Stearinflekker - kjerringråd

Stearinflekker er noe av det vanskeligste å få bort dersom man ikke kjenner til visse triks man kan bruke på dem. Det er nemlig ikke mulig å vaske dem på vanlig måte i en vaskemaskin. Det vi kaller stearinlys inneholder små mengder stearin, mens det finnes mye voks i dem. Uansett er det vanskelig å fjerne disse flekkene.

Årsaken er at voks ikke er løselig i vann, og at vanlig såpe ikke klarer å hanskes med det. Da er det greit at det finnes enkle tips og råd for å fjerne disse stearinflekkene fra f.eks. duker, klær eller tre.

Et tips for å fjerne flekken er å bruke lampeolje. Bli kvitt Stearin-flekker ved å vaske flekken med luktfri lampeolje før du vasker den som normalt etter vaskeanvisningen.

En annen ting man kan gjøre er å legge tøyet i fryseren. Etter at det har ligget der en stund, kan man bryte bort voksen/stearinen. Når det meste er fjernet, kan man legge på et tørkepapir og stryke med et varmt strykjern, sånn at stearinen trekker inn i tørkepapiret.

Stearinflekk på duk
Stearinflekk på duk : Foto : kjerringrad.com

Eva skrev 22. januar:

Jeg så på ekstrem rengjøring fra England. Der brukte damene hårføner på stearin på et bord og det virker også på duker. Tørk etterhvert med mykt tørkepair og stearinen er borte. Kan forresten få utrolige tips av de damene, og så er de veldig morsomme.

Sara skrev 06. januar:

Jeg prøvde frysemetoden, og det funket ikke for meg.

HMF skrev 29. november:

Det går greit å få vekk selve stearinen, men fettflekken som blir sittende igjen har jeg store problemer med å bli kvitt. Den blir værende uansett vaskemiddel. Har noen råd for dette?

LKBB skrev 13. januar:

Prøvde å koke opp vann med zalo, og deretter skylle med kaldt vann. Det fungerte som en drøm. Tusen takk for tips.

Lurvelisa skrev 07. januar:

Prøvde først å stryke av med kaffefilter og deretter koke opp vann med zalo for å skylle resten av.

Emma skrev 14. desember:

Det med å koke opp zalo og skyll i rent vann, fungerte veldig bra på hekla duk. Meget fornøyd for at dette fungerte, kjempe glad, jeg har formidlett dette virdere til alle jeg kjenner- Tusen takk, elmala.

Elmala skrev 21. januar:

Fjerne stearin: Kok opp vann med zalo skylll så sterainflekken i vannet. Skyll i rent vann. Dette virker på alle stoffer.

Ingrid skrev 01. januar:

Problemet er stearin på vevd tykk rød ullduk. Har fryseren og brytemetoden uten effekt. Trekkpapir og lunkent strykejern fjernet litt, men mye henger igjen. Er redd for rødfargen ved bruk av løsemidler. Hva gjør jeg nå?

Hege skrev 20. februar:

Mitt tips er å bruke filterkaffeposer i steden for bakepapir. Du legger da filteret på stearinen du vil fjerne og stryker filteret. Dette har jeg alltid gjort, og dette fungerer helt supert.

Niq skrev 19. februar:

Stryker man på bakepapiret akkurat som når barna lager perlebilder? Eller er man forresten nødt til å bruke gråpapir? Har sølt på den fineste juleduken, hvitt mot rødt passer jo fint til jul, bare ikke i en stor stearinflekk. Skal gjøre et forsøk nå som jeg har et hint om hva som virker.

Fornøyd skrev 25. mars:

Prøvde å fjerne stearin med bakepapir og varmt strykjern, det var helt toppers =)

Tuppen skrev 18. oktober:

Kjøp trekkpapir på bokhandelen. Legg dette over stearinflekken og stryk det vekk med strykejern. Det er veldig effektivt.

Honda skrev 17. februar:

Legg den i fryseren....Så kan du fjerne stearinen når den er frosset...

Anonym skrev 12. februar:

Den beste måten å fjerne stearin fra duken på, er å legge duken på gråpapir for så å stryke over med strykejern. Da vil gråpapiret trekke til seg fettet i stearinet og flekken forsvinner.

Anonym skrev 30. januar:

Vask duken i zalo etter lampoljebehandlingen! Ikke ha lampolje i vaskemaskinen.

Diskuter stearinflekker

Fornavn/Kallenavn:

Kommentar:

Søk etter råd

Søk og se om du finner et kjerringråd som hjelper deg:

Populære tips
De 5 siste kommentarene:

Prolaps

Jeg opererte en prolaps i 1998, og har holdt det rimelig i sjakk med egentrening...

Tannpine

Legg en bit Ibux eller lignende direkte ved den vonde tanna. Det smaker vondt, m...

Munnsår

Hei, jeg fikk munnsår for to dager siden og vet ikke hva slags tips som er best...

Slim i halsen

Dere som sliter med allergi og slim etc, prøv noe som heter rugspire-dråper. D...

Munnskold eller after

Jeg har hatt after siden jeg var 15, er nå over 60. Det som tilfeldigvis hjalp ...