Morgenkvalme - kjerringråd

Morgenkvalme er egentlig et litt misvisende ord. Det er det folkelige uttrykket for oppkast og kvalme som rammer mange gravide. Når man er gravid trenger man ikke være kvalm bare om morgenen. Det kan vare hele dagen. Derfor er kanskje ordet svangerskapskvalme mer passende.

Noen kvinner føler seg kvalm hele dagen. Andre føler seg verre på kvelden. Noen igjen etter en lang dag på jobben. Noen sier at diverse lukter utløser kvalmen. To svangerskap er aldri like.

Morgenkvalmen kommer som regel i de første 3 månedene (i første trimester) etter at man har blitt gravid, men i noen tilfeller varer det hele svangerskapet. Normalt sett begynner morgenkvalme rundt uke 6 av svangerskapet. Dette er omtrent på samme tid som morkaken begynner produksjonen av hormonet HCG for alvor. Dette er graviditetshormonet og det er dette hormonet som brukes til å bestemme om man er gravid eller ikke i graviditetstester.

Bli kvitt morgenkvalme

En innsender sier at da hun opplevde morgenkvalme, hadde hun en pakke med salte Ritzkjeks stående på nattbordet. Rett etter at hun våknet spiste hun et par av dem og dette minsket kvalmen. Hvis kvalmen kom tilbake tok hun nye to kjeks og fortsatte slik gjennom hele dagen. Andre ting som kan hjelpe mot morgenkvalme er følgende:

De fleste kvinner føler morgenkvalmen som verst i uke 8 og 9, men det avtar i de fleste tilfeller i uke 13. Den gode nyheten når man har morgenkvalme er jo at det er et tegn på at graviditeten går bra.

Gravid og morgenkvalm
Gravid og morgenkvalm : Foto : kjerringrad.com

Trine skrev:

Sist svangerskap ble bedre da jeg kuttet sukker/brus, og passet på å få i meg noe, med en gang jeg våknet, eller med en gang om jeg kjente kvalmen begynte å komme. Jeg spiste ofte. For meg fant jeg ut at brusen kjentes godt der og da, men hadde kort virkning. Jeg ble fort kvalm igjen.

Sumja skrev:

Jeg har et nytt tips til dere. Jeg har vært veldig dårlig fra uke 6-11 og prøvde da akupunkturarmbånd i uke 11, det hjalp meg stort. Nå klarer jeg nesten å leve normalt, det var som om kvalmebrytern som ble slått av. Jeg anbefaler ikke å drikke cola, det er usunt både for deg og barnet. Drikk heller juice med farris, det er i det minste naturlig. Det samme gjelder Riz, anbefaler heller grove kjeks.

Nyam skrev:

Ingefærte, Kaptein-kjeks, og masse vann funker for meg.

Mia skrev:

I alle mine 3 svangerskap har jeg erfart at det beste er å få i seg noe mat/ drikke før man i det hele tatt står opp. Kroppen vil ha mat og stopper all aktivitet med kvalme hvis ikke kroppen har nok næring til graviditeten. Så spis/drikk ofte og med en gang kvalmen begynner å vise seg, så går den som regel over. Uten næring om morgenen tåler jeg ikke lukten av vann selv engang. Men med mat og drikke før morgenstell er alt vel.

Helt Grønn skrev:

Da kvalmen dukket opp 5. uken av svangerskapet hjalp det med akupressur armbånd. Jeg spiste også kalde små tomater, french fries "low fat", drakk ingefærte, spiste jordbær, druer, you name it. Men vet dere hva, nå hjelper ikke noen verdens ting. Har gitt opp å stresse for å prøve å finne noe som kan hjelpe. Er kvalm og spyr og har det veldig ille, men håper og ber om at kvalmen snart skal roe seg. Er glad for at mange har funnet sine ting som hjelper, bare synd at ingen ting hjelper meg.

Popen skrev:

Denne siden er super, men jeg er veldig kvalm, hvordan kan jeg fikse det?

Trine skrev:

Anne skrev:

Grønne epler - Granny Smith, og ingefærte hjelper meg.

Torill skrev:

Cola og French Fries. Jeg vet det er usunt, men det hjelper.

Tina92 skrev:

Jeg har vært kvalm om morgenen siden jeg gikk i 8.klassen. Dette har både vært ubehagelig og av og til hemmende. Jeg fant ut at å drikke vann hjelper ikke så mye, men jeg må ta medisiner om morgenen så da er jeg jo nødt til å drikke noe. Coca-cola er til stor hjelp mot min kvalme, men egentlig hjelper alt så lenge det ikke er rent vann. Flott at dere har denne siden, synes jeg. Den har vært til stor hjelp for mange plager til både meg selv og andre.

Victoria skrev:

Coca cola er ikke bra å drikke under graviditeten. Jeg anbefaler å spise ofte men ikke mye om gangen.

MammaMia skrev:

Det er enda tidlig, men er kjempekvalm hver dag fra morgern til kveld. Og det går utover alt. Jeg får ikke annet i meg enn yoghurt og ingefærte. Kok skiver av ingefær i vann og ha en slump med solbærsaft i en kopp og tøm vannet i koppen. Det funker for meg.

Kristina skrev:

Ha en pakke mariekjeks på nattbordet og ta en før du i det hele tatt vurderer å stå opp. Det funker veldig bra.

Millan skrev:

Jeg er i uke 26 og er veldig mye kvalm hele dagen spesielt på kvelden, har enda ikke funnet noe annet enn coca cola som hjelper mot dette.

Diskuter morgenkvalme

Fornavn/Kallenavn:

Kommentar:

Søk etter råd:

Søk og se om du finner et kjerringråd som hjelper deg:

Populære tips
De 5 siste kommentarene:

Trykk i øret

Jeg har prøvd alt, men ingenting nytter. Jeg er forkjølet, har dotter i høyr...

Munnskold eller after

Jeg har munnskold av og til. Jeg prøver som oftest å unngå hard mat, da dette...

Halsbrann

Det som hjelper mot halsbrann, er å kutte ut mat som du reagerer på, enkelt og...

Rosacea

Jeg har hatt påvist Rosacea i ca 3 år nå. Jeg fant det ut selv etter å ha le...

Urinsyregikt

Min erfaring er at helsekostproduktet Glocosamin orifarm har svært god effekt p...