Magekatarr - kjerringråd

Magekatarr (Functional dyspepsia) er definert som kroniske ubehag i den øverste delen av magen. Det kan føre til redusert livskvalitet for den som er rammet av det. Siden magekatarr er en litt vag diagnose overlapper det ofte med andre lidelser slik som irritabel tarm, forhøyet syreproduksjon og så videre. Symptomer på magekatarr kan være:

Fordøyelsesforstyrrelser er vanlige sykdommer som kan komme av hva man spiser. En forandring på kostholdet/levemåte er ofte nødvendig for å kunne bli kvitt magekatarr. Røyking, alkoholholdige drikker, kaffe og te er det første man bør ta bort for å kunne se om det løser problemet. Man bør også unngå fet og sterk mat.

Metode for å bli kvitt magekatarr

En innsender sier at et godt tips for å bli kvitt magekatarr er potetvann. Man rasper en rå potet og legger denne i vann. La dette stå å godgjøre seg noen timer i kjøleskapet. Dette drikkes jevnlig og skal være med på å roe ned magen og bli kvitt magekatarr for godt.

Et annet tips er kålvann. Her er det samme framgangsmåte som med poteten. Rasp eller skjær en kål opp i småbiter og la det ligge i vann i noen timer før man drikker det.

Potet mot magekatarr
Potet mot magekatarr : Foto : kjerringrad.com

Nina skrev:

Jeg er 50 år og har slitt periodevis med gastritt siden 20-årene. Jeg har vært undersøkt for magesår, spist både sterke og svake medisiner, smertestillende, vært sykemeldt etc, men problemet var stadig tilbakevendende. Da jeg var 44 år bestemte jeg meg for å gå systematisk til verks og forsøke å finne ut av dette på egenhånd. I tre år skrev jeg ned innholdsstoffer i alt jeg hadde spist i forkant av anfallene. Det var en stor jobb. Etterhvert kunne jeg stryke ulike ting, og etter litt over tre år satt jeg igjen med resultatet: sorbater.

Sorbater er for eksempel E202, kaliumsorbat, som brukes som konserveringsmiddel i nesten alt. Etter at jeg «sluttet med sorbater» er ikke gastritt noe problem lenger, selv i perioder med mye stress, som tidligere var utløsende faktor. Nå kan jeg spise og drikke alt som forverret gastritten tidligere, som juice, kaffe, sjokolade. Jeg kan ikke innta sorbatholdige matvarer i særlig stor mengde uten å bli dårlig, så litt vanskelig å finne noe å spise når butikken er stengt og du må handle hos Narvesen mens du venter på toget, ellers går det fint.

Dette funket for meg, kanskje funker det for flere? Jeg har lagt saken frem for legen, han svarer bare hmmhmm, så jeg regner med at dette er et typisk kjerringråd.

Friskus skrev:

Jeg har brukt homøopat og fikk beskjed om å bruke middelet Arnica Montana D30. Det fåes på apotek. 5 piller hver time dag 1, deretter 5 piller 4 g daglig i 2 uker. Snill mat, unngå kjøtt. Dette hjalp meg.

Grethe skrev:

Er det noen som vet hvor lenge skal man holde på med potetvannet?

Nora skrev:

Jeg er 15 og liker verken potet- eller kålvann er det noe annet jeg kan gjøre som hjelper mot dette?

Solla skrev:

Jeg har slitt med magekatarr i 2 år nå. Det er slitsomt og et kommer og går. Jeg er en del kvalm, har en del syre og mye mage krampe. Jeg har prøvd en hel del medisin, men det har ikke forsvunnet enda. Dette sliter på humør og livskvalitet.

Kari skrev:

Potetvann er tingen. Jeg har slitt med gastritt i mange år og har forsøkt mange dietter og kurer uten at det har hjulpet på ubehag, smerte og søvnløshet. Har nå holdt på med potetvann i 2 uker og det fungerer kjempebra. Jeg føler meg som et nytt menneske og selv om jeg er forsiktig med hva jeg tar inn, så er dette det beste som har hendt meg når det gjelder magen. 1 raspet potet og 1 liter vann står natten over og drikkes i 2 - 3 omganger. Jeg kjente bedring etter 2 dager. Nå har jeg holdt på i 2 uker.

Magnus skrev:

Jeg fikk god hjelp av Probioform Probiotika og potet-vann.

