Gallestein - kjerringråd

Vi har fått innsendt et tips mot gallestein. Det sies at hvitløk og kaffe skal få bukt med problemet. Hvitløken har gjennom århundrer vært brukt som medisin. Kaffe er kanskje litt nyere, i alle fall i Europa, Men det sies at dette skal ha god innvirkning på gallestein

Hva er gallestein?

Gallestein er en oppsamling av mineraler og salter som danner det man kaller steiner i galleblæren. Bildet under viser autentiske gallesteiner som er operert ut av en person. Gallestein kan deles inn i 3 forskjellige typer:

  1. Kolesterolstein: myke, store gallesteiner
  2. Pigmentstein: relativt små gallesteiner
  3. Blandingsstein: en blanding av de to foregående, gallestein er i 90 % av tilfellene denne

Kilden for gallesteinsanfall er ikke 100 % kjent. Men det er avdekket enkelte elementer som kan være noen av årsakene. Kosthold og diett er viktig. Kolesterol er en bestanddel i de fleste gallesteiner, og siden galle er så godt som mettet med kolesterol skal det ikke mye til før det dannes oppsamlinger.

Mer enn 50 % av alle personer har småe gallesteiner uten at den enkelte har kjennskap til det. Symptomenr som smerte i magen når man spiser fet mat kan være tegn på et gallesteinsanfall. Man finner sjelden gallestein hos barn, men hyppigheten øker dess eldre man blir. Kvinner og overvektige har også lettere for å utvikle gallestein. Problemet er ikke alltid så alvorlig, for ofte skylles steinene ut i tarmen sammen med gallen i fordøyelsesprosessen. Hvis steinene blir så store at de kan sette seg fast, opplever man det som svært smertefullt. Dette kalles gallesteinsanfall men kan raskt leges når man kontakter lege. Behandling av anfall består stort sett i smertelindring, men i noen tilfeller er det påkrevet med operasjon

Gallestein fra operasjon
Gallestein fra operasjon : Foto : kjerringrad.com

AK87 skrev 15. juli:

Jeg har sinnsykt vondt under høyre ribben. Jeg har hatt det i et par mnd. nå. det virker som det er takvis å ikke hver dag. Lever å galleprøve hos lege var fine men hun mener det er gallestein. Det stråler ut i puppen også som et press. Er det noen som kjenner seg igjen i smertene? Venter på ultralyd men det er opp til 7 ukers ventetid på det her i verdens rikeste land. Men vi skal vel bruke penger på viktigere ting enn helsevesen her i landet.

Husmora skrev 18. januar:

Jeg har hatt anfall 2 ganger. Det er helt grusomt vondt. Jeg har vært til ultralyd av gallen 2 ganger, og det er blitt påvist steiner. Masse steiner, og store. Siste anfall hadde jeg nå til jul. Jeg er altfor glad i ribbe og riskrem. Så det er min feil at jeg fikk anfall.

Men jeg har ikke så lyst å operere vekk gallen. Selv om jeg vet at jeg ville fått et bedre liv uten. Så jeg leser alt jeg kan komme over av tips og kjerringråd. Jeg har fulgt en del av rådene og de virker.

Jeg er ikke overvektig, eller i gruppen som skulle tilsies å få gallestein. Jeg har likevel skjønt at det jeg putter i meg, har masse å si. De tingene som har fungert for meg, som gjør at jeg kan få en normal hverdag er:

Jeg spiser ikke/eller minimalt med fløte, rømme, sjokolade, nøtter eller rødt kjøtt.

Når jeg får anfall så er jeg ikke til å snakke med. Det er så vondt at jeg ikke klarer å gråte en gang. Nå til jul tvang jeg meg selv under anfallet å drikke 2 spiseskjeer med virgin olivenolje, og masse, masse, masse lunka vann. Disse tingene virker for meg. Håper det virker for andre også.

Mia skrev 03. januar:

Jeg har nettopp fått påvist gallestein ved besøk hos legen og videre ultralydundersøkelse etter lengere tids store smerter inn under ribbena på høyre siden. Steinene var som diamanter og var over 1 cm store (flere stk). Jeg har stoffskifteproblemer og høyt kolesterol, har lagt på meg pga lavt stoffskifte og fått såkalt fettlever.

Disse ting henger visst sammen samt at det er vel også noe arvelig. UL-legen sa til meg at det gikk an å operere disse med laser, er det noen som vet hvordan dette foregår? Må det stikkes hull i galleblæren for å komme til eller gjøres dette gjennom huden?

