Vondt i halsen - kjerringråd

Vondt i halsen oppstår av og til. Det kommer som regel sammen med forkjølelse eller andre typer infeksjoner. Hvis man får feber av det er sjansene store for at det er halsbetennelse. Hoste i forbindelse med sår og vondt i halsen kan tyde på forstadiet til en begynnende forkjølelse.

Bakterier som angriper slimhinnene i munnen og halsen gjør at de blir røde og såre. Man kan også hovne opp og det gjør det vondt å svelge. Som sagt er det ofte bakterier eller virus som er årsaken til vondt i halsen og kroppen klarer som regel å ta knekken på det selv, men det finnes flere tips og kjerringråd om hvordan man kan hjelpe den litt på veg.

Bli kvitt vondt i halsen

  1. Som hjelp mot vondt i halsen kan man varme litt melk med honning. Avkjøl det til det akkurat er mulig å drikke det. Drikk det og du vil føle deg bedre.
  2. Smør på hvit kamferolje på halsen og opp mot ørene, sier en annen innsender.
  3. Sov med ullskjerf og votter om natten.
  4. Drikk noe kaldt med isbiter, eller spis iskrem for å lindre en vond hals.
  5. Spis masse c-vitaminer tabletter, eller spis frukt som inneholder det, slik som kiwi eller appelsin.

Har du flere tips mot vond og sår hals? Send dem inn, slik at flere kan få gleden av dem.

C-vitaminer i kiwi mot vondt i halsen
C-vitaminer i kiwi mot vondt i halsen : Foto : kjerringrad.com

Frode skrev 29. desember:

Hold deg unna alt av Doc, Ifa og sånn greier. Mye sukker i kroppen gjør at kroppen takler infeksjonene verre. Snakk lite og ta tiden til hjelp så kommer halsen seg.

Tessa skrev 24. oktober:

Er vel ikke no vits å skrive kommentarer om hva som ikke hjelper og om hvor hardt det suger at dere har vondt i halsen. Ærlig talt, dette er en side for å dele kjerringråd er det ikke? Dere kan få et av meg.

Om dere (eller barna deres) har kjempevond hals, og når halsen er så tett at det blir tungt å puste, og hosten er som barberblader i halsen, vil jeg anbefale å varme litt mat-olje (samma hva slags olje det er, så lenge det er olje) og smøre dette på hele halsen og brystkassen før man legger seg. Oljen skal være varm, men ikke såpass at dere brenner dere. Så må man pakke halsen godt inn i et ullskjerf (oljen på halsen skal ikke tørkes bort, smør på så det nærmest renner) og ligg med dette hele natta.

Jeg har ikke et ullskjerf, så da pleier jeg å sove med en genser med høy hals, også legger jeg et par ullsokker rundt halsen og på brystkassen, genseren holder det på plass.

Pass på å ha god luft inne på soverommet, men ikke for kaldt. Ikke under 18-19 grader. Jeg vil ikke anbefale å bruke febernedsettende, da dette kan forlenge sykdomsperioden, (dette er av egne erfaringer). La heller feberen herje seg ferdig. Det er en grunn til at vi får feber.

Experten skrev 17. oktober:

Sug på repsils eller doc, og du vil bli litt bedre.

Kine skrev 20. september:

Jeg har sår hals nå, har hatt det i 2 dager, og jeg har prøvd curamed, repsils og alle drops, men ingenting hjeper. Jeg har til og med prøvd is og kakao, men ingenting funker.

Hanne skrev 12. september:

Ingefærte synes jeg fungerer supert mot te. Ikke dumt å prøve.

SveinErik skrev 01. september:

Til Kristine: Det blir for enkelt og rent av feil å hevde dette. Selv har jeg fått fjernet mine store mandler, etter mange år med hyppige, hissige halsbetennelser, og problemet er løst for mitt vedkommende. Har ikke hatt halsbetennelse på 3 år. Så Kristine tar feil når hun generaliserer dette og sier at det ikke hjelper å fjerne mandlene.

Cathrine skrev 22. august:

Jeg var ett typisk halsvondt barn fra fødsel av. Hadde utrolig sår og trang hals, med veldig store mandler, fikk de fjernet rundt 6-7 års alderen. Var veldig frisk og fin fram til 8. klasse, da jeg fikk kyssesyken. Ble veldig syk, og var inn og ut av sykehuset. Har aldri fått immunforsvaret helt opp etter det, og har ofte halsbetennelse og virusinfeksjoner igjen. Legen min sa at det var fordi mandlene mine er borte, og at mandler er den første motstanden bakterier møter eller noe i den duren. Så fjerning av mandler er ikke noe jeg ville vurdert om du har ofte vondt i halsen, ihvertfall ikke i første omgang.

