Kattetiss - kjerringråd

Kattetiss, og især lukta av det, er vanskelig å bli kvitt. Kattene er mest aktive på våren, og det er da lurt å være påpasselig slik at man unngår at de i det hele tatt får tisset der du ikke vil ha lukta. Det finnes tips og råd til hvordan man skal unngå kattetiss, men også om hvordan man skal bli kvitt det dersom det først har oppstått.

Et kjerringråd mot kattetiss er følgende: Du kan effektivt fjerne lukt av kattetiss ved å vaske med eddik. Eddik er samtidig en lukt katter ikke liker. Skvett litt på trappen eller der du ikke vil at kattene skal markere, og de finner seg et annet sted å gå.

Spray eddik mot kattetiss
Spray eddik mot kattetiss : Foto : kjerringrad.com

Jeanette skrev 09. januar:

En katt tisset nettopp på Bergans jakka mi, og den kan ikke vaskes på over 40 grader. Hva skal jeg gjøre? Skal jeg vaske den på høyere grader, eller bare vaske den flere ganger? Jeg skal aldri ha meg katt.

Veldig glad skrev 02. januar:

Jeg er veldig glad jeg ikke har katt altså, og ikke skal jeg ha det heller.

Tina skrev 09. november:

Jg har en katt på 13-14 uker som fremdeles gjør ifra seg under sofaen min. Går det an og ta eddik og prøve og se om han ikkje gjør det lenger eller skal jeg prøve pepper?

Luftrenser skrev 09. november:

Vi har ei sterilisert katte som tisset i skinsofaen. Vi har prøvd alle rådene her inne og ikke noe har fungert. Vi har til og med byttet sofa og gulvet under (har tregolv). Hun tisset i den nye sofaen første dagen, lå over en voksduk tett med pepper, edikkkskåler og appelsinskall uten effekt. Så på en katteadtferdsspesialist på TV og han brukte en boks som blåste ut luft når katta var i nærheten. Noe slik finnes ikke i Norge, men vi har doluftfriskere som sender ut litt godluft når noen går forbi. Jeg satte 2 slike i sofaen (med vaniljeduft) og etter det har hun ikke vært i sofaen. De kan kjøpes i alle matvarebutikker og koster mye mindre enn en ny sofa.

Susann skrev 24. oktober:

Jeg tok appelsinskall og pepper i kokende vann, lot dette stå en god stund før jeg helte på eddik å skvatt det langs gjerder å rund på steder jeg har sett katter. Nok er nok, kattene skal vekk.

Kattemamman skrev 07. september:

Jeg har hatt katt hele livet mitt. Jeg kan nok ikke svare på alt her inne, men kan prøve å oppklare litt. Katter er i hovedsak svært renslige dyr, som sagt tidligere, vil de ikke gjøre fra seg i nærheten av maten for eksempel. Men vår oppfatning av renslighet kan vel kanskje avvike litt fra katters mening om det samme.

Om du plages med at katten/kattungen ikke vil tisse i kattedoen, er det første du bør spørre deg om er hvorfor, ikke noe vits i å fjerne lukt før hovedproblemet er løst. Grunner til at katter tisser der de ikke skal kan være mange, men skal prøve å komme med en sjekkliste:

Stiller du deg disse spørsmålene og kan svare ja, kan du gå videre for å finne ut årsaken. Er katten sterilisert? Om ikke, så få det gjort om du ikke er veldig interessert i å få kattunger, dette vil gjøre livet til eier og katt lettere og et ansvar alle katte eiere bør ta, uavhengig om du har hunnkatt eller hannkatt. Tisser katten slik at den får dekt over det den har gjort, eller tisser den på et flatt område uten mulighet for å skjule det?

Katter som tisser for at de må, vil ofte prøve å grave det ned eller dekke det til, f.eks. i sofa kan de prøve å dra et pledd over el.lignende. Om de er stresset eller markerer skvetter de gjerne, uavhengig av hvordan området de tisser på ser ut. Om katten skvetter, finn ut om den er stresset, fjern stress og uro. Om den prøver å dekke til, kan det være tegn på at katten ikke er fornøyd med doet sitt (anbefaler catsan, blå pose, dagligvarebutikk)

Om du ikke vil ha lukt fra kattesanden i huset, kan denne reduseres ved å blande ut litt klor med vann og ha dette nederst i kattesanden, med et godt lag kattesand over, dette hjelper til å fjerne lukt. Om alt dette er sjekket ut, er det på tide med et dyrlegebesøk, det er faktisk mulig katten er syk, og at tissingen er et symptom, selv om de ovennevnte årsakene er helt klart mer vanlige.

