Urolige ben - kjerringråd

Urolige ben kalles også restless legs. Det er en veldig vanlig men også ukjent sykdom. Urolige ben er at man føler for å holde bena i bevegelse på grunn av at man føler et ubehag. Dette skjer ofte når man legger seg. Det er ingen direkte undersøkelse som kan påvise at man har sykdommen. Men man kan se etter følgende fire symptomer på urolige ben:

  1. Sterk trang til å bevege på bena
  2. Trangen kommer når man legger seg
  3. Når man beveger seg så blir det bra
  4. Blir verre mot slutten av dagen

Urolige ben kjennes som kribling eller uro når man ligger eller sitter i ro. Følelsen beskrives som prikkende spenninger eller strømninger og det kan til og med gjøre vondt. Dette fører til en uimotståelig lyst til å strekke på de urolige bena. Av og til så er den eneste lindringen at man kommer seg opp og går litt. Sprengkulde eller sterk hete kan også forværre sykdommen.

Tips om urolige ben

En innsender sier at et kjerringråd mot urolige ben er å legge et såpestykke i senga. Dette har vært til hjelp henne, sier hun

Restless legs eller urolige ben er en sykdom som man antar er arvelig. De genene som frembringer denne sykdommen er enda ikke kjent, men man antar at det er arvelig. Symtomer på urolige ben kan komme allerede i 20-års alderen. Det kan se ut som at symptomene øker jo eldre man blir. Årsaken til urolige bein skal visstnok komme av en funksjonssvikt i sentralnervesystemet.

Såpestykke mot urolige bein
Såpestykke mot urolige bein : Foto : kjerringrad.com

Steinar skrev 11. januar:

Det er kunn parkisonmedisiner som virker. Feilen ligger i hjernen.

Astrid skrev 04. januar:

B-vitaminer, stillongs og ullsokker hjelper. Plagsomt å ha dette.

Karina skrev 24. november:

Jeg har vært ille plaget med RL i mange år og det tar fra meg livskvaliteten for jeg har det 24/7. Jeg har tatt smertestillende for å komme meg gjennom hverdagen noe jeg syntes er trist da kroppen på en måte vil ha mer. Jeg prøver å holde ut dagtid og ta kun på kveldstid for å få en god natts søvn. Jeg har virkelig prøvd alt av kjerringråd og helsekost. Jeg føler livet flyr forbi meg uten å kunne nyte det siden jeg er så plaget.

Roger skrev 08. oktober:

Ulltråd hjalp. Jeg har sovet veldig godt i natt etter å ha vært skikkelig plaget de siste ukene. Takk for tipset. Det er nok ikke ulogisk siden ull rett på huden stikker litt, noe som fremkaller endorfiner, som er kroppens morfin.

Vinglepetrine skrev 12. september:

Jeg ga mannen min som har urolige ben B-vitaminer og magnesium sammen, da ble symptomene borte med en gang.

Ine skrev 11. juli:

Jeg er ei jente på 16 år som har slitt med rensel, urolige bein, restless legs eller hva man velger å kalle det i flere år. Lurer litt på om dette er arvelig, for både bestemor og gammel onkel sliter med akkurat samme problem. Uansett så er det så iherdig grusomt i det det står på. Har det heldigvis ikke så veldig ofte, men den her uka, har jeg hatt det opptil 3 ganger, noe som er svært uvanlig i mitt tilfelle. Det er totalt søvnmangel når jeg har dette, og jeg klare absolutt ikke å ligge rolig. Jeg ligger faktisk å slår på benet for at det skal gjøre bedre, men med en gang jeg stopper, så får jeg det igjen. Ligger faktisk å har det nå, og prøver å teste ut et av rådene over her. Og overraskende nok så lindra ubehaget når jeg knyttet en ulltråd rundt benet. Men er i tvil om dette vil funke i lengre sikt. Så tar gjerne i mot flere råd.

Ina skrev 26. mai:

Jeg har urolige bein og smører på aloe vera gelly, det bruker å hjelpe. Hvis det er for ille tar jeg en paracet i tillegg.

Jonny skrev 11. april:

Rastløse ben er en håpløs sykdom da det ikke har vert forsket noe særlig så legene vet ikke hva det kommer av. Jeg har prøvd flere medisiner uten hell. At sykdommen er arvelig er jeg sikker på da min mor hadde det og min eldre og yngre bror har det. Jeg har nå spurt legen min om time hos smerteklinikken så får jeg bare håpe at det kan hjelpe.

Joda skrev 12. mars:

Prøv med magnesium, det har hjulpet på meg. Når jeg ikke tar det på 3-7 dager begynner det i bena igjen. Jeg tar 1 tablett hver morgen.

Meg skrev 16. februar:

Jeg har hatt dette en stund jeg også. Det stikker i huden og kjennes ut som bena sovner. I det siste har jeg hatt det i hele kroppen, har også pareser på venstre side av ansikt og arm. De finner ikke ut hva det er. Har og ulcerøs colittog vitilligo (autoimmune sykdommer.)

Mita skrev 11. januar:

Var plaget av urolige ben i mange år, spesielt på kveld og natt.P røvde ulltråd rundt anklene og det funker.

