Gallestein - kjerringråd

Vi har fått innsendt et tips mot gallestein. Det sies at hvitløk og kaffe skal få bukt med problemet. Hvitløken har gjennom århundrer vært brukt som medisin. Kaffe er kanskje litt nyere, i alle fall i Europa, Men det sies at dette skal ha god innvirkning på gallestein

Hva er gallestein?

Gallestein er en oppsamling av mineraler og salter som danner det man kaller steiner i galleblæren. Bildet under viser autentiske gallesteiner som er operert ut av en person. Gallestein kan deles inn i 3 forskjellige typer:

  1. Kolesterolstein: myke, store gallesteiner
  2. Pigmentstein: relativt små gallesteiner
  3. Blandingsstein: en blanding av de to foregående, gallestein er i 90 % av tilfellene denne

Kilden for gallesteinsanfall er ikke 100 % kjent. Men det er avdekket enkelte elementer som kan være noen av årsakene. Kosthold og diett er viktig. Kolesterol er en bestanddel i de fleste gallesteiner, og siden galle er så godt som mettet med kolesterol skal det ikke mye til før det dannes oppsamlinger.

Mer enn 50 % av alle personer har småe gallesteiner uten at den enkelte har kjennskap til det. Symptomenr som smerte i magen når man spiser fet mat kan være tegn på et gallesteinsanfall. Man finner sjelden gallestein hos barn, men hyppigheten øker dess eldre man blir. Kvinner og overvektige har også lettere for å utvikle gallestein. Problemet er ikke alltid så alvorlig, for ofte skylles steinene ut i tarmen sammen med gallen i fordøyelsesprosessen. Hvis steinene blir så store at de kan sette seg fast, opplever man det som svært smertefullt. Dette kalles gallesteinsanfall men kan raskt leges når man kontakter lege. Behandling av anfall består stort sett i smertelindring, men i noen tilfeller er det påkrevet med operasjon

Gallestein fra operasjon
Gallestein fra operasjon : Foto : kjerringrad.com

SK skrev:

Jeg har hatt gallesteinsanfall i årevis. Det kommer alltid etter inntak av mye og fet mat, gjerne bakst, sukker, pizza middager, julemat osv. Og gjerne også hvis dette er spist på relativt tom mage først, eller etter en kveld med en del alkohol osv. Jeg har lært meg å leve med anfallene og smertene greit nok. Det eneste som fungerer for å døyve det, er smertestillende medisin. Da slipper smerten sakte men sikkert.

Lisbeth skrev:

Jeg har hatt gallesmerter i mange år tydeligvis, har bare ikke visst hva det har vært. Trodde at mine kolikksmerter var fra luft i magen. Har vært til ultralyd og fikk påvist gallestener som sitter fast. Henvisningen som min fastlege sendte ga meg en time om 3.5 mnd. Jeg tok kontakt med helseforsikringen jeg har gjennom arbeidsgiver og fikk time dagen etter. Synes det er helt feil at det skal være sånn, har opplevd dette tidligere også for andre plager, bl.a. gastroskopi. I det offentlige var ventetiden 3 mnd, med helseforsikring 3 dager. Det som er så håpløst er at de setter av timer til helseforsikring, men blir ikke disse brukt så ringes det ikke til pasienter som sitter og venter. Ikke rart det er helsekøer.

Oj skrev:

Jeg ser ingen skriver om melk eller kalsiumtilskudd. Har det noe og si på gallestein?

AK87 skrev:

Jeg har sinnsykt vondt under høyre ribben. Jeg har hatt det i et par mnd. nå. det virker som det er takvis å ikke hver dag. Lever å galleprøve hos lege var fine men hun mener det er gallestein. Det stråler ut i puppen også som et press. Er det noen som kjenner seg igjen i smertene? Venter på ultralyd men det er opp til 7 ukers ventetid på det her i verdens rikeste land. Men vi skal vel bruke penger på viktigere ting enn helsevesen her i landet.

Løvinna skrev:

Jeg skal opereres i juni. Jeg har gått med kraftige kolikk anfall og dårlig mage i snart 8 mnd. Har veldig angst for å opereres og er livredd for jeg hører om de som fortsetter å få anfall selv etter å ha fjernet galleblæra. Jeg har puttet i meg farlig mye voltaren. Jeg har en leversykdom så jeg skal ikke ta mye smertestillende, men jeg blir desperat. Jeg fikk sprøyter på legevakten også, de funket ikke. Det eneste som hjelper er å prøve sove seg gjennom dagen og smertene. Jeg vet at for meg så er salt en fiende nå. Jeg får kraftige anfall etter å fått i meg salt. Jeg har gått ned mange kilo pga. dette. Nesten 18 kilo på 5 mnd. Jeg håper operasjonen vil hjelpe. Jeg gikk til legen min i oktober og sa jeg hadde så vondt i høyre side samt blod i urinen til tider. Jeg ble ikke tatt seriøst. Etter nesten 6 mnd så sa legen han skulle sende meg til røntgen. Etter de fant grunnen, så skulle legen min skrive henvisning til sykehus. Han glemte det. Jeg ventet og ventet på innkallelse men fikk aldri noen. Enda en time hos han og han brydde seg ikke, men sendte endelig henvisning. Skulle ikke være mulig at sånt skjer. Pga han så har jeg vært utrolig dårlig unødvendig lenge. Måtte egentlig ha ventet enda 9 mnd på operasjonen ,men skal reise til sørlandet og opereres. Det er mindre venteliste der.

