Rosacea - kjerringråd

Rosacea er en ganske vanlig men lite kjent diagnose. Det er en sykdom som angriper ansiktet. Kjerringråd mot rosacea er todelt i og med at den fungerer på noen mens det har en forverrende effekt på andre. En innsender sier at tipset rett og slett går ut på å utsette huden for soling. Dette bør man eventuelt ta i samråd med lege siden denne behandlingen kan slå begge veier.

På grunn av at man blir rød i ansiktet av rosacea og at det ligner på akne kan dette ha store psykososiale konsekvenser for den som er rammet av problemet. En undersøkelse som er gjort i USA viser at hele 70% av de som hadde fått diagnosen hadde lavere selvtilfredshet. Så mye som 41% av de spurte sa at de vegret seg for å oppsøke offentlige steder.

Som sagt dette kjerringrådet hjelper ikke i alle tilfeller med rosacea, men det kan være forsøket verdt?

Soling mot rosacea
Soling mot rosacea : Foto : kjerringrad.com

Ros skrev:

Bruk den Alepposåpen som har mest olje i seg og Vademecum på utbrudd.

Rune skrev:

Jeg har hatt rosacea i ca 10 år. Av legen fikk jeg opplyst at det var en kronisk tilstand, som jeg med andre ord, aldri ville bli kvitt. Sannsynligvis ville det gradvis bli verre. Videre at det kom av en betennelsestilstand i blodårene. Jeg ble utstyrt med antibiotika, i form av både salve og tabletter. De siste ødela fullstendig fordøyelsen, noe jeg skjønte etter et par års bruk. Legene behandler mao symptomer og ikke årsaken. Hvorfor oppstår betennelsen? Og går det an å gjøre noe med det? I det siste året har jeg lagt om kostholdet i forbindelse med ønske om vektnedgang. Jeg har bruk YouTube for info. Jeg har skjønt at betennelse i blodet skyldes ørsmå lekkasjer i tarmveggene. Det fører til at bakterier, enzymer mm lekker inn i blodårene. Så aktiveres immunforsvaret, og vi er igang. Neste spørsmål blir da om det går an å reparere tarmen? Svaret tror jeg er ja, og at det må gjøres gjennom kostholdet. Kutt ut maten som fremmer inflammasjon, og spis mat som virker dempende. Det har jeg gjort i ca ett halv år, og utslettet er borte. Jeg provoserer t.o.m. med å sitte i solen for første gang på mange år. Tips: Søk etter leeky guts, inflammation på YouTube. Lykke til.

Therese skrev:

Jeg begynte å se symptomer 2018 og etter det har det bare vært litt rødt på to punkter og det er kinnene og litt i pannen. I helgen fikk jeg som jeg har lest, et utbrudd etter julegave stress/shopping ble helt rød varm, brenner, etc. Jeg ringte legen fikk da medisin og har startet i dag på de. Håper det fungerer. Er det noen andre med gode råd for dette? For det brenner, svir, klør etc.

Kari skrev:

Jeg fikk påvist Rosacea for ca 20 år siden, bruker Rozex. Jeg har en mild form som kommer og går. Da jeg fikk dose 1 med koronavaksine, blusset det opp skikkelig og fikk sviende og kløe i øyne med svie og smerter i ansiktet. Det med øyne var verst. Fikk også store bivirkninger på andre medisiner som jeg har brukt i mange år. Spørsmålet er om det er andre som har opplevd det samme.

Hege skrev:

Jeg har hatt påvist Rosacea i ca 3 år nå. Jeg fant det ut selv etter å ha lest på siden til Oslo hudlegekontor. Det er de eneste som har kunnet hjelpe meg med å stille diagnosen. Jeg har vært hos fastlegen, hos hudleger forskjellige steder i Vestfold, uten at de har stilt noen diagnose. Oslo Hudlegesenter er veldig flinke og dyktige på å diagnostisere og finne behandling på din type Rosacea. Unngå direkte sol på utslettet, bruk solkrem.

