Herpes - kjerringråd

Herpes er en sykdom som er forårsaket av viruset herpes simplex. Man antar at ca 50 til 80% av den vestlige populasjonen er bærere av viruset. De fleste vet ikke om at de har det, men i noen tilfeller vil herpes bryte ut i munnsår eller forkjølelsesår, som noen kaller det. Og det er det dette kjerringrådet handler om.

Det er ingen kjent vaksine mot herpes. Det å støtte opp immunforsvaret er første steg for å forhindre utbudd av sykdommen. Et svekket immunforsvar gjør at herpes kan bryte ut i munnsår ganske raskt.

Tips mot herpes

Et billig og enkelt råd er å bruke en dråpe vademecum. Ha det på med en gang du kjenner det begynner å prikke i huden, og gjenta flere ganger i løpet av dagen. Du blir litt tørr i huden rundt der munnsåret dukker opp, men det tørker ut, og desinfiserer "boblene". Herpes-såret er på god vei til å gro i løpet av en uke, sier innsenderen. Hun har brukt dette lenge og det funker kjempebra, sier hun.

Vademecum mot herpes
Vademecum mot herpes : Foto : kjerringrad.com

Dr.spiritus skrev:

Når du merker det begynner å klø på leppen er sprit veldig lurt for å tørke ut huden.Jeg har ikke hatt utbrudd på 5år. Pleide å få utbrudd 2 ganger i året ca. Obs hold deg unna solen om du merker kløe.

Zendium skrev:

Jeg anbefaler å bruke Zendium tannkrem, jeg fikk det som fikk tips fra tannlegen og det virker.

Katrine skrev:

Jeg våknet med ei skikkelig diger verandaleppe med 2 munnsår blemmer. Til vanlig pleier det da å ta minst 10 dager å bli kvitt (vanlig munnsår ca 7). Men i disse tider fant jeg ut å prøve antibak, og nå etter 5 dager er det helt borte. Jeg iset ned hevelsen første dag og brukte sterilan antibak flere ganger daglig og kun det. Jeg fikk ikke vonde sår heller som jeg pleier. Det bare trakk seg tilbake litt etter litt. Kan være det funker for noen andre også. Jeg har tidligere prøvd alt av kjerringråd, men det har ikke hjulpet noe særlig, bare irritert munnsåret og det har tatt like lang tid å bli kvitt, og ingen råd har hjulpet så det ikke blir vonde sår heller. Jeg bruker også å ta omega 3 hver dag, og zendium tannkrem og smører meg med vectavir hvis jeg er tørr og sår på leppene og da slipper jeg unna munnsår. Tidligere fikk jeg munnsår minmum 6 ganger i året. De siste årene har jeg i gjennomsnitt hatt 1. Så jeg anbefaler tannkremen, omega 3 og å smøre med vectavir når man føler seg sår, som pleier å være et tegn på at munnsår er på vei.

Peter skrev:

Jeg har hatt herpes midt på overleppa siden 1980. Det dukker kun opp dersom jeg biter meg i leppa hvis den er tørr og jeg river av en flik (oftest på vinter) Straks jeg merker at noe er i ferd med å skje smører på Fuzidin, utbruddet uteblir og leppa er helt ok etter 1-3 dager. Alt etter hvor raskt jeg reagerer og smører på. Jeg ser ofte bobler under huden på leppa og da er det bare å smøre på et tynt lag et par tre ganger, så uteblir utbruddet.

Gunn skrev:

Jeg smører litt tannkrem på munnen og haka om kvelden og sover med det. Jeg er på tredje dag, og det har ikke brutt ut ennå. Så da burde jeg og sjekke immunforsvaret skjønner jeg. Vel, dere kan høre hvordan det går, når det enten forholder seg rolig, eller om det bryter ut. Jeg anbefaler ikke plaster over, da jeg tok det på ble det bare verre.

