Messingpuss - kjerringråd

Fyll vaskekummen med varmt vann, tilsett 4 spruter Zalo og 1 dl. Eddik 35%. Nå kan du legge oppi messingen som skal pusses rent. La det ligge i 3- 4 minutter og puss med en svamp. Deretter skylles alt i kaldt vann. Du har fått skinnende og rent metall uten å måtte pusse det blankt.

Messing
Messing : Foto : kjerringrad.com

Torbjørg skrev:

Eddik og Zalo er et veldig godt og enkelt pussemiddel. Merkelig at alt som var godt, slik som gloria og godt gammelt messingpuss er gått ut av produksjon.

Jørn skrev:

Eddik og salo er det beste jeg har prøvd. Jeg brukte det på en kronglete gammel parafinlampe. Den har aldrig vært så blank.

Ingrid skrev:

Bruk kaffetrakter rensetabletter fyll en balje med 3-5 liter varmt vann bruk 3-5 tabletter. La messingen ligge i den varme oppløsningen i minimum 5 til 10 minutter.

Gerd Irene Velle skrev:

Jeg hadde akkurat tenkt å gi opp, da jeg prøvde Zalo og eddikk. Like deler. Det stod på noen minutter, og det virket! Må bruke flere omganger, men de grufulle skjoldene går bort!

Mia skrev:

Jeg hadde tenkt å kaste et svært skjoldete og stygt dørskilt i messing etter irriterende runder med messingpuss. Jeg fulgte kjerringrådet med eddik og zalo og det fungerte, så nå skal skiltet opp med skruer som ikke ruster.

Eva skrev:

Nå er det dessverre ikke mulig å få kjøpt Gloria lenger. Kan noen si meg hva jeg kan bruke isteden?

Eva skrev:

Det var et fantastisk tips. Det gikk fra mørkebrunt og skittent messing til skinnende rent og blankt, uten nesten å gnukke og gni.

Kari skrev:

Jeg finner ikke Gloria i dagligvareforretninger mer. Vet noen hvor det er å få tak i?

Gullai skrev:

Bland Gloria messingpuss (som finnes i pulverform i de fleste dagligvarebutikkene) med Zalo så det blir en grøt og påfør dette med en svamp. La det virke noen minutter og skyll og tørk. Det er enkelt hvis det er store ting og kronglete ting å pusse.

Vivva skrev:

Jeg fikk nettopp en fin stålampe i messing, men den har noen stygge mørke inngrodde flekker. Kan ikke legge den i vann. Noen som har et godt råd? Har prøvd noen av flekkene med vanlig pussemiddel, men det er et forferdelig arbeid, og så blir det blanke flekker istedet.

Elin skrev:

Jeg har endel gjensstander, lysestaker etc. i støpemessing. Disse er kronglete og vanskelig å pusse rene da pussemiddelet som regel samler seg i kriker og kroker. Jeg kulle gjerne hatt dem frem til jul, i fordums glans. Kan noen hjelpe meg med en mer lettvint måte å få disse til å stråle?

Karin skrev:

Supert råd. Fungerer med 7% eddik også, bare sterkere blanding.

Anita skrev:

Kjempespent på om dette virker! Har en bunadveske med lås i messing som er blitt stygg. Prøver dette etterpå. Det er jo både billig og lettvint.

Gullborg skrev:

Brukte zalo/eddik oppskriften på en femarmet lysestake, to store lysestaker og en arabisk kaffekanne, alt i messing. Alt ble som nytt, uten skjolder, lyst og skinnende blankt. De to store lysestakene har vi arvet og jeg trodde ikke de kunne bli så fine, men som nye må de ha vært det.

Vaktmester skrev:

Fungerer bra også på virkelig skitten messing. Beslag til ytterdør som var skjoldete og helt brunt etter mange år utendørs krevde ca en halvtime i badet og en skikkelig skrubb med grov skrubbepad. Pass på å skrubbe i en retning da dette vil bli stripete, men etter en stund med skrubbing vil stripene gå i ett med metallet og er klart til å poleres. Ser faktisk helt ut som nytt.

Vossing skrev:

Hei, dette var et meget godt tips. Jeg har et firmaskilt i messing. Ga opp med vanlig messing puss. Så forsøkte jeg med denne metoden. Og den fungerte! Man må pusse med svamp mens messingen ligger i vannbadet. Ingen skjolder å se.

Chris skrev:

Forsøkte nettopp metoden. Metallet blir lyst og det ser lovende ut, men metallet er matt. Påførte da vanlig polish som skal, i henhold til bruksanvisning på flasken, rengjøre og gi glans. Det som skjedde da, var at pussefillen ble helt svart og jeg måtte gni gjenstandene rene og gyldenblanke, som vanlig. Har noen et tips for for å få gjenstandene gyldne uten å måtte gni etter at man har benyttet eddik/Zalo-metoden? Eller få vekk skjolder og mørkebrune flekker?

Diskuter messingpuss

Fornavn/Kallenavn:

Kommentar:

Søk etter råd:

Søk og se om du finner et kjerringråd som hjelper deg:

Populære tips
De 5 siste kommentarene:

Tørre sprukne lepper

Her i huset har vi en gutt som er veldig sensitiv mot vinterkulden og får fort ...

Vond hals

Er enig med Tobias om Fribol! Straks jeg har tendens til sår hals så suger jeg...

Treg avføring

Har hatt jevnlig forstoppelse og delvis forstoppelse til jeg innførte følgende...

Fotsopp

Jeg får fotsopp innerst på de små tær hver sommer når jeg begynner med sand...

Brannsår

Jeg har helt kokende pastavann på hånden flere ganger, pluss diverse små uhel...