Mona Lise skrev:

Jeg skal prøve potetvann mot magekatarr, men er det noen som vet om stivelsen fra potetene blir liggende igjen i vannet?

Linn-mariell skrev:

Jeg har kronisk magekatar grastritt må holde meg unna sterkt krydder , kullsyre, hvetemel og gjær. Bruker lectinekt morgen og kveld og de hjelper en del. Det er plagsomt og ha magekatar, det går mye utover nattesøvnen og må ha jevnlig med b12 sprøyte.

Mosy skrev:

Jeg tror jeg har magekatarr og at den er kronisk. Nå spiser jeg loff og mariekjeks. Spiser lett mat, sånn som kylling og fisk, det hjelper. Magen er oppblåst, det har den alltid vært. Jeg er snart 70 år og har hatt mageproblemer siden jeg var 5 år. Nå skal jeg prøve potetvann.

Kristin skrev:

Mange skriver potetvann hjelper. Hvor mye vann bruker dere til en stor potet?

Marit skrev:

Hvor mye potetvann drikker dere per dag? Og hvor mange dager holder dere på med det?

Odd skrev:

Min beste løsning er å kutte ut egg og melk. Det kan være matintoleranse. Etter at jeg gjorde det ble jeg frisk.

Solla. skrev:

Tror jeg blir gal av denne magen. Jeg har nå slitt i mange uker, ja nesten måneder. Jeg forstod fort at jeg hadde magekatarr. Jeg hadde dette for ca 25 år siden. Hører flere her har prøvd potetene, noe jeg ikke har prøvd ennå. Jeg må visst prøve det ut jeg også, håper det virker.

Svein skrev:

Lag potetvann med en raspet potet som du lar ligge i vann et par timer. det funker fint på magekatar.

Eva skrev:

For alle dere som er redd for å "svelge "slangen". Stopp å bekymre dere. Jeg hadde Gastropi i går på Stavanger sentralsykehus og det gikk veldig fint. Du får noe avslappende og så bedøvelse spray i munnen. Da han tok ned slangen brakk jeg meg ikke engang. Alt var over på noen minutter. En ting mindre i verden å være redd for.

Woxmyhr skrev:

Jeg er 57 år og har vært plaget med tilbakevendende magekatar og halsbrann siden 15-årsalderen. For 3 år siden toppet det seg med ekstreme magrsmerter på ferie i Polen. Jeg kunne hverken spise eller drikke noe særlig. Ca. 2 timer etter matinntak kom de ekstreme smertene som lett kunne blitt forvekslet med hjerteinfarkt. Gastrokopi viste ingen funn. Jeg prøvde mange forskjellige syretabletter, men det som snudde tilstanden var Rinitadin 150 mg. Dette er derfor mitt råd, lykke til.

Målfrid skrev:

Jeg anbefaler havregrynsgrøt/suppe kokt på vann. Jeg har brukt det i mange år når symptomene på magekatarr dukker opp. Det hjelper tvert.

Milla skrev:

Jeg har også vært plaget i mange år. Det som hjelper meg er å kutte fet mat og brus, samt somac i perioder eller reseptfrie syrenøytraliserenfe midler fra apotek. Ved magesår får man en bakterie i magen som kan påvises ved en spesiell blodprøvetaker. Jeg fikk legen min til å bestille dette da jeg ikke ønsket gastroskopi. Da finner de ihvertfall ut om man har magesår/ikke. Anbefaler de som er redd gastroskopi om å spørre legen sin om dette. Jeg vil prøve potetvann. Drikker dere kun vannet eller selve poteten også?

Inger W. skrev:

Hva med juice, kan det forværre magevondt når man har magekatarr? Er det noen juice som er bedre enn andre?

Flere kommentarer:
0 1
Diskuter magekatarr

Fornavn/Kallenavn:

Kommentar:

Søk etter råd:

Søk og se om du finner et kjerringråd som hjelper deg:

Populære tips
De 5 siste kommentarene:

Forstoppelse

Drikk 1 kopp med lyreco-kaffe om morgenen etter du har spist. Det fungerer som d...

Skjærer

Jeg har også mange skjærer og synes de er kjempefine. Jeg forer dem også med ...

Flekker av blåbær

Jeg sølte blåbærsmoothie på den gule genseren til vennina mi, hva skal jeg g...

Magekatarr

Jeg er 50 år og har slitt periodevis med gastritt siden 20-årene. Jeg har vær...

Tyggegummi i håret

Jeg håper dette funker, jeg skal nemlig prøve....