Urolige bein - kjerringråd

Urolige bein, eller restless legs syndrome som det kalles i ekstreme tilfeller, er svært ubehagelig. De som har det vet hva det er snakk om. Man får en uro og kribling i føttene som gjør at man ikke klarer å holde beina i ro.

Dette kommer ofte når man virkelig skal prøve å slappe av. Mange opplever det derfor når de skal legge seg om kvelden og får derfor problemer med å sovne for natten.

Årsaken til urolige bein er ikke helt kjent. Hva som er forårsaker det kan være forskjellig fra person til person. Derfor kan det være påkrevet å gå til en spesialist for å finne ut av det.

En del av våre lesere har også sendt inn tips som de mener skal fungere mot urolige bein.

Bli kvitt urolige bein

Har du flere tips, så må du være snill og kommentere.

Rød ulltråd mot uro i bena
Rød ulltråd mot uro i bena : Foto : kjerringrad.com

Sykepleier skrev 11. juli:

Dersom du opplever at du har urolige ben, sjekk hvor symptomene begynner. Dersom det kjennes ut som kløe, eller kribling i bena, gjerne fra nedre del i korsryggen, er sannsynligheten stor for at du bør videre utredes for ADHD. Dette er ikke ment som tull. Dette kombinert med rastløshet, dårlig innsovning, tankespinn når du legger deg for kvelden, og ofte ikke sovner før kl.03-03.30 vil jeg på det sterkeste anbefale deg å be om en utredning. En utredning kan utelukke eller bekrefte dette.

Prøvde magnesium før jeg selv fikk diagnosen, uten resultat. Her var problemet linket til alt annet enn mangel på vitaminer, men det bør også utredes i samme momang. Restlegslegs er ofte knyttet til nevropsykoatiske lidelser, eller andre nevrologiske lidelser, men sjeldent til mangelsykdommer. Vi bor i et industriland, disse ble utryddet for flere tiårsiden i Norge.

Siri skrev 21. januar:

Prøv med å legge en pute eller noe under knærne, slik at beina kommer høyere opp en overkroppen. Det har funket for meg.

Ellen skrev 23. oktober:

Jeg får urolige bein når jeg skal legge meg, ulltråd har hjulpet, men ikke nå lenger. Jeg har klippet av ermene på en ullgenser som jeg ikke brukte lenger og bruker nå ermene som leggvarmere og det hjelper meg.

Sliten skrev 28. august:

Bruker parkinsonmedisin mot restless legs, men det har lite virkning. Kommer ofte når eg sitter og ofte etter leggetid. Er helt utslitt, beina rister og det er både smerter i lår og legger. Har noen et effektivt hjelpemiddel å gi meg?

Søvnløs skrev 30. mars:

Jeg holder på å bli gal. Får nok en gang ikke sove, strekker og vipper bena, og det nekter og gi seg. Pappa sliter med det samme, og da jeg var der en helg for litt siden hadde han en peppermyntekrem som kjølte ned og myknet opp bena, som tydeligvis han brukte for å minske plagene og som faktisk hjalp en del. Andre som har erfaringer med denne peppermyntekremen?

Trine skrev 17. mars:

Har vært mye plaget med urolige ben, og en slags kribling/innvendig skjelving i armer og bein, særlig om kvelden. Legen tok masse prøver men fant ingenting galt. Trodde jeg var i ferd med å bli gal, men etter 3 år gikk jeg til en turnuslegen og hun fant at jeg hadde høyt stoffskifte (disse tallene kan visst leses feil hvis ikke legen er obs). Restlegg legs o.l er visst et vanlig symptom på skoffskifteproblemer og jeg fikk betablokker for å dempe kriblingen og dette hjalp betraktelig med håp om å bli helt symptomfri. Anbefaler alle fra 20 år og oppover å sjekke stoffskiftet med jevne mellomrom.

Andy skrev 19. desember:

Jeg har funnet ut at hvis jeg har beina utenfor dyna i et kaldt rom, så hjelper det. Fotmasasje hjelper også for meg, men det er ikke så mange som er våkne midt på natten og står i kø for å gi meg en fotmasasje. Det som også faktisk hjelper er å ikke bevege på beina, selv om kriblingen er uutholdelig. For å gjøre dette trenger man en god posjon selvdisiplin. Er ikke alltid like lett. Men jeg skal prøve med ulltråd rundt anklene.

