Skjærer - kjerringråd

Skjærer er en fugler med svart og hvit fjærdrakt. De kalles også for sjur og kan bli ca 46 cm. lange. Det er stort sett ingen forskjell på hanfuglen og hunfuglen bortsett fra at hannen blir litt større enn hunnen. De er egentlig ganske pene hvis man begynner å studere dem. De sorte fjærene har ofte et skinn av andre farger i seg. Men har du kommet inn på denne siden er du mest sannsynlig ute etter å bli kvitt skjærer. De lager bråk og lyd. Har de et skjærereir i nærheten av soveromsvinduet, har vi full forståelse for at du vil bli kvitt skjærene.

Ei skjære kan også kan lage mye ugagn på hagemøbler og andre ting som er plassert ute. Den elsker blant annet å rive opp sekker og annet søppel for å se om den finner mat.

Et råd som har kommet inn er at man skal henge ut en rød T-skjorte eller noe rødt som flagrer i vinden. Dette skal få skjærene til å holde seg borte.

Rødt plagg mot skjærer
Rødt plagg mot skjærer : Foto : kjerringrad.com

Steinras skrev:

Det er som i Asbjørnsen og Moes Veslefrikk med fela. Menneskers behov for mer land har nok jaget skjærenes tidligere naturlige fiender som hønsehauk, falk osv. inn på viddene.

Ikkegladiskjæra skrev:

Her har de hakket i stykker store hull i taket på uteteteltet/paviljongen vår. Det ser ut som den spiser/tar med seg stoffet. Et kubbelys har den også klart å ta med seg. Skulle gjerne hatt noen gode råd ang. taket her altså. Må kjøpe nytt tak, men hva kan jeg gjøre for å forhindre at det skjer igjen?

Lene skrev:

Hos meg har det gått for langt nå. De driter på trampolina, huska, sklia og terassemøbler. De spiser opp alle dørkranser, kubbelys og tygger på møbler. De har dratt ut tråder i alle markiser, så de er ødelagt alle sammen. Ingen av kjerringrådene har hjulpet. Hva gjør jeg nå?

Sessa skrev:

Kykkeline skriver at tre over 20m kan forlanges nedhogging i følge norsk lov. Kan dette utdypes litt? Jeg har en nabo med 3 enorme furutrær med 4 skjærereir.

JegElskerFugler skrev:

Jeg synes at skjæra er en fin fugl. Jeg blir ikke så plaget, men den spiser opp stærungene fra fuglekassen. Er det noe jeg kan gjøre som ikke er så slemt mot skjæra for å få beholde stærungene i live?

Arne skrev:

Jeg ser at mange går i forsvar for skjærene, blant annet med at de er så kloke. Jada, de er utrolig smarte og utspekulerte. Derfor er de også nesten håpløse å bli kvitt uten grovt skyts. Hvis man setter pris på et mangfold av fugler i skogen og nærmiljøet er ikke skjærene de rette å satse på som husfugler. Når det kommer til å rane andre fuglers reir for egg og unger finnes det neppe maken. Der kan de gjøre rent bord i løpet av få minutter, og det vet jeg av egen erfaring. Her har selv gråtrosten nå gitt opp å ha reir enda den er en av de få som faktisk er i stand til å ta opp kampen gjennom kollektivt forsvar. Nå er det nesten ikke gråtrost igjen i området her, og de andre artene er også gått sterkt tilbake.

Det eneste som nytter mot skjæreplagen er å skyte dem med hagle, det setter støkk i dem etter at man har tatt to-tre stykker. Kollektivt minne holder dem da unna i noen år. Men nå er jo også skjærene fredet i hekkesesongen, og bruk av hagle nå til dags får ganske raskt politiet ut, jaktsesong eller ikke.

Åshild skrev:

Jeg fikk råd om et rødt bånd ved fuglematen som flagrer. Det er tre steder hvor jeg forer fugler. Jeg har både småfugler, hakkespett, nøtteskrike og ekorn, men etter at jeg hang opp de røde bånda har det ikke vært skjærer på stedene. Så det fungerer dette kjerringrådet.

Kristin skrev:

Synes ikke det er noe hyggelig at skjæra skiter full verandaen og river utover søppel når den ligger framme for henting. Hva kan man gjøre for å skremme den bort?

Britt skrev:

Hvordan blir jeg kvitt reiret? Jeg har revet det 8 ganger og de kommer igjen å bygger. Det er rett utenfor soverommet mitt.