Ingrid skrev:

Jeg har ikke hatt ett eneste herpes utbrudd siden 1998. Jeg var i Marokko på ferie. Etter en lang flytur ca 9 timer, dro vi rett til vårt hotell, sjekket inn og gikk rett til sengs. Jeg våknet opp første dag i ferien med total utbrudd i og rundt munnen og selvfølgelig, underlivet mitt. Smertene var forferdelige, hva gjør man, da? Jeg ville ikke vise meg for andre mennesker med ansiktet fullt av blemmer og sprukne sår som verket.

Mitt reisefølge dro rett til et lokalt apotek og forklarte problemet. En gammel dame som hadde overhørt samtalen med farmasøyten kom bort til disken, hun smilte vennlig til min venninne før hun henvendte seg til farmasøyten, som viste seg å være hennes yngste sønn, nok om det, den gamle damen forsvant ut av apoteket og hennes sønn ba min venninne vente i fem minutter til den gamle returnerte med en pose spisskummen, et glass med soltørkede tomater lagt i olivenolje, noen sorte oliven, hvitløk og en halv flaske lokal rødvin. Den gamle overakte min venninne posen med matvarene med beskjed om at pasienten (meg) hver dag skulle spise litt av alt hver eneste dag.

Symptomene forsvant den tredje dagen, for dietten var svært enkel å følge da nesten alle middagsretter i Marokko inneholder disse krydderurtene og et glass rødvin til maten er alltid like godt. Jeg er ikke bare fri for symptomene. Jeg er faktisk fri for viruset. Kors på halsen, prøv det selv. I det minste spiser du sunt.

Rune skrev:

Jeg ble smittet av min forlovede i 1984, siden har jeg hatt herpes i underlivet. Det jeg har kommet frem til etter mange års "forsking" er at jeg spiser lysine og zink hver dag, for de er billige. Jeg kjøper på urtesenteret, og så spiser jeg red marine, en tablett hver dag. Da er immunforsvaret ok.

Så har jeg valtrax 500 mg i skapet. Når viruset kommer, blir jeg slapp og får vondt i kjertler i underlivet. Jeg blir deprimert også. Da tar jeg valtex til smerten er borte ( ca 10 dager ). Det er viktig at viruset ikke får bryte ut. Hvis det bryter ut går det 3 mnd. å få det bort. Valtrex er på blå resept, kr 160,- for en stor pakke. Du må erklære krig mot viruset og være på vakt. Da blir psyken din tøffere. Valtex er ikke bra for nyrene hvis du går på det hele tiden. Man kan få hodepine av den også.

Siri skrev:

1000 mg C-vitamin eller mer forebygger mine utbrudd. Og kosttilskuddet Avant Garden fungerer veldig bra (Kan tas sammen med C-vitamin). Tar jeg dette får jeg ikke utbrudd. Eller synes jeg Ringblomstsalve og Aloe Vera lindrer ved utbrudd og et kaldt omslag. Og unngår man alkohol, sukker og for mye stress så hjelper det også på immunforsvaret.

Jona skrev:

Jeg kjøpte vectatone på apoteketer 1% krem for 200 kr. Det hjalp ikke i det hele tatt. Det svir enda verre når jeg tar på kremen.

Hey skrev:

Hva med herpessår inni munnen? Er det noen som har forslag til mindre vondt for de?

Kari skrev:

Jeg har hatt herpes i flere år. Jeg hadde utbrudd i underlivet hver uke og munnsår en gang i måneden hele det første året. Jeg trodde jeg skulle bli gal. Det eneste som hjelper for meg er sink kosttilskudd regelmessig og sinksalve. Nå har jeg utbrudd en gang hver 3-6mnd ca. Jeg jobber som servitør og ene kvelden kjente det prikket på underleppa og blemmen var på vei. nå måtte jeg gå med det såret på leppa hele helgen mens jeg jobber, tenkte jeg. Jeg kom meg hjem og tok en stor dose, 3 tabletter med sink kosttilskudd og tok en real klyse med sink salve i munn/tannkjøtt og på leppa. Jeg sov med dette til dagen etter og såret var borte. Sink kosttilskudd får man på helsekosten i kapselform. De er ganske dyre (350kr 60tabletter) men heller det enn utbrudd.

