Liktorn - kjerringråd

En liktorn er forhornet hud. Dette oppstår som regel under foten. Alle mennesker kan få det, til og med barn. Grunnen til at liktorner oppstår kan være at huden under føttene får en ensidig belastning på grunn av at fottøyet belaster uhensiktsmessig. Til behandling av en liktorn brukes ofte liktornplaster. Men det finnes også andre råd. For å få bukt med problemet kan man gjøre følgende

Fukt et stykke gasbind godt med eddik, og legg dette over liktornen. Legg et stykke guttaperka utenpå dette, og ha på mer gasbind. Liktornen må alltid være fuktig i 3 dager fremover, da blir den løs og kan trekkes ut med rota.

Gasbind
Gasbind : Foto : kjerringrad.com

Helgemof skrev:

Eddik ja, jeg har hatt plager med liktorn i mange uker for første gang. Det har vært veldig plagsomt med store smerter og stadig avskrapning av tørr hud. Jeg har prøvd det meste inklusive hydrokortison, men ingen bedring. Så husket jeg fra unge år at eplesidereddik ble påstått å kunne kurere det meste. Dette har jeg påført med en bomullspad i noen få dager nå, flere ganger daglig, og liktornen er allerede nesten borte. Jeg kan varmt anbefale å prøve dette før kjøp av liktornplaster og legebesøk.

Swaggly skrev:

Men hvordan kan man bli kvitt slike fort? Jeg har en lillesøster som har slike liktorner.

Selena skrev:

Hvor sterk eddikoppløsning er det snakk om her? 35% eller 7%??

Anonym skrev:

Jeg har slitt med liktorn i barnealder, noe som er ganske uvanlig. Akkurat nå bruker jeg scholl sine liktorn-plaster en på hver fot. Legen sa at det var unormalt at barn får slike torner. Jeg lurer på om en sånn liktorn penn kan fjerne den for godt?

Anonym skrev:

Jeg har hatt liktorn i flere år og prøvd det meste via apotek varer og fotterapaut, men så prøvde jeg eddik dynket i en bomullsdott tapet med tape. Vanligvis har man det på om natten, men jeg hadde det på bare noen få timer på dagtid, og problemet løst.

Anne skrev:

Det beste er å kjøpe tykke ull-innleggssåler og klippe hull akkurat der hvor liktornen er og gå med dem i skoene. Etter en stund vil de forsvinne.

Lillemor skrev:

Jeg fikk for en uke siden problemer med smerte i en tå. Min fotbehandler forklarte at jeg hadde fått en bløttorn mellom to tær. Hun jobbet med bløttornen og satt til slutt på en plasterhylse for å dempe trykket mellom tærne. Etter besøket fikk jeg store smerter i området etter at jeg hadde lagt meg og jeg ble holdt våken i flere timer den natten. Jeg ringte fotdamen min dagen etter og hun anbefalte meg å sette bena i saltvann (1 spiseskje per 1 liter vann). Dette lindret smertene den natten, men jeg har fortsatt etter 6 dager noen timer med nattevåk på grunn av smerter i foten.

Knut skrev:

Jeg har hatt en torn under foten i lang tid. Har forsøkt med liktornplaster men det har ikke hjulpet. Jeg også satt foten i varmt grønnsåpevann en gang i uken og deretter filt tornen ned. Det har hjulpet for en stund, men kommer tilbake etter relativ kort tid. Jeg går ut fra at man må fjerne roten skal man bli kvitt dette.

Kosmetisk Fotpleier. skrev:

Jeg vil si til fotterapaut. Vi tar en utdannelse vi som er fotpleiere også. Vi har papirer på at vi har lov til å gjøre det vi holder på med. Det er sikkert mange som ikke er seriøse og gjør masse rart, men ta ikke alle under en kam. Spør heller om å få se papirene på utdannelsen. Jeg har salong selv, og jeg gjør den samme jobben som en fotterapaut vil gjøre. Jeg er godkjent har papirene i orden. Det jeg ikke kan gjøre er å støpe soler, avlastninger og sette diagnose. Det er noe med å være seriøs, skjønner problemet ditt, du har mange års utdannelse. Det er i praksis man lærer, jeg leser meg frem også.

