Hodelus - kjerringråd

Det går av og til epidemier av hodelus. Det er nok kanskje feil å kalle det en epidemi siden det er snakk om parasitter, men likevel er det fra tid til annen oppblomstring av hodelus. Eddik på lusekammen er et godt råd for å få eggene til å slippe når man skal få bort lusene.

Hodelus kan fjernes fra klær, sengetøy og andre tekstiler ved at man putter dem i fryseren. Dette vil drepe både egg og lus. Innsenderen av dette tipset sier at han har prøvd det selv og at det fungerer veldig bra.

Hvor kommer lusa fra?

Lus er en parasitt som har vært med menneskeheten helt fra oldtiden. Det er funnet både rester av lus og egg på mumier fra oldtidens Egypt., så det er nok ikke noe vi har begynt å plages med i senere tid. Forskjellen nå er at en del lus begynner å bli resistente mot middel som før var veldig effektive. Dette er en liten tankevekker. Fjerning av hodelus har derfor blitt vanskeligere med tiden men det finnes både shampo og andre former for kur for plagen.

En liten trøst til slutt: Lus smitter ikke fra mennesker til kjæledyr eller omvendt. Lusene lever heller ikke så veldig lenge.

Lusekam
Lusekam : Foto : kjerringrad.com

Medina skrev:

Jeg har akkurat fått lus og mamma prøver å få det meste vekk. Jeg synes det klør som bare det. Hva skal jeg gjøre?

Potato skrev:

Jeg har lus og mamma tror ikke på meg, hva skal jeg gjøre?

Mari skrev:

Jeg har hatt lus for 3 uker siden, og nå har jeg det igjen. Jeg har extensions i, så jeg vet ikke om jeg kan bli kvitt de. Hva gjør jeg?

Lusing skrev:

Til Rødhette: Du sier du t.o.m jobber i bhg, og så lurer du på om du skal si fra om lus? Det synes jeg absolutt. Mest sannsynlig er det på jobb du har fått det, eller fra dattera di. Du bør si fra både på jobb og skolen til dattera di.

Eda-Pelle skrev:

Nå har jeg hatt lus i fem mnd. Hva skal jeg gjøre?

Kokospiken skrev:

Sliten skrev:

Nå er jeg sikker på at lusene mine er blitt imune mot prioderm til og med. Jeg har virkelig prøvd alt. Jeg gråter på grunn av det ofte, har alltid håret oppsatt og må konstant unngå å være borti folk for å ikke smitte dem. Jeg er så sliten. Jeg lusekammer det mange ganger i uken, og har prøvd nesten alle midlene apoteket har. I tilleg har jeg prøvd mange kjerringråd som spyleveske og parafin, men lusene er der fortsatt. Det klør konstant og jeg orker ikke mer. Selv når jeg hadde i prioderm så kunne jeg skjenne det klø mens jeg hadde i middelet. Hva skal jeg gjøre?

Over skrev:

Det du beskriver er luseegg, jeg har selv lus nå (utrolig frustrerende, hatt det i snart 3 måneder). Jeg vet ikke hva de svarte prikkene du har er

Lus? skrev:

Ville bare meddele at jeg var litt redd for at jeg muligens madde lus. Jeg sov med olje i håret. Jeg fikk ikke all oljen ut med såpe, så jeg brukte spray shampo. Det funket. Jeg fikk ikke oljete hår i det hele tatt.

Lus? skrev:

Jeg vet ikke om jeg har fått lus, men jeg klør litt. Jeg har hatt lus før, når jeg var liten. Da klødde det heller ikke så mye. Jeg har ristet mitt lange tykke krøllete hår over det hvite badekaret. Det kommer noen sorte prikker som jeg ikke vet hva er. Jeg har også sjekket etter lusegg. Jeg har funnet noen hvite prikker som sitter fast på hårstrået, men de går på en måte opp og ned når jeg beveger de. Hva tror dere?

Hvitnisse skrev:

Ingefær gjør susen. Knus ingefær og sett det på hodebunnen. Vent i en halv time og syll det av i dusjen da er de fleste lusene og eggene vekk. Gjør dette 1 gang i uken i en mnd så er de borte.

Lusihus skrev:

Min datter oppdaget jeg lus på. Da ble alt sengtøy til hele familien på 4 lagt rett i fryseren. Ungen fikk middel, og jeg kjøpte spray som skal motvirke lus. Det står på pakningen at etter start av behandling kan man sende barnet i barnehage som normalt, gjelder også dette ved bursdagsfeiring? Hva synes dere folkens?

Greijo64 skrev:

Effektiv kur mot lus? Er det noen som har en effektiv kur mot hodelus? Jeg har prøvd apotekets midler og olje. Men er fortsatt plaget.

