Flekker av blåbær - kjerringråd

Blåbærflekker er ikke så vanskelig å få bort som man skulle tro. Blåbær inneholder sterke fargestoffer så helst bør man ikke søle med det. Det er vel den typen bær som har forårsaket flest ødelagte klær. Men har man vært uheldig, enten i blåbærskogen eller når man spiser dem, så fortvil ikke. Her er det tips til hvordan man skal bli kvitt blåbærflekker.

Flekker av blåbær (men også etter blekk og kulepenner) kan fjernes ved hjelp av surmelk. Påfør surmelka på tøyet og la det ligge en stund før du kjører det på normal vask. Dette er særlig effektivt mot blåbærflekker.

Blåbær lager ofte flekker
Blåbær lager ofte flekker : Foto : kjerringrad.com

Nina skrev:

Jeg sølte blåbærsyltetøy på den nye ullsofaen vår i lys grå. Trekkene kan ikke tas av og vaskes, så det ble litt krise her i heimen. Leste her og prøvde meg med eddik og zalo. Det funket som bare det! Flekken er helt borte. Takk for tips.

Hjelp skrev:

Jeg sølte blåbærsmoothie på den gule genseren til vennina mi, hva skal jeg gjøre?

Willy skrev:

Jeg kom inn her for råd etter jeg sølte blåbærsyltetøy på dongerishortsen min. Hadde verken surmelk, eddik eller sitronsaft, så i panikk sprutet jeg litt Ajax Kitchen & Grease på flekken, og bokstavelig talt, falmet flekken vekk til ingenting før jeg klarte å sette fra meg Ajaxen.

Ida skrev:

Jeg lagde meg smothie der det var blåbær, tyttebær, jordbær, bringebær, banan og eplejuce oppi. Jeg sølte det på favorittbuksa mi som er lys. Mamma og pappa er ikke hjemme og jeg er redd den kommer til å bli ødelagt. Hva gjør jeg? Hilsen stressa jente.

Dumme meg skrev:

Jeg sølte en liten flekk med blåbærsyltetøy, ikke rent blåbærsyltetøy, det var blandet med andre bær, over den nye hvite buksen min. Jeg tok vann og zalo på først. Så presset jeg litt sitronsaft over flekken og gnikket det inn i buksen, men jeg lot det ikke stå så veldig lenge før jeg skylte med kaldt vann. Så puttet jeg den i vaskemaskinen og så dum som jeg er, sammen med noen slitte pastellfargede håndklær. Jeg venter på at de skal bli ferdig, så får jeg se om buksen er blå eller noe og om flekken er vekke.

Lisbet skrev:

Min datter spyttet ut blåbærsyltetøy på baderomsservanten av type Linn Bad Ingrid i porselen, og jeg har problemer med å få bort flekken. Er det noen som har et godt tips?

Mr.anonym skrev:

Jeg fikk vekk en flekk etter deres tips. Tusen hjerelig takk. Jeg så veldig mørkt på det en stund.

Randi skrev:

Takk for godt råd. Min sønn kom hjem med blåbærflekk på den hvite T-shirten sin idag og vips med mye kokt vann forsvann flekken. Jeg helte også på litt eddik og sitron for å fjerne siste rest. Takk!

Vilde skrev:

Lillesøsteren min sølte litt blåbær på den nye sofaen. Og vi får det ikke bort. Har prøvd med salt, men det fungerte ikke. Hjelp meg fort!

Marit skrev:

Skyll stedet der flekken er med KALDT vann for sikkerhets skyld (ev. proteiner(eggehvitestoffer). Kok imens opp friskt, kaldt vann. Legg stoffet over en balje el. bøtte og hell det kokende vannet over. Er det en mindre flekk, kan du lage "topper" av tøyet og dyppe de i vannet. Skal ikke koke. Er det vanskelig å få bort flekken, og tøyet er fargeekte, kan du bløte det med KALDT vann, legge på en grøt av pulver for vask av hvitt eller lyst tøy og la det ligge en god stund. Pass på og ha på vann, så ikke pulveret tørker opp. Er det mange flekker, kan du skylle tekstilene i KALDT vann, blande så hvitvaskpulver i en balje, slå kokende vann i og legge tekstilene (fargeekte) i denne blandingen og la det trekke.

Solveig skrev:

Takk for informasjon om hvordan fjerne blåbærflekker. Idag tømte jeg et glass med blåbærshake utover et nytt helt lyst ullteppe. Og deres råd hjalp meg. Jeg helte surmelk over flekkene, lot det stå 10-15 min. Vasket av med vann med edikk og litt zalo, dro dermed hele teppet med meg opp i badekaret og skylla godt av med skikkelig varmt vann. Helt utrolig, nå er flekkene borte. Kan så vidt skimte noe der den største flekken er, men den skal jeg nok også få bort. Takk skal dere ha.

Mor skrev:

Jeg har alltid sitronsaft, surmelk eller eddik på blåbærflekker. Poenget er at syren løser opp flekken. Det fungerer alltid, så jeg er ikke så redd for slike flekker som mange er.

Kristine 95 skrev:

Noen som hvet hvordan man fjerner flekkene? (Haster)

Diskuter flekker av blåbær

Fornavn/Kallenavn:

Kommentar:

Søk etter råd:

Søk og se om du finner et kjerringråd som hjelper deg:

Populære tips
De 5 siste kommentarene:

Trykk i øret

Jeg har prøvd alt, men ingenting nytter. Jeg er forkjølet, har dotter i høyr...

Munnskold eller after

Jeg har munnskold av og til. Jeg prøver som oftest å unngå hard mat, da dette...

Halsbrann

Det som hjelper mot halsbrann, er å kutte ut mat som du reagerer på, enkelt og...

Rosacea

Jeg har hatt påvist Rosacea i ca 3 år nå. Jeg fant det ut selv etter å ha le...

Urinsyregikt

Min erfaring er at helsekostproduktet Glocosamin orifarm har svært god effekt p...