Brent av brennmanet - kjerringråd

Å bli brent av en brennmanet kan svi og ødelegge en dag på stranda. Et kjerringråd en innsender har kommet med er å påføre urin der du er brent.

Det er vel ikke alle som er like lystne på å ha urin på kroppen. Noen synes nok at det er bedre at det svir enn at man skal lukte urin.

Det som gjør at det svir når man blir brent av en brennmanet er at det kommer en syre inn i overhuden. Dette er den samme syren som vi finner i maur. I og med at det er en syre, kan den nøytraliseres med en base. Urin inneholder amoniakk og er derfor en base. Det er nok derfor riktig at man kan lindre svien med urin.

Et annet råd som kanskje er litt mer hygienisk er å smøre på Aloe Vera salve. Dette kjøler både ned og lindrer smertene.

Aloe Vera
Aloe Vera : Foto : kjerringrad.com

Tomisto skrev:

Hvis du har blitt brent av manet så er det nesleceller med en nål som penetrerer huden, omtrent som en veps, bare mye mindre. Neslegiftsekken henger på utsiden av huden og avgir/pumper inn mer gift i nålen og videre inn i huden hvis man gnir på det med kremer og lignende.

Det første man skal gjøre er å ta en barberhøvel og barbere hud området man har brent seg på. Ikke bruk kremer eller barberskum eller lignende. Da barberer man vekk neslesekkene som pumper gift inn i huden og det er kun nålespissene som står igjen.

Deretter kan man benytte en lett bedøvende krem eller bare lide seg gjennom plagen til kroppen kvitter seg med nålespissene. God bedring!

Stein skrev:

Jeg brant meg i Spania. På stranda var røde kors som sprutet på en veske som hadde tydelig lukt av salmiakk. Det virket lindrende.

Henric skrev:

Dette er ikke tull. Vi fikk bruk for det i sommer. Ammoniakken i urinen fjerner smertene, ja.

Thomas skrev:

Det beste er å bruke klorin. PÅ barn, vann ut. Dette virker bedre enn alt.

Joda, det funker. skrev:

Nei, jeg kan love deg at dette ikke er tull. Har prøvd, og det funker hver eneste gang. Noen mener at man kan bruke eddik også, men det er tull. Iallefall ikke på de manetene man har her i nord.

Torgrim skrev:

Dette kjerringrådet er bare tull. Neslegift er ikke samme som maursyre. Urin vil også aktivere neslecellene og tilføre mer gift i huden. Spesielt ammoniakk vil gjøre det verre. Forebygg skadene med brennmanetbeskyttende krem eller hellekkende badetøy, så er sjansen liten for at du trenger å behandle. Vanlig vannfast solkrem f.eks. Nivea kan gi opp mot 38% beskyttelse hvis det smører veldig tykt på huden (slik at du ser at det er smurt med krem).

Diskuter brent av brennmanet

Fornavn/Kallenavn:

Kommentar:

Søk etter råd:

Søk og se om du finner et kjerringråd som hjelper deg:

Populære tips
De 5 siste kommentarene:

Trykk i øret

Jeg har prøvd alt, men ingenting nytter. Jeg er forkjølet, har dotter i høyr...

Munnskold eller after

Jeg har munnskold av og til. Jeg prøver som oftest å unngå hard mat, da dette...

Halsbrann

Det som hjelper mot halsbrann, er å kutte ut mat som du reagerer på, enkelt og...

Rosacea

Jeg har hatt påvist Rosacea i ca 3 år nå. Jeg fant det ut selv etter å ha le...

Urinsyregikt

Min erfaring er at helsekostproduktet Glocosamin orifarm har svært god effekt p...