Herpes - kjerringråd

Herpes er en sykdom som er forårsaket av viruset herpes simplex. Man antar at ca 50 til 80% av den vestlige populasjonen er bærere av viruset. De fleste vet ikke om at de har det, men i noen tilfeller vil herpes bryte ut i munnsår eller forkjølelsesår, som noen kaller det. Og det er det dette kjerringrådet handler om.

Det er ingen kjent vaksine mot herpes. Det å støtte opp immunforsvaret er første steg for å forhindre utbudd av sykdommen. Et svekket immunforsvar gjør at herpes kan bryte ut i munnsår ganske raskt.

Tips mot herpes

Et billig og enkelt råd er å bruke en dråpe vademecum. Ha det på med en gang du kjenner det begynner å prikke i huden, og gjenta flere ganger i løpet av dagen. Du blir litt tørr i huden rundt der munnsåret dukker opp, men det tørker ut, og desinfiserer "boblene". Herpes-såret er på god vei til å gro i løpet av en uke, sier innsenderen. Hun har brukt dette lenge og det funker kjempebra, sier hun.

Vademecum mot herpes
Vademecum mot herpes : Foto : kjerringrad.com

Kjersti skrev 05. april:

Prøv tetreolje! Det er ikke å få kjøpt i Norge nå, så jeg kjøper det på nett (tea tree oil). Når jeg kjenner at det prikker i huden der hvor utbruddet kommer, stopper jeg det med en dråpe tetreolje rett på huden. NB! Må ikke tas inn i munnen - kun til utvortes bruk! Tetreolje dreper virus, sopp og bakterier. Hvis man googler det på engelsk, kommer det opp utallige forslag til hva det brukes til.

Mari skrev 29. januar:

Vademecum er det eneste som har funket til meg hittil. Så lenge boblene ikke sprekker, forsvinner de etter bare noen dager

Anette skrev 28. januar:

Jeg har forkjølelsesår nå, så er det noe som kan få det bort fort? Det er bare ubehagelig.

Silje skrev 16. januar:

Jeg slutter meg også til Savex. Det hjelper ikke så mye hvis blemmene først har oppstått, men til gjengjeld får jeg bare utbrudd når jeg ikke har vært flink å smøre leppene. Ikke bra å være avhengig av lypsyl, men heller det enn utbrudd.

Irra skrev 02. januar:

Et svært effektivt råd mot herpes munnsår er å kjøpe seg en aloe vera-plante. Skjær av en liten bit av et blad og påfør geleen fra bladet der utbruddet kommer. Dersom du er rask blir det ikke noe utbrudd i det hele tatt. Dersom du er litt sent ute blir utbruddet uansett mindre og kortvarig. Det lukter vondt og smaker forferdelig, så prøv å ikke få det inn i munnen. Jeg pleier å ha det på om natten over et par døgn. Det er bare selve planten som virker, man kan ikke bruke kremer med 98 % aloe vera osv.

Julie Bettina skrev 14. desember:

Jeg har vært plaget med herpes i ansiktet (ikke bare rundt munnen, men også nese, ører, øyne, panne, overalt egentlig) gjennom mesteparten av livet mitt. Jeg har dermed prøvd det meste. Det nyeste produkt på lista er salven Savex, som selges på et så ordinært sted som H&M til 40 kr eller noe rundt der. Prøvde det på forrige munnsår akkurat da det brøt ut, og det ble ikke noe ordentlig av det. Savex har også solfaktor. Det anbefales.

Jente 89 skrev 10. desember:

Har visstnok fått herpes i halsen og på tungen. Hva kan grunnen til det være? Har hadd en del betenelse i munnen, pga av tanntrekking. Kan dette være en årsak? Hva kan jeg bruke for å lindre det?

Elisabeth skrev 24. oktober:

Kok en kopp grønn te med sitron, og bruk te-posen på såret. Det virker kjempebra.

Susanne skrev 23. oktober:

Jeg fikk herpes i 4. klasse. Jeg får det alltid på leppa. Så når jeg fikk utbrudd fikk jeg en gigantisk verandaleppe med mange blemmer og sår på. Så jeg ble ofte borte flere uker til det gikk bort. Men nå har jeg funnet tetreolje og antix 5%. Det virker utrolig bra for meg. Med en gang det begynner å prikke, så slenger jeg det på leppa et par ganger om dagen. Da kommer det ikke utbrudd i det hele tatt.

