Kobberpuss - kjerringråd

Misfarget kobber kommer av at metallet oksiderer. Det brune eller senere grønne belegget er oksidert kobber. På samme måte som jern får rust på seg får kobber også et belegg og blir misfarget når det reagerer med lufta. Det er mulig å bli kvitt misfargingen på enkelt vis.

Tøm oppi glohett vann i oppvaskkummen tilsett noen spruter med Zalo og 1 dl. 35% eddik (konsentrert). Nå kan du legge oppi det kobberet som skal pusses rent for flekker og missfarging. La det ligge i circa 5 minutter og tørk over med en myk klut. Deretter skylles alt i kaldt vann. Nå har du fått fantastisk rent kobber uten å måtte gnikke å gnu for å få det det blankt og fint.

Missfarget kobber
Missfarget kobber : Foto : kjerringrad.com

Marianne skrev 01. juli:

Lag en blanding av like deler eddik og salt. Gni inn blandingen med husholdningspapir eller ei fille til belegg er borte. Vask med såpevann. Tørk med et mykt håndkle.

Olav skrev 17. juni:

På hytta har vi kobber vinduskarmer som er godt oksidert. Finnes det noen egentlig god kobberrens i handel? Noen som vet?

Unnifv skrev 26. november:

Takk for gode råd. Til daglig rengjøring av kobber, herunder vifte, vil jeg anbefale å tørke over med en mikrofiberklut. Tørr eller bare fuktet. Mikrofiber skal brukes uten vaskemiddel.

Margrete skrev 10. september:

Tidligere var messing- & kobberpuss en lek, m/Zalo & Gloria, sistnevnte gått ut av handelen. Ny prøve i kveld, halv sitron dyppet i salt, gni over kobber, den funket tåleg bra. Skal prøve 35% eddik og Zalo i morgen.

Maggedutti skrev 26. juli:

Jeg har i mange år pusset kobber & messing ved hjelp av Gloria pussemiddel + Zalo i varmt vann. Men gloria er borte fra butikkhyllene? Jeg har ringt leverandør men får ikke noe greit svar. Det var en fryd å pusse med ovennevnte. Det var gode råd herfra om 35% eddik + zalo, jeg hadde bare 7%, trolig for svakt.

AC skrev 06. april:

Trenger du å pusse kobberhette over komfyr, så kan du prøve med ketchup. Det fungerer utmerket på så store flater.

Ingrid skrev 10. februar:

Jeg anbefaler Pol på tube. Jeg har bare fått kjøpt det på messer. Er det noen som vet hvor man kan få tak i den?

Øystein skrev 10. februar:

Vi har en stor Røros kjøkkenvifte. Den var blitt helt grønn. Har brukt lakkfjerner på den. Den ble nesten som ny. Har tenkt å pusse den litt med messingpuss og lakke den med klarlakk i løpet av uken.

Elimei-67 skrev 29. januar:

Puss kobber med ketchup, eddiken i ketchup tar anløpning og flekker på kobber.

Kim skrev 20. november:

Jeg har nå prøvd de meste råd for å få igjen kobber farven, med dårlig resultat. Men så prøvde jeg noe jeg hadde i garasjen og det er en plastboks med pussemiddel som er til å fjerne skitt fra båter. Navnet er HUGO og fås kjøpt på biltema eller båtforettninger. Jeg brukte en kjøkkensvamp med den grove siden og vips kom kobber farven frem.

Alis skrev 11. august:

Stålull gjør susen på stygg kobber. Er den veldig svart og stygg, legg den i varmt vann med en god del bakepulver i først. Skitten løsner lett da.

Kari skrev 03. august:

Lag en grøt av Gloria og Zalo. Smør den på kobberviften. Vask av. Skinnende, blank hette.

Hilde skrev 04. april:

Bland sitronsyre med vann og vask over kobberhetten noen ganger med dette.

Sølvi skrev 06. februar:

Kobber pusses lettvint og greit ved å skjære en sitron i to og strø på salt i snittsåret. Gni i veg og tørk etter med tørkepapir. Det lukter godt etterpå også.

Sissi skrev 14. oktober:

Til kjøkkenvifte. Tips; Autosol Kromglans et stoff gutta bruker for å pusse krom-en på biler og sykler. Det bare skinner. Har selv brukt det på store kobberkjeler. Lykke til!

Lager 72 skrev 20. juli:

Oppvaskmaskin funker hvis kobberet ikke er for hardt anløpt. Skal prøve zalo/eddik-metoden. Men man kan jo bruke den litt tungvinte metoden med fin stålull.

Gjest skrev 23. mars:

Et alternativ til eddik/zalo er sitron/salt. Skjer en litt tykk skive av sitron og strø litt salt på den. Bruk så skiven som en rensesvamp med saltsiden mot kobberet. Funker fint på kobbergryter, og sikkert også på kobbervifter og annet som ikke kan legges i bløt. Har kobberet mistet glansen på grunn av småriper kan du prøve med Autosol polermiddel. Men husk å vaske polermiddelet godt av etterpå.

Tove skrev 07. august:

Mange gode råd for pussing av kobberkjeler etc, men hva med kobbervifte? Noen som har erfaring med pussing og renhold av det?

Ardito skrev 21. november:

Gå på biltema og kjøp noe som heter Malingsfjerner. Den tar og fjerner stort sett alt av maling og lakk.

Arthur skrev 15. november:

Jeg har en bøtte i kobber til badstua. Den er lakket for ikke å korrodere. Lakken sprekker og bøtta korroderer og blir stygg. Hvordan får jeg lett bort lakken/rester? Og hvordan beholder jeg blank kobber etter pussingen. Har noen gode råd?

Eldre kommentarer: 1

Diskuter kobberpuss

Fornavn/Kallenavn:

Kommentar:

Søk etter råd

Søk og se om du finner et kjerringråd som hjelper deg:

Populære tips
De 5 siste kommentarene:

Sjøsyke

Jeg er veldig plaget av sjøsyke/reisesyke. Jeg bruker å ta en liten propp som ...

Kattepiss

Har katten har gjort fra seg inne, så ta fatt i den og dytt hodet, og helst mun...

Trykk i øret

Jeg trodde dette bare var tull, men det funket. Jeg får tette ører for tiden p...

Leddgikt

Hvor kan en få kjøpt musliekstrakt?...

Flekker på tepper

Hei, har fått flekk på et hvitt veggteppe, det er et farvestoff etter ei bukse...