Sengevæting hos barn - kjerringråd

Sengevæting er ufrivillig vannlating mens man sover. Både barn og voksne kan ha dette problemet, men det forekommer oftest hos barn under 7 år. Voksne som har dette problemet anbefales å holde seg unna alkohol. Det finnes profesjonell behandling mot sengevæting slik som kiropraktor eller litt mer alternativ hjelp slik som hypnose.

Av hjelpemiddel finnes det også spesielle alarmer som skal fungere slik at det kommer en alarm dersom det registreres fuktighet. Denne er tenkt til å lære opp den som bruker den slik at han våkner når han må på do. På denne måten kan man lære opp hjernen slik at man slipper sengevæting. Det finnes også kjerringråd som er sendt inn av våre lesere.

Få slutt på sengevæting

Gresskarkjerner roer ned en nervøs blære og er et godt råd mot sengevæting. I tillegg til å være et kjerringråd mot sengevæting smaker gresskarkjerner godt, så det er ikke en vond medisin.

Gresskarkjerner
Gresskarkjerner : Foto : kjerringrad.com

Toril skrev:

For omtrent 20 år tilbake i tid var jeg hos helsesøster (dengang) med datter for å kunne prøve en matte på natten mtp sengevæting. Datter var ikke klar for det så matten ble ikke med hjem. Før vi gikk nevner helsesøster et kjerringråd som hun har hørt om. Vi prøvde det og sengevætingen stoppet umiddelbart opp. Vi tok 60 cm Norgesplaster og plasserte skrått over jentas symfyse/tisseblære - direkte på huden. Håper flere lykkes med dette enkle rådet.

Mamma skrev:

Er det noen som har prøvd dvergpalme? Det skal jo funke for menn som må opp og tisse ofte, eller hva med tranebær? Min sønn har prøvd alt mulig annet, men ikke effekt ennå. Noen som vet noe om effekt på barn med disse kosttilskuddene?

Jente22 skrev:

Jeg hadde dette problemet som barn. Jeg var ca 17-18 år, før det gikk over. I ettertid har jeg grublet veldig på hvorfor jeg hadde dette problemet, og hva som gjorde at det gikk over. Jeg leste en gang, at årsaken kan være at man har et dårlig forhold til en eller begge foreldrene sine. (Dette stemte jo, i mitt tilfelle).

Forholdet mellom meg og foreldrene mine har alltid vært ustabilt, men da jeg var 17-18 år gammel, flyttet jeg ut hjemmefra og hadde ikke så mye kontakt med familien min. Da gikk dette problemet over. For en stund tilbake var jeg hjemme på ferie, og da oppstod det en konflikt mellom meg og moren min. I ettertid har jeg hatt 2 uhell. Så jeg tror dette kan være en sammenheng.

Sliten jente skrev:

Jeg er en 12 år gammel jente. Jeg er en sengevæter. Det har jeg vært så lenge jeg kan huske. Jeg og moren min har prøvd kjempemye. Vi har prøvd tabletter, at jeg ikke skulle drikke etter kl 6, alarm osv. Ingenting hjalp så nå bruker jeg bare bleie. Jeg syntes det er flaut og ekkelt å sove hos andre. Dette problemet har gjort det vanskelig for meg. Jeg leste en gang at man sluttet å tisse i sengen når man får mensen. Jeg har fått den men ingen forandring har skjedd. Når jeg krangler med venner som vet om hemmeligheten sier de bare: Visst ikke du gjør sånn og sånn sier jeg hemmeligheten til alle jeg kjenner. Så her er i allefall et tips fra meg. Hold hemmeligheten hemmelig. Håper dette tar slutt snart. Hilsen en sliten jente.

Naestie skrev:

Hvor mye gresskarfrø ska man ta for å oppnå ønsket effekt?

Perla skrev:

Bringebær er bra å spise mot sengevæting. Lag te av tørkende blader og bær. Det finnes også et stoff i kroppen hos mennesker som kalles Serotoni. Dette utløses når vi trener eller mediterer. Dette stoffet hjelper også mot sengevæting. Det reguler balansen i kroppen vår, for appetitt, humør ,oppkast og søvn.

Nin skrev:

Jeg har ei jente på 4 år som tisser i senga, og i buksa opp til flere ganger om dagen. Hva kan jeg gjøre med det? Hilsen bekymret mor.

Anonym skrev:

Dette problemet er vanskelig, har hatt det selv en god sund. Er 14 nå og har det fortsatt. Jeg har fire gode tips, lette å bruke mellom 10-14 år.

