Mose på gravsteiner - kjerringråd

Fjerning av mose, lav og alger av en gravstein er et kjent problem for de fleste som har en grav de steller. Stein har den egenskapen at de har små porer hvor sporer fra både mose, lav og alger kan feste seg. Dette er vekster som ikke trenger annen næring enn det de tar opp fra lufta i tillegg til sollys og regn. Derfor kan de vokse på tilsynelatende karrige steder slik som på en gravstein.

Man vil jo helst at et gravsted skal se fint ut. Derfor er det ikke ønskelig at alskens vekster skal komme på gravsteinen. Å sette i gang med en stålbørste er kanskje ikke den beste ideen. Dette vil kanskje skade en polert overflate slik at steinen ikke blir seende veldig pen ut.

Bli kvitt mose på gravstein

Et tips vi her på kjerringrad.com har fått er å vaske gravsteinen med en børste eller svamp fuktet med salmiakkvann. Andre lesere sier også at eddik skal fungere slik at lav og mose ikke vil trives med å vokse der.

Hvis man ikke vil gjøre hele denne jobben selv finnes det eksempler på firma som tar seg av hele jobben for deg. Disse kan gjøre alt fra å vedlikeholde steiner, oppussing av skriften og å bistå med valg av en helt nye gravsteiner.

Skulle du ha andre tips om hvordan man skal bli kvitt lav eller ha tips til vedlikehold av en gravstein, er vi takknemlige dersom du forteller din erfaring med problemet i kommentarfeltet.

Gravstein og mose
Gravstein og mose : Foto : kjerringrad.com

Grethe skrev:

Stekovnsrens fungerer mot dette.

Gunnar skrev:

Etter rens, er det ok å seise/prime stein, for poretetting, og hva er det beste for når det er værhardt og at det ikke skal gro så lett, før en tar oppfrisking av skrifter og tekst etc.

Kam skrev:

Har akkurat fått satt opp en gravstein. Ren og pen ser den ut nå, men jeg vet at mose, lav og annet vil finne feste etterhvert. Så kom denne ideen: Kanskje det er lurt å spraye gravsteinen f.eks. en gang pr år med silikonspray? Har noen erfaring med slikt?

Jan Olav skrev:

En kan rense en gravstein ved å bruke klorvann. Spray dette på gravsteinen, la det stå i noen minutter og vask/skrubb gravsteinen med en litt stiv børste. Vær da ytterst forsiktig med gullskrift eller skrift i lakk. Gjenta dette til steinen er ren. Erfaring viser at best resultat får man ved å gjennomføre dette når steinen er fuktig etter regn. En kan bruke ganske sterk blanding. Men pass på at ikke blomstene ved graven blir kloroformert.

Kalle skrev:

35% edikk på ei tom spruteflaske. Spray på, så gjør naturen resten. Det tar litt tid, men det virker.

Diskuter mose på gravsteiner

Fornavn/Kallenavn:

Kommentar:

Søk etter råd:

Søk og se om du finner et kjerringråd som hjelper deg:

Populære tips
De 5 siste kommentarene:

Forstoppelse

Drikk 1 kopp med lyreco-kaffe om morgenen etter du har spist. Det fungerer som d...

Skjærer

Jeg har også mange skjærer og synes de er kjempefine. Jeg forer dem også med ...

Flekker av blåbær

Jeg sølte blåbærsmoothie på den gule genseren til vennina mi, hva skal jeg g...

Magekatarr

Jeg er 50 år og har slitt periodevis med gastritt siden 20-årene. Jeg har vær...

Tyggegummi i håret

Jeg håper dette funker, jeg skal nemlig prøve....