Otto skrev 07. januar:

Jeg har siden unge år vært plaget med rastløse ben, til tider også blir også armene "angrepet". Tilstanden har blitt mye verre med alderen. Parkinson-medisiner har hjulpet, men blir søvnig av dem.

En sort te jeg bruker, hjelper: ROOIBOS, en sydafrikansk te, fås i helsekostbutikker og i noen REMA-butikker og Meny. En kopp (så sterk som mulig) ca 1/2 time før leggetid virker bra. Mulig denne teen inneholder beroligende stoffer. Virkningen er imidlertid over etter ca 6 timer.

Det er mindre plagsomt om jeg lar være å spise (særlig søtt) og/eller å drikke kaffe på kvelden.

Dilbert skrev 29. november:

Uføretrygdet? Man er vel ikke akkurat ufør selv om det kiler litt i bena?

Rune skrev 27. september:

Har vært plaget med kribling/ lemus i leggen og selve fotbladet i ca 3 år. Dette er plager som kommer å går, men kan til tider være så plagsomt at det går utover nattesøvnen. Nå skal jeg prøve en medisin, dette skal være en epilepsi medisin. Noen som har erfaring med det?

K29 skrev 19. september:

Er plaget med urolige ben, tror ivertfall det er det. Ut på kveldene og også på dagtid kjenner jeg smerter i bena, helst på leggbena. Kjenner nesten ut som jeg blir skrapet nedover leggbena. Noen andre som kjenner noe lignende? Noen som har tips e.l?

Linda skrev 21. august:

Jeg har aldri hatt dette før inntill jeg ble gravid for første gang. Da ble jeg nærmest sjokkert over hvor plagsomt dette er. Det at man er så sinnsykt trøtt men ikke får sove alikevel. Nå er jeg gravid for tredje gang og det har blitt verre. Jeg har nå i armene også. Jeg tror jeg fikk noe i sist svangerskap som hjalp, men det var noe beroligende. Jeg er redd det er lite kjerringråd som hjelper. Tøye ut leggene veldig før sengetid og et varmt bad har hjulpet meg bitte litt.

Chriss skrev 23. juli:

Jeg har slitt med kribling/smerter i spesielt høyre lår i ca 10 år. Min far har det samme og vi har prøvd en del kjerringråd, samt "legemidler" som Venastat og magnesium. Ingenting av dette hjalp noe. For et par år siden hørte jeg om en person med urolige bein som pleide å legge en spiseskje under lakenet i senga. Desperat som jeg var prøvde jeg det samme, og tro meg eller ei, men det virker. Vil anbefale dere alle å prøve dette. Legger jeg beinet direkte på skjen kjenner jeg straks hvordan det begynner å jobbe i beinet. Det er nesten som om beinet får en utladning. Noen bedre forklaring har jeg ikke. Det eneste jeg vet er at det virker for meg.

2rild skrev 09. juli:

Jeg har gått på parkinson medisin i 7 år nå. De har fungert kjempe bra, men det siste halvåret er det ikke noe som virker. Blir desperat om natten, er kjempe trøtt med det nytter ikke pga uro og kjempe smerter i armer og bein. Kjenner at det begynner å gå utover humør og arbeidslyst. Er det noen av dere som er blitt utføre trygdet pga av dette?

Klara klok skrev 17. juni:

Maken til innlegg! Ta en tur på informasjonsmøte som foreningen rastløse bein utlyser av og til eller gå til nevrolog som er kjent med lidelsen.

Tommy skrev 25. mai:

Jeg har hatt RLS (restless legs syndrome) i 13 år nå og det er til tider veldig ille. Jeg springer mange ganger i uken og driver med sykling og aerobic, så jeg har nok alt for monoton trening når jeg har RLS, leste jeg en lege skrev om ift RLS og treningsvariasjon. Jeg har prøvd Cal/Mag piller og skal forsøke å sjekke hva jeg kan mangle i blodet. Dette er skikkelig kjedelig og jeg legger meg ofte for tidlig for jeg klarer ikke å sitte oppe. Jeg har ligget hver natt siden det startet på magen med leggene opp i været. Enda så dumt det høres ut så hjelper det til jeg får sovne. Lykke til dere andre og finner dere en magisk formel så spre den over nettet.

Eldre kommentarer: 1

Diskuter urolige ben

Fornavn/Kallenavn:

Kommentar:

Søk etter råd

Søk og se om du finner et kjerringråd som hjelper deg:

Populære tips
De 5 siste kommentarene:

Sjøsyke

Jeg er veldig plaget av sjøsyke/reisesyke. Jeg bruker å ta en liten propp som ...

Kattepiss

Har katten har gjort fra seg inne, så ta fatt i den og dytt hodet, og helst mun...

Trykk i øret

Jeg trodde dette bare var tull, men det funket. Jeg får tette ører for tiden p...

Leddgikt

Hvor kan en få kjøpt musliekstrakt?...

Flekker på tepper

Hei, har fått flekk på et hvitt veggteppe, det er et farvestoff etter ei bukse...