Åreknuter - kjerringråd

Åreknuter er krøll eller slynger på større vener. Andre navn er varicer eller årebrokk. Navnet årebrokk henger sammen med utposningene på blodårene. Knutene opptrer særlig i blodårene på leggene. Fjerning av åreknuter gjøres normalt ved en operasjon, men behandling av åreknuter kan også være litt enklere.

Det er flere grunner til at åreknuter kan oppstå, men årsaken er oftest at man er disponert for det gjennom arv. Åreknuter arves ofte fra slektsledd til slektsledd. Det er i hovedsak kvinner som opplever problemet.

Forebygg åreknuter

Åreknuter kan forebygges ved at man bruker støttestrømper. Disse fåes kjøpt på et hvert apotek. Ved bruk av disse strømpene sies det at man ikke kurerer åreknuter, men man forhindrer nye i å oppstå.

Åreknuter
Åreknuter : Foto : kjerringrad.com

M-63 skrev:

Jeg er en mann på 63 som ble operert for Åreknuter i den ene foten med Laser for 10 dager siden på Aker. Etter operasjon skulle man ha på Støttestrømper som man selv skulle og ha med. Jeg glemte å ta med dem jeg hadde og jeg fikk da på en støttestrømpe fra Sykehuset. Denne strømpen var imidlertid altfor trang og for liten. Når jeg skulle ta den av om kvelden hadde jeg fått masse blodutredelse ifra kneet og oppover halve låret ca 25 cm x 12 cm.

Når jeg har ringt til Aker og fortalt at jeg har mye smerter sa legen at jeg skulle stadig spise masse smertestillende tabletter til smerten ble borte. Dette prøvde jeg, men da fikk jeg hodepine og ble veldig tørst. Jeg måtte stadig drikke mye vann og våknet også fler ganger om natten fordi jeg var tørst. Nå lurer jeg på om det store området med blodutredelser som nesten er svart og skjemmende kan fjernes med Laser? Hvis det skal gjøres på en privat-klinikk koster det vel 10.000.- Kroner.

Dange skrev:

Noen i familien har sånne. Sprakk en gang, spruta som et ja, jeg vet ikke hva. Skal snart på behandling. Det norske helsevesenet er ikke til å stole på. Skrik til dere får hjelp, for det er den eneste måten.

Nilsen skrev:

Noen som har erfaring med opprasjon der man går inn i lysken?

Olga skrev:

Jeg har frykta at åreknutene skal sprekke, og som det står her kan du nesten forblø på stedet. De presser seg jo ut og ligger helt under et tynt skinnlag. Legen min sa også at hun hadde sett verre. Her i Norge vil man at du skal være så dårlig at du nesten dør før de handler, hva med forebyggende før det blir så alvorlig? Som en vaksine, skal pushe mer på det og bare syte det opp. Jeg er seriøst redd. Jeg har også en liten føflekk midt på en åreknute som av og til klør. Tenker bare om det skulle komme kreft i den føflekken, så går vel det rett inn i årene mine og det kan føre til blodkreft? Noen som vet? Årene ble større etter et svangerskap. Er bare 24 år gammel, og det er ikke mye bra.

Iversen skrev:

Jeg er 24 år, har stygge ekle årer på det ene benet som er skikkelig på vei ut. De blir bare værre å værre og jeg har ikke barn engang. Jeg hater bena mine og tørr ikke gå i skjørt eller shorts. Jeg hater sommeren, ingenting hjelper. Jeg blir skikkelig deppa og klarer ikke tenke på annet, tør ikke gå naken foran kjæresten min engang. Vi har vært sammen i to år. Det blir aldri bedre. Kunne ønske det fantes en medesin for det.

Marit skrev:

Jeg tok scleroterapi for noen år siden og resultatet var bra. Enda bedre hadde det blitt om jeg hadde tatt oppfølgingstimen, noe jeg ikke fikk gjort. Det er en sånn behandling der de sprøyter inn et stoff i blodårene.

Venøse leggsår skrev:

Jeg har slitt med venøse leggsår siden jeg var 34 år gammel. Jeg ble operert, åre strippa, for 3 år siden, men nå kommer det åreknuter på låret, hva nå?

Monica skrev:

Koster det noe å få fjernet åreknuter? Er 36 år og har hatt den siden graviditet da jeg var 20 år. Det er veldig sjenerende, da den er på leggen.

Gjest skrev:

Er det noen som kan gi meg et fornuftig svar på dette? Jeg har problemer med åreknuter som kommer igjen. Ble operert første gang i 1985 og siden noen år senere. Noe som har medført skjemmende arr på benet og ingen løsning på problemet. I ettertid har jeg sprøytet inn en væske jeg ikke husker navnet på tre ganger. Problemet kommer alltid tilbake i form av nye årer som bukter seg. Sist var jeg i Oslo og fikk undersøkt benet av en lege som utfører laseroperasjoner av dette problemet. Med gode resultat som han sa. Dette koster 19000 kr. Jeg har ikke denne summen. Dermed setter jeg meg igjen på venteliste på vanlig operasjon. Det tar tid. Mitt spørsmål er. Hvorfor kan ikke trygdesystemet dekke slike utgifter? Hva koster ikke en operasjon på vanlig måte på sykehus og sykmelding etterpå. Ved en laseroperasjon slipper man narkose. Man slipper sykmelding og kan gå frisk og rask ut av klinikken en halv time etterpå. Er det ikke på tide å tenke nytt. Hvorfor ikke la laseroperasjon bli en del av trygdesystemet. Man slipper også å vente og vente og vente.

