Skjærer - kjerringråd

Skjærer er en fugler med svart og hvit fjærdrakt. De kalles også for sjur og kan bli ca 46 cm. lange. Det er stort sett ingen forskjell på hanfuglen og hunfuglen bortsett fra at hannen blir litt større enn hunnen. De er egentlig ganske pene hvis man begynner å studere dem. De sorte fjærene har ofte et skinn av andre farger i seg. Men har du kommet inn på denne siden er du mest sannsynlig ute etter å bli kvitt skjærer. De lager bråk og lyd. Har de et skjærereir i nærheten av soveromsvinduet, har vi full forståelse for at du vil bli kvitt skjærene.

Ei skjære kan også kan lage mye ugagn på hagemøbler og andre ting som er plassert ute. Den elsker blant annet å rive opp sekker og annet søppel for å se om den finner mat.

Et råd som har kommet inn er at man skal henge ut en rød T-skjorte eller noe rødt som flagrer i vinden. Dette skal få skjærene til å holde seg borte.

Rødt plagg mot skjærer
Rødt plagg mot skjærer : Foto : kjerringrad.com

Kristin skrev:

Synes ikke det er noe hyggelig at skjæra skiter full verandaen og river utover søppel når den ligger framme for henting. Hva kan man gjøre for å skremme den bort?

Britt skrev:

Hvordan blir jeg kvitt reiret? Jeg har revet det 8 ganger og de kommer igjen å bygger. Det er rett utenfor soverommet mitt.

Lars skrev:

De kommer i flokk, skyt en av dem, og flokken holder seg på avstand. Det er ikke uten grunn at det lov at jakte på disse året rundt. De naturlige fiendene, rovfugler som hauk, ugler og falk, har blitt så desimert at kråker og skjærer forøker seg i en rasende fart. De tar også fugleunger når de flyr ut fra fuglekasser som vi setter opp i hagen. De er jo fine og artige, men de blir for mange.

Tove skrev:

Jeg har også mange skjærer og synes de er kjempefine. Jeg forer dem også med brød, men nå går de løs på meisebollene til småfuglene og da begynner det å bli dyrt. Nå har jeg bestilt foringsautomater med gitter foran hvor meisebollene ligger imidten. Da blir nok alle fornøyde.

FineSkjæra skrev:

Jeg syns skjæra er både vakker og klok, jeg. Morsom er den også der den hopper i trapper og synger og prater. Jeg blir i godt humør av å både se og høre den. Skjæra har like mye rett til å være her som alle andre fugler. Prøv og stoppe litt opp neste gang du ser en og la deg begeistre. Se hvor vakkert de flyr.

Skytdem skrev:

Det er lov til å skyte dem fra 10. august til 29. februar. Det er kanskje ikke så aktuelt i et byggefelt, kanskje, men men.

Stein Sprang skrev:

Få hjelp med lyden fra en hønsehauk (nesten utjaget naturlig fiende for skjærene pga. utbygging)

Benny skrev:

Skjærene er en av de klokeste fuglene vi har, hvis ikke den klokeste. Den gjenkjenner seg selv i et speilbilde, og det er bare den og ravnen som gjør. Det er ikke så vanskelig å gjøre den tam, og da har du en artig venn for livet. Hvis det er noe dere lurer på så søk opp fuglen på youtube. Der er det mange fine videosnutter om skjæra, og jeg lover dere kommer til og bli ganske så overrasket over hvor klok den egentlig er. Behandle fuglen på riktig måte, og dere vil få mer enn en positiv overraskelse.

Ak skrev:

Skjærer er morsomme kloke å kvikke, man burte godt ha sånne fine fugler i nærheten av seg, de er interessante å se på.

LilleMeg skrev:

Hva gjør man når nabo nærer dem i form av avføring fra dyr, som også er kastet opp på min terrasse og gårdsplass. Det har blitt en evig plage på terrasse, tak og i trær/hekk rett utenfor soverom. Støy nesten døgnet rundt. Mattilsynet bryr seg ikke. Så her ønskes gode og humane råd. Bestanden har økt 100% siste året, og noe må da kunne gjøres mot slikt? Terrasse, møbler osv. blir ødelagt av disse uønskede fjærkreene. Smarte er de også, så det er vanskelig å få taket på dem.