Lusekrig skrev:

Jeg har nettopp funnet ut at jeg har lus. Sa det til mamma så hun dro rett ned på butikken for å kjøpe lusekur. Men jeg leser jo hær at lusekur fra apotekene er dårlige. Jeg er veldig allergisk mot alt mulig, finnes det ikke lusekur uten farlige stoffer? Mamma er nede på butikken nå, og jeg sitter hjemme fortvilt å leser på nettet etter en god løsning. Leste en del om Nullus, og det sier alle er bra. Så tenkte jeg skulle bestille det. Er det noen som har andre tips til hva jeg kan gjøre?

Dwight skrev:

Her var det mye rart. Har en sønn som nå skal på 2. Del av en kur. Synes det er kjempevanskelig å se både egg og lusen. Har brukt øynene skikkelig systematisk, men allikevel er de vanskelig å få øye på. Mener de eggene jeg har sett, som forresten sitter kjempegodt fast, er brungrå og tilsynelatende litt klebrige. Lurer på om de bitte-bittesmå sorte prikkene er nyutklekkede eller avføring fra lusen.

Uansett må det viktigste i lusebehandlingen være at man er helt konsekvent. Gjør det som står på lusemiddelet og evt. behandler andre angrepne i familien. Grunnen til at luseproduktene ikke virker bra lenger er feil bruk. Mange har tatt det forebyggende på hele familien uten at det er påvist lus hos alle. Merkelig at man kan reise ut i rommet, men ikke finne et adekvat middel mot disse lusene.

Rosa skrev:

Det funker ikke å barbere hodet heller. Jeg har vært snau i snart 2 mnd. men fortsatt lus.

Andrea skrev:

Jeg har dreads, hvordan skal jeg få ut lusa da?

Didu skrev:

Fy søren så ekkelt. Vet dere hva jeg skal gjøre med sengetøy og div bamser og klær?

Lars skrev:

Produktet heter Linicin og selges i apotek i alle Europeiske land bortsett fra i Norge. Det er også det produktet som anbefales av myndighetene i resten av Europa. Det er kun i Norge apotekene så langt har valgt å ikke ta det inn. Kanskje apotekene tjener bedre på de gamle produktene?

Kjerringråd skrev:

Kombiner følgende i tre uker: Stranfuru og timian er et gammelt råd. Det kan smøres direkte på eller trekke i olivenolje. Gå i svømmehallen to ganger i uken, i tre uker. Ta badstu så lenge du orker. La håret være mye i vannet. Ha litt klor i badevannet i badekaret. Fjern kroppshår under armer, på ben og evt sjegg. Klipp gjerne barnas hår kortere, men ikke barber hodehåret helt bort.

Skrubb kroppen med oljen (bruk f.eks en negleskrubb) to-tre ganger daglig. Masser hodebunnen og øyenbryn godt med oljen på fingrene. Bruk lusekam og balsam i dusjen. Skyll kam hver gang du grer. Jobb systematisk.

La kam og skrubb/neglebørste ligge i rent klorvann etter bruk i denne perioden. Bruk rene håndklær, og kok dem på 90 C etter bruk.

Masser den fuktige huden med HTH krem til det trekker inn og flasser av. Undersøk flasset og se om de har gitt slipp. Dusj og skrubb eventuelt igjen.

Skift til rent tøy etter hver dusj, også før du forlater svømmehallen. Bruk lette, ledige og behagelig klær i denne perioden. Frys plaggene ned i 36 timer mellom hver gangs bruk.

Sov i lakenpose. Frys lakenposen og putetrekk på dagtid. Ha gjerne to til å bytte på, så alle eggene garantert dør. Rist dynen og det øvrige sengtøyet ut vinduet hver morgen og la det henge over døren på dagtid. Ungå kroppskontakt i denne perioden.

Gi kort beskjed til barnehage og skole, men ikke utlever ungene.

Flere kommentarer:
0 1 2
Diskuter hodelus

Fornavn/Kallenavn:

Kommentar:

Søk etter råd:

Søk og se om du finner et kjerringråd som hjelper deg:

Populære tips
De 5 siste kommentarene:

Vond hals

Vond hals kan også lindres med samarin, eller lingnende. Det er ofte sure oppst...

Stearinflekker

Stearinflekker på tøy, tepper og klær: Det beste er å bruke et strykejern ...

Diaré

Popcorn med salt, kan hjelpe. Det som kan fikse en langvarig diare er å lage en...

Vond lukt

Jeg satte en fuktsluker fra Biltema i skapet (grov salt). Det går også å sett...

Tørre sprukne lepper

Her i huset har vi en gutt som er veldig sensitiv mot vinterkulden og får fort ...