Elveblest - kjerringråd

Elveblest er små utslett eller vabler på huden. Ofte er det forbundet med kløe og et forekommer oftest hos barn. Årsaken til elveblest kan være mange, men felles for alle er stort sett at det er en allergisk reaksjon til ett eller annet.

Som behandling for elveblest kan man rett og slett drikke løvetann te. Det er en te som man enten kan lage selv av tørkede løvetannblad, eller kjøpe det i en helsekostbutikk. Ta en spiseskje pr. kopp med vann. La det hele så trekke 5-10 minutter. Drikk så dette et par ganger om dagen for å bli kvitt elveblest.

Løvetann mot elveblest
Løvetann mot elveblest : Foto : kjerringrad.com

J skrev:

Jeg hadde elveblest daglig i litt over 2 måneder, det gikk over nylig. Sjøbad, mye varme, pollenallergi, stress og uvant kosthold ved utbrudd, vanskelig å si hva som var den egentlige årsaken. Det hjalp litt med allergitabletter, men jeg kutta de ut fordi jeg ikke ville bruke tabletter mot annet enn pollenallergi. I perioden med elveblest drakk jeg tran hver dag, tok c-vitamin og fortsatte å være regelmessig fysisk aktiv. Fikk samtidig med elveblestet merker på kroppen etter klær og andre mønster på sofa/stoler jeg satt på. Begge deler forsvant plutselig. Irriterende greier, men ha trua på at det gir seg.

Philipp skrev:

Jeg har hatt elveblest i 6 uker nå, så nå er det under definisjonen kronisk. Har prøvd forskjellige antihistaminer, som ikke fungerer så bra. Til tider så svir og stikker det voldsomt at jeg får panikk-følelse og begynner å hyperventilere. Vet faktisk ikke om jeg klarer å få jobbet med denne tilstanden. Dette unner jeg ikke min verste fiende. Nå prøver jeg kortisontabletter, så håper de kan stoppe det. Krysser fingre og tær.

Oliver skrev:

Hei, jeg er en gutt som akkurat har fått elveblest av og ta nesespray. Jeg fikk det i går og har nå klødd gjennom hele natta. Iløpet av natten har jeg vert i dusjen 5 ganger. Det som er lurt til dere andre er og ta en kald dusj i sånn ca. 5 mi. Og så tørke seg ekstra bra med håndkleet. Prøv og ikke tenke på det resten av dagen. Men jeg klør ennå og satser på at te skal hjelpe.

Therese skrev:

Jeg hadde elveblest som liten. Det var borte i 15 år, kom plutselig tilbake etter jeg hadde spist pepperkake som 24 åring. Jeg hadde det ekstremt i nesten 4 år. Det gikk med tbletter, kremer, sprøyter og jeg var hoven i hals, øyne og føtter. Jeg ble innlagt på hudavdelingen på Haukeland og det ble tatt masse prøver. Til slutt fant de ut at jeg var allergisk mot meg selv. Jeg ble behandlet med lysbehandling der i 2 mnd.

Etter flere skremmende opplevelser der tungen og hals hovnet opp og lege kom og satte sprøyte, begynte jeg hos akupunktur. Etter noen behandlinger forsvant elveblesten like fort som den kom. Om det var tilfeldig eller ikke vet jeg ikke. I går, etter 13 år uten kom det utslett igjen. Jeg har ringt legen i dag og har fått allergimedisin igjen. Jeg håper det går fort over. Det er ingen andre med elveblest i familien.

Hege skrev:

Jeg har kronisk elveblest og ved utbrudd har jeg det over hele kroppen inkl hodebunn og ansikt. Jeg pleier å legge dyna og strechlaken i fryseren på dagtid - samt fryse isbiter i poser som jeg legger under håndduk under strechlaken rett før jeg legger meg. Det er kaldt, men herlig for dette lindrer kløen, smerten og hevelsen. Likeså bruker jeg isbiter i vaskeklut som jeg legger på områder som klør på dagtid.

