Magekatarr - kjerringråd

Magekatarr (Functional dyspepsia) er definert som kroniske ubehag i den øverste delen av magen. Det kan føre til redusert livskvalitet for den som er rammet av det. Siden magekatarr er en litt vag diagnose overlapper det ofte med andre lidelser slik som irritabel tarm, forhøyet syreproduksjon og så videre. Symptomer på magekatarr kan være:

Fordøyelsesforstyrrelser er vanlige sykdommer som kan komme av hva man spiser. En forandring på kostholdet/levemåte er ofte nødvendig for å kunne bli kvitt magekatarr. Røyking, alkoholholdige drikker, kaffe og te er det første man bør ta bort for å kunne se om det løser problemet. Man bør også unngå fet og sterk mat.

Metode for å bli kvitt magekatarr

En innsender sier at et godt tips for å bli kvitt magekatarr er potetvann. Man rasper en rå potet og legger denne i vann. La dette stå å godgjøre seg noen timer i kjøleskapet. Dette drikkes jevnlig og skal være med på å roe ned magen og bli kvitt magekatarr for godt.

Et annet tips er kålvann. Her er det samme framgangsmåte som med poteten. Rasp eller skjær en kål opp i småbiter og la det ligge i vann i noen timer før man drikker det.

Potet mot magekatarr
Potet mot magekatarr : Foto : kjerringrad.com

Rask bedring skrev:

Jeg har hatt magekatarr i 27 år, ikke konstant, jeg har også hatt lange fine perioder. For meg så funker Aloe Vera juice, og har jeg ikke det, som nå, så er en god munnfull tran bra å ha. Den smaker ikke godt, men lager en rask hinne i magen. Det er viktig å ikke ikke drikke eller spise noe som løser opp hinnen med en gang. Det som løser opp kan være salt, krydder eller kullsyre. La det virke en stund. Jeg skal lage potetvann nå for å prøve det ut. Så kanskje jeg slipper den transmaken i munnen hele tiden.

Stine skrev:

Jeg er 13 år. Legen sa jeg har magekatarr, men jeg har vondt i nedre del av magen siden 3 klasse, jeg har intense å langvarige smerter som hindrer meg i nesten alt, noen tips?

Hjelper skrev:

Jeg drikker daglig noen glass med juice og synes det hjelper. Yoghurt synes jeg er godt som roer ned magen min. Jeg har også brukt somac og trodde da jeg ble kvitt dette, men neida. Nå skal jeg prøve potetvann og kålvann og håper å bli kvitt det.

Karin skrev:

Symptomer på for mye og for lite magesyre kan være ganske like og dermed vanskelige å skille fra hverandre. Ofte tenker ikke legen over at det kan være for lite syre som er problemet. Etter flere år med plager og stadig gjentakende beskjed fra legen om å bruke syrenøytraliserende midler, pluss en del kostholdsrestriksjoner (som ikke hjalp), ble det oppdaget at det var for lite og ikke for mye magesyre min far slet med. Likedan at han faktisk ikke tålte mye fiberrik mat. Som jo alle blir rådet til å spise. De fleste grønnsaker gikk greit, men grovt brød, bønner, erter, var verstinger, av frukt tålte han bare pære. Jeg har selv samme problem og har lært mye av min fars historie selv om hva vi kan/ikke kan spise og drikk er litt ulikt.

Silje skrev:

Jeg har slitt i 3 år. Synes det hjelper på med appelsin/frokost juice og brus. Jeg holder meg langt unna kaffe , eplejuice og fet mat. Jeg knasker ofte på rå potet. Synes det hjelper på med yoghurt/biola når jeg ikke klarer å spise noe annet. Viktig å få i seg noe når den er vrang og humøret vrir seg.

Mia1969 skrev:

Her er ikke en eneste som har nevnt reflux, altså at lukkemuskelen mellom mage og spiserør ikke lukker som den skal og magesyre kommer opp i spiserøret. Eneste måte å påvise dette på er ved gastroskopi, for det kan ikke påvises med bakterieprøve siden det ikke er bakterier der, men medisinene er de samme som ved magesår. Altså syrehemmere som reduserer magens produksjon av syre. I motsetning til reseptfrie syrenøytraliserende som bare nøytraliserer syren. Jeg fikk påvist etseskader fra syre i spiserøret og har nå fått medisiner som reduserer syrenivået. Det er dermed ikke sagt at jeg er kvitt alle problemer med hals/brystbrann men det er veldig mye bedre.

Harald skrev:

Jeg har store problemer med magen og må ta sovetablett hver natt for å sove. Fastlegen sendte meg til gastronomi der det er 3 mnd. ventetid på en undersøkelse som tar 5 min. Sykehuslegen ville ikke ta vevsprøve (biopsi) fordi det ikke stod på henvisningen og skrev resept på en spesiell type medisin. Jeg påsto at denne medisinen var trukket fra markedet pga. kreftfremkallende stoff i den, men det ville han ikke tro på. Det hører med til saken at astma gjorde at jeg fikk litt panikk og dro ut slangen. Det likte han ikke.

