Jordslag - kjerringråd

Jordslag kommer av at tekstiler ligger for fuktig. Det er rett og slett mugg som vokser på tekstilene når de ligger lagret fuktig. Båtkalesjer er ofte veldig utsatt for dette, da de ofte er fuktige under lagring, men klær kan også få det.

Fjern jordslag

Fjerning av jordslag kan gjøres på følgende måte. Lag en løsning av eddik og vann i forholdet 0,2 til 1. Det vil si to desiliter eddik til en liter vann. La tekstilene du skal fjerne jordslag av ligge i bløt i denne løsningen ett døgn før du vasker de på vanlig måte. Større tekstiler kan man bare skylle godt i ferskvann.

Et annet råd går på å bruke klorin. Dette gjelder kun for ting med jordslag som er hvitt. Man bruker forholdet 2:8. Det vil si, hvis du skal lage en liter så tar du 2 desiliter med klorin og så 8 deler vann. La det ligge i dette i 10-12 timer før det vaskes på vanlig måte.

Eddik mot jordslag
Eddik mot jordslag : Foto : kjerringrad.com

Audny skrev 16. august:

Jeg har fått jordslag, svarte flekker, på 3 damaskduker. De har vært fuktige etter at jeg har lagt dem i skapet etter å ha rullet dem. Gode råd?

Perzilla skrev 23. juni:

Jeg har fått jordslag på oljeregnkåpa mi. Den kostet godt over 1000 kr. så jeg tør ikke legge den i eddik før jeg vet om den tåler det. Er det noen som vet?

Aud Olene skrev 02. november:

Jeg har brodert en stor juleduk som jeg har vært så uheldig og fått jordslag på (flekker). Den har blitt liggende sammen med en løk av alle ting. Kan jeg bruke rådet om eddik? Jeg er skikkelig lei meg. Det skal være julegave til et barnebarn.

Mia skrev 07. september:

Tenker at når en har fått jordslag/blåmann på ting som ikke kan legges i vann pga form og størrelse, må det vel gå å fylle eddikvannet på sprayflaske og spraye på og tørke av eller eventuelt spraye mer om det tørker før det har gått ett døgn. Kan sikkert bruke litt 50/50 blanding til sprayen.. Ps. Unngå å treffe prydplanter med dette da de vil dø.

Steffen skrev 15. juni:

Har lagt innventaret til en camplet i 35% eddik bad, men det ser akkurat likt ut etter ett døgn. Har riktignok ikke vasket det enda. Lønner det seg å la det ligge lenger? Og hva gjør man med eddiklukten i ettertid?

Lillian skrev 27. mars:

Jeg har fått jordslag på madrassen. Hva gjør jeg her?

Marita skrev 12. oktober:

Jeg trenger ny barnevogn som er billig, jeg fant en på finn.no til 700,- men den hadde fått litt jordslag. Burde jeg kjøpe den og gjøre dette med eddik? Eller la vær?

Mamma skrev 07. oktober:

Jeg prøvde ut eddik på barnevogntekstiler fulle av jordslag, det fungerte ikke i det hele tatt. Det som derimot fungerte helt utmerket, var å legge det i klorvann i 12 timer. 2 deler klor og 8 deler vann. Alt forsvant!

Anita skrev 29. mai:

Jeg har fått mugglukt på alle fotoalbumene mine. De har ligget i kjelleren noen år. Er det noen som kan hjelpe med tips?

Gudrun skrev 22. februar:

Har fått jordslag på skaistolene i vår båt. Stolene er offshore. Hvordan fjernes dette?

Kim skrev 29. januar:

Jeg har en jakke som lukter mugg. Hvor lenge skal den ligge i vann og eddik? Og temperatur på vannet?

Ingvar skrev 11. august:

Er det noen som vet hvordan man fjerner blåmann fra treverk?

Husfrua skrev 18. september:

Surmelk/cultura ett er effektivt på jordslag. Smør utover og la virke en stund. Vask så av m lunkent vann.

Ecif skrev 19. juli:

Det med Pyrisept funker faktisk.

Anne skrev 09. juli:

Kan jordslag på tøy som man har fjernet, men som forsatt har litt sort prikker igjen være helseskadelig?

Bjørn skrev 27. august:

Hva med jordslag på hvite hagemøbler i plast?

Anne skrev 07. juli:

Hva med jordslag på belgen til trekkspill? Skulle ta det opp, både trekkspillet og kofferten luktet sånn. Hva skal jeg gjøre, renseri? Veldig takksom for svar.

Sverke skrev 26. mai:

Tro det eller ei: Klær som har ligget for lenge i vann kan helbredes med Pyrisept! En liten dæsj i en balje med vann noen timer gjør susen. Ellers så kan nevnes at båtkalesjer hverken tåler klor eller varmt vann.

Mor skrev 02. februar:

Jannicke, har du brukt 35% eddik (eddikessens)? Bordeddik er mye svakere, ca. 7%.

Guri skrev 20. september:

Eddik er et utmerket middel for å fjerne vond lukt, f.eks litt eddik og vann i termosen som har stått for lenge. Vask med eddikvann hvis katta har vært uheldig og gjort ifra seg på golvet. Bruk aldri grønnsåpe eller salmiakk. Eddik skader ikke tekstiler. Det får derimot tekstiler til å holde bedre på fargen.

Eldre kommentarer: 1

Diskuter jordslag

Fornavn/Kallenavn:

Kommentar:

Søk etter råd

Søk og se om du finner et kjerringråd som hjelper deg:

Populære tips
De 5 siste kommentarene:

Trykk i øret

Jeg trodde dette bare var tull, men det funket. Jeg får tette ører for tiden p...

Leddgikt

Hvor kan en få kjøpt musliekstrakt?...

Flekker på tepper

Hei, har fått flekk på et hvitt veggteppe, det er et farvestoff etter ei bukse...

Tett avløp

Jeg tror det er beregnet på vanlige avløp, sånn som servanter, oppvaskkummer ...

Kvalme

Hei, jeg har vansker med kvalme om kvelden og det føles ut som jeg må kaste op...