Sølvpuss - kjerringråd

Sølv er blankt og fint å se på når det er pusset, men desto styggere dersom det har vært ute i luft lenge og blitt oksidert. Oksidert sølv blir svart og misfarget. Dette er ganske enkelt å få bort ved hjelp av et sølvpuss-middel, men det finnes enklere metoder også. Her er et effektivt middel til å pusse sølv.

Fyll vaskekummen med glovarmt vann, tilsett 4 spruter Zalo og 1 dl. eddik 35%. Nå kan du legge oppi det sølvet som skal pusses rent. La det ligge i 3-4 minutter og vask med en svamp. Deretter skylles alt i kaldt vann. Du har fått skinnende og rent metall uten å måtte pusse det blankt med vanlig sølvpuss.

Sølvtøy i vaskekum
Sølvtøy i vaskekum : Foto : kjerringrad.com

åge skrev:

Glem de gamle kjerringrådene med zalo og eddik. Jeg tok litt jif,og gnidde med papir. 1 minutt seinere var sølvpussen av 1 dåpsgaffel og skje ferdig.

Greko skrev:

Hvordan skal man få en sølvskål med hamret mønster blank? Lysestaker med gipsfyll i foten kan ikke legges i vann, hvordan får man de blanke?

Ravi skrev:

Jeg brukte denne framgangsmåten nå til jul; det ble blankt, men etter fjorten dager i skuffen, var det gulere enn før. Jeg går nok tilbake til gamlemåten, eventuelt etterpusser på gamlemåten.

Erik skrev:

Jeg har drikkebrikker i sølvplett. Noen av disse lar seg ikke pusse med vidundermiddel da de er sterkt oksidert, etter å ha ligget lenge lagret. Er det noen som her en ide om rengjøring?

Milla skrev:

Eddik spiser ikke opp sølvet. En annen metode er å ta aluminiumfolie i bunnen av vaskekummen helle i en god mengde salt og veldig varmt vann. Legg oppi sølvet, så vil du se det skinne etter ca. 5 minutter. Oksideringen på sølvet vil bli fjernet og svovelen på sølvet vil fjernes.

Kent skrev:

Er det noen som har prøvd dette med bakepulver/Natron?

Sola skrev:

Har noen prøvd det på Telesølv?

Linn skrev:

Endelig ble bunadssølja mi fin igjen. det var et supert tips. Takk skal dere ha.

Marit skrev:

Stearin-flekker får du vekk ved å legge lysestakene i fryseren noen timer. Da løsner stearinen lett, og du kan fjerne den, og eventuelt gni over litt etterpå.

Kaisa skrev:

Jeg er enig med Riggen som kommenterte her. Sølvet ble blankt,med zalo, eddik og vann, men det mørke på gaffeltennene ble ikke borte. Etterpå la jeg aluminiumfolie med den blanke siden opp i et kar,fylte opp med varmt vann, tok to-tre spiseskjeer salt oppi, la sølvet oppi, og vips, så var det mørke på gaffeltennene borte. Sølvkjeder la jeg også oppi der, blankt og rent alt sammen.

Mariann skrev:

Ja, dette har jeg brukt som pussemiddel i mange år med utmerket resultat på alt som har med sølv å gjøre.

Cecilie skrev:

Det funket fantastisk, hadde omtrent svarte sølvting som barna fikk til dåpen, og de ser utrolig mye bedre ut nå.

Kari skrev:

Dette var jo et fryktelig bra tips. Gid nå var det gøy med sølvpuss.

Att skrev:

Dette tipset gis også av sylvsmidja som lager bunadsølv.

AK skrev:

Til Mini, ja det skal ikke være noe i veien med å bruke det på smykker også.

Mini skrev:

Kan jeg bruke det på smykker også?

Riggen skrev:

Jeg er ikke fornøyd med pussemåten med eddik, zalo og varmt vann. Riktgnok ble sølvet blankere, men de stygge gaflene, som var årsaken til at jeg ville pusse sølv i dag, beholdt sine mørke tenner. Jeg dyppet dem noen sekunder i et glass med sølvrens, fra gullsmeden, og da forsvant det svarte med en gang.

Grethe skrev:

Jeg hørte på radioen lillejulaften. Der var det en mann som ringte inn for å gi rådet om å ha en pose vinsyre i oppvaskmaskinen, for så å legge inn sølvtøyet. Han påsto at alt sølvet ville skinne som solen. Er det noen som har forsøkt dette rådet?

Jokke skrev:

Fungerte sånn halvveis på et kjede jeg hadde hatt rundt halsen uten å ta det av et år. Fortsatt dritt igjen iflg. pussefilla. Tipper dette er effektivt på sølvplett, for skinne, det gjorde det.

Sølvpusser skrev:

Tror nok det beste er å legge det i brennhett vann. Stearin har et lavt smeltepunkt og vil etterhvert flyte opp når det har ligget lenge nok i det varme vannet.

Flere kommentarer:
0 1
Diskuter sølvpuss

Fornavn/Kallenavn:

Kommentar:

Søk etter råd:

Søk og se om du finner et kjerringråd som hjelper deg:

Populære tips
De 5 siste kommentarene:

Urinsyregikt

Fellesnevneren for mat man med urinsyregikt bør unngå er alt som inneholder pu...

Halsbrann

Etter å ha lest mange av kjerringrådene og i tillegg rådene til Dr. Fedon Lin...

Tørre øyne

Jeg leste rådet om Dove creme eller Spenol-krem. Jeg har vært plaget noen dage...

Flis i fingeren

Er det noen som har tips for en som har fått en liten liten glassflis i fingere...

Halsbrann

For meg har banan som oftest hjulpet, men en sjelden gang nytter det ikke uanset...