Tørre lepper - kjerringråd

Tørre lepper kan ofte føre til sår. Derfor er det viktig at disse holder seg med sitt naturlige fett. For at leppene skal beholde sin naturlige fuktighet er det viktig at man lar dem puste. Mange vil nok tro at å smøre leppene med en eller annen slags type fett vil hjelpe.

Dette vil hjelpe mot tørre og såre lepper på kort sikt. Man får i alle fall ikke følelsen av at leppene er tørre lenger. Men saken er den at dette vil gjøre vondt verre.

Leppene er som annen hud: Den puster. Hvis man stopper til huden med fett vil den ikke lenger puste og man vil oppleve at man blir avhengig av å smøre leppene for å holde dem fuktige.

Unngå derfor all form for smøring av lepper. I en overgangsfase vil leppene føles tørre, men etter et par uker vil leppene igjen ha fått den naturlige fuktigheten.

Unngå leppebalsam
Unngå leppebalsam : Foto : kjerringrad.com

D e jo d d e skrev:

Jeg har selv brukt lypsyl i 15+ år nå, og den virker. Med det så mener jeg enkelt at den lindrer, og fukter umiddelbart. Derfor virker den, men på feil måte.

Lypsyl trekker seg ikke inn i leppene, og har dermed ingen medisinsk effekt. Lypsylen forhindrer også de døde hudcellene fra å falle av. For meg begynte det tidlig på barneskolen, og jeg måtte og må fremdeles smøre umiddelbart etter at jeg står opp, etter tannpuss, og etter dusjing. Utover dagen så trenger jeg som regel ikke å smøre mer en et par ganger.

Om jeg ikke smører, og prøver å slutte (cold turkey style) så blir leppene så sprukket og tørr at jeg ikke engang klarer å åpne munnen, snakke og spise. Dette fikk jeg veldig gode erfaringer med da jeg var ung, da foreldrene mine ikke orket, eller glemte å kjøpe lypsyl ofte. Vi bodde langt ute på landet og jeg hadde ikke tilgang på butikk selv. Dette var det tortur for meg. Helt siden jeg startet å tjene mine egne penger så har jeg hatt lypsyl liggende tilgjengelig på alle mulige steder.

Jeg har hatt som mål å kvitte meg med lypsyl siden 2007 uten resultat. Nå har jeg invistert i alle slags dyre leppepomade, blant annet noen av merkene som er nevnt her. Lypsylen skal bort, om jeg så må bruke en dyrere leppepomade for resten av livet. Jeg har heller aldri likt lukta av lypsyl, og hver gang jeg smører så tørker jeg alltid bort litt med hånda/genser/papir slik at det ikke skal være et tykt lag som vises, eller luktes. Lypsyl lukter ekstra ille på vinterstid av en eller annen grunn.

Vann drikker jeg mer en nok av, og i tillegg så skrubber jeg leppene med en tannbørste av og til. Nå skal jeg prøve olivenolje og sukker 2 ganger i uken, og bytte leppepomade produkt.

Sophie skrev:

For å få bort tørr skurv, lag en peeling av sukker og (oliven)olje. Jeg brukte rapsolje. Elisabeth Arden 8 ukers mykgjør, men har ikke helbredet meg. I dag brukte jeg Listerine munnvann for å ha prøvd det også.

Hanne skrev:

Jeg sliter med veldig tørre lepper i perioder. Jeg har også atopisk eksem, så leppeprodukter med masse parfyme får meg til å reagere. Jeg bruker derfor bare fete kremer som ikke har noe parfyme i seg på leppene. Det hjelper masse. En anbefaling er Aquaphor fra Eucerin. Kremen er veldig god og har hjulpet meg gjennom tøffe tider med tørre lepper.

Veronica skrev:

Jeg har veldig tørre lepper, jeg har kjøpt en lypsyl som heter active rescue. det er en veldig sterk og effektiv lypsyl, kjøpte den på Coop extra. Den er matt grå med rød kork. Det er en mintlukt på den og den er kjempegod. Det anbefales og kjøpe siden den holder lenge. Jeg bruker den ikke med mindre leppene mine er knusktørre.

Kaja skrev:

Lipsyl er bare med på å tørke ut da den inneholder preparater som parafin. Bruk heller carmex eller blistex. Jeg har atopisk eksem og disse funker utmerket for meg.

Jenta skrev:

Jeg har lyst på Eos, men jeg aner ikke hvor jeg får kjøpt det. Jeg vet ikke hvor den Vita butikken er. Og har noen noen meninger om hvem som er best?

Han store skrev:

Jeg har ikke smurt noe på leppene i ca 2 år nå og har fortsatt tørre lepper. Dette har jeg vært siden jeg var liten så dette kjerringrådet funker ikke for meg.

