Herpes - kjerringråd

Herpes er en sykdom som er forårsaket av viruset herpes simplex. Man antar at ca 50 til 80% av den vestlige populasjonen er bærere av viruset. De fleste vet ikke om at de har det, men i noen tilfeller vil herpes bryte ut i munnsår eller forkjølelsesår, som noen kaller det. Og det er det dette kjerringrådet handler om.

Det er ingen kjent vaksine mot herpes. Det å støtte opp immunforsvaret er første steg for å forhindre utbudd av sykdommen. Et svekket immunforsvar gjør at herpes kan bryte ut i munnsår ganske raskt.

Tips mot herpes

Et billig og enkelt råd er å bruke en dråpe vademecum. Ha det på med en gang du kjenner det begynner å prikke i huden, og gjenta flere ganger i løpet av dagen. Du blir litt tørr i huden rundt der munnsåret dukker opp, men det tørker ut, og desinfiserer "boblene". Herpes-såret er på god vei til å gro i løpet av en uke, sier innsenderen. Hun har brukt dette lenge og det funker kjempebra, sier hun.

Vademecum mot herpes
Vademecum mot herpes : Foto : kjerringrad.com

Siri skrev:

1000 mg C-vitamin eller mer forebygger mine utbrudd. Og kosttilskuddet Avant Garden fungerer veldig bra (Kan tas sammen med C-vitamin). Tar jeg dette får jeg ikke utbrudd. Eller synes jeg Ringblomstsalve og Aloe Vera lindrer ved utbrudd og et kaldt omslag. Og unngår man alkohol, sukker og for mye stress så hjelper det også på immunforsvaret.

Jona skrev:

Jeg kjøpte vectatone på apoteketer 1% krem for 200 kr. Det hjalp ikke i det hele tatt. Det svir enda verre når jeg tar på kremen.

Hey skrev:

Hva med herpessår inni munnen? Er det noen som har forslag til mindre vondt for de?

Kari skrev:

Jeg har hatt herpes i flere år. Jeg hadde utbrudd i underlivet hver uke og munnsår en gang i måneden hele det første året. Jeg trodde jeg skulle bli gal. Det eneste som hjelper for meg er sink kosttilskudd regelmessig og sinksalve. Nå har jeg utbrudd en gang hver 3-6mnd ca. Jeg jobber som servitør og ene kvelden kjente det prikket på underleppa og blemmen var på vei. nå måtte jeg gå med det såret på leppa hele helgen mens jeg jobber, tenkte jeg. Jeg kom meg hjem og tok en stor dose, 3 tabletter med sink kosttilskudd og tok en real klyse med sink salve i munn/tannkjøtt og på leppa. Jeg sov med dette til dagen etter og såret var borte. Sink kosttilskudd får man på helsekosten i kapselform. De er ganske dyre (350kr 60tabletter) men heller det enn utbrudd.

Isabelle skrev:

Jeg har alltid brukt prolip (fåes på de fleste apotek). Det er spesielt for herpes på leppene. vademecum har egentlig aldri funket noe særlig på meg, i så fall tatt altfor lang tid før jeg har sett noe effekt.

Anita skrev:

Jeg har vært plaget med herpes hele livet og hadde betalt mye penger hvis noen oppfant en kur. For meg funker Vademecum mot blemmene, da blir de til skorper over natta. Så bruker jeg det og aloeVera fra plante når jeg skal sove. Så bruker jeg litt honning der jeg ikke har sår så leppen ikke skal sprekke pga at Vademecumen er sterk. Da tar det ihvertfall under ei uke før det forsvinner. Men nå har jeg fått to stk. over leppen, så jeg skulle gjerne hatt et tips for hva som fjerner skorpene fortest mulig.

Rose skrev:

Jeg brukte sterk konsentrert peppermynte blanding. Jeg merker forskjell etter en time.

Vismann skrev:

I vår familie har vi en datter som hadde store utbrudd av herpes på og rundt munnen. Behandlingen som hjalp var vår labarador som slikket hennes sår grundig. Da gikk det fort tilbake hver gang.

Per skrev:

Kjøp en tube med Camphoratum på apoteket og smør det på en gang daglig i 3 til 4 dager. Dette virker alltid på meg og mine forkjøles sår/munnsår.

