Kattetiss - kjerringråd

Kattetiss, og især lukta av det, er vanskelig å bli kvitt. Kattene er mest aktive på våren, og det er da lurt å være påpasselig slik at man unngår at de i det hele tatt får tisset der du ikke vil ha lukta. Det finnes tips og råd til hvordan man skal unngå kattetiss, men også om hvordan man skal bli kvitt det dersom det først har oppstått.

Et kjerringråd mot kattetiss er følgende: Du kan effektivt fjerne lukt av kattetiss ved å vaske med eddik. Eddik er samtidig en lukt katter ikke liker. Skvett litt på trappen eller der du ikke vil at kattene skal markere, og de finner seg et annet sted å gå.

Spray eddik mot kattetiss
Spray eddik mot kattetiss : Foto : kjerringrad.com

Camilla skrev:

En av mine 2 puser har tisset i min sofa som er av tøystoff og det lukter fælt. Hvordan kan jeg få det vekk uten å ødelegge eller hive sofaen sofaen?

Annette skrev:

Ikke bruk salmiakk. Det gjør det bare være. Katter sammenligner det med katteurin. Bruk eddik.

Annette skrev:

Ikke bruk salmiakk. Det gjør det bare være. Katter sammenligner det med katteurin.

Janna skrev:

Jeg har hatt katt i mange år og mange kattunger har vokst opp hos meg. Kattungene har da tisset i sofaen flere ganger og jeg har brukt eddik og vann hver gang. De har aldri tisset på samme sted som det har blitt vasket med eddik på. Kattene har da holdt seg unna etter at jeg sprayet hele sofaen med vann og eddik. Jeg brukte mye eddik så leiligheten luktet eddik i 2 dager, men nå lukter det ikke noe av sofaen. Eddik er konge til lukt.

Speedy skrev:

Katten min har tisset på tregulvet, er det noen som har prøvd eddik eller noe annet med hell?

TrulsAG skrev:

Jeg har vasket en dyne og lot den bli i vaskemaskinen i tre dager. Det var ikke meningen. Vasker jeg den på nytt eller tar jeg den ut og bare tørker den?

Beathe skrev:

Så bra at jeg fant denne siden. For jeg har en rammemadrass og der har min katt tisset pga. at hun var stengt inne på soverommet for lenge. Så det er ikke hennes feil, men den der lukta er ikke god. Jeg skal legge vaskepulver på trekket i dag og vaske med varmt vann etterpå. Men da er spørsmålet, hvordan vaske madrassen? Det er jo en tempurmadrass. har noen gode forslag?

Katta skrev:

Katten tissa på liggeplass til hunden. Da do døra var lukket, der kattekassen står, tisset hun på hunden sin plass. Har tatt av trekket og det er i vaskemaskinen nå, men selve puta får jeg ikke vasket. Har sprayet den med outdoor fresh og lagt den ut til lufting. Er det noen som har flere gode råd om fjerning av kattepisslukt?

Anka skrev:

Til dere som har problemer med å få bort kattetisslukta fra møbler og klær, så fungerer bakepulver veldig fint. Jeg har vasket i vaskemaskin med 1-2 ts. bakepulver sammen med vanlig vaskepulver, ellers så blander jeg ut 1-2 ts. bakepulver i ett par dl lunka vann. Lukta er borte etter vask med den blandinga. Det funker her i huset.

Kattepisslukt skrev:

jeg har en katt på 9 mnd. som foreløpig er innekatt da han er ekstremt nervøs av seg og jeg bor nært bilvei. Jeg har kun hatt han i 2 mnd. og veterinær sa jeg bør ha han inne så lenge som mulig først. Når jeg kommer inn hjemme treffer lukta meg rett i trynet, det er så ille at jeg nesten ikke vil ha folk på besøk, pluss det er fælt og bo i slik lukt selv. Det er kattepisslukt i hele leiligheten. Han har tissekasse, men denne renskes jo ut og vaskes regelmessig. Jeg aner ikke om han har markert noe sted, og hvordan skal jeg evt. finne ut av hvor.? Har noen tips? Jeg føler at uansett hvor mye jeg vasker her i huset så lukter det katt uansett etter kun en dag.

Kompa skrev:

Katten min har tisset i min storesøsters sakkosekk, hva skal jeg gjøre?

Lillian skrev:

Hjelp, katta mi har tissa i tørketrommelen. Jeg får ikke lukta vekk. Alt av klær lukter stygt, så jeg kan ikke bruke trommelen lenger. Jeg har prøvd å vaske med eddik og salmiak.

Jeanette skrev:

En katt tisset nettopp på Bergans jakka mi, og den kan ikke vaskes på over 40 grader. Hva skal jeg gjøre? Skal jeg vaske den på høyere grader, eller bare vaske den flere ganger? Jeg skal aldri ha meg katt.

Veldig glad skrev:

Jeg er veldig glad jeg ikke har katt altså, og ikke skal jeg ha det heller.

Tina skrev:

Jg har en katt på 13-14 uker som fremdeles gjør ifra seg under sofaen min. Går det an og ta eddik og prøve og se om han ikkje gjør det lenger eller skal jeg prøve pepper?

Luftrenser skrev:

Vi har ei sterilisert katte som tisset i skinsofaen. Vi har prøvd alle rådene her inne og ikke noe har fungert. Vi har til og med byttet sofa og gulvet under (har tregolv). Hun tisset i den nye sofaen første dagen, lå over en voksduk tett med pepper, edikkkskåler og appelsinskall uten effekt. Så på en katteadtferdsspesialist på TV og han brukte en boks som blåste ut luft når katta var i nærheten. Noe slik finnes ikke i Norge, men vi har doluftfriskere som sender ut litt godluft når noen går forbi. Jeg satte 2 slike i sofaen (med vaniljeduft) og etter det har hun ikke vært i sofaen. De kan kjøpes i alle matvarebutikker og koster mye mindre enn en ny sofa.

