Tette ører - kjerringråd

Tette ører har de fleste av oss fra tid til annen. Noen får det i ofte ved forkjølelse, andre får det av at voks setter seg fast i øregangene. Hvis det kommer av en forkjølelse er som regel årsaken at slimhinnene i nese og svelg er hovne og betente. Dette har nær sammenheng med ørene og forplanter seg ofte dit.

Ørevoks kan som sagt også forårsake at man blir tett i ørene. Blir man det ofte kan det være lurt å tenke på at man ikke skal putte noe inn i dem som er spissere enn en albue. Gjør man det kan man være uheldig og dytte voksen lenger inn i øregangen og forverre problemet. Tette ører kan også gi videre komplikasjoner slik som hodepine eller at man blir svimmel. Derfor er det bra at det finnes tips til hvordan man skal åpne dem.

Åpne tette ører

Hvis du er forkjølet og har tette ører er det høyst sansynlig at det er øregangene mellom nesehulen og øret som er tette. Dette vil føre til at det blir et trykk i øret som vil sette ned hørsel og man opplever det som en dott i øret men egentlig kommer den fra innsiden. Det som vil hjelpe i slike tilfeller er nesespray eller medisin som får slimhinnene til ikke å være så hovne.

Har man tette ører på grunn av at det ørevoks som har laget en propp. Så kan man løse opp denne voksproppen med å varme litt olivenolje og ha dette på en bomullsdott som man putter løst inn i øret. Noen påstår også at ørelys gjør susen.

Voks forårsaker tette ører
Voks forårsaker tette ører : Foto : kjerringrad.com

Kaja skrev 05. september:

Jeg har vært syk i 4 dager nå og dette er den 2 dagen med tette ører.. Har prøvd nesespray og synes ikke dette funker, var hos legen for 4 måneder siden og skylte ørene mine for de var tette pga. ørevoks. Kan det være ørevoks igjen som har tetta seg i høyre øre? Eller er det bare pga. Forkjølelsen? Jeg har bare skylt ørene mine 1 gang, så lurer på om det kan være trykk pga. at jeg er syk?

Anna Marie skrev 09. januar:

På flyturen var jeg forskjølet og med en gang vi skulle lande lukket de seg. Det er en hel uke siden og dette begynner å gå meg på nervene. I klassen sier læreren ikke snakk så høyt ehh , jeg snakker jo normalt. Jeg hører ikke mitt eget lydnivå. Noen som vil hjelpe?

SG skrev 16. november:

Jeg har også et problem med ørevoks. Det kommer av at jeg hører for mye på musikk med headset. I dag var 3. dagen min med dott i øret, før jeg fikk den nesten helt ut. Allerede 2 ganger i år etter mai har jeg vært hos lege med mye ørevoks.

Jeg løste det nesten ved å Legge meg i badekaret med øra under vann (50 C vann), og ligge der i 5 min. Det neste var å vaske håret i samme slengen, og ta resterende shampoo på fingra og gni det litt inn i øra, for å så skylle det ut igjen 1-2 min etterpå.

Problemet ble nesten løst. Jeg har fått ut en del men ikke alt, så det kan være lurt og gå til lege som bruker spylesprøyte.

T skrev 05. november:

Jeg er 14 og er tett i venstre øret mitt.Det begynner å gå meg på nervene og jeg vet ikke hvordan det har blitt slikt.

Tonny skrev 14. september:

Har akkurat nå tette ører, absolutt ikke forårsaket av voks, noe som er en bagatell i forhold til at at man blir tett innvendig i øret. Jeg har prøvd alt. Tror dere ørelys hjelper mot dette inni øret som tetter seg?

Eirik skrev 02. august:

Jeg hoppa fra 10m igår, og kjente med en gang et stort trykk på ørene når jeg traff vannet. Svømt opp på land med lette propper i begge ørene, ikke så altfor vondt. Slik var det resten av dagen, til jeg våknet neste morgen 06:00 av store smerter i høyre øre.Jeg har prøvd ørelys og vanndamp. Noen som har flere råd?

Tette ører skrev 09. juli:

Jeg er på ferie og bader mye. Idag merket jeg at det var en propp i øret. Det er utrolig plagsomt og hørselen blir nedsatt. Hva skal jeg gjøre?

Tette ører skrev 01. juli:

Hei, jeg er 12 år og har tette ører, i forri fjor var jeg hos ørelegen og sugde ut men det gjorde vondt. Jeg har fått de nå ved at jeg prøvde og bruke en q-tips i øret.

Jeg tørr ikke dra til ørelegen igjen og tørr ikke si fra til foreldrene mine. Så hva skal jeg gjøre da? Har hatt det siden i går kveld. Hadde blitt veldig glad om jeg hadde fåt svar kjapt. Hilsen en som trenger hjelp.

Emina skrev 10. mai:

Jeg har gått med et tett øre i 3 dager nå oger så lei. Føler jeg hører dårlig pga. det. Jeg er i tillegg forkjølet. Skal prøve den nese spray metoden, siden jeg ikke tørr å sette inn oliven. Hadde en ubehagelig situasjon som liten med det, og det skremte meg. Så jeg avslo det tilbudet av mamma. Håper nesespray hjelper meg.

