Skjærer - kjerringråd

Skjærer er en fugler med svart og hvit fjærdrakt. De kalles også for sjur og kan bli ca 46 cm. lange. Det er stort sett ingen forskjell på hanfuglen og hunfuglen bortsett fra at hannen blir litt større enn hunnen. De er egentlig ganske pene hvis man begynner å studere dem. De sorte fjærene har ofte et skinn av andre farger i seg. Men har du kommet inn på denne siden er du mest sannsynlig ute etter å bli kvitt skjærer. De lager bråk og lyd. Har de et skjærereir i nærheten av soveromsvinduet, har vi full forståelse for at du vil bli kvitt skjærene.

Ei skjære kan også kan lage mye ugagn på hagemøbler og andre ting som er plassert ute. Den elsker blant annet å rive opp sekker og annet søppel for å se om den finner mat.

Et råd som har kommet inn er at man skal henge ut en rød T-skjorte eller noe rødt som flagrer i vinden. Dette skal få skjærene til å holde seg borte.

Rødt plagg mot skjærer
Rødt plagg mot skjærer : Foto : kjerringrad.com

Benny skrev 09. juli:

Skjærene er en av de klokeste fuglene vi har, hvis ikke den klokeste. Den gjenkjenner seg selv i et speilbilde, og det er bare den og ravnen som gjør. Det er ikke så vanskelig å gjøre den tam, og da har du en artig venn for livet. Hvis det er noe dere lurer på så søk opp fuglen på youtube. Der er det mange fine videosnutter om skjæra, og jeg lover dere kommer til og bli ganske så overrasket over hvor klok den egentlig er. Behandle fuglen på riktig måte, og dere vil få mer enn en positiv overraskelse.

Ak skrev 14. mars:

Skjærer er morsomme kloke å kvikke, man burte godt ha sånne fine fugler i nærheten av seg, de er interessante å se på.

LilleMeg skrev 26. september:

Hva gjør man når nabo nærer dem i form av avføring fra dyr, som også er kastet opp på min terrasse og gårdsplass. Det har blitt en evig plage på terrasse, tak og i trær/hekk rett utenfor soverom. Støy nesten døgnet rundt. Mattilsynet bryr seg ikke. Så her ønskes gode og humane råd. Bestanden har økt 100% siste året, og noe må da kunne gjøres mot slikt? Terrasse, møbler osv. blir ødelagt av disse uønskede fjærkreene. Smarte er de også, så det er vanskelig å få taket på dem.

Krykkeline skrev 06. august:

Mitt hus er med Orange tak og røde karmer. Hvorfor er de der da, når de ikke liker rødt? Er treet over 20m kan det forlanges ned ved norsk lov.

Paus skrev 02. juni:

På balkongen min herjer en skjære. Den hakker i jorden og hiver muld i øst og vest. Er det noen som har et godt råd?

Odd skrev 06. mai:

Man kan få kjøpt skremmefalker i plast. Heng opp en slik, og du ser ikke en fugl lenger om det er det du ønsker. Forøvrig liker jeg skjærer, de er noen muntre spilloppmakere som har hodet på rette stedet. I gamle dager hadde de god mattilgang fordi folk kastet avfallet sitt åpent. Nå sliter skjærene vinterstid fordi alt matavfall legges i lukkede dunker. Jeg har et skjærepar rundt meg her, og de forer jeg litt vinterstid for at de skal slippe å sulte ihjel.

Lise skrev 11. juli:

Hjelper det å kaste plastikk slager / orm på taket hvor de sitter å synger når jeg kommer fra nattevakt? Har noen erfaringer med det?

Roger skrev 16. oktober:

Jeg lurer på hvorfor skjærene bygger reir på denne tiden av året når vi er på vei til vinter.

Kjersti skrev 13. oktober:

Men fuglene er jo dyr, å vi kan ikke bare fjerne alt som ikke passer oss. Vi må tåle såpass.

Tim skrev 19. oktober:

Skjærer tømmer fulglehusene for mat og skremmer bort småfuglene. Jeg fyller på med frø og henger stadig opp fettboller, men de tømmer det på en dag i flokk igjen. Har noen tips hvordan jeg får de vekk?

