Tannverk - kjerringråd

Tannverk kan de fleste mennesker oppleve fra tid til annen. Årsaken er som regel bakterier som lager hull i tennene, men det kan også være at man har skadet eller knekt en tann. En brukket tann kan være like vond som en som er gjennomhullet av karies.

Hos voksne er det i hovedsak visdomstenner som er det største problemet. Ei visdomstann står så langt bak i kjeven at det er vanskelig å rengjøre dem skikkelig. Derfor oppstår det også oftere hull i dem enn andre tenner.

Mot tannverk så er nok det beste rådet å gå til tannlegen, men disse har ofte litt for lang ventetid på behandling. Da er smertestillende ofte eneste utvei til man får seg en tannlegetime. Er man gravid, så bør man være forsiktig med å ta for mange piller, så for de, og andre, er det greit at det finnes andre tips for å lindre smertene.

Bli kvitt tannverk

Nellik er en plante som kan ha uante kvaliteter. En innsender sier at han har tygget på en nellikspiker en gang han hadde tannverk og tanna ble så bedøvd at han klarte å sovne for natta. En annen innsender sier at hun laget seg en blanding av olivenolje og nellikpulver som hun smurte på og rundt den tanna hvor hun hadde tannverk.

Til og med tannleger bruker nellikolje i behandlingen sin. Ofte smører de dette under midlertidige fyllinger for å roe ned smertene i tanna.

Nellikspiker mot tannverk
Nellikspiker mot tannverk : Foto : kjerringrad.com

Jon skrev 17. januar:

Tygge på nellik spiker og spytt væsken ut hjelper bra. Takk for tipset.

Anonym skrev 15. januar:

Det tipset med nellik virker helt supert. Jeg har hatt konstante smerter natt og dag pga et hull. Jeg tok et nellik-spiker og bet i tanna jeg hadde vondt , og magisk vis forsvant smertene bare mer og mer etter hvær dag som gikk.

Peter skrev 14. desember:

Dette med nellik skal jeg virkelig prøve, har ikke hatt søvn de siste tre nettene nå på grunn av forferdelige smerter i tenna. Klokka er nå snart halv seks på morgenen, sovet maks 2 timer i natt. Jeg skal på jobb om et par timers tid så jeg ser frem til at butikken åpner så jeg får kjøpt meg litt nellik. Da skal det virkelig gomles. Takk for tips.

Nikki skrev 04. desember:

Tannlegen er vel første bud, og hvis det er helg så er det jo noe som heter tannlegevakta.

P0ttus skrev 01. desember:

Jeg har en jeksel som begynner å komme og har fått betennelse i den. Det er kjempehovent. Dette har vart i 9 dager nå. Har vært hos tannlegen og fikk beskjed om å skylle munnen med munnskyll. Smertene blir bare verre. Jeg klarer ikke åpne munnen, så jeg lever på youghurt og ibux.

Jeg leste igjenom noen tips her, og nellik har jeg ikke mulighet til å få tak i halv to på nattan. Heldigvis hadde jeg isbiter i fryseren, men da begynte jeg bare å blø, og det gjorde egentelig det hele verre. Noen som har noen tips? Jeg blør veldig ofte i munnen nå.

Maria skrev 11. oktober:

I tillegg til Nellik, som man får kjøpt på vanlig butikk, har jeg fått tips om kanel.

Missy! skrev 11. september:

Nellik funker helt suverent. Har ei fylling som er borte, og har dermed et hull i ei tann. Har ikke den beste økomien heller, så tannlegebesøk er uaktuelt for øyeblikket. Men jeg har brukt nellikspikre som hjelp de siste mnd, og prøver å ikke fokusere på tannverken. Tannverken er borte. Knuser nellikene med tennene, og putter nellikene i den tanna som jeg har vondt i. Lar det ligge der en stund å virke, og tilslutt er all smerte borte.

Tage skrev 06. september:

Hjelper nellikolje hvis jeg har knekt av en liten bit på en tann også?

GK skrev 10. august:

Nellik funket med en gang. Smerten ble nesten helt borte. Brukte 1 teskje i et halvt glass vann og skylte i 1 min.

Anders skrev 17. juli:

Nellikolje/nellikspiker kan hjelpe mot akutt tannverk, men det er jo bare en ting som virkelig gjelder - og det er å få seg time hos tannlegen så fort det går. Selv om det er noe en ofte kvier seg for. Etter en dag eller tre med skikkelig tannverk løper de fleste til tannlegen med lette skritt. Få ting kan måle seg med skikkelig tannverk.

Tannlegeskrekk skrev 23. juni:

Vademekum-tipset funka delvis - takk og lov, ble kvitt den mest intense smerten. I mangel på nellik, som høres ut som det lovede land, ble det både vademekum og kanel. Skulle googla litt tidligere, så hadde jeg fått sove i natt.

Sara skrev 22. juni:

Det funker ikke med nelikker greia. Jeg får ikke sove om nettene. Hjelp!

Jill skrev 21. juni:

Jeg sitter her med en bommusldott i munnen over ei tann som verker, den har jeg dynka med mandelsråper. Det funker helt fantastisk, like bra som nellikolje/spiker. Men skal nok ringe tannlegen med en gang jeg våkner imorra. Et tips bare.

Christian skrev 24. mai:

Jeg brukte olivenolje. Det funker kjempebra og smaker ingenting.

Tor skrev 21. mai:

Nellik funka sykt bra og hurtig, men smaker jo høgg da.

Kaja skrev 06. mai:

Hvis dere har verk i en åpen tann kan dere prøve å suge ut verken. Sug så hardt dere kan og spytt ut verken. Det hjalp meg.

Silje skrev 02. mai:

Etter å ha prøvd både ibux, paracet og å skylle munnen i sprit, munnskyllevann og diverse andre metoder, var det nesten så jeg skulle til å nappe ut den tanna selv her. I et siste desperat forsøk på å finne noen lure løsninger fant jeg denne sida. Det må jeg virkelig si, det fungerte med en gang. Det reddet virkelig nattesøvnen.

Pernille skrev 28. april:

Ibux har sluttet å virke så jeg har ventet i hele dag på å kjøpe nellik og det fungerer ganske så bra, det var virkelig verdt forsøket.

Liv skrev 11. april:

Jeg måtte prøve dette. Et halvt glass vann, 2 ts med malt nellik, rørte godt og skylte munnen flere ganger. Elendig smak, men tannpinen er borte. Merket det etter 10 minutt. Helt utrolig. Nå er det gått 3 dager og har det helt ypperlig.

Hhh skrev 16. mars:

Dro på butikken, kjøpte en nelikspiker, tygget litt på den og nå skal jeg endelig få sove - supert råd.

Eldre kommentarer: 1 2

Diskuter tannverk

Fornavn/Kallenavn:

Kommentar:

Søk etter råd

Søk og se om du finner et kjerringråd som hjelper deg:

Populære tips
De 5 siste kommentarene:

Prolaps

Jeg opererte en prolaps i 1998, og har holdt det rimelig i sjakk med egentrening...

Tannpine

Legg en bit Ibux eller lignende direkte ved den vonde tanna. Det smaker vondt, m...

Munnsår

Hei, jeg fikk munnsår for to dager siden og vet ikke hva slags tips som er best...

Slim i halsen

Dere som sliter med allergi og slim etc, prøv noe som heter rugspire-dråper. D...

Munnskold eller after

Jeg har hatt after siden jeg var 15, er nå over 60. Det som tilfeldigvis hjalp ...