Treg mage - kjerringråd

Treg mage er en tilstand som man helst vil unngå. Et virkningsfullt råd mot at avføringen er hard er å drikke saft av svisker. Denne lages ved at man koker opp ca 20-30 svisker i en kasserolle med ca 2 liter vann. La det koke i ca en halv time. Dette avkjøles og man drikker et glass morgen og kveld. Dette kan brukes som et avføringsmiddel.

Treg mage kan ha mange årsaker. Vi kan summere opp de vanligste i følgende liste.

Når det gjelder kosthold så bør man prøve å innta fiber. Fiberrikt kosthold kan løse problemet med treg mage. Grovt brød og annen fiberrik mat kan være til stor hjelp for fordøyelsen.

Besværet med hard avføring kan også bli mindre ved at man holder kroppen i aktivitet. I dagens samfunn blir mange for stillesittende. Derfor er det viktig å holde kroppen i bevegelse på fritiden.

Svisker mot treg mage
Svisker mot treg mage : Foto : kjerringrad.com

Øystein 64 skrev:

Jeg hadde problem m magen etter operasjon, der jeg ikke fikk fast føde på 3 dager. Magen ble fast etterpå. Tips fra helsepersonell: ta 2 til 3 dråper peppermynteolje i et halvt glass vann før frokost. Det har veldig god virkning.

Trega skrev:

Du kan også drikke varmt vann med sitron og honning når du står opp. Det er viktig at det er om morgenen på tom mage.

Anonym skrev:

Jeg sliter med treg mage. Jeg har oomtrent ingen avføring på 1 uke. Nå har jeg sittet på do i over 1 time, men avføringen kommer ikke ordentlig ut. Svisker klarer jeg ikke å spise. Jeg spiser fiberrik mat og trener nå om dagen, 2 ganger pr dag mandag til torsdag. Noen gode tips som virker fort? Jeg kommer meg ikke på apoteket. Jeg har prøvd kaffe og røyk uten resultater. Men jeg tar noen medisiner som kan gi treg mage.

Iris skrev:

Det enkleste rådet for å unngå forstoppelse er å stå og ikke sitte. Drikk en kopp kaffe (eller vann om du vil) om morgenen, stå mens du drikker. Spis litt frokost, stå mens du spiser den. Les avisa, men stå mens du gjør det. Tyngdekraften jobber for deg. Det virker for meg hver dag, men det tar mer enn 5 minutter. Ta deg tid, hver morgen.

LeNa skrev:

Jeg lå i lengre tid på sykehus. Jeg ble presentert parafin for å få i gang magen igjen etter oppholdet. Jeg nektet, og laget min egen blanding: 1 sviskeyoghurt iblandet 1/2 til 1 banan, 3 ss grov frokostblanding og 1 knust knekkebrød (ryvita eller havre). Jeg var aldri plaget med magen etter det, og ingen parafin.

Anonym 2 skrev:

Jeg har hatt treg mave siden jeg var liten. Min erfaring er at det er viktig å drikke nok, holde seg i bevegelse og spise vegetabilsk mat. Ved selve toalettbesøket er det lettere å få avføring, hvis en sitter på huk.

Anonym skrev:

Spis svisker, det gjør at fordøyelsen jobber raskere . Spis gjerne mye indisk mat, da får du den perfekte avføringen. Når du har spist mye indisk mat og alt er nedi magen etter par timer, da kjenner du at du må veldig på toalettet fordi indisk mat går fort gjennom systemet.

Anonym skrev:

Spis svisker, det hjelper veldig hvis du har hard mage. Spis gjerne en hel pakke og vent noen timer, da er det lettere å få gjort nummer 2.

Anonym skrev:

Du burde spise sunt og ikke "dritt" mat. Jeg pleier å spise druer for å få løsnet det opp litt.

Fru skrev:

Spis fiber fras (korn blanding) den er ganske fiberrik, og hjelper godt mot treg mage. Det samme gjør overmodne/myke pærer. Linfrø, blande svisker og aprikoser enten mose dem sammen som syltetøy eller spise hele. Surmelk i stedenfor lettmelk. Unngå salt mat og mørkt kjøtt.

