Har du noen gang dradd i fingeren på noen bare for å få en illevarslende lyd fra baken på hovedpersonen?

Har du noen gang sittet i badekaret og sett bobler komme opp fra der sola aldri skinner samt en litt merkelig lyd?

Denne litt rare og svakt vibrerende lyden kommer sannsynligvis fra rompa di og er mest sannsynlig forårsaket av en fjert.

En fjert er en samling av gass bestående av

Denne gassen har vært på reise fra magen til anus. Når en person svelger for mye luft eller spiser mat som er vanskelig for magen å fordøye samler det seg gass i magen. Den mest naturlige veien for denne ekstra gassen til å komme ut er gjennom anus.

Gassen som gjør at fjerten stinker er gassen som heter hydrogensulfid. Hydrogensulfid inneholder svovel og det er dette som får fjerten til å få en umiskjennelig odør. Dess rikere kostholdet ditt er på svovel dess mer stinker fjertene dine. Mat slik som bønner, kål, ost, brus og egg.

Et mer vitenskaplig navn på fjert er flatus eller flatulens.

Ordet fjert er bare ett av mange som brukes for å beskrive utslipp av gass fra rompa. Andre populære navn på fenomenet er: fis, propp, bønne, due osv. osv. Du kjenner dem nok. En fjert kan være alt fra tørr til blaut og høylytte til stille smygere. De tørre fjertene er ofte raske og over i løpet av et sekund, mens de blaute er mer langtrukken. Sistnevnte har lett for å stinke verre i og med at det her er snakk om større mengder gass.

Visste du at?

Se også kjerringrådet om luftsmerter.

Personvernerklæring | Sidekart | © www.kjerringrad.com