Det med Liktorn, når dere fjærner liktornen, bytt til bedre sko, (tenk over solen på skoen, den bør ha hard undersole, myk inn sole, mykt lær, som bøyer seg 7-8 cm over tåspissen. Ja, det koster litt penger, men gode sko er ett must. Bruk en god krem som gir masse fukt. Gå regelmessig til fotpleier/terapaut, pass på at det ikke blir hard hud for da kommer kalositeter tilbake og dere blir ikke kvitt problemet. Merk på foten der dere har liktorn, sett foten i skoen slik at merket kommer på solen, klipp rundt, men pass da på at ingenting gnager. Med hjelp av god krem, fil bort død hard hud som oppstår, bytte av sko, ha i en sole som du har klipt hull i, kan frisk hud vokse ut igjen.

Det oppstår jo av press, så da må man tenke over hva pressårsaken er. Dette er bare tips og råd. Jeg er en Kosmetisk Fotpleier og er desverre verdt 0,- i terapautene sin verden. Det er leit å trist siden vi kunne hat ett flott samarbeid. Vi får jo beina til å se helt nydelige ut også. Tenk på de som ikke har tå negl, som kanskje ikke tørr gå barbeint på sommeren for at de skammer deg over dette. Jeg lager da en negle protese, og kunden blir ofte da så glad at de feller en tåre. Vi maserer kunden. Vi kan gi dem parafinbehandling, det skal være en pause fra hverdagen og komme til oss. Vi gjør det samme som en terapaut, vi har lov og kompetanse til dette, samt det er velvære og få behandling.

Nsk skrev:

Jeg går i vanlige sko, andre damer går i mer ufornuftig skotøy enn hva jeg gjør. Enda så er det jeg som ender opp med med liktorn under stortåa. Det er veldig vond, særlig når jeg bruker pedalene i bilen. Er det mulig at den kan gjøre meg så vondt? Jeg vil bli kvitt den. Jeg mener det når jeg sier jeg hater den prikken av hard hud som har bosatt seg hos meg.

Anonym skrev:

Jeg har en liktorn under foten og har hatt den der i en god stund. Prøvde et sånt plaster lenge, men det funket ikke. Legen min kunne ikke fjene den, og virket ærlig talt veldig uinteressert. Jeg vil derimot veldig gjerne fjerne den fort av kosmetiske grunner. Er det noen som vet om noe som går raskt og relativt smertefritt? Jeg har ikke lyst å få noe blodbad i heimen akkurat.

Arvid skrev:

Har slitt med liktorn i 4 år nå. Vært hos fotterapeut og fått skrapt ut 2-3 ganger i året. Det ungerer det, men jeg merker jo at det har kommet tilbake relativt raskt selv om jeg har byttet skotyper ofte. Sist gang jeg var hos fotterapeut var i begynnelsen av mai. I samme periode kjøpte jeg meg noen tynne badesko. Ser egentlig nesten ut som vanlige sko. Ikke egnet for lange gåturer akkurat men ellers er de greie å bruke. Nå har det snart gått 3 måneder og jeg har fortsatt ikke noen kjenninger av liktorn. Opplever at badeskoa hindrer/reduserer dannelse av hard hud i større grad enn vanlige sko.

Anonym skrev:

Jeg merker jeg selv har problemer med å se for meg både torn og fotvorte. Har en ettellerannet under foten min som jeg trodde var fotvorte, men som ser litt ut som en torn. Jeg vet ikke om det bare er meg, men jeg syns det hadde vært fint om det hadde vært flere bilder (mer zoomet inn på en måte) av både (lik)torn og fotvorter ute (med notat om hva de er) så man kan se.