Rødpanne skrev:

Jeg hr hatt diagnosen Rosacea i over 10 år. Det blir man aldri helt kvitt, men det er mye man kan gjøre for å dempe det. Her er de tre viktigste tingene.

1. Bruk Calanus (krillolje)- morgen og kveld - det har hjulpet utrolig. Enkelt, ingen bivirkning og tas i pilleform. Rosacea er en betennelse og Calanus hjelper mot det.

2. Ta laser når det er er som verst. Best utstyrt er hudklinikker.

3. Unngå sjokolade, nøtter og fete kremer. Unngå også stress. Det trigger.

I tillegg har jeg positiv effekt av sol kombinert med saltvann.

Elly skrev:

Noen som har råd for brennende,varme ører? Jeg fikk det symptomet først, utslettet kom mange år senere. Jeg kan ikke sove på ørene.

Binna skrev:

Jeg har vært hos hudlege i Oslo. Der fikk jeg vite at jeg hadde en mild form for rosacea. Jeg fikk antibiotika og finacea gel 15% og ery max kur(antibiotika). Jeg tok så 3 behandlinger fordelt på tre mnd. med laser. Jeg bruker elixir niactil rens og niactil 4%. Til alle: gå til hudlege og få hjelp. Jeg er så og si fornøyd. Jeg bruker finacea gel hver dag, morgen og kveld, og lokalt på utbrudd etter trening. Den synes jeg hjelper meg. Jeg måtte til 2 hudleger før jeg ble fornøyd. Stå på og oppsøk Oslo hudlegesenter og bestill time der på nettet i forkant. Jeg bruker en av de mannlige der og han er super kul og positiv. Gå dit, dere vil bli fornøyd.

Ingrid skrev:

Hvorfor er det ingen her som har fått foreskrevet Tetracyklin av sin lege. Det er kapsler som inneholder penicillin. Dette hjalp meg.

Annie skrev:

Jeg har fått beskjed om at jeg har rosacea. Jeg hadde et utbrudd i hele ansiktet og det klødde og brant noe forferdelig. Hos meg gikk det tilbake med Rozex-krem. Men jeg har et spørsmål om det kan gå på øynene? Jeg er plaget med veldig kløe og av og til veldig rød på øynene.

Tulipan skrev:

Jeg har hatt Rosacea i 20-30 år, det er verre nå enn før. Det klør og jeg klorer på panna mi i søvne, dette er ikke bra. Det er et slit, ja. Jeg var hos hudlegen igjen, denne gongen en topp-ekspert som konstaterte ved hjelp av ei lommelyktlysing tett på huden ved kinnet, og diagnosen var klinkende klar: Du har Rosacea, du trenger ikke blodprøver engang, du har ikke Lupus, sa hun. Så ikke stol på alle hudleger, er mitt råd, da jeg for bare 2 år siden fikk konstatert (av en framifrå spesialist på Voss) at det er vanlig eksem jeg har, og jeg fikk tildelt kortisonsalve, noe jeg ikke skulle hatt. Det var pengene rett ut av vinduet.

Jeg er så glad for at jeg fant denne nettsida nå, da det beste en kan gjøre er å lese andre sine råd og erfaringer. Selv prøver jeg på kostholdsendring, men dette demper kun utbruddene. Utbruddene kommer og går hele tida. De lever sitt eget liv, en må bare leve med sykdommen og ikke la seg dupere av lidelsen. Det er foruroligende, siden det er vanskelig å bli kvitt. En får bare leve et rolig liv, ta vare på familie og alt annet som gir livet mening.

Randi skrev:

Flere her som har lavt stoffskifte, og ble kvitt Rosacea når dere begynte på medisin? Jeg opplevde det, og har kun lette utbrudd hvis jeg er feildosert i fht stoffskifte. Det er 3,5 år siden jeg fikk lavt stoffskifte.

Gudny skrev:

Jeg bruker renset økologisk eplesidereddik på en bomullsdott som jeg stryker over utslettet ved utbrudd. Det funker for meg.