Au skrev 10. juli:

Nå har jeg hatt vondt i halsen i 6 dager. Det er kjempevondt og det blir værre når jeg hoster og bruker nesespray. Jeg spyr av alle halstabletter utenom doc, men det virker ikke på det jeg har nå og jeg er tørst.

Liveterkjiptiblandt skrev 05. juni:

Jeg får ikke sove. Klokka er 04:30 på natta, halsen brenner og når jeg må svelge hvert 20 sek som gjør dritvondt holder jeg meg våken. Jeg har drukket varm nypete. Det hjalp ikke. Jeg kommer ikke til å sove mye, nei.

14åring skrev 31. mai:

Blå burn inneholder blant annet kiwi, og hvis du drikker den iskald så hjelper det på.

Anne skrev 29. mai:

Noe veldig salt pleier å hjelpe.

Omar skrev 27. mai:

Hjelper det med å drikke masse kaldt vann? Har vond hals, jeg.

Kyssesyken skrev 10. mai:

Jeg har pådratt meg kyssesyken, og sliter for tiden med forferdelig sår hals. Halsen har vært sånn i 5 dager nå. Det meste av det nevnt ovenfor har jeg prøvd. Når jeg tidligere har hatt vanlig vondt i halsen har mye av det funket, men ikke nå. Jeg har grusomt sår og vond hals konstant, helt forferdelig. Er det noen andre som har hatt kyssesyken, som kan komme med noen tips som fungerer?

Carina skrev 08. mai:

Jeg skal på fotballkamp om noen timer, og jeg har gledet meg noe sinnykt. Men nå har jeg vondt i halsen.

Tromsø skrev 05. mai:

Drikk mye varm te. Hold halsregionen varm hele tiden. Hold deg inne. Jeg hadde en gang halsbetennelse, kunne ikke svelge mitt eget spytt, men gikk ikke på medisiner eller noe sånnt. Jeg ventet bare til det skulle gå over.

Susanne skrev 04. mai:

Kok opp vann med masse salt i, pust inn dampen i 1-3 min (legg gjerne ett håndkle over hode og gryten slik at du får mer damp om gangen). Og/eller gurgle det salt-kokte vannet i 30-60 sek. Dette vil rense opp i halsen samt luftveiene og en får hostet opp det som ligger og irreterer. Er ubehagelig der og da, men det blir bedre etterpå.

Puss tennene og munnviken så godt som mulig. Dette for å få bort bakteriene slik at de ikke formerer seg og gjør det vondt verre.

Mat ved halsvondt:
Potetstappe, når en koker vannet så er det lurt å ha i en bjunjong terning. Dette fordi det gir mer smak og en får i seg mer næring. Ha gjerne moset pølse oppi. Ikke spis andre melkeprodukter, det vil bare øke slimproduksjonen.

Kalle skrev 02. mai:

Til kristine: Du får ikke dårligere immunforsvar av å ta mandlene. Drikk te med honning og deretter et Iskaldt glass vann. Det hjelper, bare husk å gjøre det ofte.

Sår hals skrev 13. april:

Jeg har veldig problemer med halsen min idag, lurer på om dere vet noe som hjelper mot sår hals og hovn hals?

Smula skrev 09. april:

Jeg har en stesønn som er 17 år. Han er ofte plaget av halsvondt. Men det rare er at han spiser akkurat som før. Da jeg som barn hadde halsvondt måtte jeg la være å spise. Det gjorde ganske enkelt for vondt.

Anonym skrev 08. april:

2 ss. sitron hjelper. Det dreper mye av bakteriene i halsen din. Ta det 3 ganger daglig.

Eldre kommentarer: 1

Diskuter vondt i halsen

Fornavn/Kallenavn:

Kommentar:

Søk etter råd

Søk og se om du finner et kjerringråd som hjelper deg:

Populære tips
De 5 siste kommentarene:

Trykk i øret

Jeg trodde dette bare var tull, men det funket. Jeg får tette ører for tiden p...

Leddgikt

Hvor kan en få kjøpt musliekstrakt?...

Flekker på tepper

Hei, har fått flekk på et hvitt veggteppe, det er et farvestoff etter ei bukse...

Tett avløp

Jeg tror det er beregnet på vanlige avløp, sånn som servanter, oppvaskkummer ...

Kvalme

Hei, jeg har vansker med kvalme om kvelden og det føles ut som jeg må kaste op...