Urolige ben - kjerringråd

Urolige ben kalles også restless legs. Det er en veldig vanlig men også ukjent sykdom. Urolige ben er at man føler for å holde bena i bevegelse på grunn av at man føler et ubehag. Dette skjer ofte når man legger seg. Det er ingen direkte undersøkelse som kan påvise at man har sykdommen. Men man kan se etter følgende fire symptomer på urolige ben:

  1. Sterk trang til å bevege på bena
  2. Trangen kommer når man legger seg
  3. Når man beveger seg så blir det bra
  4. Blir verre mot slutten av dagen

Urolige ben kjennes som kribling eller uro når man ligger eller sitter i ro. Følelsen beskrives som prikkende spenninger eller strømninger og det kan til og med gjøre vondt. Dette fører til en uimotståelig lyst til å strekke på de urolige bena. Av og til så er den eneste lindringen at man kommer seg opp og går litt. Sprengkulde eller sterk hete kan også forværre sykdommen.

Tips om urolige ben

En innsender sier at et kjerringråd mot urolige ben er å legge et såpestykke i senga. Dette har vært til hjelp henne, sier hun

Restless legs eller urolige ben er en sykdom som man antar er arvelig. De genene som frembringer denne sykdommen er enda ikke kjent, men man antar at det er arvelig. Symtomer på urolige ben kan komme allerede i 20-års alderen. Det kan se ut som at symptomene øker jo eldre man blir. Årsaken til urolige bein skal visstnok komme av en funksjonssvikt i sentralnervesystemet.

Såpestykke mot urolige bein
Såpestykke mot urolige bein : Foto : kjerringrad.com

Pål skrev:

Jeg er plaget med en lett allergi som gir seg utslag i kløe over hele kroppen, men spesielt på føttene. Det starter gjerne med at øreflippene bil varme. En Cetirizin - Zyrtek er nok. Ofte får jeg urolige føtter, spesielt på fly eller som passasjer på lange bilturer. Løsningen min er allergitabletter som man får kjøpt reseptfritt på apoteket.

Eva skrev:

Ja, her var det mange innlegg, hvor jeg kjente meg godt igjen. Jeg har vært plaget med Restless legs i en årrekke, uten å få noe hjelp av leger, deriblant nevrolog. Omsider har jeg funnet hjelp ved jerntilførsel (27 mg og beina ble rolige.

Oddleif. skrev:

Bruker medisin og det hjelper, men kan noen noen si meg hvot en får kjøpt Revena fotbalsam?

Harald skrev:

Det er nå andre året som jeg er plaget med urolige bein. Ikke bare mauring, men store smerter i beina. Det kommer etter leggetid 1 til 2.timer, da er smertene store. Fastlegen skriver ut medisin, men det hjelper ikke. Jeg tåler ikke sjøma, sokker og fett. Mvh.Harald.79.

Gyda skrev:

Jeg prøve til slutt ulltråd (dobbel). Det har fungert i mange år.

Anita skrev:

Coca Cola og alkohol er det verste jeg kan innta for da er det ingenting som kan roe ned kriblingen. Kjølende gel (after sun gel) med Aloha vera er noe som har hjulpet meg.

Bo skrev:

Det som er rart hos meg, er at samtidig som foten kjennes rastløs, så føles den kald inni. Har det for det meste kun i venstre ben. Jeg har spist magnesium jevnlig i mange år. Er det noen andre som har kjent en slags kulde i tillegg?

Swan skrev:

Jeg er hardt rammet og har hatt det siden jeg var barn. Har fått medisiner av legen og det hjelper. Tar to tabletter hver kveld kl 21.00 og legger meg kl 23:00. Funker veldig bra. Nå ligger jeg her på et hotell, en kjærestetur jeg har gledet meg til lenge, og er helt fortvilet for jeg har glemt tablettene mine.

Mathilde skrev:

Jeg har det helt grusomt på etternatta med kramper/urolige bein.J eg har tatt B12 sprøyta nå hver tredje mnd.i to år. Jeg knasker magnesium morgen og kveld og har prøvd disse kjerringrådene uten resultat. Jeg bruker isor rocker to ganger daglig, men ikke noe hjelper lenger. Nå må jeg få gjort noe med dette ,ellers så kan jeg sitte oppe i en stol hele natta og spasere rundt omkring. Dette er jo bare helt grusomt.

Pelle skrev:

Jeg har hatt urolige bein i ca. 30 år og har forsøkt alt som jeg har fått anbefaling om, men ingen ting hjelper. Jeg har prøvd nevrolog, men det var det ingen hjelp i. Undersøkelsen varte i ca 10 minutt, så jeg har veldig lite tro på en slik undersøkelse.

