Søvn - kjerringråd

Søvn er en naturlig hviletilstand for alle pattedyr. Dette innbefatter derfor også oss mennesker. Søvn kan også observeres hos noen fugler, krypdyr og amfibier. Man forstår pr. i dag ikke 100 prosent søvnens funksjon, og derfor er det en god del forskning på området.

Måling av bevegelse i øyet er et middel for å dele inn søvn i forskjellige faser. Det finnes to hovedfaser av søvn og disse er REM-søvn og NREM-søvn.

REM-søvn står for "Rapid Eye Movement" og betyr raske bevegelser i øyet. Denne søvntypen er det første steget man kommer til når man sovner og er en lett type søvn. Øynene beveger seg raskt hit og dit under øyelokket og det er i denne fasen at man drømmer mest.

Siden går søvnen over i det man kaller NREM-søvn. Dette står for "Non Rapid Eye Movement" og dette er en dyp form for søvn. I denne fasen drømmer man ikke og hjernen har gått til fullstendig hvile.

Gjennom natten går man fra den ene fasen over til den andre og inn i den første igjen.

Optimal mengde søvn

Optimal mengde av søvn hos et menneske varierer ganske mye. Dette gjelder både personlige variasjoner samt alder. Som et gjennomsnitt av befolkningen så vil følgende tabell beskrivende. Men her vil det som sagt være store individuelle forskjeller.

Alder Gjennomsnittlig søvn
Nyfødte Opp til 18 timer
1-12 måneder 14–18 timer
1-3 år 12-15 timer
3-5 år 11-13 timer
5-12 år 9-11 timer
Tenåringer 9-10 timer
Voksne 7-8 (+)timer
Gravide 8 (+)timer

En innsender har sendt oss et råd til hvordan man skal få en skikkelig døgnrytme. Han sier at han får god søvn dersom han drikker en kopp kamillete om morgenen og melk før han legger seg. Kamillete skal virke oppkvikkende og melk skal få kroppen til å slappe av. Hvis man bruker dette rådet kan man kanskje unngå søvnløshet.

Vekkerklokke
Vekkerklokke : Foto : kjerringrad.com

Søvn skrev:

Ikke ta sovepiller eller andre medisiner/tabletter for å sove. Da blir kroppen avhengig. Spør heller legen din om gode tips for å sovne lettere. Jeg sliter med å sovne natt før skole eller annet jeg må stå opp tidlig for.

KoSsInUs skrev:

Jeg har hatt samme problem, altså litt for lite søvn i helgene. Jeg fant ut at hvis du ligger og drar deg lenge på morgenen så blir det vanskelig å sovne på natten/kvelden. Det er jo ganske logisk egentlig. Jeg må inrømme at jeg slumret til klokken 12 på dagen før. Faktum er at det er deilig å stå opp tidlig i helgen selv om man har fri.

Anonym skrev:

Hei, jeg er ei jente på 11 år og sliter litt med søvn i helgene. DA får jeg ikke sove men bare på skoledagene. I helgene sover jeg sånn ca. 7-8 timer. i skoledagene sånn ca. 8-9 timer. Er dette nok? Legger meg 22.00,sovner ikke før rundt kl. 23. Hilsen meg

Kine skrev:

Naturlegemiddelet hypericum stada (eller noe sånt) med bla johannesurt fåes kjøpt på apoteket resrptfritt. Hjelper meg i alle fall.

Monica skrev:

Jeg la merke til at det enten var varmt i rommet, eller bare rundt selve hodet mitt (feks da katten min bestemte seg for å ligge inntill) de gangene jeg hadde mareritt. Etter at jeg begynte å passe på at det var normal temperatur når jeg skal sove, har jeg sjelden hatt mareritt.

Søvn problemer gode tips skrev:

Jeg har alltid hatt problemer med å sove, men det hjelper å bare hoppe litt gå rundt hoppe tau strekke deg ut. Kankje i 13-15 min. Hjelper kjempe bra!

Kabe skrev:

Jeg sliter også med søvn. Prøver og ta Ibux jeg for å sove. Etter noen timer sovner jeg faktisk.

Dette kan hjelpe skrev:

Hvis du ligger å vrir deg og ikke får sove hjelper det å stå opp, vandre litt i stua og gå å legge deg igjen. Dette har hjulpet på meg.

Helene skrev:

Drømmefanger hjelper hvis du renser den innimellom og føler kontakt med den. En ordentlig healer kan garantert hjelpe. Legge en lavendelblomst under hodeputen virker beroligende.

Iben skrev:

Jeg har kansje et tips. Jeg er kun 12 år og sliter selv med mareritt. Du kan tro jeg kommer forseint på skolen. Du kan prøve og skaffe deg en drømmefanger. Selv tror jeg ikke no særlig på det men jeg har hørt at hvis man på en måte tror på det og får hjernen til og tro på det så for du ikke mareritt. Jeg glemmer noen ganger og se på drømmefangeren min eller glemmer den og det er da jeg får mareritt. Du kan også prøve og ringe en synsk eller en som hiler.

Søvn problemer skrev:

Jeg har store problemer med og sove om natten. Jeg har prøvd nesten alt. Gikk til psykolog og men det hjalp meg ikke. Hver eneste natt våkner jeg minst en gang i timen av mareritt. Hva skal jeg gjøre? Jeg er lei av og være trøtt 24 timer i døgnet og ikke ha noe energi til noe. Jeg trenger din hjelp hvis du har noen gode råd. Jeg tar i mot alle råd jeg kan få. mhv fortvilet

Fornøyd bruker skrev:

Det hjalp! Jeg er 100% fornøyd.

Diskuter søvn

Fornavn/Kallenavn:

Kommentar:

Søk etter råd:

Søk og se om du finner et kjerringråd som hjelper deg:

Populære tips
De 5 siste kommentarene:

Urinsyregikt

Det som ga evig legelse av min urinsyregikt og innflammasjon(betennelse) nesten ...

Maur

Disse tipsene fungerer for å holde maur unna, men i følge folk som kan en del ...

Brannsår

Jeg tør påstå at intet fungerer bedre på brannsår enn eggehvite. Det kjøle...

Urolige bein

Jeg har kjøpt noe som heter perozin, everyday pain reliever på helsekosten. De...

Kattepiss

Fotballsko med kattepiss lukt. Det er dessverre fotballskoene i kunstskinn som l...