Hovne mandler - kjerringråd

Hovne mandler kommer stort sett i forbindelse med en infeksjon i halsen i forbindelse med en forkjølelse. En kan ha det både med og uten feber, men er det snakk om sår hals vil man ofte ha feber i tillegg. Det kan også oppstå hvite prikker på mandlene som følge av infeksjonen.

Det finnes råd og tips mot hovne mandler, men er det barn som har det, og almenntilstanden er nedsatt, bør man kontakte lege.

Bli kvitt de hovne mandlene

Hvis du er plaget av at mandlene er hovne, kan du prøve følgende råd:

Har du flere tips, så kommenter gjerne.

Kaldt vann mot hovne mandler
Kaldt vann mot hovne mandler : Foto : kjerringrad.com

Mona skrev 03. februar:

Tips til de av dere som plages med hvite, illeluktende propper i mandlene. Når du har klart å fjerne disse så gurgle halse med ca. 1 ts. hydrogenperoksyd i 1/2 glass lunkent vann. Dette fås kjøpt på apoteker. Gjør dette 2 - 3 dager på rad og det vil holde proppene borte. Kommer de tilbake så utfør kuren på nytt. Det er veldig viktig å ikke svelge noe av dette gurglevannet, da det gir vondt i magen. Unngå også melk. Det har jeg selv erfart.

Katten skrev 21. desember:

Jeg har vondt i halsen og hoster veldig mye og i tilleg så er jeg kjempe svimmel og trøt. Jeg vet ikke hva det er. Jeg setter stor pris på om noen kunne informere meg om hva det er og hva som hjelper.

Lisa skrev 15. august:

Dere med disse hvite greiene på mandlene er ikke på mandlene, men inni. Det er mange groper i mandlene der puss samler seg og danner såkalte Retensjonspropper. Disse illeluktende klumpene med gørr kan være vanskelige å få ut. Disse gjør at uansett hvor mye en pusser og skyller tenna, blir man ikke kvitt dårlig ånde.

Em skrev 07. juli:

Hvitt belegg på hovne mandler kan være bakterielt (streptokokker) eller virus (Epstein-Barr=kyssesyke). Fikk nettopp kyssesyke i diagnose, og jeg sover konstant. Så hvis allmenntilstanden er dårlig i tillegg, så gå til legen. Bedre med en gang for mye enn en for lite. Og er det kyssesyke kan man ikke bruke alkohol, paracetamol eller være i fysisk aktivitet, da leveren og/eller milten kan være forstørret, og da må man holde seg i ro. I værste fall kan milten sprekke, og da er det alvorlig.

Helpfull91 skrev 03. mars:

Til de som har opplevd å få såkalte hvite stener. Dette er en betennelse som kalles tonsillitt. Tonsillene er navnet på disse hvite stenene. Om jeg husker riktig skyldes dette bakteriedannelse i små ganger bak mandlene. Det samler seg opp, og gangene kan bli større etter hvert. Den eneste løsningen er å fjerne mandlene. Det gjøres ved et lite inngrep. Jeg ville anbefale å ta kontakt med lege, selv til de som ikke tørr og synes det er flaut.

CN skrev 19. februar:

Syns dette virket bra på meg. Jeg satte den i kjøleskapet og gurglet et par ganger i går og i dag er de nesten vanelige igjen. Når den var kald lindret den der og da også. Ellers så syns jeg varmt vann med masse ingefær og honning hjelper. Jeg hoster også en del når hevelsen går ned fordi det klør.

Vekk i morgen, den blå med peppermynte fungerer også lindrende. Hvis jeg er rask og begyner og suge vekk i morgen med en gang jeg kjenner symptomene hender det at jeg ikke blir dårlig. Jeg får ofte halsbetennelse i tillegg til hovene mandler og da blir jeg ofte ganske dårlig, og jeg har funnet ut at brødskive med blåbeærsyltetøy gjør susen. Ellers er jo sjerf et must.

Hvis det er andre som har andre forslag/erfaringer hadde det vært kult om dere ville dele dem, jeg slite mye med halsbetennelse og hovene mandler, og en evneveik lege med en lav terskel for antibiotika.

Stu skrev 10. januar:

Ikke fjern mandlene. Det er de som dreper bakteriene og sier i fra til kroppen at det er bakterier her.

Meg skrev 19. november:

Jeg har hovne mandler. Det gjør vondt å svelge og det svir hele tiden. Klarer ikke å sove. Jeg må få det bort for jeg skal på KiFe i morgen så det må bort fort. Jeg skal prøve denne blandingen men jeg lurte på om det virker uten salvie, for vi har ikke salvie. Så virker det uten salvie?