Gallekongen skrev:

Jeg har tatt Huldra Clarks kur for å kvitte meg med Gallestein. Hadde mange vonde anfall, men er blitt helt kvitt anfallene. Tok kuren 3 ganger med 14 dagers mellomrom første gangen, og 1 gang i året etter. Den bør prøves før du lar doktoren fjerne noe som helst. Norsk helsevesen skal enten skjære i deg eller medisinere deg i hjel.

Jan skrev:

Her var det mange fine råd, har akkurat kommet hjem i fra lege og har også blitt påvist gallestein. jewg har hatt 4 anfall de siste 14 dagene uten å vite hva dette kunne være. De 2 første varte ca 2-3 timer og alt var bra. Forrige uke var jeg på nattvakt 2300-0700 og fikk nytt anfall ved 2330 tiden og si det sånn, jeg var desperat når kl passerte 0600, smertene var helt forferdelige.

I går kom anfallet kl 2230. Jeg satt, stod, gikk og lå uten at noen ting hjalp. Hadde time hos lege kl 1315 men klarte ikke å vente, så jeg stod på døra hos fastlege kl 0800. Han hadde sendt inn blodprøver på fredag og svaret ga klare svar, samt undersøkelse i dag hvor smertene var. Fikk sprøyte bak med voltaren ettter ca 30 min var smertene borte.

Når jeg tenker tilbake på hva som var spist, så er det en rød tråd, FEIT MAT snakker da om dressing " ferdig på flaske " kebab, ribbe. Det er noe jeg tror har utløst anfallene.

Jeg har spist sjokolade, spist peanøtter og div andre ting uten å merke noe som helst, men feit mat gjør at gallesteinsanfallet kommer.

Thessssss skrev:

Noe av det første jeg fant ut at man skulle holde seg unna var epler. Men jeg lurer på hvordan det er med eplejuice? Jeg ser mange rensemiddel, som skal rense lever og galle for steiner. Der skal man drikke 1 liter eplejuice om dagen. Jeg har hatt veldig lyst til å prøve dette, men jeg er veldig redd for å fremkalle kraftig anfall. Jeg funderer på om dette bare er gunstig for de som ikke har problemer med overproduksjon av steiner. Alle produserer jo gallesteiner, dette er helt naturlig. Men for oss som er litt uheldige og har den ubalansen at man kan produserer større og flere steiner, så tenker jeg at disse kanskje ikke kan renses ut? At de hadde blitt sittende fast, om de er for store liksom. Nei, foreløpig, før jeg får litt mer informasjon, så tørr jeg ikke prøve noe hjemmerens.

Ellinora skrev:

Jeg har fått gallesten, men har ikke vært til ultralyd enda. Jeg har smerter i magen, men blir man ikke operert når man har så mye vondt. Jeg må ta smertestillende for smertene og vil ikke gå og ha så vondt. Er det noen som vet?

Zinderella skrev:

Jeg har fått påvist et gallestensanfall for 2 år siden, ved ultralyd av nyre/galleveiene. Jeg kjenner det hver dag, men har kun hatt to anfall. Det første anfallet kom etter at jeg gikk ned 20 kg i vekt og det andre kom nå etter påsken hvor jeg plutselig fra å leve sunt har spist kaker og sjokolade og annen feit mat. Så det er min egen feil. Men jeg har kun 1 stein. Er det mulig at det kan bli sånne smerter av kun 1 stein? Det er så vondt at jeg bare går og ynker meg. Jeg kan ikke sitte, ikke ligge, tar smertestillende og ingenting hjelper. Så etter en stund må jeg kaste opp. Må som regel det 3-4 ganger før det gir seg. Noen som har gode råd?

Husmora skrev:

Jeg har hatt anfall 2 ganger. Det er helt grusomt vondt. Jeg har vært til ultralyd av gallen 2 ganger, og det er blitt påvist steiner. Masse steiner, og store. Siste anfall hadde jeg nå til jul. Jeg er altfor glad i ribbe og riskrem. Så det er min feil at jeg fikk anfall.

Men jeg har ikke så lyst å operere vekk gallen. Selv om jeg vet at jeg ville fått et bedre liv uten. Så jeg leser alt jeg kan komme over av tips og kjerringråd. Jeg har fulgt en del av rådene og de virker.