  1. Ikke drikk mer etter kl 6, hvis du blir skikkelig tørst så tenk at du kan drikke så mye du vil dagen etter.
  2. Vær oppe til rundt 12-2 hvis du har mulighet, da begynner kroppen å si ifra at nå må du på do. Ofte merker man ikke at man må på do før morgenen igjen og til da går det veldig ofte bra (alltid gjort det for meg). Fint å komme i den overtrøtt modusen, da er ikke kroppen så sliten så da merker man at man må tisse.
  3. Gå ofte på do før du skal legge deg, hvis du legger deg f.e.ks kl 2. Så burde du gå på do kl 6-8-10-12-2, hvis noen spør hvorfor sier du bare at du er litt dårlig i magen.
  4. Ofte er det smart å spise f.e.ks popp-korn/potet-gull og noe søtt ved siden av. Slik at saltet fjerner veske og det søte gjør slik at du ikke føler deg tørst mer.

Jeg har hatt problemet lenge, men nå som jeg har funnet ut løsningen så er det for å si det på godt norskt veldig deilig. Jeg er den personen som ofte sitter sent opp på natta i helgene på pcen. Jeg avslutter rundt kl 2, da er jeg ofte overtrøtt. Men mens jeg er på pcen kan jeg helle i meg mange liter med drikke. Så går jeg bare på do og så legger jeg meg mens jeg tenker på hvor herlig livet er. Aldri gått galt med så mange liter drikke, bare så lenge jeg går på do. Går også fint hvis jeg legger meg tidlig. Hvertfall, det jeg tror er grunnen mest til dette er at personene som har det sover for tungt. Før kunne ikke mamma og pappa vekke meg utenom å vekke nabolaget først. Men nå våkner jeg bare de åpner døra, men det er bare hvis jeg sover lett. Dette kommer av at jeg ikke er så sliten før jeg legger meg. Så enten legg deg tidlig eller gjør rådene mine, men hvis du legger deg tidlig kan du ikke drikke. Bare sørg for at du ikke er så trøtt når du legger deg, da er du for sliten til å merke at du må tisse. Spis ofte godt før du legger deg, da får du mye energi og sover lettere. Pass på og spis ekstra mye hvis du trener og prøv å ikke trene for sent. Spis alltid veldig mye etter treninga, slik at du ikke blir for sliten.

Det var vel egentlig alt jeg hadde å si, håper det hjelper for dere. Jeg tror nøkkelen ligger i å sove lett slik at man merker når man må tisse.

Anonym skrev:

Jeg er 13 år, og har slitt med sengevæter så lenge jeg kan huske. Jeg har prøvd tabletter og nesespray. Når jeg brukte det hadde jeg en pause i 1 - 2 uker så kom det tilbake. Det føles også godt å få snakke ut om det, men jeg lurer på: Vil dette gå bort av seg selv? Når jeg går til legen, sier de bare stadig vekk, går over til sommeren, men det gjør ikke det. Så jeg begynner å bli litt i tvil. Jeg hører stadig vekk, at når jeg blir helt utvoskt i musklene og utviklingen, vil dette gå over av seg selv. Men jeg er veldig redd for å ligge over til venner osv. Jeg vil bli normal engang.

Lisa skrev:

Var selv sengevæter til ca 15års alder. Da forsvant det av seg selv, muligens i sammenheng med modning i de av kroppens funksjoner som virker inn på sengevæting. Prøvde alt: tabletter, alarm, lite drikke etter kl. 17.00. Alt er bare tull. Min søster opplevde det samme. Har nå to døtre i småskolealder som sliter med våt seng, men markedet er heldigvis fullt av hjelpemidler.

Et stort problem for meg var at mamma møtte omverdenen med taushet. Så skulle jeg på leir, bo i telt med venninne. Stotret i telefonen at det var noe flaut hun måtte vite. "Å, pisser du i senga! Gjør det egentlig noe da?" Løste seg liksom litt da.

Når det gjelder jentene, har vi fokus på at sånn-er-det-bare, og regner med at de vokser det av seg en gang. Kunnskapsnivået blant folk der ute er heldigvis større i dag enn på 1970-tallet, og de som ikke kan akseptere problemer som dette, trenger vi ikke å besøke. Selv om det kan være vanskelig, er det viktig at vi voksne snakker sammen. "Min datter er sengevæter. Ved overnatting løser vi det sånn". Vi mødre tar en prat på forhånd, pants ligger i sekken. Planlegger vi godt og er åpne, kan det hele bli en sak mellom min datter og venninnens foreldre. Glem psykososiale årsaker og folkesnakk. Fokuser på medisinske fakta om at alle funksjoner i kroppen ikke utvikles til normal tid hos alle.