Galla skrev 23. oktober:

Når det gjelder hva en kan spise og ikke spise så skal man holde seg unna fet kost. Mettet fett er ikke bra. Altså ikke rømme, ikke fete sauser, skal til og med være forsiktig med epler, dressinger, fritert mat, bacon osv. men alle er forskjellige. Jeg kan for eks. spise bacon igjen, men det kommer også an på mengden selvfølgelig. Sjokolade er også fet. Man skal holde seg til fiberrik kost, bruke olje når man steker istede for melange, masse grønnsaker og slikt.

Jeg sitter og googler på dette støtt og stadig da jeg er utrolig plaga med dette. Og jeg må bare legge til en ting til dere som lurer på om dere har gallestein/anfall pga det og det. Hvorfor ikke bare gå til legen og høre der? Man får tatt blodprøver som viser om man har anfall når man har vondt og man får tatt ultralyd for å se om man har steiner.

Galleanfall kan også misforståes med irritabel tarm, fordøyelseproblemer, nyreanfall, hjerte faktisk, så ikke spør andre om det kan være galleanfall. Det kan være andre alvorlige ting også. Så ring legen.

Bloss skrev 06. oktober:

Jeg har tatt ultralyd. Der så de at jeg hadde gallestein. Er det noe jeg ikke kan spise/ drikke. Hva med sjokolade?

Tebasile skrev 29. juni:

Lurer på om jeg kan ha galle/nyrestenanfall. Det gjør så vannvittig vondt i siden pluss at jeg tidvis har blod i urinen. Jeg vet det fordi jeg må ta blodprøve og levere urinprøve pga cellegiftbehandling.

Hilde skrev 31. mai:

Det finnes noen som leier ut et lite apparat som heter PTD som sender ut frekvenser som gjør at gallesteiner smuldrer til smågrus. Så kjøper man en slags oljekur etter to uker med apparatet og etter et par dager ligger grusen i toalettet. Kjenner en som skulle opereres men nå er det borte og han slapp operasjon.

Gulars skrev 01. februar:

Tror ikke du har noe valg, Inger Marit. Det er kanskje best å få det overstått.

Inger marit skrev 03. desember:

Jeg skal opereres for gallestein og har forhøet leververdi. Jeg har hatt vondt i maven i årevis. Jeg er redd for inngrep og vil helst ikke opereres. Har aldri hatt så kraftig smerteanfall som beskrives hele tiden. Noen råd for å slippe inngrep.

Helene K skrev 30. april:

Et gammelt kjærringråd mot gallestein er å spise to spiseskjeer med extra virgin olivenolje hver morgen. Jeg vil anbefale udo's choice som man kan få kjøpt på helsekostbutikker.

Ema skrev 02. november:

Når skal man fjerne galleblæra? Jeg har galesteiner, men har ikke hatt anfal siden jeg passer på hva jeg spiser. Jeg har fått veldig uren hud, spesielt på hendene. Har høyt blotrykk nå for tiden også. Kan det være det som er årsaken? Er det noen som vet det.

Lissen skrev 13. oktober:

Jeg ble operert (kikkehullskirugi) og fjerna galleblæra først på 90-tallet, etter mange sterke anfall og mye smerte. Har etter det og fram til i dag kun en gang hatt antydning til smerte. Nå i forrige uke, derimot, slo det til med et skikkelig hardt anfall. Jeg undrer meg over at det kan bli sånn når galleblæra er fjernet? Trodde ikke det kunne skje.

Hildegunn skrev 01. november:

Symptomer på galle stein. Smerter på høyre side i magen, stålinger ut gjennom høyre arm og skulder.

Geir skrev 11. august:

Jeg drikker kaffe flere ganger om dagen, og spiser ofte hvitløk (inngår i maten flere ganger i uken). Jeg hadde mitt første gallesteinsanfall i 2002 og har nå i 2008 hatt en del nye anfall. Jeg vil nå be om å få operasjon for å bli kvitt problemet. Men kanskje det hadde vært enda værre uten kaffe og hvitløk?

Birte skrev 20. april:

Hva er bra og spise når du har galle stein, så jeg ungår alt smerter?

Veronica skrev 17. februar:

Hva er de første symptomene på gallestein?

Diskuter gallestein

Fornavn/Kallenavn:

Kommentar:

Søk etter råd

Søk og se om du finner et kjerringråd som hjelper deg:

Populære tips
De 5 siste kommentarene:

Trykk i øret

Jeg trodde dette bare var tull, men det funket. Jeg får tette ører for tiden p...

Leddgikt

Hvor kan en få kjøpt musliekstrakt?...

Flekker på tepper

Hei, har fått flekk på et hvitt veggteppe, det er et farvestoff etter ei bukse...

Tett avløp

Jeg tror det er beregnet på vanlige avløp, sånn som servanter, oppvaskkummer ...

Kvalme

Hei, jeg har vansker med kvalme om kvelden og det føles ut som jeg må kaste op...