Blomsterfluer - kjerringråd

Svirrer det små svarte fluer i synsfeltet ditt? Sjansene er ganske store for at dette er blomsterfluer. Blomsterfluer livnærer seg på å suge plantesaft fra frukt og grønnplanter som vi har i huset. Navnet har den fått på grunn av at vi som oftest ser den rundt blomster, frukt og planter i stua.

Det er mulig å få tatt knekken på disse sorte prikkene i synsfeltet. Flere innsendere har sendt oss råd om dette. Blomsterfluer kan man bli kvitt på følgende vis.

  1. Putt sigarettstumper fra et askebeger ned i jorda til potteplanter. Blomsterfluer liker ikke lukta, sier en innsender. (Om det er bedre at det lukter askebeger i huset enn at det blomsterfluer der, er vel en smakssak :) ).
  2. Bruk litt grønnsåpe i vannet når du vanner plantene dine, dette skal både ta knekken på eventuelle egg samt å få fluene på flukt.
  3. Stikk hvitløksfedd ned i jorda i blomsterpottene i huset. Dette skal visstnok fungere for å ta knekken på eggene til blomsterfluene.
  4. Kjøp maurmiddel, bruk anvisningen på pakken og vann jorda til potteplantene med dette. Blomsterfluene skal visst dø av det, men vi er litt usikre på om plantene tåler behandlinga, så her bør man vel gå litt forsiktig frem.

Fange blomsterfluer

Noen mener også at det å fange blomsterfluer er en fin måte å bli kvitt problemet med småfluer på. En del lesere har sendt oss erfaringer som går på dette.

Har du flere forslag til hvordan man skal fjerne eller unngå blomsterfluer er det bare å kommentere med din metode for hjelp mot problemet.

Størrelse på blomsterfluer
Størrelse på blomsterfluer : Foto : kjerringrad.com

Britt B. skrev:

Jeg testet alle råd, mest effektiv er eddik med litt oppvaskmiddel. Jeg brukte Sun Light.

Åshild F skrev:

Det er ikke alltid så lett å få tak i, men hvis man kommer over produktet, så finnes det gule plastlapper med fluepapir-stoff på (veldig klebrig) til å sette ned i pottene som er angrepet. Da forsvinner fluene, og lappene varer lenge. Fluepapir til å feste på vinduet kan også hjelpe.

M skrev:

Jeg har forsøkt å putte fyrstikker i blomsterjorden samt å vanne med litt grønnsåpe. Har også dekket blomsterjorda med plast slik at ingen fluer kommer til. Men det er ekstremt mange fluer under plasten og det ser ikke ut som at de har planer om å dø. Vurderer å kaste hele planten. Tidligere har jeg også byttet jord.

Espen skrev:

Blomsterfluene er irriterende, men det er larvene som disse kommer fra som ødelegger plantene dine. For å bli kvitt fluene må du bli kvitt larvene slik at det ikke blir flere fluer. Vi har funnet ut at å blande 2 dl salmiakk og og 10 liter vann, og så vanne plantene med det. La plantene tørke så mye som mulig ( larvene liker ikke tørke) og så gjøre det på nytt. Så har du garantert tatt livet av ditt problem. Ellers så har jeg funnet ut at eplesidereddik og en dråpe zalo funker for å fange dem. Det er mye bedre enn vanlig eddik.

Øyvind skrev:

Sett ut skål med Eple-eddik utblandet med vann (for å fjerne noe av lukten) og 1-2 dråper Zalo for å fjerne overflatespenningen på vannet, så fluen drukner og synker. Rør litt rundt. Sett skålen ute på kjøkkenet og sett på et lys. La stå, og alt mulig rart lander i løpet av natten. La den gjerne stå en uke eller 2, da livssyklusen til mange av disse krypene er på ca 14 dager, og du får da tatt hele generasjonen.

Komfyren har en vifte med et filter og rør som det samler seg "mat" i. Her er stedet å se for de som har fluer, men et forøvrig plante og fruktfritt hjem. Skål med rent vann fungerer også, men vesentlig dårligere..

