Lumbago - kjerringråd

Lumbago er et begrep som brukes om smerter i korsryggen. Det vil si nedre del av ryggen. Årsaken til lumbago eller ryggsmerter kan være sammensatt. De som får lumbago kan få det etter å løfte tunge ting, men det kan oppstå uten at man gjør noe som helst ekstraordinært også.

Symptomer på lumbago kan være:

Det som kan føre til at man får lumbago er som nevnt at man løfter noe tungt. Men det kan også komme av dårlig kroppsholdning, osteoporose og mer sjelden av infeksjoner i nedre del av ryggen.

Hvis du har store smerter, bør du få nok hvile og holde området der det er vondt varmt. Hvis symptomene vedvarer eller øker i intensitet, bør du oppsøke en lege. Han kan gi deg tips og råd på hvilke øvelser og kroppsholdning du bør trene på.

Lumbago kan oppstå i enhver alder, men det er mest utbredt blant yngre personer som gjør hardt fysisk arbeid. Ettersom man kommer i mer moden alder vil ikke så mange få det, mens det tiltar i hyppighet igjen etter hvert som man blir eldre.

Som oftest er lumbago muskulære smerter. Det vil si at det rett og slett er en forstuing i en muskel som gjør at man får vondt i ryggen.

Hjelp til lumbago

En innsender sier at han går med en muskatnøtt i lomma hver gang han får lumbago. Etter få dager er smertene over, sier han.

Hvis man opplever lumbago som varer mer enn en uke bør du gå til en lege, slik at man kan få riktig diagnose på problemet. En forstuing av musklene i korsryggen bør ikke gi smerter i mer enn en uke, så derfor kan det være greit å få undersøkt problemet.

Muskattnøtt mot lumbago
Muskattnøtt mot lumbago : Foto : kjerringrad.com

Kjell skrev:

Lumbago er smerter i nedre del av korsrygg. Jeg har lidd av dette i mange år. Jeg har gått uante ganger til fysioterapeut, Kiropraktor, leger, osv. men det som virkelig hjalp, er en tur til smertelindring hos psykolog ca 4 og 8 timer. Du har fortsatt ryggsmerter men de kjennes ikke så mye lenger etter ca. 3-4 uker på kurset. Min erfaring er piller i 15 år. Kurset har vært mer til hjelp. Psykolog til smertehjelp er tingen.

Borat skrev:

Ring homeopaten, de har medisiner som funker. Bruk en som er kvalifisert til MNHL.

Helen skrev:

Men om en ting funker så er det vel bra at de blir bra av det? Mandler eller ikke, tankens kraft er mektig, og om man kan bruke den for å bli bra igjen, så er det jo en flott medisin, til og med uten bivirkninger. Jeg går gjennom lumbago smerter nå, og det beste for meg er bevegelser, små bevegelser selv om jeg sitter, så det ikke stivner til. Fullstendig ro gjør meg verre. Jeg tar ikke smertestillende så jeg ikke overbelaster det mer enn nødvendig. Og ja, jeg har vondt, jeg gråt i går. Og krykker er også et bra hjelpemiddel når man kan begynne å gå litt igjen. Sånn gjør jeg det, men vi har alle forskjellige kropper.

Mr. Lumbago skrev:

Muskatnøtt i lomma altså? Kanskje også fenikkeltee i posten til Kongen skulle hjelpe?

Marianne skrev:

Reiki/healing er også utrolig effektivt i slike sammenhenger.

Luna skrev:

Rolf Jonny-du skriver dagbladet18.nov .-10 reportasje om enkle grep som fikser vond rygg. Leste ikke avisa da, men kan du fortelle litt om det da?

Rolf Johnny skrev:

Jeg har nå lumbagosmerter på fjerde dagen (helt forferdelig). Dagbladet (papir) hadde en repotasje om enkle grep som fikser vond rygg den 18.nov.-10 .Prøv det, og det har hatt utrolig god virkning på meg. Lykke til.

Au Au skrev:

Jeg har lumbago for 2. gangen nå. Jeg vet det er fordi jeg har vært lat med å gå i bassenget. Det er 2 år siden sist. Da jeg gikk hver uke i bassenget (av og til annenhver uke) så hadde jeg ikke problemet i det hele tatt. Men så fikk jeg influensa og ble liggende i ro i 1 mnd. I tilleg ble jeg litt lat etterpå og voila: lumbago.

Men hva skal jeg gjøre for å komme meg opp de første dagene?? Det er forferdelig å krype rundt.

Munkulf skrev:

Jeg har dette problemet ofte og akkurat for øyeblikket. Jeg har nå hatt det i to uker, er 19 år og har en rygg som en 90 åring. Jeg har fått beskjed både av lege, kiropraktor og fysioterapaut at man aldri skal legge varme på, men kulde. Da selvfølgelig avhengig av om det sitter i muskler eller bein. Mandler og dette er overtro.