Anna skrev:

Jeg bruker en kombinasjon av spritholdig væske og antix. Har med meg antix overalt og tar på kremen umiddelbart når jeg kjenner prikking i leppen. Jeg kombinerer det med vademecum eller annen sprit (håndsprit). Jeg tar på spriten først, lar den tørke godt inn før jeg tar på kremen. Dette har hjulpet veldig. Jeg gjør denne prosedyren mange ganger de tre første dagene. Så går jeg over til kun sprit tredje eller fjerde dag. Personlig synes jeg ikke munnsårplaster fungerer så godt, bortsett fra at man reduserer smittefare og føler seg mindre ekkel. Det finnes medisiner på resept for forebygging, men meg bekjent er det de med herpes 1 som får dette. Og obs på smittefare: herpes smitter, man kan få herpes 1 om man ikke er nøye med hygienen.

Line skrev:

Jeg vil anbefale hydrokortisonsalve når du kjenner at det begynner å komme utbrudd. Jeg vet ikke om legen ville anbefalt det, men det funker for meg. Det funker bare på huden, ikke smør det på leppen hvis du har herpes utbrudd der.

Kjersti skrev:

Prøv tetreolje! Det er ikke å få kjøpt i Norge nå, så jeg kjøper det på nett (tea tree oil). Når jeg kjenner at det prikker i huden der hvor utbruddet kommer, stopper jeg det med en dråpe tetreolje rett på huden. NB! Må ikke tas inn i munnen - kun til utvortes bruk! Tetreolje dreper virus, sopp og bakterier. Hvis man googler det på engelsk, kommer det opp utallige forslag til hva det brukes til.

Mari skrev:

Vademecum er det eneste som har funket til meg hittil. Så lenge boblene ikke sprekker, forsvinner de etter bare noen dager

Anette skrev:

Jeg har forkjølelsesår nå, så er det noe som kan få det bort fort? Det er bare ubehagelig.

Silje skrev:

Jeg slutter meg også til Savex. Det hjelper ikke så mye hvis blemmene først har oppstått, men til gjengjeld får jeg bare utbrudd når jeg ikke har vært flink å smøre leppene. Ikke bra å være avhengig av lypsyl, men heller det enn utbrudd.

Irra skrev:

Et svært effektivt råd mot herpes munnsår er å kjøpe seg en aloe vera-plante. Skjær av en liten bit av et blad og påfør geleen fra bladet der utbruddet kommer. Dersom du er rask blir det ikke noe utbrudd i det hele tatt. Dersom du er litt sent ute blir utbruddet uansett mindre og kortvarig. Det lukter vondt og smaker forferdelig, så prøv å ikke få det inn i munnen. Jeg pleier å ha det på om natten over et par døgn. Det er bare selve planten som virker, man kan ikke bruke kremer med 98 % aloe vera osv.

Julie Bettina skrev:

Jeg har vært plaget med herpes i ansiktet (ikke bare rundt munnen, men også nese, ører, øyne, panne, overalt egentlig) gjennom mesteparten av livet mitt. Jeg har dermed prøvd det meste. Det nyeste produkt på lista er salven Savex, som selges på et så ordinært sted som H&M til 40 kr eller noe rundt der. Prøvde det på forrige munnsår akkurat da det brøt ut, og det ble ikke noe ordentlig av det. Savex har også solfaktor. Det anbefales.

Jente 89 skrev:

Har visstnok fått herpes i halsen og på tungen. Hva kan grunnen til det være? Har hadd en del betenelse i munnen, pga av tanntrekking. Kan dette være en årsak? Hva kan jeg bruke for å lindre det?

Elisabeth skrev:

Kok en kopp grønn te med sitron, og bruk te-posen på såret. Det virker kjempebra.

Susanne skrev:

Jeg fikk herpes i 4. klasse. Jeg får det alltid på leppa. Så når jeg fikk utbrudd fikk jeg en gigantisk verandaleppe med mange blemmer og sår på. Så jeg ble ofte borte flere uker til det gikk bort. Men nå har jeg funnet tetreolje og antix 5%. Det virker utrolig bra for meg. Med en gang det begynner å prikke, så slenger jeg det på leppa et par ganger om dagen. Da kommer det ikke utbrudd i det hele tatt.

Flere kommentarer:
0 1 2
Diskuter herpes

Fornavn/Kallenavn:

Kommentar:

Søk etter råd:

Søk og se om du finner et kjerringråd som hjelper deg:

Populære tips
De 5 siste kommentarene:

Kviser eller akne

I forbindelse med oppstart av medisiner for snart 3 år siden, fikk jeg ekstremt...

Halsbrann

Natron og vann er det eneste som funker for meg. Man tar en liten teskje i et va...

Vorter

Jeg har en vorte i ansiktet. Jeg tok neglelakk på den, den hadde vokst en del u...

Bihulebetennelse

Jeg har vært plaget med mye bihulebetennelse opp gjennom årene. Nesten hver bi...

Hemmelig nummer

Telefonselgere ringer hele tiden, fra Østerrike, Ungarn, England osv. Jeg vil h...