Mona skrev 22. juli:

Jeg har veldig mange skjærer konstant i min hage. De er veldig nærgående. Hva skal jeg gjøre? Det største problemet er at de gjør fra seg på terrassen, overalt, rett utenfor terrassedøra, også på hagemøblene mine. Jeg vasker hagemøblene for skjæreeksrementer hver dag. Det er ikke koselig. Og de spiser stearinslysene mine. Er det noen andre som har hørt om dette? Jeg har en del lyslykter med telys, og disse har nå faktisk begynt å forsvinne om natten. Da jeg kom ut i morges var alle borte.. og det er spor av hakking (nebb) hvis det er rester av stearin i lyktene.

Nå er jeg kjempelei. De sitter også i ei bjørk rett utenfor soveromsvinduet mitt om natten og bråker, men det kan jeg leve med. Men jeg orker ikke leve med at de skiter ned hele terrassen min. Det ser vel fryktelig dumt ut hvis jeg skal legge et stort, rødt stoff over hagemøblene og terrassen - men det ser det ut til at jeg er nødt til å begynne med, hvis det sies å funke.

Ellen skrev 26. mars:

Vi har en diger villvin oppover en furustamme. Inni der har det vært småfuglrede før. Nå ser det ut som hvertfall et skjærepar har tenkt å lage seg hus der. De bråker og skremmer alle småfuglene. Vi har mange småfugler i hagen, og jeg er redd de dumme skjærene skal jage dem vekk. Vil ha småfuglene, men hvordan får vi vekk skjærene? Noen som har gode råd?

Trine skrev 20. juni:

Til Rolf: Prøv å heng ut en not foran vinduene. Dette er smarte fugler som lærer fort, så du trenger ikke å ha den hengende lenge. Har prøvd dette selv, det var effektivt og vellykket.

Martha skrev 15. juni:

Har fått skjærer rett utenfor altanen min i hagen i et tre. De går rundt på rettverk og plen, bråker og er stadig rundt oss. Har hørt at en ikke skal fjerne disse reirene, men det må da gå an å få de bort på en human måte uten å slakte de. Hvordan og når tid er det greit å fjerne disse reira?

Rolf skrev 02. juni:

Er plaget med en skjære som stadig klasker i stuevuinduene mine, så fjæra fyker. Den sloss med sitt eget speilbilde. Dette har pågått i en måned. Trenger gode råd for å bli kvitt dette.

Torstein skrev 28. juni:

Skjæren bråker og holder mennesker våken om nettene, slik blir mennesker syke og slitne. Skjærebestanden er også unaturlig høy siden den spiser boss mm. På tide å klassifisere skjæren som skadedyr i norske storbyer. Skuddpremie på de skjærene som bygger reir i boligområder og holder folk våken om natten.

Chærra skrev 07. juni:

Jeg er glad for at det ikke er lov til å skyte dem.

Fuglehater skrev 12. september:

Skjæra er stygg, fæl og ekstremt bråkete. Jeg hater både skjærer og kråker. Skulle vært lov til å skyte dem. De er jo et skadedyr på flere enn en måte.

Eer skrev 08. november:

Istedet for å irritere seg, studer heller skjærens vakre former, farger og nydelige vingebevegelser i flukt. Den er rask så ikke mange har foreviget den i flukten.

Diskuter skjærer

Fornavn/Kallenavn:

Kommentar:

Søk etter råd

Søk og se om du finner et kjerringråd som hjelper deg:

Populære tips
De 5 siste kommentarene:

Flekker på tepper

Hei, har fått flekk på et hvitt veggteppe, det er et farvestoff etter ei bukse...

Tett avløp

Jeg tror det er beregnet på vanlige avløp, sånn som servanter, oppvaskkummer ...

Kvalme

Hei, jeg har vansker med kvalme om kvelden og det føles ut som jeg må kaste op...

Tørr hud

Dere må prøve locobase, Det er en life save....

Neglsopp

Hei eg er nå etter mange års plager med fot- og neglsopp endelig funnet min gr...