Olalin skrev:

Jeg har også skikkelige plager med urolige bein, samt at jeg også har det i venstre arm samtidig. Jeg blir helt sprø noen ganger. Ofte hjelper det med Ibux, men ikke alltid. Det starter gjerne tidlig på kvelden og jeg er også slik at jeg må gå og legge meg tidlig fordi jeg ikke klarer å sitte oppe så lenge på grunn av kriblingen. Det blir gjerne Ibux nesten hver kveld for å få sove. Men jeg våkner alltid igjen flere ganger i løpet av natten allikevel. Det er plagsomt.

Bø Bø skrev:

Jeg kjenner igjen det meste om rastløse bein. Jeg har hatt det i mange år, men det eskalerte vel etter to ganske store operasjoner. Det har blitt gradvis verre etter at jeg slutta å røyke. Det er to år siden jeg slutta og det frister ikke å begynne igjen, men den siste tiden så vet jeg at hadde jeg hatt sigaretter i hus så hadde jeg tatt en. Jeg har prøvd alle kjerringråd, men de fleste sies å hjelpe mot krampe og ikke rastløse bein. Jeg skal snakke med legen igjen og håper at han kan finne en løsning, for jeg sitter på sengekanten og rister på beina nesten hele natta.

Ada skrev:

Når jeg får rensel i bena så har jeg ikke kontroll over de. Jeg kan ligge å kjenne at det kribler og plutselig så sparker foten. Hender titt og ofte at jeg deiser foten inn i veggen. Ikke rart jeg har mye blåflekker. Ulltråd og massasje hjelper.

Usikker skrev:

Jeg sitter og lurer på om det er dette jeg plages med. jeg har en følelse av trykk /hovenhet i leggene, eller et ubehag føler jeg. Jeg hovner opp når det er varmt. Det eneste som lindrer ubehaget er å røre på tærne og bena. Er det noen som kjenner seg igjen?

Bjørnar skrev:

Jeg har disse plagene i kneleddene og i albueleddene. Jeg ser at dere andre har symptomene i leggene, men med samme smerter som meg. Jeg har vært plaget siden barndommen, nå er jeg 70 og det har bare blitt være med årene. Jeg tar 3 sifrol hver kveld med vekslende lindring. Jeg lurer på om det er andre som har dette i knær og albuer. Har vært hos nevrolog og fått diagnosen RLS.

Sten skrev:

Er det noen som kan fortelle meg hvor jeg får tak i produktet Revana fotbalsam?

Kristin skrev:

Jeg fikk sånn uro i høyre arm i går kveld da jeg skulle legge meg, en slags kribling. Det var en ekkel følelse. Jeg måtte riste på armen masse, men det hjalp ikke. Det endte med at jeg måtte stå opp av sengen, jeg fikk ikke sove. Akkurat det samme har jeg nå. Det kribler i begge hendene, så nå må jeg stå opp igjen. Jeg får ikke sove i natt heller. Hva kan det være?

Steinar skrev:

Det er kunn parkisonmedisiner som virker. Feilen ligger i hjernen.

Astrid skrev:

B-vitaminer, stillongs og ullsokker hjelper. Plagsomt å ha dette.

Karina skrev:

Jeg har vært ille plaget med RL i mange år og det tar fra meg livskvaliteten for jeg har det 24/7. Jeg har tatt smertestillende for å komme meg gjennom hverdagen noe jeg syntes er trist da kroppen på en måte vil ha mer. Jeg prøver å holde ut dagtid og ta kun på kveldstid for å få en god natts søvn. Jeg har virkelig prøvd alt av kjerringråd og helsekost. Jeg føler livet flyr forbi meg uten å kunne nyte det siden jeg er så plaget.

Flere kommentarer:
0 1 2
Diskuter urolige ben

Fornavn/Kallenavn:

Kommentar:

Søk etter råd:

Søk og se om du finner et kjerringråd som hjelper deg:

Populære tips
De 5 siste kommentarene:

Urolige ben

Jeg er plaget med en lett allergi som gir seg utslag i kløe over hele kroppen, ...

Gravidkvalme

Når man er kvalm hjelper det veldig med sitron i vannet man drikker sammen med ...

Tannverk

Jeg blander nellikpulver og et par dråper vann til en slags pasta. Så smører ...

Magekatarr

Jeg drikker daglig noen glass med juice og synes det hjelper. Yoghurt synes jeg ...

Leggkrampe

Ulltråd er rett og slett så pålitelig. Det kjennes som om fibrene i tråden o...