Nina skrev:

Jeg er 50 år og har slitt periodevis med gastritt siden 20-årene. Jeg har vært undersøkt for magesår, spist både sterke og svake medisiner, smertestillende, vært sykemeldt etc, men problemet var stadig tilbakevendende. Da jeg var 44 år bestemte jeg meg for å gå systematisk til verks og forsøke å finne ut av dette på egenhånd. I tre år skrev jeg ned innholdsstoffer i alt jeg hadde spist i forkant av anfallene. Det var en stor jobb. Etterhvert kunne jeg stryke ulike ting, og etter litt over tre år satt jeg igjen med resultatet: sorbater.

Sorbater er for eksempel E202, kaliumsorbat, som brukes som konserveringsmiddel i nesten alt. Etter at jeg «sluttet med sorbater» er ikke gastritt noe problem lenger, selv i perioder med mye stress, som tidligere var utløsende faktor. Nå kan jeg spise og drikke alt som forverret gastritten tidligere, som juice, kaffe, sjokolade. Jeg kan ikke innta sorbatholdige matvarer i særlig stor mengde uten å bli dårlig, så litt vanskelig å finne noe å spise når butikken er stengt og du må handle hos Narvesen mens du venter på toget, ellers går det fint.

Dette funket for meg, kanskje funker det for flere? Jeg har lagt saken frem for legen, han svarer bare hmmhmm, så jeg regner med at dette er et typisk kjerringråd.

Friskus skrev:

Jeg har brukt homøopat og fikk beskjed om å bruke middelet Arnica Montana D30. Det fåes på apotek. 5 piller hver time dag 1, deretter 5 piller 4 g daglig i 2 uker. Snill mat, unngå kjøtt. Dette hjalp meg.

Grethe skrev:

Er det noen som vet hvor lenge skal man holde på med potetvannet?

Nora skrev:

Jeg er 15 og liker verken potet- eller kålvann er det noe annet jeg kan gjøre som hjelper mot dette?

Solla skrev:

Jeg har slitt med magekatarr i 2 år nå. Det er slitsomt og et kommer og går. Jeg er en del kvalm, har en del syre og mye mage krampe. Jeg har prøvd en hel del medisin, men det har ikke forsvunnet enda. Dette sliter på humør og livskvalitet.

Kari skrev:

Potetvann er tingen. Jeg har slitt med gastritt i mange år og har forsøkt mange dietter og kurer uten at det har hjulpet på ubehag, smerte og søvnløshet. Har nå holdt på med potetvann i 2 uker og det fungerer kjempebra. Jeg føler meg som et nytt menneske og selv om jeg er forsiktig med hva jeg tar inn, så er dette det beste som har hendt meg når det gjelder magen. 1 raspet potet og 1 liter vann står natten over og drikkes i 2 - 3 omganger. Jeg kjente bedring etter 2 dager. Nå har jeg holdt på i 2 uker.

Magnus skrev:

Jeg fikk god hjelp av Probioform Probiotika og potet-vann.

Mona Lise skrev:

Jeg skal prøve potetvann mot magekatarr, men er det noen som vet om stivelsen fra potetene blir liggende igjen i vannet?

Linn-mariell skrev:

Jeg har kronisk magekatar grastritt må holde meg unna sterkt krydder , kullsyre, hvetemel og gjær. Bruker lectinekt morgen og kveld og de hjelper en del. Det er plagsomt og ha magekatar, det går mye utover nattesøvnen og må ha jevnlig med b12 sprøyte.

Mosy skrev:

Jeg tror jeg har magekatarr og at den er kronisk. Nå spiser jeg loff og mariekjeks. Spiser lett mat, sånn som kylling og fisk, det hjelper. Magen er oppblåst, det har den alltid vært. Jeg er snart 70 år og har hatt mageproblemer siden jeg var 5 år. Nå skal jeg prøve potetvann.

Kristin skrev:

Mange skriver potetvann hjelper. Hvor mye vann bruker dere til en stor potet?

Marit skrev:

Hvor mye potetvann drikker dere per dag? Og hvor mange dager holder dere på med det?

Odd skrev:

Min beste løsning er å kutte ut egg og melk. Det kan være matintoleranse. Etter at jeg gjorde det ble jeg frisk.

Flere kommentarer:
0 1 2
Diskuter magekatarr

Fornavn/Kallenavn:

Kommentar:

Søk etter råd:

Søk og se om du finner et kjerringråd som hjelper deg:

Populære tips
De 5 siste kommentarene:

Vond hals

Vond hals kan også lindres med samarin, eller lingnende. Det er ofte sure oppst...

Stearinflekker

Stearinflekker på tøy, tepper og klær: Det beste er å bruke et strykejern ...

Diaré

Popcorn med salt, kan hjelpe. Det som kan fikse en langvarig diare er å lage en...

Vond lukt

Jeg satte en fuktsluker fra Biltema i skapet (grov salt). Det går også å sett...

Tørre sprukne lepper

Her i huset har vi en gutt som er veldig sensitiv mot vinterkulden og får fort ...