Bladlus - kjerringråd

Plages du med bladlus på rosene eller andre planter? Bladlus er små insekter som lever av å suge saften ut av vegetasjonen du vil ta vare på. Et kjerringråd mot bladlus er å spraye plantene med skummet melk straks du ser at de har fått lus på seg. Lusa dør, men du bør gjenta dette straks du ser nye lusangrep. Melka tar nemlig ikke knekken på eggene.

Rundt 250 av de 4000 artene av bladlus er plagsomme skadedyr for land- og skogbruk, og for hageeiere. De varierer i lengde fra 1 til 10 millimeter. Viktige naturlige fiender er marihøner, blomsterfluelarver og nettvinger. Så hvis du vil la naturen gjøre jobben, så kan du jo plassere marihøner som spiser bladlusene også?

Spray med melk mot bladlus
Spray med melk mot bladlus : Foto : kjerringrad.com

Galadriel skrev:

Gressløk og hvitløk plantet nær rosene forhindrer at bladlusen kommer. I tillegg kan du sette ut marihøner (som det er 54 arter av i Norge) og/eller nettvinger. En marihønefamilie kan spise hele 80 000 bladlus. Når det ikke lenger er bladlus i hagen, vil marihønen(e) fly til nye jaktområder. Har du fått bladlus på en inneplante, sett den ut så ordner marihøner opp. Ellers anbefales å spyle plantene, slik at bladlusene detter ned. De som ikke kommer seg opp, dør.

Mai skrev:

Jeg har fått lusangrep på de nye spirende mine. Overlever lusa i såjorden også. Eller må den dusjes med f.eks. skummet melk.

Lalla skrev:

Jeg har god erfaring med å blande rødsprit og melk på en dusjeflaske og sprøyte med det.Det hjelper mot bladlus.En annen fordel med å blande rødsprit i melka gjør at den ikke surner og jeg kan derfor ha flaska stående klar til bruk i nærheten av blomstene.

Tove skrev:

Skal beskjære en skjærsminhekk som de siste årene har hatt kraftig bladlusanngrep. Lurer på om jeg vil spre lusene hvis jeg kverner kvisten (før de setter grønt og vi kan se noe luseanngrep), og bruker det oppkvernede kvistmaterialet som bunndekke rundt omkring i hagen.

Karen skrev:

Jeg har merkelig nok fått bladlus på flyteplantene i akvariet mitt. Ga algespiser fiskene litt hvitløk her om dagen, og bladlusene har merkelig nok blitt ferre. Ihvertfall ikke formert seg noe. Jeg har plukket litt lus og druknet dem til fiskefor innimellom. Tror det må ha vert hvitløken, da vannflaten var full av planter så fiskene ikke kom til selv for å ta lusene!

Cecilie skrev:

Jeg pleier å sende ungene på marihøne-jakt. Deretter setter vi dem på de angrepne plantene/trærne. Unger er eksperter på å finne marihøner.

Anne-Lise skrev:

Hvor får man kjøpt marihønelarver? Kjøpte dem på nettet for noen år siden, men husker ikke adressen.

Else skrev:

Vasket med sterkt grønnsåpevann 1 gang på roser, må nok gjenta det, har vel ikke fått bort alt selv om kluten og vaskevannet ble grønt.

Torros skrev:

Har sånne kjempepene roser i hagen, noe dritt med de koloniene av bladlus. Men jeg skal prøve melk.

Ron Stangvik skrev:

Dersom det er snakk om små planter fungerer det greit med skummetmelk eller såpevann. Men dersom du har ett tre f.eks, så kan du får tak i blomsterfluelarver og sette disse under de trærne som er infisert med bladlus. Blomsterfluer og marihøner er naturlige fiender av bladlusene og er derfor meget effektivt mot bladlus. La nyttedyrene jobbe med å spise bladlusene i noen uker, så skal problemet være over.

Diskuter bladlus

Fornavn/Kallenavn:

Kommentar:

Søk etter råd:

Søk og se om du finner et kjerringråd som hjelper deg:

Populære tips
De 5 siste kommentarene:

Vannblemmer

Jeg har vannblemmer som har sprekk etter å ha godt på krykker. Har noen noe ti...

Nyrestein

Jeg fikk et råd for mange års side da jeg fikk nyregrus. Spis jevnlig gammelos...

Soppinfeksjon

Eddik, salt og sprit/hånddesinfeksjon fungerer veldig bra. Jeg har nylig hatt s...

Urinsyregikt

Det som ga evig legelse av min urinsyregikt og innflammasjon(betennelse) nesten ...

Maur

Disse tipsene fungerer for å holde maur unna, men i følge folk som kan en del ...