Så til dere som plages med kattetiss ute, har egentlig ikke vært særlig plaget med det selv, men kan forklare litt årsaker som kan hjelpe til å løse situasjonen. Katter har territorier, grenser som ikke er synlige for oss, katter markerer sjelden på sitt eget territorium, utenom av nødvendighet (altså ikke markering), MEN de vil markere overgangen/grensen til sitt territorium, dette er grunnen til at mennesker oftere plages med at nabokatten gjør ifra seg på tomten, enn at katteeiere gjør det. Har ikke prøvd eddik, men finkornet pepper fungerer greit, rak det litt ned i sanden, og strø en dag det ikke blåser for mye. Sesonger kan også ha noe å si, mine nåværende katter bruker kattedo bare på vinterhalvåret, men så snart snøen er borte, ser vi ikke de i sanden før neste snøfall.

Lykke til alle katteeiere, husk at katter er renslige, og at det er opp til oss ansvarlige katteeiere å legge til rette for at de kan være det, både på våre og deres premisser.

Fjerning av lukt: klor nøytraliserer i min erfaring kattepisslukt ganske bra, eventuelt klorholdige vaskeprodukter, har også hørt om å bruke eddik i stedet for tøymykner, og bakepulver i stedet for vaskepulver på det som kan maskinvaskes, har ikke prøvd det selv, men har hørt at dette skal fungere supert på fjerning av kattetiss lukt.

Et siste tips, en selvfølge mener jeg, men enkelte henger fast i gamle holdninger, så tar det med allikevel. Ikke dytt nesen eller ansiktet til katten i tisset eller avføringen når den har gjort ifra seg der den ikke skal, noen hevder dette fungerer, men i senere tid er det avdekket at dette faktisk kan føre til en bekreftelse ovenfor katten, at dette er et fantastisk sted å gjøre ifra seg.

Heidi skrev 07. august:

Min katt har tissa på det nye gulvteppet mitt. Jeg ringte et tepperens firma, og de sa jeg skulle bruke omo color, og skylle med kokende vann, flere ganger.

Veitja skrev 20. juni:

Vi har 2 hunn katter som er steriliserte. Vi har det problemet at det kommer andre hannkatter og markerer der vi minst vil ha det, f.eks. på de nye hagemøblene. Våre katter bryr seg jo ikke siden de er steriliserte. Og så kan ikke vi sitte ute, for det lukter forferdelig. Er det noen som har noen råd?

Kine skrev 13. juni:

Jeg har ei sterelisert hunkatt på 4 år som markerer mye inne. Dette startet når leieborene våre fikk seg katt. De er flyttet ut og det er vasket rundt, men hun tisser i vår leilighet som på senga, gangen og på loftet. Vi har prøvd den som stikkes i kontakten, men ingen virkning på henne.

Anita skrev 26. april:

Når det er lukt i tekstiler er det viktig å skylle først med kaldt vann, ved varmt vann setter lukten seg. Eddik hjelper.

Denise skrev 11. april:

En av kattene (hvis ikke begge) har nylig tisset og bæsjet i skinsofaen vår. Lukta er utholdelig og jeg blir gal her jeg sitter i eimen. Vi har prøvd å vaske bort med salo, salmiakk, grønnsåpe, eddik og sitron. Ingenting hjelper så nå trenger jeg flere råd? Jeg tenker allerede nå å kaste den, siden lukta ikke forsvinner.

Angelina skrev 31. mars:

Jeg har en katt som tissa i sofaen i dag. Sofaen er av stoff og det har runnet helt igjennom. Sofaen er helt ny. Hva skal jeg gjøre? Katten tissa sikker minst en liter veske i sofan og det stinker død på jord. Vær så snill og hjelp meg med gode råd.

Anne marit skrev 01. mars:

Til nita: Katta skjønner sikkert ikke hva som skjer. Sånn kan reaksjonen være.

