Tørre lepper - kjerringråd

Tørre lepper kan ofte føre til sår. Derfor er det viktig at disse holder seg med sitt naturlige fett. For at leppene skal beholde sin naturlige fuktighet er det viktig at man lar dem puste. Mange vil nok tro at å smøre leppene med en eller annen slags type fett vil hjelpe.

Dette vil hjelpe mot tørre og såre lepper på kort sikt. Man får i alle fall ikke følelsen av at leppene er tørre lenger. Men saken er den at dette vil gjøre vondt verre.

Leppene er som annen hud: Den puster. Hvis man stopper til huden med fett vil den ikke lenger puste og man vil oppleve at man blir avhengig av å smøre leppene for å holde dem fuktige.

Unngå derfor all form for smøring av lepper. I en overgangsfase vil leppene føles tørre, men etter et par uker vil leppene igjen ha fått den naturlige fuktigheten.

Unngå leppebalsam
Unngå leppebalsam : Foto : kjerringrad.com

D e jo d d e skrev 12. juni:

Jeg har selv brukt lypsyl i 15+ år nå, og den virker. Med det så mener jeg enkelt at den lindrer, og fukter umiddelbart. Derfor virker den, men på feil måte.

Lypsyl trekker seg ikke inn i leppene, og har dermed ingen medisinsk effekt. Lypsylen forhindrer også de døde hudcellene fra å falle av. For meg begynte det tidlig på barneskolen, og jeg måtte og må fremdeles smøre umiddelbart etter at jeg står opp, etter tannpuss, og etter dusjing. Utover dagen så trenger jeg som regel ikke å smøre mer en et par ganger.

Om jeg ikke smører, og prøver å slutte (cold turkey style) så blir leppene så sprukket og tørr at jeg ikke engang klarer å åpne munnen, snakke og spise. Dette fikk jeg veldig gode erfaringer med da jeg var ung, da foreldrene mine ikke orket, eller glemte å kjøpe lypsyl ofte. Vi bodde langt ute på landet og jeg hadde ikke tilgang på butikk selv. Dette var det tortur for meg. Helt siden jeg startet å tjene mine egne penger så har jeg hatt lypsyl liggende tilgjengelig på alle mulige steder.

Jeg har hatt som mål å kvitte meg med lypsyl siden 2007 uten resultat. Nå har jeg invistert i alle slags dyre leppepomade, blant annet noen av merkene som er nevnt her. Lypsylen skal bort, om jeg så må bruke en dyrere leppepomade for resten av livet. Jeg har heller aldri likt lukta av lypsyl, og hver gang jeg smører så tørker jeg alltid bort litt med hånda/genser/papir slik at det ikke skal være et tykt lag som vises, eller luktes. Lypsyl lukter ekstra ille på vinterstid av en eller annen grunn.

Vann drikker jeg mer en nok av, og i tillegg så skrubber jeg leppene med en tannbørste av og til. Nå skal jeg prøve olivenolje og sukker 2 ganger i uken, og bytte leppepomade produkt.

Jenta skrev 26. januar:

Jeg har lyst på Eos, men jeg aner ikke hvor jeg får kjøpt det. Jeg vet ikke hvor den Vita butikken er. Og har noen noen meninger om hvem som er best?

Han store skrev 14. januar:

Jeg har ikke smurt noe på leppene i ca 2 år nå og har fortsatt tørre lepper. Dette har jeg vært siden jeg var liten så dette kjerringrådet funker ikke for meg.

Lisa skrev 26. desember:

Det hjelper med Eos. Har slitt med tørre lepper helt siden vinteren i fjor og jeg kjøpte en Eos på Vita og den kostet 79 kr.

TØRRE MEG skrev 11. desember:

Jeg har tørre lepper nå, men da skal jeg prøve å drikke vann og smøre lipsyl på. Hvis jeg finner lypsylen min.

Gullers skrev 22. november:

Krukken fra Oriflame heter Tender Care og har vært i sortimentet deres nesten siden de startet opp. Ergo et godt produkt, men det funker ikke for meg. Jeg har holdt på nå siden februar, og blir snart gal. Huden har snurpet seg sammen rundt leppene og jeg ser rett og slett grinete og gretten ut grunnet dette.

Meg skrev 21. november:

Hva med sitron? Det gir myk hud iallefall. Svir sikkert veldig for dem som har sprukne lepper, men for de som ikke har så ille hjelper det sikkert.

Bur Ugle skrev 08. oktober:

Lanolin er supert for tørre, såre lepper. Fåes kjøpt på apotek, muliges andre steder også. Uansett, slet med et sår i munnviken som bare sprakk opp igjen hele tiden, spesielt hver morgen over lang tid. Fikk tips om å prøve lanolin og benyttet et tynt lag i munnviken et par morgener og så var det grodd etter to-tre dager.

Nelly skrev 05. juli:

Jeg har hatt mye problemer med tørre lepper opp gjennom årene. Har også atopisk eksem og har erfart hva som egner seg og ikke, til smøring av leppene. Jeg undres over hvor mange tusen jeg har brukt på utprøving av diverse produkter. Jeg vil anbefale alle med tørre lepper å prøve en barrieresalve som heter Locobase Repair. Den inneholder over 60% fett og er egentlig beregnet til såre rumper, men gjør virkelig underverker på tørre og såre lepper. Bruk den som en kur, til leppene ikke er tørre lenger, og avslutt så behandlingen. Kontinuerlig behandling vil kun føre til avhengighet. Og som nevnt flere ganger over her; drikk vann. Masse vann!