Dame -28 skrev:

Jeg har alltid hatt problemer med fordøyelse og oppblåsthet, for å kalle det noe. Men jeg gikk over på lavkarbokosthold, og har etter det ikke hatt ett tilfelle hvor jeg har treg mage eller for hard avføring. Når vi reiste på ferie, og jeg spiste karbohydratrik mat igjen, gikk jeg ikke på do på mange, mange dager, og det blir ikke bedre før jeg går tilbake til lavkarbomaten.

Og du som spurte om råd for at din andre kunne legge på seg, er også lavkarbo et veldig godt alternativ, da det regulerer vekten i forhold til ens egen kropp, og ikke bare en slankekur som det blir fremstilt i media. Drikk også masse vann.

Siri skrev:

Det hjelper å kutte ut kumelk-produkter og sukker. Det er også viktig å være i bevegelse. Hvis man blir ofte oppblåst i magen burde man også kutte ut gluten. Dette fungerer.

Hm skrev:

Skal man sette resten av saften i kjøleskapet eller ha den utafor?

Muffe skrev:

Har god erfaring med både maltekstrakt og ølgjær. Maltekstrakt tar jeg en teskje av pr. dag, 1 ts. ølgjær kan blandes ut i ønsket drikke.

Moffa skrev:

Hva regnes for langvarig treg mage? Noen som vet?

Sandra skrev:

Treg mage og forstoppelse, hvis man har en av disse er det lurt og spise fiberik mat.

Sandra skrev:

Mitt råd er og spise mer fiber rik mat.

Treig skrev:

Hei, jeg har alle de år vært plaget med treig mage. Det er nesten som om tarmen ikke funger selv. Mitt råd, som ALDRI slår feil hos meg er en liten snus (mocca, som er jentesnus) og en stor kopp kaffe, litt sterk. Kaffe har en lakserende effekt, og har vært en stor hjelp hos meg. Faren min er lege, og sier det er en effektiv og harmløs måte å få bukt med problemet på. Linfrø skal visst også ha bra efekt. Lykke til!

Plaget skrev:

Jeg har vert plaget helt siden jeg var liten med treg mage, og min mor gav meg sviskesaft mot dette, og det virket bra. Det finnes ferdig sviskesaft i butikken, som barnemat. Ser ikke appetittelig ut, men smaker ikke så verst, og virker. Ellers kan det virke å ligge på rygg å sakte dra bena til seg, og få knena nesten opp til brystet, og gjenta dette i noen minutter. For å gå opp i vekt uten at det blir usunt kan karbohydratrike matvarer som pasta, brød og poteter være bra. Lykke til ;)

Michael skrev:

Hei! Jeg har en samboer som har MS og som har meget treg mage og går stort set kun på toalet en gang i uken, hun har prøvet svesker, rosiner, MS grøt, fruktfibre, Laktulose, Vi-Siblim, oxøtarm. I tillegg trener hun daglig. MS typen hun har er primær progressiv. Jeg håper noen der ute kan hjelpe oss. Hvis noen har en kur hvor hun kan legge på seg, vil det også være til stor hjelp! Hun har just stoppet med at røyke for ca 4 uker siden, uten at hun har gått opp i vekt!

Diskuter treg mage

Fornavn/Kallenavn:

Kommentar:

Søk etter råd:

Søk og se om du finner et kjerringråd som hjelper deg:

Populære tips
De 5 siste kommentarene:

Vannblemmer

Jeg har vannblemmer som har sprekk etter å ha godt på krykker. Har noen noe ti...

Nyrestein

Jeg fikk et råd for mange års side da jeg fikk nyregrus. Spis jevnlig gammelos...

Soppinfeksjon

Eddik, salt og sprit/hånddesinfeksjon fungerer veldig bra. Jeg har nylig hatt s...

Urinsyregikt

Det som ga evig legelse av min urinsyregikt og innflammasjon(betennelse) nesten ...

Maur

Disse tipsene fungerer for å holde maur unna, men i følge folk som kan en del ...