Til katt: Skaff deg kattedo. Hvis du ikke får kattedo før i morgen så bruk eske med masse avispapir i. Eller dra til en butikk å spør om å få kjøpe en gildekasse. Den er høvlig som kattedo.

Katt skrev 01. mars:

Noen som vet hvor lenge katten kan holde seg inne uten å tisse? Har netopp fått leilighet og har ikke katteluke lengre, så lurer på om katten holder over natta?

Nita skrev 27. januar:

Min hannkatt har markert på stuen min og der står mange esker for jeg skal flytte om et par dager. Hva skal jeg gjøre?

Julie skrev 12. januar:

Ok, prøvde ut eddik, vann og sitronsaft på teppet men syntes det var bedre med kattepiss lukt. Omo color og vann gjorde det en smule bedre.

Karen skrev 07. januar:

Vi har en katt (hjerneskada) som tisser overalt. Nå tisset den nettopp på teppet, og vi vasket det forsiktig med eddik. Var dette lurt? Kommer eddiklukten til å gå bort? Noen andre tips til hva vi kan gjøre for å få kattetiss bort fra et teppe? Vi kan jo ikke vaske det i en vaskemaskin.

Rakel skrev 07. desember:

Ville bare skrive for jeg så at det var mange som ikke har fått svar.. men jeg har 3 katter.. og en av dem har tissa i skinnsofan min og det har klart å renne bak i stoffet mellom sitteputer og ryggputer.. jeg brukte 250 kr på piss off spray som de i dyrebuttikken anbefalte sterkt.. men ble meget skuffet når det funka ikke i det hele tatt.. så jeg skjærte ned sitroner i skiver og satt mellom putene i et døgn.. jeg merka at det hjalp litt, men da prøvde jeg å blande eddikk ca 1 mot 10 av vann, opp i det satt jeg en del med sitronsaft.. helte så litt mellom putene, og må si at akkurat nå så kan jeg ikke finne noe tisselukt :) men tok to omganger på det ene området hvor det lukta sterkt. lukter litt eddik men hjalp med sitronsaft. så jeg anbefaler at dere prøver det hvis dere sliter med å få bort lukt men samtidig vil ikke at det stinker eddikk! :)

Bia skrev 25. oktober:

Et tips til de som har katter som ikke vil gå på do ute. Jeg kjøpte meg ny kattedo ifjor vår. Da satte jeg den gamle ut med sand i. Strødde også litt kattesand på andre strategiske steder ute. Etter en ukes tid fjernet jeg kassa som sto ute og strødde litt sand der den sto. Mine tre katter har vært flinke til å gå på do ute etter det.

Jåla skrev 10. oktober:

På gulv (spesielt tregulv) er grønnsåpe og anbefale. Det blir helt borte. Når det kommer til tiss på håndkler og tekstiler som kan vaskes, har jeg lagt det i klorvann i en times tid og så vaska det (hvis mulig) på 95 grader. Hvis du er redd stoffet skal krympe kan du vaske 1 gang på 40-60 grader med litt grønnsåpe i doseringskammeret for tøymykner og vanlig mengde vaskepulver og vaske en gang til vanlig etter det.

Over til sofa, så har jeg opplevd at katten har tissa i 2 sofaer, en i stoff og en i skinn. Dette er det bare å kaste. Jeg har prøvd alt som er å oppdrive, men så lenge det har fått trekt litt inn i sofaen så er det umulig og fjerne.

Eldre kommentarer: 1 2

Diskuter kattetiss

Fornavn/Kallenavn:

Kommentar:

Søk etter råd

Søk og se om du finner et kjerringråd som hjelper deg:

Populære tips
De 5 siste kommentarene:

Sjøsyke

Jeg er veldig plaget av sjøsyke/reisesyke. Jeg bruker å ta en liten propp som ...

Kattepiss

Har katten har gjort fra seg inne, så ta fatt i den og dytt hodet, og helst mun...

Trykk i øret

Jeg trodde dette bare var tull, men det funket. Jeg får tette ører for tiden p...

Leddgikt

Hvor kan en få kjøpt musliekstrakt?...

Flekker på tepper

Hei, har fått flekk på et hvitt veggteppe, det er et farvestoff etter ei bukse...