Kobberpuss - kjerringråd

Misfarget kobber kommer av at metallet oksiderer. Det brune eller senere grønne belegget er oksidert kobber. På samme måte som jern får rust på seg får kobber også et belegg og blir misfarget når det reagerer med lufta. Det er mulig å bli kvitt misfargingen på enkelt vis.

Tøm oppi glohett vann i oppvaskkummen tilsett noen spruter med Zalo og 1 dl. 35% eddik (konsentrert). Nå kan du legge oppi det kobberet som skal pusses rent for flekker og missfarging. La det ligge i circa 5 minutter og tørk over med en myk klut. Deretter skylles alt i kaldt vann. Nå har du fått fantastisk rent kobber uten å måtte gnikke å gnu for å få det det blankt og fint.

Missfarget kobber
Missfarget kobber : Foto : kjerringrad.com

Bengt skrev:

På ytterdøren har jeg dørvrider og langskilt av lakket messing. Dett er jo en uholdbar løsning i det lange løp; blir alltid stygt med tiden. Jeg har navneskilt og gatenummertall også av messing. Pusser disse regelmessig med Zalo + Glorias etterfølger, og det ser kjempeflott ut. Ber nå om råd: hvordan kan jeg fjerne den gamle lakken og deretter blankpusse vrider og skilt?

Anne Lise skrev:

Eddik pluss salt var supereffektivt på kobberhetten. Nå står det igjen å se hvor lenge den holder seg fin. Den burde sikkert blitt lakkert, men det var voldsomt arbeidskrevende å måtte fjerne lakken før ny pussing. Man får heller pusse den litt oftere er min erfaring.

Marianne skrev:

Lag en blanding av like deler eddik og salt. Gni inn blandingen med husholdningspapir eller ei fille til belegg er borte. Vask med såpevann. Tørk med et mykt håndkle.

Olav skrev:

På hytta har vi kobber vinduskarmer som er godt oksidert. Finnes det noen egentlig god kobberrens i handel? Noen som vet?

Unnifv skrev:

Takk for gode råd. Til daglig rengjøring av kobber, herunder vifte, vil jeg anbefale å tørke over med en mikrofiberklut. Tørr eller bare fuktet. Mikrofiber skal brukes uten vaskemiddel.

Margrete skrev:

Tidligere var messing- & kobberpuss en lek, m/Zalo & Gloria, sistnevnte gått ut av handelen. Ny prøve i kveld, halv sitron dyppet i salt, gni over kobber, den funket tåleg bra. Skal prøve 35% eddik og Zalo i morgen.

Maggedutti skrev:

Jeg har i mange år pusset kobber & messing ved hjelp av Gloria pussemiddel + Zalo i varmt vann. Men gloria er borte fra butikkhyllene? Jeg har ringt leverandør men får ikke noe greit svar. Det var en fryd å pusse med ovennevnte. Det var gode råd herfra om 35% eddik + zalo, jeg hadde bare 7%, trolig for svakt.

AC skrev:

Trenger du å pusse kobberhette over komfyr, så kan du prøve med ketchup. Det fungerer utmerket på så store flater.

Ingrid skrev:

Jeg anbefaler Pol på tube. Jeg har bare fått kjøpt det på messer. Er det noen som vet hvor man kan få tak i den?

Øystein skrev:

Vi har en stor Røros kjøkkenvifte. Den var blitt helt grønn. Har brukt lakkfjerner på den. Den ble nesten som ny. Har tenkt å pusse den litt med messingpuss og lakke den med klarlakk i løpet av uken.

Elimei-67 skrev:

Puss kobber med ketchup, eddiken i ketchup tar anløpning og flekker på kobber.

Kim skrev:

Jeg har nå prøvd de meste råd for å få igjen kobber farven, med dårlig resultat. Men så prøvde jeg noe jeg hadde i garasjen og det er en plastboks med pussemiddel som er til å fjerne skitt fra båter. Navnet er HUGO og fås kjøpt på biltema eller båtforettninger. Jeg brukte en kjøkkensvamp med den grove siden og vips kom kobber farven frem.

Alis skrev:

Stålull gjør susen på stygg kobber. Er den veldig svart og stygg, legg den i varmt vann med en god del bakepulver i først. Skitten løsner lett da.

Kari skrev:

Lag en grøt av Gloria og Zalo. Smør den på kobberviften. Vask av. Skinnende, blank hette.

Hilde skrev:

Bland sitronsyre med vann og vask over kobberhetten noen ganger med dette.

Sølvi skrev:

Kobber pusses lettvint og greit ved å skjære en sitron i to og strø på salt i snittsåret. Gni i veg og tørk etter med tørkepapir. Det lukter godt etterpå også.

Sissi skrev:

Til kjøkkenvifte. Tips; Autosol Kromglans et stoff gutta bruker for å pusse krom-en på biler og sykler. Det bare skinner. Har selv brukt det på store kobberkjeler. Lykke til!

Lager 72 skrev:

Oppvaskmaskin funker hvis kobberet ikke er for hardt anløpt. Skal prøve zalo/eddik-metoden. Men man kan jo bruke den litt tungvinte metoden med fin stålull.

Gjest skrev:

Et alternativ til eddik/zalo er sitron/salt. Skjer en litt tykk skive av sitron og strø litt salt på den. Bruk så skiven som en rensesvamp med saltsiden mot kobberet. Funker fint på kobbergryter, og sikkert også på kobbervifter og annet som ikke kan legges i bløt. Har kobberet mistet glansen på grunn av småriper kan du prøve med Autosol polermiddel. Men husk å vaske polermiddelet godt av etterpå.

Tove skrev:

Mange gode råd for pussing av kobberkjeler etc, men hva med kobbervifte? Noen som har erfaring med pussing og renhold av det?

Flere kommentarer:
0 1
Diskuter kobberpuss

Fornavn/Kallenavn:

Kommentar:

Søk etter råd:

Søk og se om du finner et kjerringråd som hjelper deg:

Populære tips
De 5 siste kommentarene:

Trykk i øret

Jeg har prøvd alt, men ingenting nytter. Jeg er forkjølet, har dotter i høyr...

Munnskold eller after

Jeg har munnskold av og til. Jeg prøver som oftest å unngå hard mat, da dette...

Halsbrann

Det som hjelper mot halsbrann, er å kutte ut mat som du reagerer på, enkelt og...

Rosacea

Jeg har hatt påvist Rosacea i ca 3 år nå. Jeg fant det ut selv etter å ha le...

Urinsyregikt

Min erfaring er at helsekostproduktet Glocosamin orifarm har svært god effekt p...