Urolige bein - kjerringråd

Urolige bein, eller restless legs syndrome som det kalles i ekstreme tilfeller, er svært ubehagelig. De som har det vet hva det er snakk om. Man får en uro og kribling i føttene som gjør at man ikke klarer å holde beina i ro.

Dette kommer ofte når man virkelig skal prøve å slappe av. Mange opplever det derfor når de skal legge seg om kvelden og får derfor problemer med å sovne for natten.

Årsaken til urolige bein er ikke helt kjent. Hva som er forårsaker det kan være forskjellig fra person til person. Derfor kan det være påkrevet å gå til en spesialist for å finne ut av det.

En del av våre lesere har også sendt inn tips som de mener skal fungere mot urolige bein.

Bli kvitt urolige bein

Har du flere tips, så må du være snill og kommentere.

Rød ulltråd mot uro i bena
Rød ulltråd mot uro i bena : Foto : kjerringrad.com

Sissel skrev:

Jeg har i flere år vært plaget med kramper i leggene og under beina. Dette er nå borte, og erstattet med uro i venstre bein. Blir også veldig sliten i venstre bein dersom jeg går tur, spesielt i bakker opp og ned. Hva kan dette skyldes?

Wenche skrev:

Flytende magnesium hjelper. Det lindrer umiddelbart. Jeg har alltid en flaske med magnesiumtilskudd stående i kjøleskapet. Tar en slurk v behov (oftest om kvelden når jeg skal sove), og etter noen minutter er problemet borte. Det har reddet meg fra mange søvnløse netter. Jeg prøvde også magnesium tablette, men det hjalp ikke. Det må være flytende. Jeg kjøper på apoteket, helsekost, og noen få matbutikker, evt. på nett.

Vidar skrev:

Rastløse ben er kjemi og fysikk i kroppen som alt anna. Kosthold og ulike medikamenter hjelper, tror nå jeg, men årsaken til rastløse ben kan være ulik fra person til person. For egen del har jeg knapt hatt urolige føtter de siste 3-4 årene. Det var etter å ha kuttet ut stivelsesprodukter som hvit rafinert ris og hvite poteter at problemene forsvant. Dette har jeg og empiriske tester som beviser. Rotfrukter og grove/ville ristyper/søtpotet, samt andre kornprodukter som bokhvete og ulike frø, har erstattet kostholdet. Sterk varmebehandling som frityr bryter ned stivelsen, så noe godt fritert potet går bra. Det er som sagt litt forskjell fra person til person. Det tar en uke til to før du merker effekt. Da må du holde deg unna hvit raffinert ris og poteter hele tiden.

Helem skrev:

Jeg har slitt med rastløse ben i mange år og det eneste som funker for meg er sette seg i badekaret med dusjslangen som fungerer som varmestråler mot bena. Jeg har høy temperatur med trykk og pleier å sitte ca 10 min. Bena føles varme og avslappet. Det funker som bare det for min del.

Sykepleier skrev:

Dersom du opplever at du har urolige ben, sjekk hvor symptomene begynner. Dersom det kjennes ut som kløe, eller kribling i bena, gjerne fra nedre del i korsryggen, er sannsynligheten stor for at du bør videre utredes for ADHD. Dette er ikke ment som tull. Dette kombinert med rastløshet, dårlig innsovning, tankespinn når du legger deg for kvelden, og ofte ikke sovner før kl.03-03.30 vil jeg på det sterkeste anbefale deg å be om en utredning. En utredning kan utelukke eller bekrefte dette.

Prøvde magnesium før jeg selv fikk diagnosen, uten resultat. Her var problemet linket til alt annet enn mangel på vitaminer, men det bør også utredes i samme momang. Restlegslegs er ofte knyttet til nevropsykoatiske lidelser, eller andre nevrologiske lidelser, men sjeldent til mangelsykdommer. Vi bor i et industriland, disse ble utryddet for flere tiårsiden i Norge.

Nunne skrev:

Jeg varmer opp ei rispute i mikroen og legger over anklene. Kriblingen og uroen forsvinner, ihvertfall ei god stund.

Spd0b skrev:

Hjelp, jeg har det i ene benet å armen på høyre side, hva kan jeg gjøre?

Anette skrev:

Kommer veldig i perioder, synes det blir verre jo mer jeg jobber ,men synes også at det kan hjelpe å gjøre noen benøvelser før jeg legger meg1

Siri skrev:

Prøv med å legge en pute eller noe under knærne, slik at beina kommer høyere opp en overkroppen. Det har funket for meg.

Ellen skrev:

Jeg får urolige bein når jeg skal legge meg, ulltråd har hjulpet, men ikke nå lenger. Jeg har klippet av ermene på en ullgenser som jeg ikke brukte lenger og bruker nå ermene som leggvarmere og det hjelper meg.