Finn skrev:

Jeg sliter med blomsterfluer og følger tipsene. Jeg har også forsøkt å bruke flytende plumbo i vasken, noe jeg syntes fungerer. Disse fluene kan visstnok yngle nede i vasken og rør.

Vidar skrev:

Dette er ikke blomsterfluer, men hærmygg. Blomsterfluer holder seg kun utendørs, er hageeierens beste venn. Pollinerer og forsyner seg samtidig av skadeinsekter som bladlus. Kan utseendemessig ligne på små bier, men blomsterfluer hverken stikker eller biter.

Cecilie skrev:

Vi ble kvitt bananfluer ved å sette ut en skål med rødvin og eddik (gjærer) og en dråpe Zalo (for å bryte hinnen på vannflaten så fluene faller nedi). Vi lot det stå en uke i 2 skåler. Alle fluer ble vekk, de lå i bunnen av skålene.

Freddy skrev:

Eddikk virker vel kun på de brune bananfluene, men rådet med eddikk og en dråpe zalo virker. Bananfluer tiltrekkes alt som kan gjæres eller har en gjærende effekt, feks. bakverk (brødsmuler), banan, øl, mange typer vin. Vil du bli kvitt de brune så er renslighet i hus/leilighet faktum nr. 1. Vekk med alt som gjærer, gå hyppig ut med kompost så forsvinner de irriterende fluene ganske snart.

Mona skrev:

Jeg ser de spesielt på sommeren, rundt matavfalldunken. Jeg pleier å ta dunken ut av huset før jeg åpner den. Da blir det fort færre, men alle blir jo ikke med så jeg får teste eddikk.

Live skrev:

Skal prøve noen av disse rådene som det er skrevet om her, så får vi se om det hjelper. Siden disse liker banan så kan de vel også like mel og kjeks osv, finner de i åpnede poser eller pakker med diverse matvarer, noen andre som har sett det?

Eilert skrev:

Småfluer inne! Dette er min måte å bli kvitt dem på: Ta en vanlig brødpose-en som er av helt klar plast. Legg den et sted med bunnen mot dagslyset eller annet lys.Åpne den helt i front slik at fluene kan nå helt inn til bunnen. Legg inn på midten en liten bit av et eple eller banan. Fluene kommer garantert inn for å spise og koser seg helt til du kommer. Da flyr de lenger inn i posen og støter mot bunnen. Du kan se dem. Da har du bare å stenge posen og ta dem med ut til det fri, eller om du er en morder så klemmer du bare posen flat i bunnen og åpner den på nytt. Så vil du merke at det etter hvert vil bli ferre og ferre fluer både i huset og i posen. Om du også passer på å holde vinduer og dører stengt. Husk at fluene sover om natta. De er mest sultne om morningen når lyset kommer på oppsøker de posen, så pass på da.

Astrid skrev:

Jeg har hørt at man kan putte en ubrukt fyrstikk med svovelen ned i jorda. Fluene liker ikke svovel. Et glass rødvin som settes i nærheten av der fluene er tiltrekker dem, de dør en lykkelig død. Sherry er også fint. Tilsett en dråpe Zalo også, da er du sikker på at de forblir i glasset.

Diskuter blomsterfluer

Fornavn/Kallenavn:

Kommentar:

Søk etter råd:

Søk og se om du finner et kjerringråd som hjelper deg:

Populære tips
De 5 siste kommentarene:

Tynt hår

Jeg sliter med for tykt hår!. Finnes det noe som kan gjøre håret tynnere? Det...

Fett hår

Jeg har tørt hår, fikk tips om grønnsåpe, og ble så glad for endelig å se ...

Fotsopp

Camferin fungerer meget bra til slikt, meget god salve for de som jobber i tøft...

Flass

Vannet i Spania er faktisk tilsatt klorin fordi det gjenbrukes flere ganger grun...

Halsbrann

Drikk en halv teskje natron rørt ut i et halvt glass vann. Det nøytraliserer s...