Krykkeline skrev:

Mitt hus er med Orange tak og røde karmer. Hvorfor er de der da, når de ikke liker rødt? Er treet over 20m kan det forlanges ned ved norsk lov.

Paus skrev:

På balkongen min herjer en skjære. Den hakker i jorden og hiver muld i øst og vest. Er det noen som har et godt råd?

Odd skrev:

Man kan få kjøpt skremmefalker i plast. Heng opp en slik, og du ser ikke en fugl lenger om det er det du ønsker. Forøvrig liker jeg skjærer, de er noen muntre spilloppmakere som har hodet på rette stedet. I gamle dager hadde de god mattilgang fordi folk kastet avfallet sitt åpent. Nå sliter skjærene vinterstid fordi alt matavfall legges i lukkede dunker. Jeg har et skjærepar rundt meg her, og de forer jeg litt vinterstid for at de skal slippe å sulte ihjel.

Lise skrev:

Hjelper det å kaste plastikk slager / orm på taket hvor de sitter å synger når jeg kommer fra nattevakt? Har noen erfaringer med det?

Roger skrev:

Jeg lurer på hvorfor skjærene bygger reir på denne tiden av året når vi er på vei til vinter.

Kjersti skrev:

Men fuglene er jo dyr, å vi kan ikke bare fjerne alt som ikke passer oss. Vi må tåle såpass.

Tim skrev:

Skjærer tømmer fulglehusene for mat og skremmer bort småfuglene. Jeg fyller på med frø og henger stadig opp fettboller, men de tømmer det på en dag i flokk igjen. Har noen tips hvordan jeg får de vekk?

Mona skrev:

Jeg har veldig mange skjærer konstant i min hage. De er veldig nærgående. Hva skal jeg gjøre? Det største problemet er at de gjør fra seg på terrassen, overalt, rett utenfor terrassedøra, også på hagemøblene mine. Jeg vasker hagemøblene for skjæreeksrementer hver dag. Det er ikke koselig. Og de spiser stearinslysene mine. Er det noen andre som har hørt om dette? Jeg har en del lyslykter med telys, og disse har nå faktisk begynt å forsvinne om natten. Da jeg kom ut i morges var alle borte.. og det er spor av hakking (nebb) hvis det er rester av stearin i lyktene.

Nå er jeg kjempelei. De sitter også i ei bjørk rett utenfor soveromsvinduet mitt om natten og bråker, men det kan jeg leve med. Men jeg orker ikke leve med at de skiter ned hele terrassen min. Det ser vel fryktelig dumt ut hvis jeg skal legge et stort, rødt stoff over hagemøblene og terrassen - men det ser det ut til at jeg er nødt til å begynne med, hvis det sies å funke.

Ellen skrev:

Vi har en diger villvin oppover en furustamme. Inni der har det vært småfuglrede før. Nå ser det ut som hvertfall et skjærepar har tenkt å lage seg hus der. De bråker og skremmer alle småfuglene. Vi har mange småfugler i hagen, og jeg er redd de dumme skjærene skal jage dem vekk. Vil ha småfuglene, men hvordan får vi vekk skjærene? Noen som har gode råd?

Trine skrev:

Til Rolf: Prøv å heng ut en not foran vinduene. Dette er smarte fugler som lærer fort, så du trenger ikke å ha den hengende lenge. Har prøvd dette selv, det var effektivt og vellykket.

Flere kommentarer:
0 1
Diskuter skjærer

Fornavn/Kallenavn:

Kommentar:

Søk etter råd:

Søk og se om du finner et kjerringråd som hjelper deg:

Populære tips
De 5 siste kommentarene:

Magekatarr

Jeg drikker daglig noen glass med juice og synes det hjelper. Yoghurt synes jeg ...

Leggkrampe

Ulltråd er rett og slett så pålitelig. Det kjennes som om fibrene i tråden o...

Sår hals

Skal man bare ta hodet bakover og gurgle det? Jeg er usikker på om det da komme...

Tette bihuler

Arne Bjarne, ja du kan ha bihulebetennelse uten tett nese. Det kan sitte lenger ...

Flass

I gamledager brukte man både grønn såpe og einer låg. Einer låg lages ved a...