Ingrid skrev 18. mai:

På et legeprogram på tv, The Doctors eller Legene, sier de at tørre eller spukne lepper som ikke forsvinner kan skyldes vitaminmangel. Begynn med vitaminpiller alle sammen, eller spis mer vitaminholdlig mat.

Helene skrev 27. mars:

Dere burde peele leppene med tannbørste (børste leppene med tannbørsten) og så ta på leppebalsam. Jeg bruker Eos melon på kvelden. Og eos mint på dagtid, og iblant den røde. Funker for meg.

Anonyyyyyyyym skrev 05. mars:

EOS, den runde lipsylen som finnes i mange farger, fugerer veldig bra. Jeg har den med meg overalt, og den gir fuktige og fine lepper. Det går også an å smøre et tykt lag med honning, og la det være der i 15 minutter.

Kristine skrev 01. mars:

Jeg har vært avhengig av leppepomade i mange år. Jeg har prøvd alle leppepomader som finnes og bruker mye Mentholatum, både fra tube og fra leppepomade. Jeg synes den er veldig deilig der og da, men ingen tvil om at det blir værre etterpå. Jeg bruker Eight hour leppepomade fra Elisabeth Arden om kvelden, og leppene er myke og fine i ca 1 time etter at jeg står opp, men så er det samme leksa om igjen. Jeg har prøvd leppe-peeling også, uten resultat og drikker generelt mye vann også. Kanskje jeg bare må prøve å være uten over en periode?

Beste rådet skrev 06. februar:

Ta smeltet smør på dem, og de vil bli myke i løpet av dagen. Det er ekkelt, men bedre enn å ha vondt.

Jana skrev 15. januar:

For meg hjelper stort sett kun Carmex, Blistex og en type lipsalve som man får på Boots Apotekene.

Jeg skrev 12. januar:

Jeg har kjempevonde lepper. Jeg syntes de er vonde i fall, men vær så snill og si att dette hjelper, håper det.

Ane skrev 15. desember:

Jeg får tørre og såre lepper veldig ofte. Blir veldig tørr å da hovner jeg opp og begynner å blø. Etter at jeg hadde vært på leirskole, ble jeg enda verre. Etter leirskolen ble jeg nesten svart på leppene å hadde svært store blemmer og jeg kunne ikke gå på skolen. Jeg prøvde nesten alt som står her. Jeg kunne ikke være hjemme fra skolen lenger. Fikk tips av læreren min av Prolip Herstat fungerer ( kjøpet på apoek for 110kr ) Den fungerer litt, men jeg sliter ennå etter leiskolen. Hva skal jeg gjøre?

Liven skrev 23. september:

Jeg har oppdaget at jeg ikke tåler en del preparater på leppene, f.eks. Lypsyl og mange andre spesialprodukter for leppene. Også mange leppestifter, som gjør leppene tørre og såre. De to beste tipsene mine er: Oriflame Tender Care Protecting Balm (bittelita krukke til ca. 100-lappen) og Biotherm Nutrisource Lévres (leppekrem som kjøpes på parfymeri, koster litt mer, men er vel verdt prisen!).

Lypsyl-nykter skrev 22. september:

Dere må ikke blande fukt og fett. Vann gir leppene fukt, men veldig tørre lepper trenger også fett. Som artikkelen sier, å smøre på billig lypsyl eller vaselin gjør bare vondt verre, da disse inneholder mineraloljer som tilstopper 40-60% av hudens porer. Du bør investere i en god leppebalsam eller shea butter. Fint å bruke i en overgangsfase etter avhengighet. Etterpå bør du ikke bruke mer en nødvendig. Du kan f.eks. bruke de om vinteren når leppene er ekstra utsatt.

Lisbeth skrev 31. august:

Det er lett å bli avhengig av lepsyl og fete kremer, og de funker for en kort periode. Men leppene vil hele tiden trenge tilførsel av fett, og den naturlige fettbalansen blir ødelagt. Derfor er det beste å pine seg gjennom noen uker uten lepsyl. Bruk en mild fuktighetskrem (uten parfyme) om det blir for ille og prøv å ikke slikke på leppene. Greit å gjøre det nå, før kulda kommer. Lykke til.

Eldre kommentarer: 1 2

Diskuter tørre lepper

Fornavn/Kallenavn:

Kommentar:

Søk etter råd

Søk og se om du finner et kjerringråd som hjelper deg:

Populære tips
De 5 siste kommentarene:

Trykk i øret

Jeg trodde dette bare var tull, men det funket. Jeg får tette ører for tiden p...

Leddgikt

Hvor kan en få kjøpt musliekstrakt?...

Flekker på tepper

Hei, har fått flekk på et hvitt veggteppe, det er et farvestoff etter ei bukse...

Tett avløp

Jeg tror det er beregnet på vanlige avløp, sånn som servanter, oppvaskkummer ...

Kvalme

Hei, jeg har vansker med kvalme om kvelden og det føles ut som jeg må kaste op...