Isabelle skrev:

Jeg har alltid brukt prolip (fåes på de fleste apotek). Det er spesielt for herpes på leppene. vademecum har egentlig aldri funket noe særlig på meg, i så fall tatt altfor lang tid før jeg har sett noe effekt.

Anita skrev:

Jeg har vært plaget med herpes hele livet og hadde betalt mye penger hvis noen oppfant en kur. For meg funker Vademecum mot blemmene, da blir de til skorper over natta. Så bruker jeg det og aloeVera fra plante når jeg skal sove. Så bruker jeg litt honning der jeg ikke har sår så leppen ikke skal sprekke pga at Vademecumen er sterk. Da tar det ihvertfall under ei uke før det forsvinner. Men nå har jeg fått to stk. over leppen, så jeg skulle gjerne hatt et tips for hva som fjerner skorpene fortest mulig.

Rose skrev:

Jeg brukte sterk konsentrert peppermynte blanding. Jeg merker forskjell etter en time.

Vismann skrev:

I vår familie har vi en datter som hadde store utbrudd av herpes på og rundt munnen. Behandlingen som hjalp var vår labarador som slikket hennes sår grundig. Da gikk det fort tilbake hver gang.

Per skrev:

Kjøp en tube med Camphoratum på apoteket og smør det på en gang daglig i 3 til 4 dager. Dette virker alltid på meg og mine forkjøles sår/munnsår.

Anna skrev:

Jeg bruker en kombinasjon av spritholdig væske og antix. Har med meg antix overalt og tar på kremen umiddelbart når jeg kjenner prikking i leppen. Jeg kombinerer det med vademecum eller annen sprit (håndsprit). Jeg tar på spriten først, lar den tørke godt inn før jeg tar på kremen. Dette har hjulpet veldig. Jeg gjør denne prosedyren mange ganger de tre første dagene. Så går jeg over til kun sprit tredje eller fjerde dag. Personlig synes jeg ikke munnsårplaster fungerer så godt, bortsett fra at man reduserer smittefare og føler seg mindre ekkel. Det finnes medisiner på resept for forebygging, men meg bekjent er det de med herpes 1 som får dette. Og obs på smittefare: herpes smitter, man kan få herpes 1 om man ikke er nøye med hygienen.

Line skrev:

Jeg vil anbefale hydrokortisonsalve når du kjenner at det begynner å komme utbrudd. Jeg vet ikke om legen ville anbefalt det, men det funker for meg. Det funker bare på huden, ikke smør det på leppen hvis du har herpes utbrudd der.

Maipai skrev:

Jeg sverger til Tea three oil og Zovicrem. Først påfører jeg oljen, slik at det tørker og så krem. Når såret er "bløtt" skraper jeg av litt av blemmene for så og gjenta prosessen engang til. Jeg synes ikke de norske kremene fungerer. Er det noen som vet om en nettside man kan bestille herpes kremer fra utlandet?

Kim skrev:

Jeg har ikke hatt et utbrudd på 6 år nå, etter jeg kuttet ut å spise epler og sitrus frukter.

Flere kommentarer:
0 1 2 3
Diskuter herpes

Fornavn/Kallenavn:

Kommentar:

Søk etter råd:

Søk og se om du finner et kjerringråd som hjelper deg:

Populære tips
De 5 siste kommentarene:

Vond hals

Vond hals kan også lindres med samarin, eller lingnende. Det er ofte sure oppst...

Stearinflekker

Stearinflekker på tøy, tepper og klær: Det beste er å bruke et strykejern ...

Diaré

Popcorn med salt, kan hjelpe. Det som kan fikse en langvarig diare er å lage en...

Vond lukt

Jeg satte en fuktsluker fra Biltema i skapet (grov salt). Det går også å sett...

Tørre sprukne lepper

Her i huset har vi en gutt som er veldig sensitiv mot vinterkulden og får fort ...