Småfluer - kjerringråd

Småfluer som vi har inne i huset deler vi grovt inn i to typer. Vi har den typen som kalles for bananfluer/fruktfluer/eddikfluer og den andre typen som bare kalles for små svarte fluer. Bananfluer trives best rundt råtten frukt eller andre matrester, mens de svarte småfluene trives best i og rundt potteplanter og blomster. De svarte småfluene legger egg i jorda til plater vi har inne. Her er et tips du kan bruke for å prøve å bli kvitt småfluer.

Salmiakk kan hjelpe mot småfluer på planter. Noen kaller det også bananfluer. Dersom du blander 1 teskje salmiakk pr.liter vann og vanner blomstene med dette, holder du småfluer på avstand. Vent til jorden er helt tørr hos potteplantene før du vanner, og gjenta dersom fluene ikke er forsvunnet ved første forsøk.

Størrelse på småfluer
Størrelse på småfluer : Foto : kjerringrad.com

Ruggi skrev:

5 minutter etter at jeg satte ut to glass med eplecider-eddik, så var det reine trengselen. Det fungerer perfekt hos meg.

Magni skrev:

Jeg har forsøkt med vinedikk og zalo pluss litt vann, legger en plastfilm over glasset, skjærer et par små hull så de kommer seg ned men ikke ut. Det har fungert ganske bra hos oss.

Flua skrev:

De såkalte bananfluene dukker gjerne opp om du har mye tomflasker/bokser stående. De kommer ikke nødvendigvis sammen med frukt/grønt fra butikken.

Kristin skrev:

Jeg har dem også overalt. Mistenker at de har kommet inn via planter på terassen. Tomatplantene? Jeg sprayet med insektspray før jeg dro vekk i noen dager, og det hjalp ikke det grann. Jeg har omtrent vasket ned med salmiakkvann. Det hjalp heller ikke, Eddik og zalo tiltrekker dem, men de har vel lagt egg overalt. Nå har jeg laget meg en blanding av eddikvann og lavendeldråper som jeg sprayer med.

Hilde skrev:

Vi er plaget med mengder med svarte fluer ute på hytta. De svever over trappa og veranda. Det er veldig ekkelt.

Hei skrev:

Det holder ikke med miksturen alene, har jeg lært meg. Du må lage en felle. Bruk 3 dl. vineddikk og en spise skje zalo og litt sukker. Eller skvis inn en drue og bland det. Men trekk en pose rundt skålen med kun et hull i midten på toppen. Så kommer de seg inn men ikke ut.

Myrianne skrev:

Kan rødvin hjelpe på noen måte? Jeg fikk råd fra en nabo om å sette en skvett rødvin i et glass.

Johnny G skrev:

Bananfluer er særdeles glad i rødvin. Ikke minst rød burgunder er min erfaring. Det kunne vært interessant om noen har tilsvarende erfaring med andre typer vin.

Marthe skrev:

Hvor mye eddik og zalo skal man blande? Jeg har bananfluer.

Liss skrev:

Plutselig var hele kjøkkenet fylt med små, brune fluer. Har prøvd eddik og zalo, men det har så langt ikke fungert. Har også blandet ut med vann, variert på zalo og eddik, emn det har heller ikke fungert. Nå testes følgende: skåler med epleeddik, saft, brus og en rest med rødvin. Blir spennende å se om noen av de har fanget noen fluer.

AnneMa skrev:

Vi har masse småfluer i vårt nyoppussede spiserom på hytta. Der er ingen potteplanter, det er flunka nytt og reint, men de bare er der. Jeg sprayer (ikke bra), jeg støvsuger og sprayer inn i støvsugeren, men de kommer tilbake. Til å bli gal av. Kjøkkenet er langt unna. Får kanskje prøve eddik og zalo neste gang.

Marion skrev:

Jeg har en liten bananfluekrig nå selv, og prøver eddik og zalotrikset. Noen jeg kjenner hadde et kjempeproblem med disse, og fant til slutt ut at vifta over ovnen var problemet. Så når de tok ut filteret der og vasket det så ble det mye bedre.

Fluehater skrev:

Jeg har mange fluer på husveggen ute, spesielt når sola skinner. Det nytter ikke å sitte på verandaen da disse fluene driver meg fra vettet. Har noen gode tips?

Monati skrev:

Vi har masse små fluer i gressplenen vår. Hvorfor? Og hvordan blir vi kvitt de?

Debbie skrev:

Det funker med eddik og zalo. Problemet er bare at selv om det ligger 100 stk. der en dag, har jeg 100 nye dagen etter. Har fjernet alt jeg har i skapene på kjøkkenet og vasket alle skapene. Har verken frukt eller blomster i huset. Begynner å bli veldig fortvilet av alle disse fluene. Noen som har noen gode råd?

Camilla skrev:

Så godt å se at det ikke bare er hos oss det svirrer rundt mange småfluer. Jeg holder på å bli gal. Det er masse på kjøkkenet, og noen på stuen. Jeg var i ferd med å kaste ut alle plantene mine, men nå skal jeg jaggu meg prøve noen av disse tipsene.

Lars m skrev:

Jeg prøver meg nå med eddik og zalo, håper det funker. Dette er fluer som lever ved og i vasken. Jeg prøvd mye, men ingenting har funket til nå. Det blir spennende og se.

Anne skrev:

Til Nudier: De små rødbrune fluene er det som kalles bananfluer. De kommer inn i huset sammen med frukt og grønt fra butikken som regel. Det finnes kjerringråd om det her på denne siden. Bare søk etter bananfluer.

Nudier skrev:

Hei, igjen. Fluene er små, ikke sorte nærmest brune, men de har røde (synes det som) hoder. Størrelsen på fluene er ca. +/- 2 mm. Får vi svar på spørsmålene våre? Og i tilfellet hvor står svarene?

Nudier skrev:

Hver sommer skjer det samme: Jeg får masse små fluer i leiligheten. De er alle steder. En dag var speilet på badet (under lysstoffrøret) fullt av snå fluer. Jeg bor i eldrebolig og har kjøkkenkrok i del av stuen. Her svermer de. Jeg har matavfallsposen i boks på verandaen, så det finnes ikke matrester på eller i benken. De er heller ikke i plantene, for jeg har kun 4 orkidéplanter. Hvordan blir jeg kvitt disse ekle fluene?

Flere kommentarer:
0 1
Diskuter småfluer

Fornavn/Kallenavn:

Kommentar:

Søk etter råd:

Søk og se om du finner et kjerringråd som hjelper deg:

Populære tips
De 5 siste kommentarene:

Trykk i øret

Jeg har prøvd alt, men ingenting nytter. Jeg er forkjølet, har dotter i høyr...

Munnskold eller after

Jeg har munnskold av og til. Jeg prøver som oftest å unngå hard mat, da dette...

Halsbrann

Det som hjelper mot halsbrann, er å kutte ut mat som du reagerer på, enkelt og...

Rosacea

Jeg har hatt påvist Rosacea i ca 3 år nå. Jeg fant det ut selv etter å ha le...

Urinsyregikt

Min erfaring er at helsekostproduktet Glocosamin orifarm har svært god effekt p...