Elveblest - kjerringråd

Elveblest er små utslett eller vabler på huden. Ofte er det forbundet med kløe og et forekommer oftest hos barn. Årsaken til elveblest kan være mange, men felles for alle er stort sett at det er en allergisk reaksjon til ett eller annet.

Som behandling for elveblest kan man rett og slett drikke løvetann te. Det er en te som man enten kan lage selv av tørkede løvetannblad, eller kjøpe det i en helsekostbutikk. Ta en spiseskje pr. kopp med vann. La det hele så trekke 5-10 minutter. Drikk så dette et par ganger om dagen for å bli kvitt elveblest.

Løvetann mot elveblest
Løvetann mot elveblest : Foto : kjerringrad.com

Gro skrev:

Jeg fikk hissig elveblest på hals og brystparti etter brist i 4 ribben 15. des. 2019. Googlet og fant ut at tørket løvetann te hadde god effekt. Jeg kjøpte en pakke til ca. kr.55, -, laget te, silte og avkjølte denne. Drakk deretter en kopp mellom hvert måltid i løpet av en hel dag. Neste morgen var alt av utslett og kløe borte.

Margareth skrev:

Jeg har hatt elveblest i 12 år nå og har det over hele kroppen. Jeg fikk fikk kortisontablett av min lege på riksen. Den har jeg brukt i ca 8-10 år og den holder elveblesten borte. Jeg skal fortsatt passe på hva jeg putter i munnen, for mye og det kommer frem igjen.

Kronisk elveblest skrev:

Jeg har nå hatt elveblest i snart 3 år. Jeg får sprøyte med xolair hver mnd. Venter jeg en dag over en mnd. kommer elveblesten. Hver gang starter det i hendene, røde flekker som klør voldsomt. Er det noe håp om og bli kvitt dette?

RS skrev:

Jeg er på min åttende måned med elveblest/urticaria med angiødem(hevelser). Det startet smått i hofter og spredde seg ned til tær og opp til hode i løpet av 2 til 4 uker. I starten begynte jeg med allergimedisiner. De fungerte ikke, så jeg fikk kortison sammen med de. Dagen før kortisonbehandlingen fikk jeg store hevelser i ansikt og svelg. Kuren varte i 40 dager, og elveblesten og hevelsen var så og si borte den perioden. Sammen med elveblesten så hadde jeg konstant infeksjon i kroppen (for høy crp).

Etter nedtrapping med kortison (iløpet av disse 40 dagene) gikk jeg tilbake til allergimedisiner og det gikk halvveis bra, noen dager var ille og andre ikke. Jeg var fortsatt ikke kvitt det, så etter 6 mnd. med dette, fikk jeg xolair. Min opplevelse av både første og andre kur er at man blir verre, før man blir bedre for så verre igjen når man er i slutten (etter 3-4 uker). Det tærer på livskvaliteten, huden tåler ikke kontakt for da klør det og huden føles kontant tykk.

Johnny skrev:

Min kone har elveblest som har vart noen år. Hun er 75 nå. Jeg må smøre hele kroppen hver dag med kløsalve og ikke vil hun til lege. Hva gjør jeg da?

Jon Vidar skrev:

Jeg har vært hos hudlege og fått sprøyter med Xolair, det hjalp meg.

J skrev:

Jeg hadde elveblest daglig i litt over 2 måneder, det gikk over nylig. Sjøbad, mye varme, pollenallergi, stress og uvant kosthold ved utbrudd, vanskelig å si hva som var den egentlige årsaken. Det hjalp litt med allergitabletter, men jeg kutta de ut fordi jeg ikke ville bruke tabletter mot annet enn pollenallergi. I perioden med elveblest drakk jeg tran hver dag, tok c-vitamin og fortsatte å være regelmessig fysisk aktiv. Fikk samtidig med elveblestet merker på kroppen etter klær og andre mønster på sofa/stoler jeg satt på. Begge deler forsvant plutselig. Irriterende greier, men ha trua på at det gir seg.

Philipp skrev:

Jeg har hatt elveblest i 6 uker nå, så nå er det under definisjonen kronisk. Har prøvd forskjellige antihistaminer, som ikke fungerer så bra. Til tider så svir og stikker det voldsomt at jeg får panikk-følelse og begynner å hyperventilere. Vet faktisk ikke om jeg klarer å få jobbet med denne tilstanden. Dette unner jeg ikke min verste fiende. Nå prøver jeg kortisontabletter, så håper de kan stoppe det. Krysser fingre og tær.

Oliver skrev:

Hei, jeg er en gutt som akkurat har fått elveblest av og ta nesespray. Jeg fikk det i går og har nå klødd gjennom hele natta. Iløpet av natten har jeg vert i dusjen 5 ganger. Det som er lurt til dere andre er og ta en kald dusj i sånn ca. 5 mi. Og så tørke seg ekstra bra med håndkleet. Prøv og ikke tenke på det resten av dagen. Men jeg klør ennå og satser på at te skal hjelpe.

Therese skrev:

Jeg hadde elveblest som liten. Det var borte i 15 år, kom plutselig tilbake etter jeg hadde spist pepperkake som 24 åring. Jeg hadde det ekstremt i nesten 4 år. Det gikk med tbletter, kremer, sprøyter og jeg var hoven i hals, øyne og føtter. Jeg ble innlagt på hudavdelingen på Haukeland og det ble tatt masse prøver. Til slutt fant de ut at jeg var allergisk mot meg selv. Jeg ble behandlet med lysbehandling der i 2 mnd.