Undertrykk skrev 06. mai:

Jeg ble tett i bihulene, hals og nese pga. pollenallergi og fikk derfor ufattelig vondt i høyre øret. Gikk med vondt øre i sikkert en uke, og var fremdeles sponsa tett. Jeg gikk derfor til ØNH for å sjekk ut om jeg hadde fått ørebetennelse. Legen sa det var undertrykk, og at trommehinnen sto i bue. Jeg skulle forsøke med nesespray. Nesesprayen har funket på tettheten i nesen, men ikke øret. Begynner å bli frustrert. Øret verker, og jeg hører lite. Er det noen som har andre forslag til hva man kan gjøre?

Overtrykk skrev 18. april:

Har hatt tette ører spesielt den ene øra, veldig trykk og kjenner pulsen i øra, nedsatt hørsel, har undertrykk i øretrompeten. Jeg har prøvd og ta kokt saltvann med en ts salt inn i nesbordet liggene reist meg sakte opp ventet ett kvarter og holdt for nesen og blåst, dette har oppnet for meg, kjenner da at det kommer veske i halsen.(forsiktighet ved oppreisning)

Fortvilet 14 åring skrev 14. mars:

Jeg har vært forkjølet en stund nå, men så plutselig gikk jeg rundt her om dagen også fikk jeg smerter i høyre øre. Jeg gikk for å legge meg og så hørte jeg minimalt på høyre øre. Det gjorde ufattelig vondt og gråter av smerten. Så når kvelden kom, la jeg meg. Så våknet jeg midt på natten av smerter på venstre øre, og så hørte jeg ikke stor på det øre heller.

Tette ører!! skrev 27. november:

Jeg har skjekket og det er ingen ørevoks som gjør at jeg er tett. Er forkjøla i tilegg så det kan hende det er derfor. Men kan man bli tett av og stikke q-tipsen for langt inn?

JØJ skrev 28. oktober:

Jeg har hatt tette ører i nesten 2 uker og har prøvd allt fra medesin til blåsing. Til slutt tok jeg å trykket inn øre ved øregangen ganske hardt. Til slutt så åpnet det seg.

Anna skrev 04. oktober:

I desember 2009 etter at jeg tok svineinfluensa-sprøyta, ble jeg super duper syk. Da tettet ørene mine seg, begge to. Det varte slik i minst 3-4 mnd. Jeg dro til legevakt, sykehuset og øre-, nese- & hals-sepsialister, men ingen kunne hjelpe meg noe særlig. De bare fortalte meg at jeg skulle gjøre denne holde for nesa, lukke munnen og blåse greia. Det var noe som ikke fungerte i det hele tatt til annet enn å nesten sprenge øynene ut av hodet mitt.

Det gikk til slutt over etter evigheter med forskjellige medikamenter og en tilfeldig ballong-oppblåsing på en fest. Nå er det tilbake igjen, uten sykdom denne gangen. Hva skal jeg gjøre?

Jeg kan leve med nedsatt hørsel, men når jeg sitter i resepsjonen hver eneste dag og hører minimalt på begge ørene, er det utrolig irriterende og ikke minst flaut.

Petter skrev 29. juni:

Ta på headsett, sett på høy musikk, drikk noe varmt, gjesp, gap og bang, det er borte.

Mari skrev 26. mai:

Jeg får ofte tette ører hvis jeg dukker under vann og sånn, men også ellers. Det forekommer lett om jeg er under vann, fordi jeg har så tette øreganger og det produseres mye ørevoks. Jeg får neddempet hørsel av det, og det kan vare i alt fra 2 uker til 4-5 måneder, utrolig ubehagelig. Jeg var hos ørenesehals spesialist i februar, og der fikk jeg ganske sterke øredråper og det funket. Nå har det begynt å komme tilbake igjen, så nå skal jeg teste ut dråpene igjen, så kanskje jeg slipper tette ører på lenge.

Aud Beate skrev 04. mai:

Har hatt tett øre i 2 dager etter forkjølelse som jeg har det ennå. Jeg håper jeg ikke mister hørselen. Det er antagligvis kommet fordi jeg dusjet mens jeg hadde influensaen. Håper det går over av seg selv, men jeg har ikke tett nese lengre.

Hjelp skrev 03. mai:

Jeg har vært tett i høyre øret i 4 dager nå. Hva skal jeg gjøre? Jeg hører ikke hva folk sier og det værste av alt er at jeg omgås med svensker.

Sigrunn skrev 12. april:

Jeg har øredott i høyre øre. Fikk det etter at jeg hadde en sprukken trommehinne på venstre øre. Har også litt øresus på venstre øret. Tror dere det kan hjelpe meg?

Eldre kommentarer: 1

Diskuter tette ører

Fornavn/Kallenavn:

Kommentar:

Søk etter råd

Søk og se om du finner et kjerringråd som hjelper deg:

Populære tips

De 5 siste kommentarene:

Flekker

Hei, jeg har også fått et tips om at det går an å bruke vann for å fjerne f...

Diaré

Avkok av selvplukkede høyfjellsblåbær fungerte med en gang, formen ble bedre ...

Rødme

Hei! Er det noen som har tatt ETS operasjon i løpet av de siste årene?...

Sorte prikker og hudormer

Jeg sliter veldig med urenhet hud. Jeg tror det er pga at jeg har så oljete hud...

Lengre hår

Jeg har veldig tykkt hår, det er ikke serlig fett. I sommer klippet jeg meg til...