Sliten skrev:

Bruker parkinsonmedisin mot restless legs, men det har lite virkning. Kommer ofte når eg sitter og ofte etter leggetid. Er helt utslitt, beina rister og det er både smerter i lår og legger. Har noen et effektivt hjelpemiddel å gi meg?

Søvnløs skrev:

Jeg holder på å bli gal. Får nok en gang ikke sove, strekker og vipper bena, og det nekter og gi seg. Pappa sliter med det samme, og da jeg var der en helg for litt siden hadde han en peppermyntekrem som kjølte ned og myknet opp bena, som tydeligvis han brukte for å minske plagene og som faktisk hjalp en del. Andre som har erfaringer med denne peppermyntekremen?

Trine skrev:

Har vært mye plaget med urolige ben, og en slags kribling/innvendig skjelving i armer og bein, særlig om kvelden. Legen tok masse prøver men fant ingenting galt. Trodde jeg var i ferd med å bli gal, men etter 3 år gikk jeg til en turnuslegen og hun fant at jeg hadde høyt stoffskifte (disse tallene kan visst leses feil hvis ikke legen er obs). Restlegg legs o.l er visst et vanlig symptom på skoffskifteproblemer og jeg fikk betablokker for å dempe kriblingen og dette hjalp betraktelig med håp om å bli helt symptomfri. Anbefaler alle fra 20 år og oppover å sjekke stoffskiftet med jevne mellomrom.

Andy skrev:

Jeg har funnet ut at hvis jeg har beina utenfor dyna i et kaldt rom, så hjelper det. Fotmasasje hjelper også for meg, men det er ikke så mange som er våkne midt på natten og står i kø for å gi meg en fotmasasje. Det som også faktisk hjelper er å ikke bevege på beina, selv om kriblingen er uutholdelig. For å gjøre dette trenger man en god posjon selvdisiplin. Er ikke alltid like lett. Men jeg skal prøve med ulltråd rundt anklene.

Georg skrev:

Nå har jeg funnet løsningen. For 14 dager siden begynte jeg med støttebandasje med borrelåsbånd og magnetpunkter og har redusert smertene med 95%. Det må brukes rundt kneet og knehalsen. bruker det om kvelden og når jeg legger meg. Jeg tar dem av utpå natten.

Georg skrev:

Jeg har det på samme måte som V skriver. Det mest effektive for meg er å vippe opp beina på tærne. Det mest vanlige er 50 vipp pr. gang. Noen ganger må det gjentas før beina er rolige. Hvis jeg i tillegg bruker karr med varmt vann og masserer inn smertestillende salve på leggene, så har det effekt.

V skrev:

Jeg pleier å "slite" ut beina før jeg legger meg. Tar knebøy og jogger litt på gulvet til jeg føler at beina er slitne. Noen ganger må jeg stå opp igjen for å gjenta det hele, men sjelden flere ganger enn det.

M skrev:

Noen som har opplevd kribling over hele kroppen? Har det mest i bena, men kommer også innimellom på armer ansikt osv. Men kjenner ikke så mye til det når jeg har klær på. Jeg er litt usikker om det er kribling jeg har, men det beveger seg hvertfall mellom huden og klærene. Noen som kjenner seg igjen?

Linn skrev:

Det er påvist at symtomene forværres ved bla jernmangel, folatmangel og B12 mangel. Jeg har prøvd magnesium og E-vitamin, og det har fungert i en periode, men nå er det så ille at legen tok blodprøver og jeg fikk konstantert jernmangel.

Morten skrev:

Plagene mine forverres kraftig når jeg har ferier. Har ellers et hart fysisk yrke. Må prøve magnesium eller andre råd dere kommer med for dette er irriterende. Klokka er 4 og jeg skal snart stå opp til jobben.

Flere kommentarer:
0 1
Diskuter urolige bein

Fornavn/Kallenavn:

Kommentar:

Søk etter råd:

Søk og se om du finner et kjerringråd som hjelper deg:

Populære tips
De 5 siste kommentarene:

Atopisk eksem

Etter mange år i villrede og fortvilelse av atopisk eksem, fant jg en god løsn...

Kløe

Det er ikke helt sant, jeg prøvde dette hjemme, men det ble ingen forandring....

Halsbrann

Lovehearts fungerer utmerket mot halsbrann....

Urinsyregikt

Fellesnevneren for mat man med urinsyregikt bør unngå er alt som inneholder pu...

Halsbrann

Etter å ha lest mange av kjerringrådene og i tillegg rådene til Dr. Fedon Lin...