Oljeflekker - kjerringråd

Oljeflekker kan være vanskelig å få bort, uansett om det er på klær eller om det er utendørs. Har du fått oljeflekker eller oljesøl på hendene kan det fjernes ved at du gnir inn hendene med smør eller margarin for så å vaske det av med såpe og vann etterpå

Har du fått flekker av olje på klær er det flere metoder man kan prøve.

  1. Denne metoden bør man være 2 for å få til. Kok opp litt vann. Strekk ut den delen av klærne som har fått oljeflekken over en vask og be din makker om å slå det kokende vannet gjennom flekken. Vær forsiktig så du ikke brenner deg på det kokende vannet.
  2. Hvis oljeflekken er fersk eller gammel kan man prøve å gni den inn med Zalo. Olje er fett, og Zalo løser opp fett. Husk å skylle ut zaloen før du putter klærne i vaskemaskina slik at du forhindrer at det skummer så mye i den.
  3. Den tredje metoden er å bruke whitesprit. Whitesprit er et løsemiddel som er beregnet på å løse opp oljemaling. Det kan derfor være forsøket verdt å prøve det på oljeflekken også.

Oljeflekker på belegningsstein, asfalt og betong

Utendørs kan man være litt råere for å få fjernet oljeflekker. Har du fått oljeflekker på betong, skifer, asfalt eller belegningstein, kan du prøve følgende.

  1. Hvis du tar en propanbrenner, kan du brenne bort flekken ved å føre flammen litt forsiktig over flekken.
  2. Bruk motorvask / felgrens / whitesprit og dynk oljeflekken med dette. Bruk så en skurebørste og hold på til flekken er borte.
  3. Noen mener også at man kan brenne bort flekken ved å dryppe litt bensin på den for så å fyre på. Her må man utvise forsiktighet slik at man ikke setter fyr på hele nabolaget.

Hvis du har fått det på belegningsstein og denne ser lik ut på undersiden som på oversiden, kan du jo rett og slett snu den eller de steinene som har fått oljesøl på seg.

Oljeflekker på asfalt
Oljeflekker på asfalt : Foto : kjerringrad.com

Trond skrev:

White spirit og lignende løsemidler er i særklasse best til å fjerne oljeflekker. Stusser på at artikkelen som nevner zalo før white spirit. Zalo er riktignok fettløselig og fungerer mot mye, men veldig effektivt mot vanskelig oljeflekker er det nødvendigvis ikke. Vannkokemetoden høres for øvrig tungvindt og lite effektiv ut. Bruk heller White spirit, forutsatt at stoffet som behandles tåler det.

Bennern skrev:

Jeg har prøvd salt og natron også, før jeg hadde på zalo. Det fungerer utmerket.

Dan skrev:

Jeg sølte olje i en pose hvor mobilen lå og nå er det kommet under skjermen. hva kan jeg gjøre?

Nike Freerun skrev:

Jeg fikk nettopp nye Nike Freerun sko og første dagen jeg skulle prøve dem fikk jeg en oljeflekk på den ene skoen. Hvordan får jeg den vekk?

Essen skrev:

Det Hagbart, sa, fungerte som bare det. Det anbefales.

Tove skrev:

I dag ble det asfaltert i oppkjørselen. Men også på den store plattingen av tre ved døra er det rester av asfalt og skoavtrykk med asfalt. Hvordan får jeg det bort?

Martin skrev:

Jeg sølte bilolje på den hvite genseren, hva skal jeg bruke da?

Alina skrev:

Jeg fikk matolje på mine nye favoritt bukser jeg tok på litt zalo eller yes fordi yes oppløser fett i kaldt vann også. Jeg har tatt på vann tusen ganger, men det går ikke bort. Finnes noe mer som hjelper?

Elias skrev:

Jeg har et par limemgrønne joggesko som jeg fikk olje på. Jeg har prøvd å vask de men det hjelper ikke.

Lankern skrev:

Jeg var veldig uheldig og fikk olje på en bok jeg har lånt fra noen, hva skal jeg gjøre med olje på papir?

Hagbart skrev:

Jeg forsøkte akkurat Jotun Organisk penselrens på gore-tex jakken min som var full av olje. Det fungerte utmerket. Bare å skylle av med vann, så var jakken som ny.

Andreas skrev:

Hei, mitt gubberåd hvis du har oljeflekk på skifer er å legge en dunge med salt på og la det ligge ei uke. Dette brukte jeg med suksess etter at jeg sølte møbelolje på skiferen foran peisen min. Flekken forsvant helt og holdent.

Stian skrev:

Gni inn melange/meierismør til flekken begynner å løse seg opp. Ta deretter på zalo, og vask deretter plagget på vanlig måte. Jeg er mekaniker og har fått tipset fra gamle mor.

Kar Brit skrev:

Jeg var uheldig å satte bunadcapen i bildøra 17.mai, og fikk derfor på olje. Hva skal jeg bruke for å få det vekk, og at det ikke skal bli skjolder?

Diskuter oljeflekker

Fornavn/Kallenavn:

Kommentar:

Søk etter råd:

Søk og se om du finner et kjerringråd som hjelper deg:

Populære tips
De 5 siste kommentarene:

Trykk i øret

Jeg har prøvd alt, men ingenting nytter. Jeg er forkjølet, har dotter i høyr...

Munnskold eller after

Jeg har munnskold av og til. Jeg prøver som oftest å unngå hard mat, da dette...

Halsbrann

Det som hjelper mot halsbrann, er å kutte ut mat som du reagerer på, enkelt og...

Rosacea

Jeg har hatt påvist Rosacea i ca 3 år nå. Jeg fant det ut selv etter å ha le...

Urinsyregikt

Min erfaring er at helsekostproduktet Glocosamin orifarm har svært god effekt p...