Georg skrev 04. oktober:

Nå har jeg funnet løsningen. For 14 dager siden begynte jeg med støttebandasje med borrelåsbånd og magnetpunkter og har redusert smertene med 95%. Det må brukes rundt kneet og knehalsen. bruker det om kvelden og når jeg legger meg. Jeg tar dem av utpå natten.

Georg skrev 26. mai:

Jeg har det på samme måte som V skriver. Det mest effektive for meg er å vippe opp beina på tærne. Det mest vanlige er 50 vipp pr. gang. Noen ganger må det gjentas før beina er rolige. Hvis jeg i tillegg bruker karr med varmt vann og masserer inn smertestillende salve på leggene, så har det effekt.

V skrev 30. april:

Jeg pleier å "slite" ut beina før jeg legger meg. Tar knebøy og jogger litt på gulvet til jeg føler at beina er slitne. Noen ganger må jeg stå opp igjen for å gjenta det hele, men sjelden flere ganger enn det.

M skrev 26. april:

Noen som har opplevd kribling over hele kroppen? Har det mest i bena, men kommer også innimellom på armer ansikt osv. Men kjenner ikke så mye til det når jeg har klær på. Jeg er litt usikker om det er kribling jeg har, men det beveger seg hvertfall mellom huden og klærene. Noen som kjenner seg igjen?

Linn skrev 16. april:

Det er påvist at symtomene forværres ved bla jernmangel, folatmangel og B12 mangel. Jeg har prøvd magnesium og E-vitamin, og det har fungert i en periode, men nå er det så ille at legen tok blodprøver og jeg fikk konstantert jernmangel.

Morten skrev 06. april:

Plagene mine forverres kraftig når jeg har ferier. Har ellers et hart fysisk yrke. Må prøve magnesium eller andre råd dere kommer med for dette er irriterende. Klokka er 4 og jeg skal snart stå opp til jobben.

Ellen skrev 06. april:

Jeg har forsøkt såpe i senga og ulltråd, har til og med forsøkt isvann og massasje, ingenting hjelper. Har ligget med beina utenfor teppet i et iskaldt rom og det hjelper ikke. Så svaret er nok å gå til legen. De har faktisk medisiner for urolige bein som hjelper. Og jeg er urolig fra stortåa til hoftene og i hendene.

Kari skrev 25. februar:

Noen sier at det hjelper med lakris.

Georg skrev 18. februar:

Prøv med et karr med godt varmt vann og ha beina oppi samtidig som du masserer med hendene på innsiden av leggene. Ca. en halv time før du legger deg.

Torstein skrev 13. februar:

Plages veldig med restless legs om kvelden og natten, har prøvd både ulltrå, ullsokker, magnet band rundt anklene og under sengen og byttet seng, men nei. Ingenting hjelper. Tidligere var jeg og veldig plaget med krampe om natta, men etter jeg beg. med magnesium er jeg blitt kvitt den plagen. Plagene mine er nå halvert.

Marianne skrev 10. januar:

Jeg hørte noe om å ha føttene i isvann før leggetid, men jeg har aldri turt å prøve.

Elfi skrev 09. desember:

Hva er årsaken til restless legs. Jeg tar magnesium 2 ganger daglig. Om kvelden og især når jeg skal sove, så er det så vanskelig. Er det noen som vet hva jeg bør gjøre?

Sol skrev 03. desember:

Sliter med det samme som Mari, jeg føler meg også urolig i hele kroppen med hovedsenter i beina. Får en følelse av og ikke klare å strekke på meg hvor normal kroppen blir rolig etterpå, men dog ei.

Eldre kommentarer: 1

Diskuter urolige bein

Fornavn/Kallenavn:

Kommentar:

Søk etter råd

Søk og se om du finner et kjerringråd som hjelper deg:

Populære tips
De 5 siste kommentarene:

Flekker på tepper

Hei, har fått flekk på et hvitt veggteppe, det er et farvestoff etter ei bukse...

Tett avløp

Jeg tror det er beregnet på vanlige avløp, sånn som servanter, oppvaskkummer ...

Kvalme

Hei, jeg har vansker med kvalme om kvelden og det føles ut som jeg må kaste op...

Tørr hud

Dere må prøve locobase, Det er en life save....

Neglsopp

Hei eg er nå etter mange års plager med fot- og neglsopp endelig funnet min gr...