Det som irriterer meg mest er at man aldri kan få kvitt det. Det går over, men kommer igjen om en tre måneder. Er det noen som har noe tips til meg som gjør at jeg hvertfall kan gå litt lenger enn som så?

Nå har det gått så langt at jeg nesten ble lagt inn, men slapp dette for denne gang. Men nå går jeg på veldig sterke smertestillende.

Pulverheksa skrev:

Jeg har heller ikke særlig tro på dette med muskatnøtter og mandler. Første gang jeg fikk lumbago, gikk jeg til legen. Han ga meg noen kapsler, og plagen forsvant. Etter en tid måtte jeg igjen få de samme, men den er hard for magen, og etter et blødende magesår tør jeg ikke bruke den mer. Men effektiv er den utvilsomt, brukt over kortere perioder.

C-p skrev:

Kansje dere burde prøve osteopat?

Tull skrev:

Dette med mandler, svisker og muskatnøtt har kun med egen overbevisning å gjøre. Jeg har selv slitt mye med ryggplager over flere år. Jeg er 19 år gammel. Jeg trener flere dager i uken. Både trening som styrker ryggen, og trening som virker restituerende og som strekker på muskulaturen.

Jeg har vært mye hos kiropraktor uten at det har hjulpet. Jeg har vært hos fysioterapeut, ikke hjalp det heller. Det eneste de gjør er å finne nye feil med meg. Nå står akupunktur for tur. Noe jeg håper vil løse opp i muskulatur rundt ryggsøylen, i korsrygg og nakke.

Jeg skriver nå en oppgave om uspesifikke ryggmserter, brystryggsmerter og lumbago, og når jeg her får høre om svisker og mandler, da er jeg nødt til å le. Jeg synes nesten det er hån. Om det har funket for deg, så er det vel og bra, men ikke forvent at personer som er realistiske skal tro på det mumbo-jumboet.

Ryggplager kan ha flere årsaker:

  1. Innaktivitet
  2. Overvekt
  3. Arvelighet og gener
  4. Feil teknikk og overbelastninger
  5. Plutselig vridninger i muskulatur
  6. Psykiske plager og mistrivsel

Så vær så snill, ikke kom her og snakk om muskattnøtter.

Merlin skrev:

Jeg kan virkelig anbefale av hele mitt hjerte en liten sviske dyppet i kanel. Dette fjerner smertene om du legger den kanelkrydrede svisken i en kopp kaffe i 5 min før du drikker den om morgenen.

Trollmann skrev:

Jeg går med en mandel i baklomma som jeg fikk av en kiropraktor. Dette hjelper meg.

Bingo skrev:

Har hatt korsryggplager i mange år og med flere anfall i løpet av året. Har svært gode erfaringer med kiropraktor både i og etter akuttfasen. I tillegg har jeg i enkelte perioder gått til samme kiropraktor til forebyggende behandling. Dette var effektivt for meg, da det etter behandlingen kunne gå både ett og to år mellom hvert anfall. Å gå turer i skog og mark er også selvfølgelig veldig nødvendig for å opprettholde muskulatur i korsryggen og forebygge lumbago.

Philip skrev:

Jeg kan bekrefte Frodes råd. Naprapatene er utrolig dyktige, og lumbago er en smal sak for dem å fikse på et blunk. Heldigvis har vi fått mange naprapater i Norge etter hvert. Gå heller til dem enn til kiropraktor.

Frode skrev:

Jeg har også slitt med lumbago i mange år, de siste gangene jeg har fått det, har jeg gått til naprapat, 2-3 behandlinger og jeg er bra. Så jeg råder alle med samme problem, ta en tur til Naparapat.

Rune skrev:

For all del: IKKE hold stedet du har smerter i varmt, det forlenger prosessen. Har slitt med dette i mange år og vet av erfaring at varme fyrer opp smertene og forlenger det hele unødvendig lenge. Vanlig kroppstemp er mer enn nok.

Diskuter lumbago

Fornavn/Kallenavn:

Kommentar:

Søk etter råd:

Søk og se om du finner et kjerringråd som hjelper deg:

Populære tips
De 5 siste kommentarene:

Trykk i øret

Jeg har prøvd alt, men ingenting nytter. Jeg er forkjølet, har dotter i høyr...

Munnskold eller after

Jeg har munnskold av og til. Jeg prøver som oftest å unngå hard mat, da dette...

Halsbrann

Det som hjelper mot halsbrann, er å kutte ut mat som du reagerer på, enkelt og...

Rosacea

Jeg har hatt påvist Rosacea i ca 3 år nå. Jeg fant det ut selv etter å ha le...

Urinsyregikt

Min erfaring er at helsekostproduktet Glocosamin orifarm har svært god effekt p...