Etter flere skremmende opplevelser der tungen og hals hovnet opp og lege kom og satte sprøyte, begynte jeg hos akupunktur. Etter noen behandlinger forsvant elveblesten like fort som den kom. Om det var tilfeldig eller ikke vet jeg ikke. I går, etter 13 år uten kom det utslett igjen. Jeg har ringt legen i dag og har fått allergimedisin igjen. Jeg håper det går fort over. Det er ingen andre med elveblest i familien.

Hege skrev:

Jeg har kronisk elveblest og ved utbrudd har jeg det over hele kroppen inkl hodebunn og ansikt. Jeg pleier å legge dyna og strechlaken i fryseren på dagtid - samt fryse isbiter i poser som jeg legger under håndduk under strechlaken rett før jeg legger meg. Det er kaldt, men herlig for dette lindrer kløen, smerten og hevelsen. Likeså bruker jeg isbiter i vaskeklut som jeg legger på områder som klør på dagtid.

Anonym skrev:

Jeg har hatt elveblest i kanskje en måned nå. Det eneste som virkelig har hjulpet meg var en 5 dagers kortisonpille kur. Det kan anbefales for kortere perioder altså, til f.eks. høytidelige seremonier etc.

Shila skrev:

Jeg har hatt elveblest nesten i 10 år. Jeg bruker atarax, men hvis mann bruker det i lenge tid virker det ikke. Da jeg var barn sa min bestemor at Yoghurt var veldig bra for utslett. Det hjelper veldig mye hvis mann smører det på 3 eller 4 ganger om dagen. Dette må man la sitte på i 20 min. for så og tørke det av.

Hjelp meg skrev:

Jeg er en jente på 12 år og har elveblest, men vet ikke hvordan jeg skal bli kvitt det. Vi har kjøpt eurax, sånne pastiller og noe hudkrem. Jeg har hatt dette i 5 dager nå, så hva hjelper?

Gunne skrev:

Jeg har fått elveblest etter operasjon mot hudkreft. Jeg har brukt daktakort og aerius som ikke hjelper, hva gjør jeg nå?

Jente 27 skrev:

Jeg fikk elveblest av mine nye p-piller, Cerazette. Jeg fikk store utslag. Etter at jeg sluttet med de, for nå 2,5 uke siden, har det blitt bedre og bedre.

Trine skrev:

Hei, jeg har levd med kuldeelveblest siden jeg var veldig liten. I dag er jeg 43 år. Har badekløe, fuktighetskløe, og luftkløe. Jeg kan aldri bade eller dusje om morgenen, da kan jeg risikere å klø over hele kroppen i nesten to timer. Har huden vært litt fuktig, og det kommer luft på, så kan kløen vare lenge. Mitt beste råd til lindring av elveblest, er varme. Badstue er aller best, og kunster på få minutter. Glo varm dusj, eller varmt karbad hjelper veldig.

Har du ikke tilgang på dette, er ulltøy, helt tett til kroppen, noe av det beste. Har ikke tall på alle de gangene jeg har måttet dusje på dagen, badet i et tjern på sommeren og jeg har klødd til jeg trodde jeg skulle dø, hvor det eneste som har hjulpet er ulltøy. Mye klær, og varme sokker.

Hver natt sover jeg med full mundur. Hel pysj, lange armer, lange ben, sokker over buksa, og skjerf i halsen. Kommer det så mye som et lite lufttrykk på et sted av huden, kan jeg bli liggende våken i timevis for å klø. Jeg har lært meg å leve med min urticaria. Ser normal ut, og bader om kvelden, men tar jeg ikke mine forhåndsregler om å holde meg varm, har jeg det vondt og vanskelig. Lykke til dere andre som lever med elveblest.

Arne kjakan skrev:

I urinet er det noe som kalles protinomilofin som døver reaksjonen mot elveblest. Det som er utfordringen med dette er at du ikke kan bruke ditt eget urin, det må være fra en annen (Helst fra egen familie).

Kristin skrev:

Jeg fikk elveblest i ca 2 års alderen, og er nå 26, og har hatt det jevnlig hele livet. Jeg går på medisiner. De fungerer ganske bra og holder det værste nede. Jeg kan få det over hele kroppen, men det er absolutt værst under føttene og inni henda. På det værste klarer jeg nesten ikke gå elle ta på noe, uten veldige smerter. Kremer funker kjempebra mot kløe, smerter og hevelse. Det er værdt å prøve. Jeg er mest sannsynlig allergisk mot mitt eget imunforsvar. Husk at ved elveblet så kan det være noe man har tatt på, pusta inn, spist, (fysisk/pysisk) eller en kombinasjon. Det tok meg 23 år før jeg fikk svar.

Astrid skrev:

Jeg fikk elveblest for første gang i går, i en alder av 41. Tok en Zyrtec, og vips stoppet kløen og alt var borte.

Flere kommentarer:
0 1
Diskuter elveblest

Fornavn/Kallenavn:

Kommentar:

Søk etter råd:

Søk og se om du finner et kjerringråd som hjelper deg:

Populære tips
De 5 siste kommentarene:

Trykk i øret

Jeg har prøvd alt, men ingenting nytter. Jeg er forkjølet, har dotter i høyr...

Munnskold eller after

Jeg har munnskold av og til. Jeg prøver som oftest å unngå hard mat, da dette...

Halsbrann

Det som hjelper mot halsbrann, er å kutte ut mat som du reagerer på, enkelt og...

Rosacea

Jeg har hatt påvist Rosacea i ca 3 år nå. Jeg fant det ut selv etter å ha le...

Urinsyregikt

Min erfaring er at helsekostproduktet Glocosamin orifarm har svært god effekt p...