Huldra skrev:

Torn mellom tærene, myk eller harde: Bruk Tuja tabeletter som kan kjøpes på apotek (må nok bestilles) eller helsekost. Du skal ta 10 små tabletter hver dag helt til de går vekk av seg selv. Både jeg, far, bror, søster har hvert plaget i mange år med dette, men dette fikk de bort. Det er viktig å ikke skjære i de når du er på kuren. Du kan trenge flere glass, men ikke gi opp. Jeg har nå ikke hatt det på 4 år og jeg pleide å ha det 5-6 ganger i året før og da skar jeg de bort. Blir det for vondt så ha grønnsåpe fotbad. Det lindrer mens du holder på. Lykke til.

Fotterapeut skrev:

For det første heter det ikke LIKtorn, men bare torn og ja det finnes bløte torner. Disse har ingen kjerne og er som regel plassert mellom tær. Slike torner er svært smertefulle. En dyktig fotterapeut kan faktisk fjerne slike torner. Men det viktigste er nå helst å eliminere årsakene til at torner oppstår, slik at man kan forhindre at tornene kommer tilbake. Dette gjelder både for bløte og for harde torner. Torner er hud som blir hard og som danner en spiss innover. Derav navnet. Torner oppstår pga et misforhold mellom sko og fot. Torner finner du på belastningspunkter og kun der. Egenbehandling vil i første rekke bestå av å få seg bedre sko, dernest å oppsøke kyndig fotterapeut for råd og veiledning og behandling. Forsøker man selv å fjerne torner kan man få infeksjoner eller i verste fall arr. Slike arr vil i prinsippet fungere som kroniske torner. La kyndige autoriserte fotterapeuter ta seg av tornene. Men husk at fotpleiere ikke er det samme som fotterapeuter. En fotpleier er ikke kvalifisert til å utføre fjerning av vorter og torner. For hvem som helst kan kalle seg fotpleier, mens fotterapeut er en tittel som er beskyttet og forbeholdt folk med bestått og godkjent utdannelse. Ser det er en der opp på lista som nevnte stikkende følelse inne i hælen. Dette kan være en hælspore. Ta en tur til en godkjent fotterapeut og finn det ut.

Tutta skrev:

Finnes det noe slikt som en bløt liktorn? Jeg har en utvekst mellom to tær som er meget smertefull. Har vært hos fotpleie men der kunne de ikke si hva det var. Det er et midtpunkt i utysket men det er ikke sort som i en vanlig liktorn. Denne er brunaktig og har vokst etter hvert som et krater. Vurderer å gå til lege da smertene er uholdbare.

Earl skrev:

Jeg hadde en liktorn, men hadde også en saks som gjorde jobben effektivt. Det tok 5 minutter, max.

Reka skrev:

For at de skal forsvinne for godt må du fortsette behandlingen selv om du har fått den ut. Ikke så alt for lenge.

Reka skrev:

Guttaperka er noe tannlegen bruker når de behandler noen med rotfylling.

H skrev:

Du må dra til lege og få de fjernet, for du må få med roten hvis man skal unngå at de kommer ut igjen, eller du kan prøve med liktornplaster. Men mest sannsynlig kommer de tilbake siden skoene dine presser og feilbelaster foten så du får et press-punkt hvor det vil dannes en liktorn. Kjøp bedre sko.

Flere kommentarer:
0 1
Diskuter liktorn

Fornavn/Kallenavn:

Kommentar:

Søk etter råd:

Søk og se om du finner et kjerringråd som hjelper deg:

Populære tips
De 5 siste kommentarene:

Urinsyregikt

Det som ga evig legelse av min urinsyregikt og innflammasjon(betennelse) nesten ...

Maur

Disse tipsene fungerer for å holde maur unna, men i følge folk som kan en del ...

Brannsår

Jeg tør påstå at intet fungerer bedre på brannsår enn eggehvite. Det kjøle...

Urolige bein

Jeg har kjøpt noe som heter perozin, everyday pain reliever på helsekosten. De...

Kattepiss

Fotballsko med kattepiss lukt. Det er dessverre fotballskoene i kunstskinn som l...