Jordslag - kjerringråd

Jordslag kommer av at tekstiler ligger for fuktig. Det er rett og slett mugg som vokser på tekstilene når de ligger lagret fuktig. Båtkalesjer er ofte veldig utsatt for dette, da de ofte er fuktige under lagring, men klær kan også få det.

Fjern jordslag

Fjerning av jordslag kan gjøres på følgende måte. Lag en løsning av eddik og vann i forholdet 0,2 til 1. Det vil si to desiliter eddik til en liter vann. La tekstilene du skal fjerne jordslag av ligge i bløt i denne løsningen ett døgn før du vasker de på vanlig måte. Større tekstiler kan man bare skylle godt i ferskvann.

Et annet råd går på å bruke klorin. Dette gjelder kun for ting med jordslag som er hvitt. Man bruker forholdet 2:8. Det vil si, hvis du skal lage en liter så tar du 2 desiliter med klorin og så 8 deler vann. La det ligge i dette i 10-12 timer før det vaskes på vanlig måte.

Eddik mot jordslag
Eddik mot jordslag : Foto : kjerringrad.com

OB skrev:

Jeg har et tørkebur der jeg får jordslag når jeg tørker fisk. Tørkeburet er ment å stå på bakken, terrassen eller lignende og kommer da veldig nært bakken. Faren for jordslag er da stor. Hva kan jeg gjøre for å unngå jordslaget? Kan jeg legge plast under, eller finnes det andre metoder?

Audny skrev:

Jeg har fått jordslag, svarte flekker, på 3 damaskduker. De har vært fuktige etter at jeg har lagt dem i skapet etter å ha rullet dem. Gode råd?

Perzilla skrev:

Jeg har fått jordslag på oljeregnkåpa mi. Den kostet godt over 1000 kr. så jeg tør ikke legge den i eddik før jeg vet om den tåler det. Er det noen som vet?

Aud Olene skrev:

Jeg har brodert en stor juleduk som jeg har vært så uheldig og fått jordslag på (flekker). Den har blitt liggende sammen med en løk av alle ting. Kan jeg bruke rådet om eddik? Jeg er skikkelig lei meg. Det skal være julegave til et barnebarn.

Mia skrev:

Tenker at når en har fått jordslag/blåmann på ting som ikke kan legges i vann pga form og størrelse, må det vel gå å fylle eddikvannet på sprayflaske og spraye på og tørke av eller eventuelt spraye mer om det tørker før det har gått ett døgn. Kan sikkert bruke litt 50/50 blanding til sprayen.. Ps. Unngå å treffe prydplanter med dette da de vil dø.

Steffen skrev:

Har lagt innventaret til en camplet i 35% eddik bad, men det ser akkurat likt ut etter ett døgn. Har riktignok ikke vasket det enda. Lønner det seg å la det ligge lenger? Og hva gjør man med eddiklukten i ettertid?

Lillian skrev:

Jeg har fått jordslag på madrassen. Hva gjør jeg her?

Marita skrev:

Jeg trenger ny barnevogn som er billig, jeg fant en på finn.no til 700,- men den hadde fått litt jordslag. Burde jeg kjøpe den og gjøre dette med eddik? Eller la vær?

Mamma skrev:

Jeg prøvde ut eddik på barnevogntekstiler fulle av jordslag, det fungerte ikke i det hele tatt. Det som derimot fungerte helt utmerket, var å legge det i klorvann i 12 timer. 2 deler klor og 8 deler vann. Alt forsvant!

Anita skrev:

Jeg har fått mugglukt på alle fotoalbumene mine. De har ligget i kjelleren noen år. Er det noen som kan hjelpe med tips?

Gudrun skrev:

Har fått jordslag på skaistolene i vår båt. Stolene er offshore. Hvordan fjernes dette?

Kim skrev:

Jeg har en jakke som lukter mugg. Hvor lenge skal den ligge i vann og eddik? Og temperatur på vannet?

Ingvar skrev:

Er det noen som vet hvordan man fjerner blåmann fra treverk?

Husfrua skrev:

Surmelk/cultura ett er effektivt på jordslag. Smør utover og la virke en stund. Vask så av m lunkent vann.

Ecif skrev:

Det med Pyrisept funker faktisk.

Anne skrev:

Kan jordslag på tøy som man har fjernet, men som forsatt har litt sort prikker igjen være helseskadelig?

Bjørn skrev:

Hva med jordslag på hvite hagemøbler i plast?

Anne skrev:

Hva med jordslag på belgen til trekkspill? Skulle ta det opp, både trekkspillet og kofferten luktet sånn. Hva skal jeg gjøre, renseri? Veldig takksom for svar.

Sverke skrev:

Tro det eller ei: Klær som har ligget for lenge i vann kan helbredes med Pyrisept! En liten dæsj i en balje med vann noen timer gjør susen. Ellers så kan nevnes at båtkalesjer hverken tåler klor eller varmt vann.

Mor skrev:

Jannicke, har du brukt 35% eddik (eddikessens)? Bordeddik er mye svakere, ca. 7%.

Flere kommentarer:
0 1
Diskuter jordslag

Fornavn/Kallenavn:

Kommentar:

Søk etter råd:

Søk og se om du finner et kjerringråd som hjelper deg:

Populære tips
De 5 siste kommentarene:

Vannblemmer

Jeg har vannblemmer som har sprekk etter å ha godt på krykker. Har noen noe ti...

Nyrestein

Jeg fikk et råd for mange års side da jeg fikk nyregrus. Spis jevnlig gammelos...

Soppinfeksjon

Eddik, salt og sprit/hånddesinfeksjon fungerer veldig bra. Jeg har nylig hatt s...

Urinsyregikt

Det som ga evig legelse av min urinsyregikt og innflammasjon(betennelse) nesten ...

Maur

Disse tipsene fungerer for å holde maur unna, men i følge folk som kan en del ...