Sår i munnen - kjerringråd

Vi blir nesten alle smittet av et munnsår virus som heter Herpes simplex type 1, de fleste i ung alder. Har du sår i munnen eller munnsår, kan et godt kjerringråd være å smøre på tyttebærsyltetøy. Gjenta påføringen flere ganger til såret har grodd.

Tyttebær mot sår i munnen
Tyttebær mot sår i munnen : Foto : kjerringrad.com

Ana skrev 21. mai:

Har så ondt i munnen, klarer ikke spise eller snakke. Får feberanfall innimellom og føler meg sprekksjuk. Det svir og brenner i munnnen hele dagen og er nødt å gå på smertestillende. Har byller på tunga og er hovnet opp i tannkjøttet. Er det herpes?

Lillemei skrev 14. mars:

Om man smører tannkrem på blemmen så funker det også. Det blir et hvitt belegg, men heller det enn en stor pose blemme.

Cilla skrev 24. februar:

Ja, du som lurer på om honning kan brukes mot kviser. Honning er bakterie drepende, så jeg bruker honning, fuker fint det.

Siv skrev 09. februar:

Jeg bruker vademecum både på kviser og munnsår. Jeg er vant til å ha herpesmunnsår, men har for første gang nå brukt vademecum. Bare etter 1 dag begynte skorpene å komme. Regner med at det ikke vil ta lang tid før det går bort.

Lise skrev 21. januar:

Er det best å stikke hull på blemmene før man tar evt. vademecum på, eller bare rett på blemmene?

Annonym skrev 30. desember:

Longo Vital fungere mot munnskold/herpes i munnen. Dagsdose på 3 tabletter holder det i sjakk for meg. Det har ikke umiddelbar virkning, men må bli brukt en periode før man merker bedring. Longo Vital er et helsekosttilskudd med masse andre vitaminer og mineraler som også er fint for kroppen, så en vinn-vinn ting.

Kristin skrev 28. juni:

Det beste mot herpessår er L-Lyside, som er en aminosyre. Desverre er den ikke å få kjøpt i Norge, men dra til sverige og bunkre opp. 2000 gr. når du kjenner antydning til herpes og de bryter aldri ut.

Anonym skrev 26. juni:

Noen tips mot såre mandler? Det er veldig vondt å svelge.

Anonym skrev 22. juni:

Er det meningen at man bare skal bruke Vademecum eller skal man først stikke hull på blemmen? Hvor lang tid vil det ta hvis man bare bruke Vademecum? Hvor lang tid vil det ta hvis man sprekker blemmen og så bruker Vaddemecum? Har dere andre noen tips hvis man har i nederst i munnen på den linja?

Mr Vademecum skrev 19. mai:

Prøvd vademecum for første gang nå, og det ser ut til å fungere utmerket. Anbefales, selv om det svir greit til å begynne med.

Elvis skrev 31. mars:

Munnsår kommer bl.a fra nedsatt immunforsvar, og dermed kan det også komme fra stress, som jo kan sette ned immunforsvaret. Vademecum er sterkt, men min erfaring er at hvis det først nærmer seg utbrudd, da er det sterke saker som teller. Jeg bruke teatree olje, det har nok mye samme effekten som vademecum. Men som forebyggende forsøker jeg å bruke lypsyl med uv filter når jeg er i solen, jeg er observang når jeg kjenner at kroppen er i ulage. Og kanskje aller viktigst, jeg prøver å være flink å få nok hvile. Søvn er kanskje den enkeltfaktoren som har mest å si for helsen vår mener jeg. Noen enige, uenige?

Vondt i munnen skrev 27. februar:

Akkurat nå har jeg flere munnsår i munnen. Kan nesten ikke spise,snakke. Jeg vet at vitamin C sprer enda mer herpes simplex virus, men har brukt flere forskjellige medisiner, ingen av de har påvirket munnsåret. Det eneste som jeg er enig om er at munnsår kommer fra stress.

Hanne skrev 12. februar:

Jeg er 14 år og får munnsår en gang i kvartalet. Jeg har prøvd alt. Bortsett fra det med vademecum. Jeg bruker mest myrratinktur. Det tørker ut såret fort og er lite smertefullt.

Gunn skrev 28. januar:

Jeg får ofte munnsår ved soling og når jeg spiser appelsin uten å vaske hender når den er ferdigskrellt. Vask hender. Og pass på at du aldri lar leppene bli tørre, smør noe på med en gang man kjenner at de blir tørre. Bruker selv Vectavir når jeg først får utslett. Starter man med en gang det begynner å klø kan du stoppe angrepet.

MsJ skrev 11. januar:

Har en datter som er plaget av sånne utbrudd og det som vi har funnet ut er mest effektivt er å smøre på rein aloe vera fra planten.

Ingeborg skrev 31. desember:

Jeg får utrbudd hvis jeg ikke er flink til å bruke solfaktor på leppene eller i forbindelse med forkjølelse. Men jeg får det også hvis andre venninner låner lepomade av meg. Så selvom du kanskje føler deg litt kjip, vil jeg råde deg til å holde lepomadene dine for deg selv. Jeg sverger til Antix, som er det beste jeg så langt har kommet over. Dette fåes respeptfritt på apoteket. Jeg anbefaler deg som en hovedregel å holde munnsåret rent, og ville vært forsiktig med kjerringråd som kan forverre såret.

Mormor til 2 skrev 14. november:

Har noen råd om sår tunge og blemmer på den?

Lalla skrev 20. oktober:

Liker kjerringråd og alternative metoder, men mot mine munnsår sverger jeg til vanlig medisin. Smører det på med en gang en kjenner antydning, og det blir ikke flere blemmer, og dem man har blir ikke større.

Ano skrev 13. april:

Kan honning funke mot kviser?

Malin skrev 29. februar:

Jeg har vært plaget med herpes munnsår i mange år, men fikk rådet av en gammel mann om å ha vademecum på en bomullsdott å rense blemmene. Jeg stikker ikke hull på de først,men gjentar dette mange ganger daglig, det desinfiserer og blemmene tørker fort ut. Det anbefales.

Eldre kommentarer: 1

Diskuter sår i munnen

Fornavn/Kallenavn:

Kommentar:

Søk etter råd

Søk og se om du finner et kjerringråd som hjelper deg:

Populære tips
De 5 siste kommentarene:

Sjøsyke

Jeg er veldig plaget av sjøsyke/reisesyke. Jeg bruker å ta en liten propp som ...

Kattepiss

Har katten har gjort fra seg inne, så ta fatt i den og dytt hodet, og helst mun...

Trykk i øret

Jeg trodde dette bare var tull, men det funket. Jeg får tette ører for tiden p...

Leddgikt

Hvor kan en få kjøpt musliekstrakt?...

Flekker på tepper

Hei, har fått flekk på et hvitt veggteppe, det er et farvestoff etter ei bukse...