Anonym skrev:

Jeg har hatt elveblest i kanskje en måned nå. Det eneste som virkelig har hjulpet meg var en 5 dagers kortisonpille kur. Det kan anbefales for kortere perioder altså, til f.eks. høytidelige seremonier etc.

Shila skrev:

Jeg har hatt elveblest nesten i 10 år. Jeg bruker atarax, men hvis mann bruker det i lenge tid virker det ikke. Da jeg var barn sa min bestemor at Yoghurt var veldig bra for utslett. Det hjelper veldig mye hvis mann smører det på 3 eller 4 ganger om dagen. Dette må man la sitte på i 20 min. for så og tørke det av.

Trine skrev:

Hei, jeg har levd med kuldeelveblest siden jeg var veldig liten. I dag er jeg 43 år. Har badekløe, fuktighetskløe, og luftkløe. Jeg kan aldri bade eller dusje om morgenen, da kan jeg risikere å klø over hele kroppen i nesten to timer. Har huden vært litt fuktig, og det kommer luft på, så kan kløen vare lenge. Mitt beste råd til lindring av elveblest, er varme. Badstue er aller best, og kunster på få minutter. Glo varm dusj, eller varmt karbad hjelper veldig.

Har du ikke tilgang på dette, er ulltøy, helt tett til kroppen, noe av det beste. Har ikke tall på alle de gangene jeg har måttet dusje på dagen, badet i et tjern på sommeren og jeg har klødd til jeg trodde jeg skulle dø, hvor det eneste som har hjulpet er ulltøy. Mye klær, og varme sokker.

Hver natt sover jeg med full mundur. Hel pysj, lange armer, lange ben, sokker over buksa, og skjerf i halsen. Kommer det så mye som et lite lufttrykk på et sted av huden, kan jeg bli liggende våken i timevis for å klø. Jeg har lært meg å leve med min urticaria. Ser normal ut, og bader om kvelden, men tar jeg ikke mine forhåndsregler om å holde meg varm, har jeg det vondt og vanskelig. Lykke til dere andre som lever med elveblest.

Arne kjakan skrev:

I urinet er det noe som kalles protinomilofin som døver reaksjonen mot elveblest. Det som er utfordringen med dette er at du ikke kan bruke ditt eget urin, det må være fra en annen (Helst fra egen familie).

Kristin skrev:

Jeg fikk elveblest i ca 2 års alderen, og er nå 26, og har hatt det jevnlig hele livet. Jeg går på medisiner. De fungerer ganske bra og holder det værste nede. Jeg kan få det over hele kroppen, men det er absolutt værst under føttene og inni henda. På det værste klarer jeg nesten ikke gå elle ta på noe, uten veldige smerter. Kremer funker kjempebra mot kløe, smerter og hevelse. Det er værdt å prøve. Jeg er mest sannsynlig allergisk mot mitt eget imunforsvar. Husk at ved elveblet så kan det være noe man har tatt på, pusta inn, spist, (fysisk/pysisk) eller en kombinasjon. Det tok meg 23 år før jeg fikk svar.

Astrid skrev:

Jeg fikk elveblest for første gang i går, i en alder av 41. Tok en Zyrtec, og vips stoppet kløen og alt var borte.

Frank skrev:

Jeg er passe fortvilet, utslettet kommer og går jevnlig 1 uke på og en uke av. Utslettet kommer rundt nese og på hake og begynner nå og spre seg til hals og bryst. Det er svært markert rødt og vesker og er hovent. Flasser mye i perioder hvor utbruddene kommer. Har prøvd de fleste kremer fra lege uten hjelp, har dere noen gode tips? Er mest plaget ved fuktig vær og trening.