Susann skrev:

Jeg tok appelsinskall og pepper i kokende vann, lot dette stå en god stund før jeg helte på eddik å skvatt det langs gjerder å rund på steder jeg har sett katter. Nok er nok, kattene skal vekk.

Kattemamman skrev:

Jeg har hatt katt hele livet mitt. Jeg kan nok ikke svare på alt her inne, men kan prøve å oppklare litt. Katter er i hovedsak svært renslige dyr, som sagt tidligere, vil de ikke gjøre fra seg i nærheten av maten for eksempel. Men vår oppfatning av renslighet kan vel kanskje avvike litt fra katters mening om det samme.

Om du plages med at katten/kattungen ikke vil tisse i kattedoen, er det første du bør spørre deg om er hvorfor, ikke noe vits i å fjerne lukt før hovedproblemet er løst. Grunner til at katter tisser der de ikke skal kan være mange, men skal prøve å komme med en sjekkliste:

Stiller du deg disse spørsmålene og kan svare ja, kan du gå videre for å finne ut årsaken. Er katten sterilisert? Om ikke, så få det gjort om du ikke er veldig interessert i å få kattunger, dette vil gjøre livet til eier og katt lettere og et ansvar alle katte eiere bør ta, uavhengig om du har hunnkatt eller hannkatt. Tisser katten slik at den får dekt over det den har gjort, eller tisser den på et flatt område uten mulighet for å skjule det?

Katter som tisser for at de må, vil ofte prøve å grave det ned eller dekke det til, f.eks. i sofa kan de prøve å dra et pledd over el.lignende. Om de er stresset eller markerer skvetter de gjerne, uavhengig av hvordan området de tisser på ser ut. Om katten skvetter, finn ut om den er stresset, fjern stress og uro. Om den prøver å dekke til, kan det være tegn på at katten ikke er fornøyd med doet sitt (anbefaler catsan, blå pose, dagligvarebutikk)

Om du ikke vil ha lukt fra kattesanden i huset, kan denne reduseres ved å blande ut litt klor med vann og ha dette nederst i kattesanden, med et godt lag kattesand over, dette hjelper til å fjerne lukt. Om alt dette er sjekket ut, er det på tide med et dyrlegebesøk, det er faktisk mulig katten er syk, og at tissingen er et symptom, selv om de ovennevnte årsakene er helt klart mer vanlige.

Så til dere som plages med kattetiss ute, har egentlig ikke vært særlig plaget med det selv, men kan forklare litt årsaker som kan hjelpe til å løse situasjonen. Katter har territorier, grenser som ikke er synlige for oss, katter markerer sjelden på sitt eget territorium, utenom av nødvendighet (altså ikke markering), MEN de vil markere overgangen/grensen til sitt territorium, dette er grunnen til at mennesker oftere plages med at nabokatten gjør ifra seg på tomten, enn at katteeiere gjør det. Har ikke prøvd eddik, men finkornet pepper fungerer greit, rak det litt ned i sanden, og strø en dag det ikke blåser for mye. Sesonger kan også ha noe å si, mine nåværende katter bruker kattedo bare på vinterhalvåret, men så snart snøen er borte, ser vi ikke de i sanden før neste snøfall.

Lykke til alle katteeiere, husk at katter er renslige, og at det er opp til oss ansvarlige katteeiere å legge til rette for at de kan være det, både på våre og deres premisser.

Fjerning av lukt: klor nøytraliserer i min erfaring kattepisslukt ganske bra, eventuelt klorholdige vaskeprodukter, har også hørt om å bruke eddik i stedet for tøymykner, og bakepulver i stedet for vaskepulver på det som kan maskinvaskes, har ikke prøvd det selv, men har hørt at dette skal fungere supert på fjerning av kattetiss lukt.

Et siste tips, en selvfølge mener jeg, men enkelte henger fast i gamle holdninger, så tar det med allikevel. Ikke dytt nesen eller ansiktet til katten i tisset eller avføringen når den har gjort ifra seg der den ikke skal, noen hevder dette fungerer, men i senere tid er det avdekket at dette faktisk kan føre til en bekreftelse ovenfor katten, at dette er et fantastisk sted å gjøre ifra seg.

Heidi skrev:

Min katt har tissa på det nye gulvteppet mitt. Jeg ringte et tepperens firma, og de sa jeg skulle bruke omo color, og skylle med kokende vann, flere ganger.

Veitja skrev:

Vi har 2 hunn katter som er steriliserte. Vi har det problemet at det kommer andre hannkatter og markerer der vi minst vil ha det, f.eks. på de nye hagemøblene. Våre katter bryr seg jo ikke siden de er steriliserte. Og så kan ikke vi sitte ute, for det lukter forferdelig. Er det noen som har noen råd?

Flere kommentarer:
0 1 2
Diskuter kattetiss

Fornavn/Kallenavn:

Kommentar:

Søk etter råd:

Søk og se om du finner et kjerringråd som hjelper deg:

Populære tips
De 5 siste kommentarene:

Blemmer på tunga

Jeg hadde en liten kvise/blemme på tungespissen. Jeg adde ikke sukkerbiter hjem...

Herpes

Jeg anbefaler å bruke Zendium tannkrem, jeg fikk det som fikk tips fra tannlege...

Kattetiss

En av mine 2 puser har tisset i min sofa som er av tøystoff og det lukter fælt...

Trafikkfilm

Er det noen som har prøvd eddik?...

Molusker

Jeg har to sønner som har/har hatt mollusker. Jeg har funnet ut at en bør vent...