Jordslag - kjerringråd

Jordslag kommer av at tekstiler ligger for fuktig. Det er rett og slett mugg som vokser på tekstilene når de ligger lagret fuktig. Båtkalesjer er ofte veldig utsatt for dette, da de ofte er fuktige under lagring, men klær kan også få det.

Fjerning av jordslag kan gjøres på følgende måte. Lag en løsning av eddik og vann i forholdet 0,2 til 1. Det vil si to desiliter eddik til en liter vann. La tekstilene du skal fjerne jordslag av ligge i bløt i denne løsningen ett døgn før du vasker de på vanlig måte. Større tekstiler kan man bare skylle godt i ferskvann.

Jordslag

Bjørn skrev 27. august:

Hva med jordslag på hvite hagemøbler i plast?

Anne skrev 07. juli:

Hva med jordslag på belgen til trekkspill? Skulle ta det opp, både trekkspillet og kofferten luktet sånn. Hva skal jeg gjøre, renseri? Veldig takksom for svar.

Sverke skrev 26. mai:

Tro det eller ei: Klær som har ligget for lenge i vann kan helbredes med Pyrisept! En liten dæsj i en balje med vann noen timer gjør susen. Ellers så kan nevnes at båtkalesjer hverken tåler klor eller varmt vann.

Mor skrev 02. februar:

Jannicke, har du brukt 35% eddik (eddikessens)? Bordeddik er mye svakere, ca. 7%.

Guri skrev 20. september:

Eddik er et utmerket middel for å fjerne vond lukt, f.eks litt eddik og vann i termosen som har stått for lenge. Vask med eddikvann hvis katta har vært uheldig og gjort ifra seg på golvet. Bruk aldri grønnsåpe eller salmiakk. Eddik skader ikke tekstiler. Det får derimot tekstiler til å holde bedre på fargen.

Piris skrev 25. august:

Jeg har klart det helt store. En helg jeg skulle bort fikk jeg desverre merke på kroppen at hastverk faktisk er lastverk. For å gjøre en lang historie kort: Klærne ble liggende i vaskemaskina for lenge, og nå lukter de skrekkelig vondt. Jeg har vasket de to ganger etterpå uten noen merkbar forskjell. Jeg har vært inne på tanken med eddik, men har også hørt at dette kan ødelegge klærne? Det gjelder klær for til sammen flere tusen kroner.

Janicke skrev 30. juli:

Jeg brukte 2 dl eddik til 1 liter vann for å fjerne jordslag på vogntrekk, det lå i ett døgn, men flekkene er fortsatt der. Var det forlite eddik?

Karin skrev 19. januar:

Jeg har testet dette og jeg brukte 35% eddik. Jeg hadde det også på barnevogna og jeg bløtla området som var angrepet av jordslag med en fuktig klut og det fungerte.

Garthern skrev 18. januar:

Angående jorslag, er det 7% eller 35% eddik?

Gunne skrev 10. september:

Jeg har også fått jordslag på barnevogntaket mitt, og det kan jo ikke legges i vann. Tips?

Elisabeth skrev 13. august:

Hva med ting som ikke kan ligge i bløt, som kalesjen til barnevogna? Er jordslag farlig?

Diskuter jordslag

Fornavn/Kallenavn:

Kommentar:

Søk etter råd

Søk og se om du finner et kjerringråd som hjelper deg:

Populære tips

De 5 siste kommentarene:

Flekker

Hei, jeg har også fått et tips om at det går an å bruke vann for å fjerne f...

Diaré

Avkok av selvplukkede høyfjellsblåbær fungerte med en gang, formen ble bedre ...

Rødme

Hei! Er det noen som har tatt ETS operasjon i løpet av de siste årene?...

Sorte prikker og hudormer

Jeg sliter veldig med urenhet hud. Jeg tror det er pga at jeg har så oljete hud...

Lengre hår

Jeg har veldig tykkt hår, det er ikke serlig fett. I sommer klippet jeg meg til...