Annbefaler Kylie truser og Kylie sengekladd skrev:

Kanskje Kylie truser er et bedre alterativ enn bleier? Kylie truser er gratis på blå res.og fåes på Aliance apoteket/Bots apoteket og bandagist. Det ser ut som vanlige truser som virker som bleie. Finnes til barn og voksne, jenter og gutter. Dersom man ikke har blå res. koster de ca 130kr.

Anonym skrev:

Jeg har hvert sengevæter hele livet. Jeg tror jeg har arvet det fra min pappa som har arvet det fra bestemor og bestefar, som begge hadde det da de var små. Jeg har alltid følt meg litt utenfor på grunn av dette, fordi alle de andre lå over hos hverandre mens jeg ikke ville fordi det var så ekkelt og flaut. Jeg har prøvd alt får å bli kvitt det, jeg har prøvd alarmmatte som mann legger under trekket på senga. Men jeg våknet ikke når alarmen begynte å pipe. Jeg har også prøvd fotsoneterapi. Det virket i to uker, og så kom det tilbake. Jeg har prøvd å ta medisiner, men det virket ikke heller. Så prøvde jeg hypnose, det virket i en uke. Søstra mi er også sengevæter, og alle sammen er møkka lei av det, jeg bruker bleie og det er jo ikke akkurat noe man kan skryte av. Jeg snakker ofte med bestemor om det og hun ble kvitt det da hun fikk mensen. Jeg har nettopp fått mensen og håper å bli kvitt sengevætinga.

Anonym skrev:

Annbefaler truser som man får kjøpt på poteket samt, virker som bleie, men ser ut som truser. Supre produkter. Finnes til barn og voksne menn og kvinner. Annbefaler også flergangs kladd for å beskytte madrass, kan vaskes 300 ganger på 85 C.

I skrev:

Hatt sønn med problemet fra han var 3 år til han var 10 år. Brukt både nesespray og tabletter. Leste på nettet at kiropratkor hjalp, og det hjalp etter 1. behandling. Det var nok med 4 behandlinger, i følge kiropraktor ville ca 70% ha effekt av slik behandling. Det anbefales.

Aud skrev:

Min datter på 15 år har vært sengevæter helt til nå nylig. Vi har prøvd lege, spray, alarm, homeopat, akupunktur, fotsoneterapi, og nå har vi prøvd kiropraktor. Kiropraktoren var den som hjalp henne. På en mnd har hun hatt ett uhell, ellers var det ca 7 av 10 netter våt seng. Det anbefales.

Jente15 skrev:

Jeg hadde det problemet fra jeg var veldig liten til jeg var ca 12. Jeg var hos mange spesialister og greier, og mamma brukte ganske mye penger på medisiner. De hjalp for en uke, men det som virkelig hjalp var å gå på do en gang i timen hver dag, helt til du føler du ikke trenger dette lengre. Jeg og en av legene mine lagte en plan for dette, så jeg vil anbefale det. Jeg ble helt overraska over hvor bra det virket, jeg kan nesten love deg at det hjelper!

Jaja skrev:

Jeg er snart 16 år og har hatt dette problemet siden jeg var 6 år gammel. Det er veldig kjedelig å ha det. Jeg sover så tungt at jeg ikke merker når det blir vått i sengen. Skal prøve dette rådet her med håp om at dette blir det siste jeg prøver før det slutter.

Diskuter sengevæting hos barn

Fornavn/Kallenavn:

Kommentar:

Søk etter råd:

Søk og se om du finner et kjerringråd som hjelper deg:

Populære tips
De 5 siste kommentarene:

Trykk i øret

Jeg har prøvd alt, men ingenting nytter. Jeg er forkjølet, har dotter i høyr...

Munnskold eller after

Jeg har munnskold av og til. Jeg prøver som oftest å unngå hard mat, da dette...

Halsbrann

Det som hjelper mot halsbrann, er å kutte ut mat som du reagerer på, enkelt og...

Rosacea

Jeg har hatt påvist Rosacea i ca 3 år nå. Jeg fant det ut selv etter å ha le...

Urinsyregikt

Min erfaring er at helsekostproduktet Glocosamin orifarm har svært god effekt p...