Vigdis skrev 10. september:

Jeg prøvde dette, og det funket. Jeg tok å presset friske urter av salvie og timian jeg da, og det skulle bare en kopp til, så var jeg mye bedre allerede. Kjempe fornøyd.

Thom skrev 26. august:

Har slitt med hvite/gule klumper som hoper seg opp i gropene i mandlene. Bruker en hårspenne som jeg har bøyd ut og lommelykt for å pirke disse ut. Lukter noe inn i granskauen og fjerner disse et par ganger i uken. Anbefales sikkert ikke av lege standen, men når legen ikke anbefaler å fjerne mandlene så må man jo gjøre noe for å ikke forpeste omgivelsene.

Solhatt har hatt effekt på såre mandler dersom jeg har tatt det tidlig nok, men utsetter som regel bare problemet til noen dager/uke senere.

Jente 14 skrev 22. august:

Jeg har kjempe vondt i halsen og sliter med å svelge. Jeg har litt sånn hvitt på mandlene også har jeg kjempe vondt i hodet mitt. Er det noe man kan gjøre med det? Må man fjerne mandlene, for det høres så skummelt ut.

Kenneth skrev 06. august:

Vær også klar over at bakterier sjeldent klarer å overleve i temperaturer under 35 grader. Så om du tar en bånnski på et halvliters glass med iskaldt vann og gjør slik at halsen får en temperatur på 3-4 grader istedet, så har du utryddet enhver bakterie.

Gjør du dette før det har gått for lang tid blir du raskere frisk. Men det må være store mengder isende kaldt vann som skal drikkes på kortest mulig tid med store slurker. Varmt vann gjør det også verre siden det øker aktiviteten til bakteriene.

Ola skrev 15. april:

Jeg hadde skikkelige hovne mandler i en periode og fikk et tips om å drikke så mye ingefær te jeg bare kunne en hel dag. (kutt litt ingefær og legg det i ett glass og hell kokende vann på.) Dagen etter var mandlene ikke hovne lenger.

Julie skrev 01. april:

Det fungerer, søsteren min hadde det og det gikk over etter ca. en dag.

Chloe skrev 07. mars:

Drikker nå en blanding av hvitløk og timian, trukket i varmt vann. Ble veldig glad for dette tipset, da jeg kjenner at urtene lindrer. Ber til høyere makter om at vi blir bedre i løpet av natten. Takk til innsender.

Mari skrev 06. mars:

Dette fungerer 100% for meg. Etter ett døgn er mandlene som normale igjen. Men det trenger ikke å drikkes. Gurgle det ca tre ganger i løpet av dagen.

Engstelig skrev 23. februar:

Jeg har en svert hoven mandel på den ene siden. Jeg oppdaget det nå for noen timer siden at det er store hvite flekker på den. Prøvde å fjerne de med en Qtips, men når jeg gjorde det var det nesten et hull under og det begynnte å blø. Er dette vanlig? Er det andre som har opplevd dette? Hilsen en som er litt engstelig.

Sterkesaker skrev 15. februar:

Det funker å gurgle med Listerine munnvann. det er supersterkt og det er alkohol i det.

Ajbolit skrev 07. februar:

Virus går over av seg selv, har du bakterier må man ofte ty til antibiotika. i begge tilfeller hjelper det å gurgle saltvannsløsning, det tar bort mye dritt og oppsamlet hvitt belegg.

Martin skrev 05. februar:

Jeg har en hoven mandel, som gjør at jeg såvidt kan svelge, og plages med å sove. Har ingen halsbetennelse, eller feber, og føler meg helt frisk ellers. Dette kommer og går med et par mnd. mellomrom. Har ingen ide om hva det kan være.

Eldre kommentarer: 1

Diskuter hovne mandler

Fornavn/Kallenavn:

Kommentar:

Søk etter råd

Søk og se om du finner et kjerringråd som hjelper deg:

Populære tips
De 5 siste kommentarene:

Sjøsyke

Jeg er veldig plaget av sjøsyke/reisesyke. Jeg bruker å ta en liten propp som ...

Kattepiss

Har katten har gjort fra seg inne, så ta fatt i den og dytt hodet, og helst mun...

Trykk i øret

Jeg trodde dette bare var tull, men det funket. Jeg får tette ører for tiden p...

Leddgikt

Hvor kan en få kjøpt musliekstrakt?...

Flekker på tepper

Hei, har fått flekk på et hvitt veggteppe, det er et farvestoff etter ei bukse...