Laila skrev:

Jeg har fått rosacea og bruker en ansiktsmaske hver kveld jeg er hjemme. Den demper utslettet. Jeg bruker 1ss yoghurt naturell, 1 ss honning og 1 ss gurkemeie. Dette blandes og smøres på ansiktet. La det virke i minst 20 min. Det er en forbløffende effekt av naturlige ting.

Pål skrev:

Jeg har hatt Rosacea siden 1991. Det kommer og går, men er blitt verre med årene. I fjor fikk jeg lungebetennelse og ble behandlet med antibiotika. Det virket straks på utslettene som forsvant som dugg for solen og jeg hadde ingen utslett i over et halvt år. Nå er det tilbake, men i Norge skriver ikke legen ut antibiotika. I utlandet derimot er det ikke noe problem.

Mor skrev:

Min sønn har hatt rosacea i 17 år. Har prøvd mye, men det som hjelper han er laser. Er blitt mye bedre med det. Spør hudlegen din om mulighetene for den behandlingen. Vet at det finnes på noen sykhus i landet.

Tonje skrev:

Jeg har fått konstantert rosacea og skal gå til lysbehandling med uvb stråler. Har noen andre noen erfaring med uvb behandling?

Tonje skrev:

Jeg skal til hudlege idag og se om det er rosacea jeg har. Sist fikk jeg rozex gel kremen men den hjelper ikke, og antibiotika tåler jeg ikke så er det rosacea jeg har sliter jeg. Jeg er bare 26 år. Åh store blemmer jeg får og ansiktet brenner.

Caroline skrev:

Hei, etter tre år med diagnosen rosacea, og etter å ha prøvd ulike behandlinger som ikke har funket, men vært veldig tøffe mot hud og kropp. Så begynte jeg å se til alternative behandlinger. Har prøvd akupunktur, funket ikke noe spesielt for meg, men har hørt at andre har hatt positive erfaringer. Også googler jeg litt ganske jevnlig og kom over noen ulike franske forumsider hvor folk pratet om alepposåpe, og jeg har prøvd det, og jippi, jeg har hatt positiv effekt. Som dagkrem har jeg fortsatt med Avene Skin recovery cream, som ikke gjør noe fra eller til med rosaceaen, men som huden min tolererer bra. Jeg har ikke hatt noe utbrudd siden jeg begynte med det. Jeg har rosacea type 2. Jeg kjøpte det via ebay og prisen inkl. frakt ligger godt under halvparten av det man betaler i Norge. Måtte bare dele det her med andre! Jeg fikk resultater av Savon d’alep 40%, dess høyere prosent, desto sterkere virkning. Håper dette var nyttig. Ellers finnes det også norske og engelske sider som gir utfyllende info. For øvrig er det mange på engelske og franske sider som sier det er gunstig å kutte ut sukker, har ikke prøvd det enda. Må bare legge til at jeg har i perioder kuttet ut gluten og laktose, og det har hjulpet en del men ikke helt.

Gjest skrev:

Jeg har hatt rosacea i 2 år uten at jeg visste det. Det ble bare verre og verre. Jeg trodde bare at det var kviser/akner/utslett som skulle gå over etter hvert, men nei. Mareritte hadde bare begynt.

Det er så deprimerende å høre at det ikke finnes svar på årsaken til den kroniske sykdommen. Noe av det verste ever.

Flere kommentarer:
0 1
Diskuter rosacea

Fornavn/Kallenavn:

Kommentar:

Søk etter råd:

Søk og se om du finner et kjerringråd som hjelper deg:

Populære tips
De 5 siste kommentarene:

Vond hals

Vond hals kan også lindres med samarin, eller lingnende. Det er ofte sure oppst...

Stearinflekker

Stearinflekker på tøy, tepper og klær: Det beste er å bruke et strykejern ...

Diaré

Popcorn med salt, kan hjelpe. Det som kan fikse en langvarig diare er å lage en...

Vond lukt

Jeg satte en fuktsluker fra Biltema i skapet (grov salt). Det går også å sett...

Tørre sprukne lepper

Her i huset har vi en gutt som er veldig sensitiv mot vinterkulden og får fort ...