Lisa skrev:

Det hjelper med Eos. Har slitt med tørre lepper helt siden vinteren i fjor og jeg kjøpte en Eos på Vita og den kostet 79 kr.

TØRRE MEG skrev:

Jeg har tørre lepper nå, men da skal jeg prøve å drikke vann og smøre lipsyl på. Hvis jeg finner lypsylen min.

Gullers skrev:

Krukken fra Oriflame heter Tender Care og har vært i sortimentet deres nesten siden de startet opp. Ergo et godt produkt, men det funker ikke for meg. Jeg har holdt på nå siden februar, og blir snart gal. Huden har snurpet seg sammen rundt leppene og jeg ser rett og slett grinete og gretten ut grunnet dette.

Meg skrev:

Hva med sitron? Det gir myk hud iallefall. Svir sikkert veldig for dem som har sprukne lepper, men for de som ikke har så ille hjelper det sikkert.

Bur Ugle skrev:

Lanolin er supert for tørre, såre lepper. Fåes kjøpt på apotek, muliges andre steder også. Uansett, slet med et sår i munnviken som bare sprakk opp igjen hele tiden, spesielt hver morgen over lang tid. Fikk tips om å prøve lanolin og benyttet et tynt lag i munnviken et par morgener og så var det grodd etter to-tre dager.

Nelly skrev:

Jeg har hatt mye problemer med tørre lepper opp gjennom årene. Har også atopisk eksem og har erfart hva som egner seg og ikke, til smøring av leppene. Jeg undres over hvor mange tusen jeg har brukt på utprøving av diverse produkter. Jeg vil anbefale alle med tørre lepper å prøve en barrieresalve som heter Locobase Repair. Den inneholder over 60% fett og er egentlig beregnet til såre rumper, men gjør virkelig underverker på tørre og såre lepper. Bruk den som en kur, til leppene ikke er tørre lenger, og avslutt så behandlingen. Kontinuerlig behandling vil kun føre til avhengighet. Og som nevnt flere ganger over her; drikk vann. Masse vann!

Ingrid skrev:

På et legeprogram på tv, The Doctors eller Legene, sier de at tørre eller spukne lepper som ikke forsvinner kan skyldes vitaminmangel. Begynn med vitaminpiller alle sammen, eller spis mer vitaminholdlig mat.

Helene skrev:

Dere burde peele leppene med tannbørste (børste leppene med tannbørsten) og så ta på leppebalsam. Jeg bruker Eos melon på kvelden. Og eos mint på dagtid, og iblant den røde. Funker for meg.

Anonyyyyyyyym skrev:

EOS, den runde lipsylen som finnes i mange farger, fugerer veldig bra. Jeg har den med meg overalt, og den gir fuktige og fine lepper. Det går også an å smøre et tykt lag med honning, og la det være der i 15 minutter.

Kristine skrev:

Jeg har vært avhengig av leppepomade i mange år. Jeg har prøvd alle leppepomader som finnes og bruker mye Mentholatum, både fra tube og fra leppepomade. Jeg synes den er veldig deilig der og da, men ingen tvil om at det blir værre etterpå. Jeg bruker Eight hour leppepomade fra Elisabeth Arden om kvelden, og leppene er myke og fine i ca 1 time etter at jeg står opp, men så er det samme leksa om igjen. Jeg har prøvd leppe-peeling også, uten resultat og drikker generelt mye vann også. Kanskje jeg bare må prøve å være uten over en periode?

Beste rådet skrev:

Ta smeltet smør på dem, og de vil bli myke i løpet av dagen. Det er ekkelt, men bedre enn å ha vondt.

Jana skrev:

For meg hjelper stort sett kun Carmex, Blistex og en type lipsalve som man får på Boots Apotekene.

Jeg skrev:

Jeg har kjempevonde lepper. Jeg syntes de er vonde i fall, men vær så snill og si att dette hjelper, håper det.

Flere kommentarer:
0 1 2
Diskuter tørre lepper

Fornavn/Kallenavn:

Kommentar:

Søk etter råd:

Søk og se om du finner et kjerringråd som hjelper deg:

Populære tips
De 5 siste kommentarene:

Urinsyregikt

Det som ga evig legelse av min urinsyregikt og innflammasjon(betennelse) nesten ...

Maur

Disse tipsene fungerer for å holde maur unna, men i følge folk som kan en del ...

Brannsår

Jeg tør påstå at intet fungerer bedre på brannsår enn eggehvite. Det kjøle...

Urolige bein

Jeg har kjøpt noe som heter perozin, everyday pain reliever på helsekosten. De...

Kattepiss

Fotballsko med kattepiss lukt. Det er dessverre fotballskoene i kunstskinn som l...