M44 skrev:

Jeg er en 44-årig mann som i en god del år har hatt åreknuter i det ene beinet. Sjekket det med fastlegen min for kanskje 5 år siden. Så lenge jeg ikke kjente noe var det ikke noe å bry seg med, mente ham. Jeg bor nå i Belgia for noen år.

Etter råd fra en fysioterapeut her, gikk jeg til en spesialist. Hun var nokså sjokkert over mitt tilfelle. Hun sa det var svært uvanlig for en så ung mann. Mitt poeng er det hun deretter sa og som ingen nevner i denne spalten: Dette er svært farlig, ikke åreknutene i seg selv, men situasjonen hvis man er uheldig og kutter seg i en slik. Jeg ville mest sannsynlig forblø på stedet pga det høye trykket i åren.

Dette er altså slik ekspertisen ser det i Belgia hvor helsevesenet anses å ligge litt foran det norske. Det gikk under to uker fra undersøkelsen til jeg ble operert. Ligger nå på sofaen med beinet i været og venter spent på at bandasjene skal av.

Unni 50 år skrev:

For 12 år siden fjernet jeg åreknutene ved operasjon. Det var bra resultat i ca 7 år. Har siden hatt en del små åre knuter på leggene og litt på låret. Tok laser behandling i vår. Jeg ble fortalt at det var bra greier. Men jeg vil heller påstå at jeg har fått større åreknuter etter 2 ganger med laserbehandling. Har nå vurdert å bli behandlet med et stoff som skal sprøytes inn i blodåren som ødelegger åreknuten, men har ikke noe videre tro på dette. Jeg har flotte slanke bein men uannsett alder så er dette sjemmende. Har noen prøvd dette stoffet som blir sprøytet inn, er der bra resultater?

Omega 3 skrev:

For å forebygge åreknuter og muligens reparere de som har oppstått kan man også ta Omega 3. Omega 3 har den egenskapen at det gjør blodet lettere og mer tyntflytende slik at åreknuter ikke kommer så lett. Åreknuter kommer oftest i beina i og med at det er i leggene at blodtrykket er størst. Omega 3 vil derfor være med på å gjøre blodet mer lettflytende slik at det kommer lettere opp fra leggene.

Lisa 18 år skrev:

Hei! Jeg er litt bekymret for at jeg kommer til å få åreknuter. Både pappa, farmor og oldemor har det, og da er det vel en god sjanse for at jeg også vil utvilke dette..På baksiden av kneet på begge beina ser jeg blodårene godt, selv om jeg er solbrun. De stikker ikke så veldig ut, og når jeg har ligget eller sittet en stund så forsvinner de, men når jeg har stått oppreis en stund blir de veldig synlige. Kunne det vært lurt å bruke slike støttestrømper? Tror dere at jeg får det, hvor stor sjanse er det for at jeg vil få det? Håper noen vil svare meg.

Kristine skrev:

Har hørt at åreknuter man får i forbindelse med svangerskapet vanligvis går tilbake etter fødsel. Stemmer dette hos dere andre?

Marianne skrev:

Jeg fant en kul øverst på låret. Ca en cm. Den ligger under en blodåre og skyver blodåren ut i huden. Er bekymret, men legen sier at det er en åreknute. Etter ca. ett sekunds undersøkelse! Er ikke åreknuter i selve åren?

K24 skrev:

Hei. jeg har også vært plaget av åreknuter siden jeg var i tenåra. Men fikk veldig mye etter jeg var gravid. Ble operert i den ene foten for to år siden, men jeg kan ikke si at jeg er fornøyd med resultatet. Vurderer å ta en ny operasjon. Håper du får orden på dine. lykke til!

Maren skrev:

Hei, jeg fikk åreknuter når jeg var 16 år (er nå 26), mine åreknuter har økt i mengde. Særlig når jeg var gravid. Forrige uke opererte jeg det ene beinet. Håper resultatet blir bra.

Jeg forstår deg veldig godt, jeg har aldri likt å gå med skjørt om sommeren. Jeg føler at alle ser på beina mine. De kommer med stygge kommentarer etc. Jeg er 26, men føler at beina mine ser ut som de er 50.

Jeg har ikke gjort noe med åreknutene før forrige uke, fordi leger sa det var unødvendig å operere dem før jeg hadde fått barn. I sverige derimot har jeg forstått at de opererer dem mellom svangerskap - tror ulike land har ulike råd. Lykke til.

Anni skrev:

Hei, jeg er en 15 år gammel jente som har mange små, korte åreknuter på låret og litt på leggen. Dette er veldig stygt synes jeg, så jeg lurte på om det var noe jeg kunne gjøre/spise for at dette skal forsvinne? Hvis jeg begynner med o-mega 3, vil de da forsvinne helt? Pleier man å få mer og mer hvis man har det fra før av? noen har sagt at de kanskje forsvinner etterhvert siden jeg er så ung, stemmer det? det er greit å få det når man blir eldre men jeg er bare 14.. og liker det ikke!.. tusen takk for alle svar!

Diskuter Åreknuter

Fornavn/Kallenavn:

Kommentar:

Søk etter råd:

Søk og se om du finner et kjerringråd som hjelper deg:

Populære tips
De 5 siste kommentarene:

Urinsyregikt

Det som ga evig legelse av min urinsyregikt og innflammasjon(betennelse) nesten ...

Maur

Disse tipsene fungerer for å holde maur unna, men i følge folk som kan en del ...

Brannsår

Jeg tør påstå at intet fungerer bedre på brannsår enn eggehvite. Det kjøle...

Urolige bein

Jeg har kjøpt noe som heter perozin, everyday pain reliever på helsekosten. De...

Kattepiss

Fotballsko med kattepiss lukt. Det er dessverre fotballskoene i kunstskinn som l...