Tåfis - kjerringråd

Lukt av tåfis kommer av bakterier som spiser fotsvette. Når de fortærer fotsvetten skiller de ut et sterkt luktstoff og det er dette vi kjenner som tåfislukt.

I føttene har vi veldig mange svetteporer. Disse skal i løpet av en dag visstnok produsere en halv liter med væske. Det er selvfølgelig forskjellig fra person til person hvor mye fotsvette som produseres. Det er nok svaret på at noen har sterkere lukt av tåfis enn andre.

Bli kvitt tåfis og sure tær

Et kjerringråd mot tåfis er å strø talkum på føttene før man tar på seg sokkene. Dette vil til en viss grad holde føttene tørre og man slipper at de svetter for mye.

Andre tips som kan være nyttige er:

  1. Skift sokkene ofte (flere ganger om dagen om nødvendig).
  2. Bruk bakteriedrepende såpe på føttene.
  3. Ikke bruk samme sko hele tiden, la de få lufte ut i 24 tiler mellom hver gang.
  4. Bruk lette og godt ventilerte sko.
  5. Bruk ullsokker, sokker av ull suger opp fuktigheten lettere.
  6. Bruk en fot-deodorant.

Er man veldig plaget med fotsvette (og dermed tåfislukt) så finnes det produkter som kan hjelpe mot problemet. Det finnes til og med medisiner man kan ta for å bli kvitt problemet.

Talkum mot tåfislukt
Talkum mot tåfislukt : Foto : kjerringrad.com

Barbeint skrev:

Jeg har også en sterk tåfislukt som kan kjennes selv om jeg har sko på. Når jeg tar av meg skoene så fylles hele rommet med tåfislukt og det er så pinlig.

Tåfisen sjæl skrev:

Tåfisrn min er helt grotesk. Selv når jeg har på sko oser det ut på hele kontoret. Og når jeg er nydusjet og går barbeint kommer stanken etter få minutter. Dette er virkelig et handikap i livet mitt. Jeg må skifte jobb hver gang kollegaene merker det er min tåfis som oser. Og samboeren min nekter meg å ha hjemmekontor pga stanken. Finnes det noen andre der ute som har det like ille?

Jente skrev:

Jenter har også tåfis, dessverre.

Jakob skrev:

Kjøp bambussokker på cubus. Det er billig og superbra.

Jørgen skrev:

Putt sko/støvler i fryseren over natten. Det virker garantert. Da dreper du alle bakteriene som stinker.

Jenina skrev:

Har ofte kjempesure føtter, men det er noe som er kommet de siste åerne. Er det vanlig at jenter har det, eller er det en gutteting? Har ikke lagt merke til at det lukter tåfis av jenteføtter.

Bambussokker skrev:

Helt enig med Stinkyfeet. Sokker av bambusfiber funker kjempebra.

Stinkyfeet skrev:

Bambussokker er helt fantastisk. Jeg trodde ikke noe på det før min samboer kjøpte med et par fra USA. Helt rått. Har lange arbeidsdager i pensko på jobb, og noen ganger ble det virkelig stinkyfeet. Bambussokker har gjort susen.

Kurert skrev:

Jeg har lenge slitt med ekstremt vond lukt, og vegret meg for å ta av meg sko (spesielt om sommeren) når jeg var i offentlighet. Hadde jeg gått barfot i skoene var de bare å kaste. Av en eller annen grunn ble det plutselig borte. I samme tidsperiode som lukten forsvant la jeg om kostholdet mitt til å følge Grete Roedes råd. Hyppige måltider, masse frukt og grønt, sunne fettsyrer, rikelig med vann. Usikkert om det var det som gjorde det, men etter at jeg har fått et bevist forhold til mat, har jeg ikke hatt problemer med lukt.

Annis skrev:

Ta vekk vond lukt i skoene. Har prøvd ut mye, men bare en ting har virket aller best. Vasket skoene i vaskemaskinen med en god slump eddik i. de ble rene og pene, og ikke minst luktfrie. Dersom skoene ikke tåler vask, f.eks pensko, så fukt en klut med eddikvann og tørk innvendig.

Svette sko og sure føtter skrev:

For å knekke vond lukt i sko, fotsopp og bakterier, kan du kjøpe deg en Klenz. Ser ut som en mikrobølgeovn og bruker nanoteknologi for å ta kverken på nevnte problem i sko og treningsutstyr :-)

Kjerring skrev:

Har hørt at man kan vaske føttene i kaldt vann og gni de inn med eddik etterpå.

Diskuter tåfis

Fornavn/Kallenavn:

Kommentar:

Søk etter råd:

Søk og se om du finner et kjerringråd som hjelper deg:

Populære tips
De 5 siste kommentarene:

Tørre sprukne lepper

Her i huset har vi en gutt som er veldig sensitiv mot vinterkulden og får fort ...

Vond hals

Er enig med Tobias om Fribol! Straks jeg har tendens til sår hals så suger jeg...

Treg avføring

Har hatt jevnlig forstoppelse og delvis forstoppelse til jeg innførte følgende...

Fotsopp

Jeg får fotsopp innerst på de små tær hver sommer når jeg begynner med sand...

Brannsår

Jeg har helt kokende pastavann på hånden flere ganger, pluss diverse små uhel...