Safije skrev 19. september:

Jeg har hatt herpes så lenge jeg kan huske og jeg har prøvd mesteparten. Men jeg har problemer med å få dem vekk, er litt flaut å komme på skolen å ha hele munnen full av sår. De bygger seg oppover mot nesen. Hva skal jeg gjøre får å få de fort vekk? Det går mye utover skolegangen min når de begynner å bli kaldt ute. Vær så snill å hjelp en stakkers jente bare på 18 år.

EMA skrev 22. august:

Jeg har funnet ut at Valeriana bremser utbruddene.

Reisende skrev 18. juli:

Jeg bor nå i et varmere land enn Norge. Jeg har bare hatt munnsårene før, men nå har det endt opp med skorper. Etter bare 30 minutter er det som om det er grodd igjen. Jeg vet nå at dette er solen sin feil. Jeg var her i fjor og på samme tid og ingenting skjedde da. Jeg lurer bare på hva som hjelper mot skorpene og ikke blemmene?

Freezsch skrev 06. juni:

Jeg har brukt compeed munnsårplaster på mine munnsår i flere år nå. Det er det eneste som hjelper meg. Og nå har de kommet med ett nytt plaster spesielt for natt. Dette virker enda bedre. Det går mye fortere at sårene forsvinner. Jeg bruker de kontinuerlig mens munnsåret er fremme. Tar kun av når jeg skal/må bytte, eller dusjer.

Cathrine skrev 13. mai:

Her var det mange gode råd. Jeg bruker selv zovirax eller aciclovir krem. Jeg foreslår også en leppe-balmsam som kan brukes hver dag, som forebyggende. Den er også veldig bra mot vanlig tørre lepper. Den heter Savex og kjøpes på vita eller H&m.

Camilla skrev 14. april:

Tenia: Hvor fikk du tatt laserbehandling for herpes på leppene? Og hvor mye kostet dette? Hvor lenge har det gått uten at det har kommet tilbake?

Bien skrev 13. april:

Prøv medisinsk honning som fås på apoteket, tar bort forkjølelsesår raskt.

Lisa skrev 24. mars:

Jeg anbefaler virkelig alle som er plaget med herpes på leppene å bruke Prolip. Prolip er en liten tube med salve du får kjøpt på de fleste apotek. Jeg har vært plaget med herpes lenge, og dette er det eneste som funker for meg. Etter jeg har brukt det en stund, merker jeg at utbruddene kommer sjeldnere, og sårene er mindre.

Bagge skrev 11. januar:

Jeg bruker Zovirax med en gang jeg kjenner antydning til munnsår og når je er hjemme og spesielt om natten tar jeg en prikk med Zovirax og så munnsårplaster oppå. Veldig godt med plaster da det er lett for å komme ani såret med neglen el gni såret i hodeputen.

Tenia skrev 02. januar:

Jeg har prøvd noen ganger laser behandling, det hjalp umiddelbar. Jeg får den bak på venstre lår og den har spred seg bak på bakdelen. Det er meget smertefull, har levd med den i 30 år. Jeg prøver hele tiden å få dialog med legene ang. laser behandling fra det offentligge, men nei, alt for dyrt. Så jeg må selv koste det. Har bare prøvd å ta det på leppene, og såret kom aldri tilbake igjen.

CA skrev 06. desember:

Jeg lurer på hva man bør gjøre når såret på leppet alleredet har kommet. Er det best å la det være, eller er det noen man kan gjøre slik at det trekker seg fortere tilbake. Det danner seg skorpe, men hver gang man drikker eller spiser så bli såret fuktig. Føler at prossessen tar veldig lang tid. Så jeg lurer på om det er noe man bør gjøre for å bli raskere kvitt såret.

Eldre kommentarer: 1 2

Diskuter herpes

Fornavn/Kallenavn:

Kommentar:

Søk etter råd

Søk og se om du finner et kjerringråd som hjelper deg:

Populære tips
De 5 siste kommentarene:

Trykk i øret

Jeg trodde dette bare var tull, men det funket. Jeg får tette ører for tiden p...

Leddgikt

Hvor kan en få kjøpt musliekstrakt?...

Flekker på tepper

Hei, har fått flekk på et hvitt veggteppe, det er et farvestoff etter ei bukse...

Tett avløp

Jeg tror det er beregnet på vanlige avløp, sånn som servanter, oppvaskkummer ...

Kvalme

Hei, jeg har vansker med kvalme om kvelden og det føles ut som jeg må kaste op...