Vannblemmer - kjerringråd

Vannblemmer oppstår som regel av at huden gnikker mot noe. Man kan oppleve det når man går på tur og får gnagsår. Ofte starter gnagsår med vannblemmer først. Hvis man bruker redskaper som man ikke er vant med å bruke kan man også få vannblemmer. I tillegg kan man få vannblemmer når man brenner seg. Dette kalles brannblemmer og er 2. grads forbrenning.

Vannblemmer må ikke forveksles med blodblemmer. Denne typen blemmer oppstår når man klemmer seg på noe. Man sprenger blodkar og blod kommer ut i underhuden og lager en liten ansamling som er blemmen.

Unngå vannblemmer

For å unngå vannblemmer og gnagsår skal man bruke en tynn nylonstrømpe innerst mot huden når man går på tur. Denne strømpen vil ta seg av den gnikkingen som oppstår slik at huden din slipper å gjøre det.

Tynn nylonstrømpe mot vannblemmer
Tynn nylonstrømpe mot vannblemmer : Foto : kjerringrad.com

Lone skrev:

Til de som spiller håndball er det lurt å smøre seg med håndkrem jevnlig. Dette har hjulpet meg med å ikke få blemmer så ofte. Unngå også og ta på for mye klister om gangen.

Hundelover123 skrev:

Har noen et tips til hvordan jeg kan få den bort på kortest mulig tid? Jeg skal ha en turnkonkurranse i morgen og da skal jeg konkurrere i skranke. Det er en sånn stang man svinger seg på, og da må jeg bruke hendene litt. Hvor lang tid tar det før de går vekk av seg selv?

Sandra skrev:

Jeg trener også håndball og vi bruker lissom slike medisinballer ( tunge baller ). Jeg får som oftest blemmer av å skyte med de. Blemmene sprekker og da gjør det vondt. Jeg trener hver dag. Kan jeg kanskje behandle såret hjemme slik at det ikke gjør vondt neste dag?

Vil ikke oppgi skrev:

Hei, jeg har en vannblemme på lillefingeren. Den har jeg hatt i ca.4 mnd. Hvordan får jeg fjernet den fort og usemrtefullt? Er det naturlig at man kan ha en vannblemme så lenge?

Gjest skrev:

Nylonstrømper er vel og bra om sommeren, men om vinteren må en for all del unngå det. Nylon er et syntetisk stoff og leder vekk varme. Utfallet kan bli frostskader.

Fredrik skrev:

Jeg har ei blemme under stortåa og har fjerna huden uten noe sterilisert utstyr og har smurt på med aloe vera. Bør jeg ta på plaster eller noe lignende? Jeg skal på jobb på rema om en halv time.

MetteMor skrev:

Man kan sterilisere en nål (brenne den i to sekunder) og stikke hull på blemmen. Det bør gjøres gjennom (stikk nåla inn en/to milimenter i fra) huden som ikke har blemme på seg. Da kan man få vekk væsken og man sårer ikke huden som er berørt av blemmen.

Sunset skrev:

Jeg har fått en blodblemme under stortåa, hvordan får jeg den bort fortest mulig?

Handball skrev:

Det kan være lurt å teipe hånda med samme du får blemmer, eller når du kjenner at det er like før. Etter at du har fått blemmer kan du fjerne huden, rense det, putte på en plaster og teipe rundt fingeren igjen før trening.

Steffen skrev:

Jeg brukte å teipe med sportsteip for å unngå vannblemmer i hånda.

Dani skrev:

Jeg får vannblemmer og blodblemmer på leppa kanskje en gang i måneden eller i flere dager. Det er som regel en stor og 3- 5 små rundt. Det er alltid på underleppa. Noen som vet hvorfor det skjer? Ingen av vennene min eller i familien hade hørt at man kunne få det på leppa.

Øyvind skrev:

Jeg pleier å stikke hull på de og fjerne den slappe huden. Når såret er blottlagt så er det viktig å rense med pyrisept og holde det rent. Tørk såret med noe rent tøy. Bruk et plaster som puster over såret. Nå vil den nye huden herdes fortere og man får en mer solid hud raskere. Ikke belast sårområdet for mye før det har gått et par dager.

Hånballmora skrev:

Til Julie: Finnes det ikke flere typer klister? Kanskje det er noen typer du ikke reagerer så mye på.

Julie skrev:

Jeg har fått de såkalte sommerblemmene når jeg spiller håndball. Man har på mye klister, og det river i huden, og det blir dannet blemmer. Det er veldig vondt å trene igjen nå. Hva kan jeg gjøre for å gjøre dette bedre?

Ida skrev:

Jeg har en vannblemme på hver fot, bak. De har ikke punktert, men jeg skal på fotballcup til neste uke, å det hadde vært kjekt å bli kvitt dem før det.

Marthe skrev:

Hva om den allerede har punktert?

Sara skrev:

Jeg har en vannblemme under storetåa. Og jeg lurer på om jeg skal sette plaster på den, eller la den være? Hjelper det med plaster eller ikke? Håper noen kan svare meg på det.

Celine skrev:

Jeg pleier ofte å la vannblemmene være. De forsvinner raskt og uten at det bli sår av dem.

Doktor skrev:

Det beste rådet, dersom det ikke har gått hull på vannblemmene, er å la dem være, selv om denne huden kommer til å løsne etterhvert. Når en vannblemme oppstår, vil det ytterste hudlaget løsne og må erstattes av ny hud, som så vokser ut i løpet av nokså kort tid. Før ny hud er på plass, vil det sive væske fra såret, og den beskyttende barrieren som huden utgjør mot infeksjoner blir borte hvis du stikker hull på blemmen. Da åpnes det for at det kan komme verk og puss i såret, og det vil sinke helingen. Det vil også øke muligheten for at det danner seg skjemmende arr. Hvis en vannblemme punkteres for å få ut væsken som sprenger under det løsnede hudlaget, vil det bli en inngangsport for mulige infeksjoner. Da er det enklere å holde såret reint om man også fjerner resten av den løse huden for bedre å kunne rense det blottlagte såret. En vannblemme som det ikke er gått hull på, erstatter på en måte både sårstell og plaster, og under naturens gang vil den etter hvert løsne som en klump med dødt vev.

Geir Roar skrev:

Ved å gni (litt hardt) blemmen mot et ark som ligger på en hard overflate; får man ut væsken.

Flere kommentarer:
0 1
Diskuter vannblemmer

Fornavn/Kallenavn:

Kommentar:

Søk etter råd

Søk og se om du finner et kjerringråd som hjelper deg:

Populære tips
De 5 siste kommentarene:

Blåbærflekker

Er det noen som vet hvordan man kan få fjernet blåbærflekker fra benkeplater ...

Stearinflekker

Jeg har sølt stearin i stoffsofaen min. Hva gjør jeg?...

Uønsket hårvekst

Gå til kosmetolog, en utdannet fagperson og ta hårfjerning. En tynn nål sette...

Hemorider

Jeg ligger strak ut på sofaen og får ikke gjort noe særlig. jeg har innvendig...

Munnsår

General løs (snus) fungerer hos meg....