Bladlus - kjerringråd

Plages du med bladlus på plantene dine? Bladlus er små insekter som lever av å suge saften ut av planter. Et kjerringråd mot bladlus er å spraye plantene med skummet melk straks du ser at de har fått lus på seg. Lusa dør, men du bør gjenta dette straks du ser nye lusangrep. Melka tar nemlig ikke knekken på eggene.

Rundt 250 av de 4000 artene av bladlus er plagsomme skadedyr for land- og skogbruk, og for hageeiere. De varierer i lengde fra 1 til 10 millimeter. Viktige naturlige fiender er marihøner, blomsterfluelarver og nettvinger.

Bladlus

Lalla skrev 07. juli:

Jeg har god erfaring med å blande rødsprit og melk på en dusjeflaske og sprøyte med det.Det hjelper mot bladlus.En annen fordel med å blande rødsprit i melka gjør at den ikke surner og jeg kan derfor ha flaska stående klar til bruk i nærheten av blomstene.

Tove skrev 13. april:

Skal beskjære en skjærsminhekk som de siste årene har hatt kraftig bladlusanngrep. Lurer på om jeg vil spre lusene hvis jeg kverner kvisten (før de setter grønt og vi kan se noe luseanngrep), og bruker det oppkvernede kvistmaterialet som bunndekke rundt omkring i hagen.

Karen skrev 03. april:

Jeg har merkelig nok fått bladlus på flyteplantene i akvariet mitt. Ga algespiser fiskene litt hvitløk her om dagen, og bladlusene har merkelig nok blitt ferre. Ihvertfall ikke formert seg noe. Jeg har plukket litt lus og druknet dem til fiskefor innimellom. Tror det må ha vert hvitløken, da vannflaten var full av planter så fiskene ikke kom til selv for å ta lusene!

Cecilie skrev 04. januar:

Jeg pleier å sende ungene på marihøne-jakt. Deretter setter vi dem på de angrepne plantene/trærne. Unger er eksperter på å finne marihøner.

Anne-Lise skrev 20. juni:

Hvor får man kjøpt marihønelarver? Kjøpte dem på nettet for noen år siden, men husker ikke adressen.

Else skrev 08. juni:

Vasket med sterkt grønnsåpevann 1 gang på roser, må nok gjenta det, har vel ikke fått bort alt selv om kluten og vaskevannet ble grønt.

Torros skrev 02. juni:

Har sånne kjempepene roser i hagen, noe dritt med de koloniene av bladlus. Men jeg skal prøve melk.

Ron Stangvik skrev 19. juli:

Dersom det er snakk om små planter fungerer det greit med skummetmelk eller såpevann. Men dersom du har ett tre f.eks, så kan du får tak i blomsterfluelarver og sette disse under de trærne som er infisert med bladlus. Blomsterfluer og marihøner er naturlige fiender av bladlusene og er derfor meget effektivt mot bladlus. La nyttedyrene jobbe med å spise bladlusene i noen uker, så skal problemet være over.

Diskuter bladlus

Fornavn/Kallenavn:

Kommentar:

Søk etter råd

Søk og se om du finner et kjerringråd som hjelper deg:

Populære tips

De 5 siste kommentarene:

Diaré

Avkok av selvplukkede høyfjellsblåbær fungerte med en gang, formen ble bedre ...

Rødme

Hei! Er det noen som har tatt ETS operasjon i løpet av de siste årene?...

Sorte prikker og hudormer

Jeg sliter veldig med urenhet hud. Jeg tror det er pga at jeg har så oljete hud...

Lengre hår

Jeg har veldig tykkt hår, det er ikke serlig fett. I sommer klippet jeg meg til...

Elveblest

Jeg hadde elveblest daglig i litt over 2 måneder, det gikk over nylig. Sjøbad,...