Ees skrev:

Jeg har hatt elveblest i noen år nå. Dro til legen og fikk tabletter, samt en kuldekrem, uten parfyme eller vann. Det er kjempebra, om man smører det på stedene regelmessig kommer det bort, men som meg, dette kommer fra september til november ca.

Vibeke Maria skrev:

Jeg har hatt elveblest i 2 år, prøvene avslører ingen allergi. Går på medisin, noe som er plagsomt fordi jeg er student og det passer dårlig å gå konstant trøtt. Har ofte store utbrudd med utslett og hovner godt opp i huden. Har også begynt å kjenne det innvendig i kroppen. Vet virkelig legene så lite om dette? Jeg får ikke mer hjelp og kommer til å prøve alt nå.

Lala skrev:

Jeg fikk ett brudd i ryggen og gikk på en god del smertestiller litt for lenge. Jeg begynte å klø og klø, etter 2 uker kom elveblesten. Jeg har vært hos legen men de sier det går bort av seg selv. Jeg har snart hatt det i to mnd og blir gal, noen tips? Jeg tåler det meste, men huden reagerer på litt forskjellig, men har ikke slått ut på noe allergi.

THH skrev:

Jeg er en jente på 21 år. For ca 4mnd siden begynte jeg å bli plaget av elveblest over hele kroppen. Jeg fikk allergi tabletter, sprøyter osv. Dette hjalp i 4 uker. Men så dukket det like sterkt tilbake igjen. Jeg begynner å bli veldig fortvilet ettersom det er ingen leger som kan hjelpe meg. Så jeg skal prøve te og krysser fingrene for at det hjelper.

Lm skrev:

Har også fått elveblest nå. Hvorfor vet jeg ikke, kan ikke huske å ha vært i nærheten av eller spist noe uvanlig. Jeg er også allergisk mot aleo vera, har vært det siden jeg var 6-7 år. Har i ettertid prøvd å bruke aleo vera på både solbrenthet og små brannskader, noe som har svidd og gitt meg stort utslett.

Advarsel mot aloe vera skrev:

Jeg har etter å ha inntatt aloe vera gel, en juice, blitt hyper allergisk mot aloe vera og har fått elveblest over hele kroppen som en reaksjon. Er godt inne i en heftig kur på 25 dager, men elveblesten kommer tilbake så fort tablettvirkningen avtar. Syns det er helt krise å ha blitt så allergisk mot en plante som er så mye brukt i alle mulige produkter, og ikke minst siden jeg jobber som kokk og stadig må ty til planten for å lindre brannskader. Er det andre som har lignende erfaring med aloe vera?

Hallo skrev:

Jeg har fått nettopp elveblest. Var på legevakta og fikk en kur. Men det hjelper også mot rødhet og kløe å smøre utslett med vitaminkrem (finnes på apoteket) og ta vitamin-C til 3 gr daglig (til 4-6 dager til voksen person).

Bergen skrev:

Min kjære nabo fikk også elveblest her i forrige uke. Noe som hjalp veldig med å lindre kløen var å smøre huden inn med en blanding av rømme og sukker. Deretter skylle godt og smøre huden inn med fuktighetskrem. Prøv dette folkens.

Flere kommentarer:
0 1
Diskuter elveblest

Fornavn/Kallenavn:

Kommentar:

Søk etter råd:

Søk og se om du finner et kjerringråd som hjelper deg:

Populære tips
De 5 siste kommentarene:

Malingsflekker

Ja, jeg malte akkurat et klesstativ i tre, og så var det ingen whitesprite i hu...

Kviser eller akne

I forbindelse med oppstart av medisiner for snart 3 år siden, fikk jeg ekstremt...

Halsbrann

Natron og vann er det eneste som funker for meg. Man tar en liten teskje i et va...

Vorter

Jeg har en vorte i ansiktet. Jeg tok neglelakk på den, den hadde vokst en del u...

Bihulebetennelse

Jeg har vært plaget med mye bihulebetennelse opp gjennom årene. Nesten hver bi...