Flekker av blåbær - kjerringråd

Blåbærflekker er ikke så vanskelig å få bort som man skulle tro. Blåbær inneholder sterke fargestoffer så helst bør man ikke søle med det. Det er vel den typen bær som har forårsaket flest ødelagte klær. Men har man vært uheldig, enten i blåbærskogen eller når man spiser dem, så fortvil ikke. Her er det tips til hvordan man skal bli kvitt blåbærflekker.

Flekker av blåbær (men også etter blekk og kulepenner) kan fjernes ved hjelp av surmelk. Påfør surmelka på tøyet og la det ligge en stund før du kjører det på normal vask. Dette er særlig effektivt mot blåbærflekker.

Blåbær lager ofte flekker
Blåbær lager ofte flekker : Foto : kjerringrad.com

Lisbet skrev 28. november:

Min datter spyttet ut blåbærsyltetøy på baderomsservanten av type Linn Bad Ingrid i porselen, og jeg har problemer med å få bort flekken. Er det noen som har et godt tips?

Mr.anonym skrev 04. august:

Jeg fikk vekk en flekk etter deres tips. Tusen hjerelig takk. Jeg så veldig mørkt på det en stund.

Randi skrev 20. september:

Takk for godt råd. Min sønn kom hjem med blåbærflekk på den hvite T-shirten sin idag og vips med mye kokt vann forsvann flekken. Jeg helte også på litt eddik og sitron for å fjerne siste rest. Takk!

Vilde skrev 07. april:

Lillesøsteren min sølte litt blåbær på den nye sofaen. Og vi får det ikke bort. Har prøvd med salt, men det fungerte ikke. Hjelp meg fort!

Marit skrev 04. april:

Skyll stedet der flekken er med KALDT vann for sikkerhets skyld (ev. proteiner(eggehvitestoffer). Kok imens opp friskt, kaldt vann. Legg stoffet over en balje el. bøtte og hell det kokende vannet over. Er det en mindre flekk, kan du lage "topper" av tøyet og dyppe de i vannet. Skal ikke koke. Er det vanskelig å få bort flekken, og tøyet er fargeekte, kan du bløte det med KALDT vann, legge på en grøt av pulver for vask av hvitt eller lyst tøy og la det ligge en god stund. Pass på og ha på vann, så ikke pulveret tørker opp. Er det mange flekker, kan du skylle tekstilene i KALDT vann, blande så hvitvaskpulver i en balje, slå kokende vann i og legge tekstilene (fargeekte) i denne blandingen og la det trekke.

Solveig skrev 02. februar:

Takk for informasjon om hvordan fjerne blåbærflekker. Idag tømte jeg et glass med blåbærshake utover et nytt helt lyst ullteppe. Og deres råd hjalp meg. Jeg helte surmelk over flekkene, lot det stå 10-15 min. Vasket av med vann med edikk og litt zalo, dro dermed hele teppet med meg opp i badekaret og skylla godt av med skikkelig varmt vann. Helt utrolig, nå er flekkene borte. Kan så vidt skimte noe der den største flekken er, men den skal jeg nok også få bort. Takk skal dere ha.

Mor skrev 22. juli:

Jeg har alltid sitronsaft, surmelk eller eddik på blåbærflekker. Poenget er at syren løser opp flekken. Det fungerer alltid, så jeg er ikke så redd for slike flekker som mange er.

Kristine 95 skrev 15. mars:

Noen som hvet hvordan man fjerner flekkene? (Haster)

Diskuter flekker av blåbær

Fornavn/Kallenavn:

Kommentar:

Søk etter råd

Søk og se om du finner et kjerringråd som hjelper deg:

Populære tips

De 5 siste kommentarene:

Tannpine

Legg en bit Ibux eller lignende direkte ved den vonde tanna. Det smaker vondt, m...

Munnsår

Hei, jeg fikk munnsår for to dager siden og vet ikke hva slags tips som er best...

Slim i halsen

Dere som sliter med allergi og slim etc, prøv noe som heter rugspire-dråper. D...

Munnskold eller after

Jeg har hatt after siden jeg var 15, er nå over 60. Det som tilfeldigvis hjalp ...

Flekker

Hei, jeg har også fått et tips om at det går an å bruke vann for å fjerne f...