Stearinflekker - kjerringråd

Stearinflekker er noe av det vanskeligste å få bort dersom man ikke kjenner til visse triks man kan bruke på dem. Det er nemlig ikke mulig å vaske dem på vanlig måte i en vaskemaskin. Det vi kaller stearinlys inneholder små mengder stearin, mens det finnes mye voks i dem. Uansett er det vanskelig å fjerne disse flekkene.

Årsaken er at voks ikke er løselig i vann, og at vanlig såpe ikke klarer å hanskes med det. Da er det greit at det finnes enkle tips og råd for å fjerne disse stearinflekkene fra f.eks. duker, klær eller tre.

Et tips for å fjerne flekken er å bruke lampeolje. Bli kvitt Stearin-flekker ved å vaske flekken med luktfri lampeolje før du vasker den som normalt etter vaskeanvisningen.

En annen ting man kan gjøre er å legge tøyet i fryseren. Etter at det har ligget der en stund, kan man bryte bort voksen/stearinen. Når det meste er fjernet, kan man legge på et tørkepapir og stryke med et varmt strykjern, sånn at stearinen trekker inn i tørkepapiret.

Stearinflekk på duk
Stearinflekk på duk : Foto : kjerringrad.com

Malle skrev:

Bruk hårføner, det fungerer helt konge.

Anonym skrev:

Jeg har sølt stearin i stoffsofaen min. Hva gjør jeg?

Ibj skrev:

Kaffefilter mot stearin på duk eller åkle som var saken hos meg fungerte fantastisk, alt ble borte.

Anne skrev:

Dette var ganske enkelt supert. Jeg brukte strykejern på kaffefilter, kokende vann i kopp med mye Zalo. Så gned jeg kraftig på flekken, og vips så var det som nytt. Attpåtil hadde flekkene vært der i lang tid, grønne og røde var de også etter julefeiring, på lyse duker. Så tusen takk for godt råd.

Eva skrev:

Jeg så på ekstrem rengjøring fra England. Der brukte damene hårføner på stearin på et bord og det virker også på duker. Tørk etterhvert med mykt tørkepair og stearinen er borte. Kan forresten få utrolige tips av de damene, og så er de veldig morsomme.

Sara skrev:

Jeg prøvde frysemetoden, og det funket ikke for meg.

HMF skrev:

Det går greit å få vekk selve stearinen, men fettflekken som blir sittende igjen har jeg store problemer med å bli kvitt. Den blir værende uansett vaskemiddel. Har noen råd for dette?

LKBB skrev:

Prøvde å koke opp vann med zalo, og deretter skylle med kaldt vann. Det fungerte som en drøm. Tusen takk for tips.

Lurvelisa skrev:

Prøvde først å stryke av med kaffefilter og deretter koke opp vann med zalo for å skylle resten av.

Emma skrev:

Det med å koke opp zalo og skyll i rent vann, fungerte veldig bra på hekla duk. Meget fornøyd for at dette fungerte, kjempe glad, jeg har formidlett dette virdere til alle jeg kjenner- Tusen takk, elmala.

Elmala skrev:

Fjerne stearin: Kok opp vann med zalo skylll så sterainflekken i vannet. Skyll i rent vann. Dette virker på alle stoffer.

Ingrid skrev:

Problemet er stearin på vevd tykk rød ullduk. Har fryseren og brytemetoden uten effekt. Trekkpapir og lunkent strykejern fjernet litt, men mye henger igjen. Er redd for rødfargen ved bruk av løsemidler. Hva gjør jeg nå?

Hege skrev:

Mitt tips er å bruke filterkaffeposer i steden for bakepapir. Du legger da filteret på stearinen du vil fjerne og stryker filteret. Dette har jeg alltid gjort, og dette fungerer helt supert.

Niq skrev:

Stryker man på bakepapiret akkurat som når barna lager perlebilder? Eller er man forresten nødt til å bruke gråpapir? Har sølt på den fineste juleduken, hvitt mot rødt passer jo fint til jul, bare ikke i en stor stearinflekk. Skal gjøre et forsøk nå som jeg har et hint om hva som virker.

Fornøyd skrev:

Prøvde å fjerne stearin med bakepapir og varmt strykjern, det var helt toppers =)

Tuppen skrev:

Kjøp trekkpapir på bokhandelen. Legg dette over stearinflekken og stryk det vekk med strykejern. Det er veldig effektivt.

Honda skrev:

Legg den i fryseren....Så kan du fjerne stearinen når den er frosset...

Anonym skrev:

Den beste måten å fjerne stearin fra duken på, er å legge duken på gråpapir for så å stryke over med strykejern. Da vil gråpapiret trekke til seg fettet i stearinet og flekken forsvinner.

Anonym skrev:

Vask duken i zalo etter lampoljebehandlingen! Ikke ha lampolje i vaskemaskinen.

Diskuter stearinflekker

Fornavn/Kallenavn:

Kommentar:

Søk etter råd:

Søk og se om du finner et kjerringråd som hjelper deg:

Populære tips
De 5 siste kommentarene:

Sår som ikke vil gro

Jeg vil ikke anbefale å putte honning i såret. Det både brenner og svir....

Treg avføring

I Spania får man kjøpt på boks urter som er lakserende. De heter 10-12 lax og...

Brent av brennesle

Sist jeg brant meg på brennesle på leggen smurte jeg på antibac. Smerten ble ...

Hemmelig nummer

Det er mange fordeler med hemmelig nummer. Men det er en del ulemper også, så ...

Brent av brennesle

Litt Aloe Vera gele fungerer godt etter kontakt med brennesle....