Brannsår - kjerringråd

Brannsår trenger rask behandling. Som førstehjelp er det best å kjøle ned brannsåret raskest mulig. Dette for å unngå at forbrenningen trenger dypere ned i vevet og lager større skade og arr.

Det andre man må passe på er å holde det rent slik at man unngår infeksjon/betennelse. Dette er kanskje ikke så viktig hvis du har fått brannsår på tunga eller i munnen, men ellers på kroppen er det viktig å holde såret rent.

Her er det noen tips man kan prøve som behandling dersom man har fått et brannsår.

Bli kvitt brannsårene

Har du flere tips du vil fortelle om?

Brannsår
Brannsår : Foto : kjerringrad.com

Jens skrev:

Jeg har helt kokende pastavann på hånden flere ganger, pluss diverse små uhell. Det eneste som hjelper er å skylle med kaldt vann raskt og hell på sukker/melis der du har brent deg. Skyll av sukker etter noen minutter og alt er ok. Jeg aner ikke hvorfor, men det fungerer for meg iallefall.

Nette skrev:

Hei, jeg har klart og brenne meg på noen fingre på en varm kokeplate. Jeg fikk veldig svie og hadde fingrene lenge i kaldt vann. Jeg ble rød og fikk blemmer etterpå. Finnes det noe tips til at blemmene kan forsvinne?

Tove skrev:

Jeg har alltid på eggehvite, lar det tørke, smører igjen og igjen og igjen. Jeg lurer på om det er proteinet i hviten som lindrer. Til slutt blir det bare rødt, og ingen sår. Eggehvitene kjøler også.

Tonem skrev:

Når det gjelder 1. grads forbrenning, altså rødt og svie men ingen blemmer, ha først det forbrente stedet i kaldt vann i ca 15 min (ikke iskaldt vann). Smør så på honning og surr plastfolie rundt hvis det går. Smerten gir seg raskt. Du får ikke arr. Fyll på med mer honning når det er trukket inn i huden etter noen timer.

Kjell skrev:

Skyll med kaldt vann og strø på sukker så raskt som mulig. Etter 4-5 min kan man skylle vekk sukkeret. Jeg har prøvd dette kjerringrådet mange ganger og blir like imponert hver gang over resultatet.

Ole Henie skrev:

Jeg har en 2. grads forbrenning på hånden og 1. grad på armen. Jeg brukte tannkrem type rema 1000 med fluor. Jeg smurte det over hele brannskaden og opplevde at området ble kjølt ned, samtidig som brannskaden ikke fikk utviklet seg videre. Den stoppet opp. Anbefales på alle forbrenninger så lenge du kan føle smerte eller kjenner det når du tar ved såret og fargen på huden ikke er svart. Ta så kontakt med lege ved første anledning hvis omfattende.

Helene skrev:

Smør på vaselin eller aloe vera. Legg på et kompress og legg på gladpack oppå der. Skift kun en gang hver dag. Ta en strømpebukse eller noe som holder det hele fast. Klipp opp en nylonstrømpe om mulig.

Annie8219 skrev:

Jeg fikk en gryte med kokene vann over mage og armer her en dag og det eneste som virket var å stå under 20 grader vann hele dagen. Da jeg skulle legge meg og hadde prøvdt alt fra isende salve, honning, ringblomstsalve og aloe vera uten at det hjalp noe, så gikk jeg med på mannens råd om et tykt lag med tannkrem.

Han er fra Afghanistan og der bruker de altid det mot brannsår. Jeg var veldig skeptisk, men under 20 sekund etter å ha påført forsvant all den grusomme smerten. Rådet mitt til dere andre er: Ikke vær redd for å prøve det. Det hjalp helt fantastisk mot smertene, det tørket ikke ut huden, men helberedet den og jeg fikk sove den natta.

Trude skrev:

Jeg var faktisk overrasket over lindringen av tannkrem. Det fungerte etter ca 30 min. Det jeg derimot fant ut var at etter et par timers skylte jeg av tannkremen, og da kom svien snikende tilbake. Så jeg tror det vil lønne seg å bare ha på tannkremen gjennom natta. Jeg tok det på, på nytt og har hatt på sånne sårbind jeg teipet rundt, så jeg slipper senga full av tannkrem. Men ja, det anbefales hvis man ikke har brannsalve i huset.

Smiley skrev:

Jeg klarte å søle rykende varm kaffe på skuldren (nesten puppen) i dag i 14:00 tiden. Jeg kjølte ned med is og så tok jeg plasterlapp med branngel, men nå er det blemmer. Det gjør ikke vondt, men det er rødt og ikke så alt for fint å se på. Er det noen som har noen tips til hva jeg kan gjøre? Jeg har lest at jeg ikke kan stikke hull på blemmene, heller ikke smøre fuktighetskrem på?

Fyrverkeri skrev:

Ta på honning, så tar du det plasteret som passer over. Det fungerer.

Gustaf skrev:

Dypp det brente stedet i kaldt rent vann, hell på hvit sukker, la det tørke på. Ta evt. rent ark fra tørkerull og legg rundt slik at sukkeret ikke ramler av. Det blir ikke blemmer, kun hvit flekk( midlertidig) og svien gir seg etter noen få minutter.

Grom skrev:

Ha på margarin. Det hjelper. Når den smelter tørker du av og har evnt på litt til. Sitter med det på fingrere nå. Virket etter 5 min.

Au skrev:

Løken lindret litt, men kun så lenge den var kald. Samme med tomat (nevnt et annet sted her). Tannkrem luktet bedre enn løken, men lindret overhode ikke. Foreløpig beste lindring er kaldt vann.

RA skrev:

Takk Evelyn, løk hjalp, smerten forsvant umidelbart.

Au det sviir skrev:

Jeg drakk litt for varm kakao. Det har vært vondt i tunga i ca. 8 timer. Hva hjelper?

Evelyn skrev:

Hadde nettopp hørt et råd om løk på brannsår da min sønn som da var ca. 1,5 år la handa på en varm kokeplate. Jeg skar da en løk i to og la den på det brente omårdet - NB! det var ikke åpne sår, men huden var rød og det ble blemmer. Etter 30 sekunder var gråten stilnet og hånden var ikke vond lengere. Tre dager etter var alle spor ett forbrenningen borte.

Pus skrev:

Man skal aldri bruke krem/salver på brannsår, det lukker såret og det vil gjerne puste for å bli bedre. Salver/krem kan lindre smerten men gjøre såret verre.

Pedro skrev:

Blir jo litt sølete med tannkrem da, men svien har vært borte i noen timer nå så kona mi synes nesten ikke synd på meg mer. Får se hvordan det er i morgen!

Gjest skrev:

Jeg prøvde dette rådet. Svien var borte i ett minutt, så kom den tilbake igjen.

Diskuter brannsår

Fornavn/Kallenavn:

Kommentar:

Søk etter råd:

Søk og se om du finner et kjerringråd som hjelper deg:

Populære tips
De 5 siste kommentarene:

Vond hals

Vond hals kan også lindres med samarin, eller lingnende. Det er ofte sure oppst...

Stearinflekker

Stearinflekker på tøy, tepper og klær: Det beste er å bruke et strykejern ...

Diaré

Popcorn med salt, kan hjelpe. Det som kan fikse en langvarig diare er å lage en...

Vond lukt

Jeg satte en fuktsluker fra Biltema i skapet (grov salt). Det går også å sett...

Tørre sprukne lepper

Her i huset har vi en gutt som er veldig sensitiv mot vinterkulden og får fort ...