Jeg er ikke overvektig, eller i gruppen som skulle tilsies å få gallestein. Jeg har likevel skjønt at det jeg putter i meg, har masse å si. De tingene som har fungert for meg, som gjør at jeg kan få en normal hverdag er:

Jeg spiser ikke/eller minimalt med fløte, rømme, sjokolade, nøtter eller rødt kjøtt.

Når jeg får anfall så er jeg ikke til å snakke med. Det er så vondt at jeg ikke klarer å gråte en gang. Nå til jul tvang jeg meg selv under anfallet å drikke 2 spiseskjeer med virgin olivenolje, og masse, masse, masse lunka vann. Disse tingene virker for meg. Håper det virker for andre også.

Mia skrev:

Jeg har nettopp fått påvist gallestein ved besøk hos legen og videre ultralydundersøkelse etter lengere tids store smerter inn under ribbena på høyre siden. Steinene var som diamanter og var over 1 cm store (flere stk). Jeg har stoffskifteproblemer og høyt kolesterol, har lagt på meg pga lavt stoffskifte og fått såkalt fettlever.

Disse ting henger visst sammen samt at det er vel også noe arvelig. UL-legen sa til meg at det gikk an å operere disse med laser, er det noen som vet hvordan dette foregår? Må det stikkes hull i galleblæren for å komme til eller gjøres dette gjennom huden?

Galla skrev:

Når det gjelder hva en kan spise og ikke spise så skal man holde seg unna fet kost. Mettet fett er ikke bra. Altså ikke rømme, ikke fete sauser, skal til og med være forsiktig med epler, dressinger, fritert mat, bacon osv. men alle er forskjellige. Jeg kan for eks. spise bacon igjen, men det kommer også an på mengden selvfølgelig. Sjokolade er også fet. Man skal holde seg til fiberrik kost, bruke olje når man steker istede for melange, masse grønnsaker og slikt.

Jeg sitter og googler på dette støtt og stadig da jeg er utrolig plaga med dette. Og jeg må bare legge til en ting til dere som lurer på om dere har gallestein/anfall pga det og det. Hvorfor ikke bare gå til legen og høre der? Man får tatt blodprøver som viser om man har anfall når man har vondt og man får tatt ultralyd for å se om man har steiner.

Galleanfall kan også misforståes med irritabel tarm, fordøyelseproblemer, nyreanfall, hjerte faktisk, så ikke spør andre om det kan være galleanfall. Det kan være andre alvorlige ting også. Så ring legen.

Bloss skrev:

Jeg har tatt ultralyd. Der så de at jeg hadde gallestein. Er det noe jeg ikke kan spise/ drikke. Hva med sjokolade?

Tebasile skrev:

Lurer på om jeg kan ha galle/nyrestenanfall. Det gjør så vannvittig vondt i siden pluss at jeg tidvis har blod i urinen. Jeg vet det fordi jeg må ta blodprøve og levere urinprøve pga cellegiftbehandling.

Hilde skrev:

Det finnes noen som leier ut et lite apparat som heter PTD som sender ut frekvenser som gjør at gallesteiner smuldrer til smågrus. Så kjøper man en slags oljekur etter to uker med apparatet og etter et par dager ligger grusen i toalettet. Kjenner en som skulle opereres men nå er det borte og han slapp operasjon.

Gulars skrev:

Tror ikke du har noe valg, Inger Marit. Det er kanskje best å få det overstått.

Inger marit skrev:

Jeg skal opereres for gallestein og har forhøet leververdi. Jeg har hatt vondt i maven i årevis. Jeg er redd for inngrep og vil helst ikke opereres. Har aldri hatt så kraftig smerteanfall som beskrives hele tiden. Noen råd for å slippe inngrep.

Helene K skrev:

Et gammelt kjærringråd mot gallestein er å spise to spiseskjeer med extra virgin olivenolje hver morgen. Jeg vil anbefale udo's choice som man kan få kjøpt på helsekostbutikker.

Ema skrev:

Når skal man fjerne galleblæra? Jeg har galesteiner, men har ikke hatt anfal siden jeg passer på hva jeg spiser. Jeg har fått veldig uren hud, spesielt på hendene. Har høyt blotrykk nå for tiden også. Kan det være det som er årsaken? Er det noen som vet det.

Flere kommentarer:
0 1
Diskuter gallestein

Fornavn/Kallenavn:

Kommentar:

Søk etter råd:

Søk og se om du finner et kjerringråd som hjelper deg:

Populære tips
De 5 siste kommentarene:

Trykk i øret

Jeg har prøvd alt, men ingenting nytter. Jeg er forkjølet, har dotter i høyr...

Munnskold eller after

Jeg har munnskold av og til. Jeg prøver som oftest å unngå hard mat, da dette...

Halsbrann

Det som hjelper mot halsbrann, er å kutte ut mat som du reagerer på, enkelt og...

Rosacea

Jeg har hatt påvist Rosacea i ca 3 år nå. Jeg fant det ut selv etter å ha le...

Urinsyregikt

Min erfaring er at helsekostproduktet Glocosamin orifarm har svært god effekt p...