Småfluer - kjerringråd

Småfluer som vi har inne i huset deler vi grovt inn i to typer. Vi har den typen som kalles for bananfluer/fruktfluer/eddikfluer og den andre typen som bare kalles for små svarte fluer. Bananfluer trives best rundt råtten frukt eller andre matrester, mens de svarte småfluene trives best i og rundt potteplanter og blomster. De svarte småfluene legger egg i jorda til plater vi har inne. Her er et tips du kan bruke for å prøve å bli kvitt småfluer.

Salmiakk kan hjelpe mot småfluer på planter. Noen kaller det også bananfluer. Dersom du blander 1 teskje salmiakk pr.liter vann og vanner blomstene med dette, holder du småfluer på avstand. Vent til jorden er helt tørr hos potteplantene før du vanner, og gjenta dersom fluene ikke er forsvunnet ved første forsøk.

Størrelse på småfluer
Størrelse på småfluer : Foto : kjerringrad.com

Marthe skrev 14. november:

Hvor mye eddik og zalo skal man blande? Jeg har bananfluer.

Liss skrev 13. september:

Plutselig var hele kjøkkenet fylt med små, brune fluer. Har prøvd eddik og zalo, men det har så langt ikke fungert. Har også blandet ut med vann, variert på zalo og eddik, emn det har heller ikke fungert. Nå testes følgende: skåler med epleeddik, saft, brus og en rest med rødvin. Blir spennende å se om noen av de har fanget noen fluer.

AnneMa skrev 12. september:

Vi har masse småfluer i vårt nyoppussede spiserom på hytta. Der er ingen potteplanter, det er flunka nytt og reint, men de bare er der. Jeg sprayer (ikke bra), jeg støvsuger og sprayer inn i støvsugeren, men de kommer tilbake. Til å bli gal av. Kjøkkenet er langt unna. Får kanskje prøve eddik og zalo neste gang.

Marion skrev 02. august:

Jeg har en liten bananfluekrig nå selv, og prøver eddik og zalotrikset. Noen jeg kjenner hadde et kjempeproblem med disse, og fant til slutt ut at vifta over ovnen var problemet. Så når de tok ut filteret der og vasket det så ble det mye bedre.

Fluehater skrev 27. juni:

Jeg har mange fluer på husveggen ute, spesielt når sola skinner. Det nytter ikke å sitte på verandaen da disse fluene driver meg fra vettet. Har noen gode tips?

Monati skrev 10. mai:

Vi har masse små fluer i gressplenen vår. Hvorfor? Og hvordan blir vi kvitt de?

Debbie skrev 20. november:

Det funker med eddik og zalo. Problemet er bare at selv om det ligger 100 stk. der en dag, har jeg 100 nye dagen etter. Har fjernet alt jeg har i skapene på kjøkkenet og vasket alle skapene. Har verken frukt eller blomster i huset. Begynner å bli veldig fortvilet av alle disse fluene. Noen som har noen gode råd?

Camilla skrev 21. oktober:

Så godt å se at det ikke bare er hos oss det svirrer rundt mange småfluer. Jeg holder på å bli gal. Det er masse på kjøkkenet, og noen på stuen. Jeg var i ferd med å kaste ut alle plantene mine, men nå skal jeg jaggu meg prøve noen av disse tipsene.

Lars m skrev 15. oktober:

Jeg prøver meg nå med eddik og zalo, håper det funker. Dette er fluer som lever ved og i vasken. Jeg prøvd mye, men ingenting har funket til nå. Det blir spennende og se.

Anne skrev 20. juli:

Til Nudier: De små rødbrune fluene er det som kalles bananfluer. De kommer inn i huset sammen med frukt og grønt fra butikken som regel. Det finnes kjerringråd om det her på denne siden. Bare søk etter bananfluer.

Nudier skrev 20. juli:

Hei, igjen. Fluene er små, ikke sorte nærmest brune, men de har røde (synes det som) hoder. Størrelsen på fluene er ca. +/- 2 mm. Får vi svar på spørsmålene våre? Og i tilfellet hvor står svarene?

Nudier skrev 19. juli:

Hver sommer skjer det samme: Jeg får masse små fluer i leiligheten. De er alle steder. En dag var speilet på badet (under lysstoffrøret) fullt av snå fluer. Jeg bor i eldrebolig og har kjøkkenkrok i del av stuen. Her svermer de. Jeg har matavfallsposen i boks på verandaen, så det finnes ikke matrester på eller i benken. De er heller ikke i plantene, for jeg har kun 4 orkidéplanter. Hvordan blir jeg kvitt disse ekle fluene?

Hegers skrev 07. oktober:

Jobber intenst med å skylle alt av matrelatert med en gang. De kommer dog i hopetall skulle det falle inn å ta et glass vin eller øl. Fant i dag en mengde fluer i en skål jeg oppbevarer hyssing og lim, noe som virker litt mystisk. Ny runde med syre og zalo. Virka ikke forrige gang, men mulig jeg hadde for mye zalo.

Lintus skrev 27. september:

Gode nyheter zalo og eddik-vann virket helt strålende. Samme kveld som jeg satt skålene ut forsvant de.

Lintus skrev 19. september:

Da er jeg klar for å teste eddik og zalo. Disse fluene har plaget meg lenge nok nå, brune og ekle er de. De er bare på kjøkkenet og ikke på noen planter, så jeg satser på at de er babanfluer. Håper på godt resultat.

Ulf skrev 15. september:

Pers tips om eddik og zalo var helt fantastisk. Han som fant på ordtaket du fanger flere fluer med honning enn med eddik, visste ikke hva han snakket om. Og det virker like bra om du tynner det ut med vann til du ikke lenger kjenner eddiklukt.

Heidi skrev 09. august:

Mot plantefluene hjelper følgende: Fyrstikker med hodet ned stikkes ned i jorda. Billig og enkelt.

Mariii skrev 03. januar:

Samme her, ingen planter eller frukt framme, men de formerer seg likevel. Tester ut litt diverse beger med søte blandinger og setter fram, så får vi se. Hater de i hvertfall. De er ufyselige.

Tonje skrev 10. september:

Hva gjør man om man har en flokk små svarte fluer (som på bildet) men ingen planter? Kattene blir gale. Plutselig når jeg såg i taket var det så mange. Ble litt nervøs igrunn. Kan det være andre grunner til at de finner veien inn hit å oppholder seg? Lukket iallefall vinduet.

Per skrev 10. august:

Jeg hadde litt eddik i et glass og en liten sprut zalo i lag med. Etter ett døgn hadde over ett hundre bananfluer endt sine dager i glasset.

Eldre kommentarer: 1

Diskuter småfluer

Fornavn/Kallenavn:

Kommentar:

Søk etter råd

Søk og se om du finner et kjerringråd som hjelper deg:

Populære tips
De 5 siste kommentarene:

Trykk i øret

Jeg trodde dette bare var tull, men det funket. Jeg får tette ører for tiden p...

Leddgikt

Hvor kan en få kjøpt musliekstrakt?...

Flekker på tepper

Hei, har fått flekk på et hvitt veggteppe, det er et farvestoff etter ei bukse...

Tett avløp

Jeg tror det er beregnet på vanlige avløp, sånn som servanter, oppvaskkummer ...

Kvalme

Hei, jeg har vansker med kvalme om kvelden og det føles ut som jeg må kaste op...