Lars skrev:

De kommer i flokk, skyt en av dem, og flokken holder seg på avstand. Det er ikke uten grunn at det lov at jakte på disse året rundt. De naturlige fiendene, rovfugler som hauk, ugler og falk, har blitt så desimert at kråker og skjærer forøker seg i en rasende fart. De tar også fugleunger når de flyr ut fra fuglekasser som vi setter opp i hagen. De er jo fine og artige, men de blir for mange.

Tove skrev:

Jeg har også mange skjærer og synes de er kjempefine. Jeg forer dem også med brød, men nå går de løs på meisebollene til småfuglene og da begynner det å bli dyrt. Nå har jeg bestilt foringsautomater med gitter foran hvor meisebollene ligger imidten. Da blir nok alle fornøyde.

FineSkjæra skrev:

Jeg syns skjæra er både vakker og klok, jeg. Morsom er den også der den hopper i trapper og synger og prater. Jeg blir i godt humør av å både se og høre den. Skjæra har like mye rett til å være her som alle andre fugler. Prøv og stoppe litt opp neste gang du ser en og la deg begeistre. Se hvor vakkert de flyr.

Skytdem skrev:

Det er lov til å skyte dem fra 10. august til 29. februar. Det er kanskje ikke så aktuelt i et byggefelt, kanskje, men men.

Stein Sprang skrev:

Få hjelp med lyden fra en hønsehauk (nesten utjaget naturlig fiende for skjærene pga. utbygging)

Benny skrev:

Skjærene er en av de klokeste fuglene vi har, hvis ikke den klokeste. Den gjenkjenner seg selv i et speilbilde, og det er bare den og ravnen som gjør. Det er ikke så vanskelig å gjøre den tam, og da har du en artig venn for livet. Hvis det er noe dere lurer på så søk opp fuglen på youtube. Der er det mange fine videosnutter om skjæra, og jeg lover dere kommer til og bli ganske så overrasket over hvor klok den egentlig er. Behandle fuglen på riktig måte, og dere vil få mer enn en positiv overraskelse.

Ak skrev:

Skjærer er morsomme kloke å kvikke, man burte godt ha sånne fine fugler i nærheten av seg, de er interessante å se på.

LilleMeg skrev:

Hva gjør man når nabo nærer dem i form av avføring fra dyr, som også er kastet opp på min terrasse og gårdsplass. Det har blitt en evig plage på terrasse, tak og i trær/hekk rett utenfor soverom. Støy nesten døgnet rundt. Mattilsynet bryr seg ikke. Så her ønskes gode og humane råd. Bestanden har økt 100% siste året, og noe må da kunne gjøres mot slikt? Terrasse, møbler osv. blir ødelagt av disse uønskede fjærkreene. Smarte er de også, så det er vanskelig å få taket på dem.

Krykkeline skrev:

Mitt hus er med Orange tak og røde karmer. Hvorfor er de der da, når de ikke liker rødt? Er treet over 20m kan det forlanges ned ved norsk lov.

Paus skrev:

På balkongen min herjer en skjære. Den hakker i jorden og hiver muld i øst og vest. Er det noen som har et godt råd?

Odd skrev:

Man kan få kjøpt skremmefalker i plast. Heng opp en slik, og du ser ikke en fugl lenger om det er det du ønsker. Forøvrig liker jeg skjærer, de er noen muntre spilloppmakere som har hodet på rette stedet. I gamle dager hadde de god mattilgang fordi folk kastet avfallet sitt åpent. Nå sliter skjærene vinterstid fordi alt matavfall legges i lukkede dunker. Jeg har et skjærepar rundt meg her, og de forer jeg litt vinterstid for at de skal slippe å sulte ihjel.

Flere kommentarer:
0 1
Diskuter skjærer

Fornavn/Kallenavn:

Kommentar:

Søk etter råd:

Søk og se om du finner et kjerringråd som hjelper deg:

Populære tips
De 5 siste kommentarene:

Nyrestein

Jeg fikk et råd for mange års side da jeg fikk nyregrus. Spis jevnlig gammelos...

Soppinfeksjon

Eddik, salt og sprit/hånddesinfeksjon fungerer veldig bra. Jeg har nylig hatt s...

Urinsyregikt

Det som ga evig legelse av min urinsyregikt og innflammasjon(betennelse) nesten ...

Maur

Disse tipsene fungerer for å holde maur unna, men i følge folk som kan en del ...

Brannsår

Jeg tør påstå at intet fungerer bedre på brannsår enn eggehvite. Det kjøle...