Vondt i halsen - kjerringråd

Vondt i halsen oppstår av og til. Det kommer som regel sammen med forkjølelse eller andre typer infeksjoner. Hvis man får feber av det er sjansene store for at det er halsbetennelse. Hoste i forbindelse med sår og vondt i halsen kan tyde på forstadiet til en begynnende forkjølelse.

Bakterier som angriper slimhinnene i munnen og halsen gjør at de blir røde og såre. Man kan også hovne opp og det gjør det vondt å svelge. Som sagt er det ofte bakterier eller virus som er årsaken til vondt i halsen og kroppen klarer som regel å ta knekken på det selv, men det finnes flere tips og kjerringråd om hvordan man kan hjelpe den litt på veg.

Bli kvitt vondt i halsen

  1. Som hjelp mot vondt i halsen kan man varme litt melk med honning. Avkjøl det til det akkurat er mulig å drikke det. Drikk det og du vil føle deg bedre.
  2. Smør på hvit kamferolje på halsen og opp mot ørene, sier en annen innsender.
  3. Sov med ullskjerf og votter om natten.
  4. Drikk noe kaldt med isbiter, eller spis iskrem for å lindre en vond hals.
  5. Spis masse c-vitaminer tabletter, eller spis frukt som inneholder det, slik som kiwi eller appelsin.

Har du flere tips mot vond og sår hals? Send dem inn, slik at flere kan få gleden av dem.

C-vitaminer i kiwi mot vondt i halsen
C-vitaminer i kiwi mot vondt i halsen : Foto : kjerringrad.com

Kjerring skrev:

Lag deg en Ingefær-te, skjær opp noen små ingefærbiter og legg det nedi te-en.

Caroline skrev:

Jeg har veldig sår hals og bare pøser på med c-vitaminer til jeg synes det er nok. Jeg er ikke stor fan av det, så. Så lager jeg te du får kjøpt på apoteket og bare slapper av. Hvil og sov litt ekstra, det går vekk en eller annen gang.

Maria skrev:

Helt plutselig så fikk jeg vont i halsen . Det er vont og svelge og litt å puste. Har også feber. Har noen av dere råd til meg?

Mari skrev:

En kopp te, en parasett og en god lur funket for meg. Det fungerer sikkert for andre også.

Max skrev:

Ta 3 tynne skiver med ingefær opp i en stor kop varm te. Du kan også legge til en spiseskje med honning for å øke effekten. Dette er mer effektivt enn hvitløk i te-en, etter min erfaring.

Camilla skrev:

Jeg har ganske vondt i halsen. Jeg kjenner liksom at jeg på en måte hare en klump i halsen. Jeg er hjemme fra skolen for i morgen skal jeg til boda borg med klassen, og jeg vil bli bedre til da. Kan noen vær så snill å gi meg noen råd til hva jeg kan gjøre for å bli bedre på en dag?

Emil skrev:

Hei. Jeg har veldig vondt i halsen, men kun på den ene siden. Jeg ble kvitt det med å spise mye C-vitaminer, drikke noe varmt og noen minutter senere drikker du noe kald. Har du vondt i halsen kan du prøve det, det kommer du ikke til å angre på.

Meg skrev:

Drikk kaldt vann, ikke gå rundt å frys. Ta på varme klær.

Mamma skrev:

Jeg har et lite barn på seks måneder som har fått streptokokker tre ganger allerede i halsen. Hun har gått på antibiotika i tillegg har hun sterk allergi og hissig atopisk eksem. Jeg er en veldig bekymret mor, har noen råd?

Hans skrev:

Menthol frisk og brus/urge gjorde susen her. Jeg hadde innmari vondt i halsen og nå er det borte.

Frode skrev:

Hold deg unna alt av Doc, Ifa og sånn greier. Mye sukker i kroppen gjør at kroppen takler infeksjonene verre. Snakk lite og ta tiden til hjelp så kommer halsen seg.

Tessa skrev:

Er vel ikke no vits å skrive kommentarer om hva som ikke hjelper og om hvor hardt det suger at dere har vondt i halsen. Ærlig talt, dette er en side for å dele kjerringråd er det ikke? Dere kan få et av meg.

Om dere (eller barna deres) har kjempevond hals, og når halsen er så tett at det blir tungt å puste, og hosten er som barberblader i halsen, vil jeg anbefale å varme litt mat-olje (samma hva slags olje det er, så lenge det er olje) og smøre dette på hele halsen og brystkassen før man legger seg. Oljen skal være varm, men ikke såpass at dere brenner dere. Så må man pakke halsen godt inn i et ullskjerf (oljen på halsen skal ikke tørkes bort, smør på så det nærmest renner) og ligg med dette hele natta.

Jeg har ikke et ullskjerf, så da pleier jeg å sove med en genser med høy hals, også legger jeg et par ullsokker rundt halsen og på brystkassen, genseren holder det på plass.

Pass på å ha god luft inne på soverommet, men ikke for kaldt. Ikke under 18-19 grader. Jeg vil ikke anbefale å bruke febernedsettende, da dette kan forlenge sykdomsperioden, (dette er av egne erfaringer). La heller feberen herje seg ferdig. Det er en grunn til at vi får feber.

Experten skrev:

Sug på repsils eller doc, og du vil bli litt bedre.

Kine skrev:

Jeg har sår hals nå, har hatt det i 2 dager, og jeg har prøvd curamed, repsils og alle drops, men ingenting hjeper. Jeg har til og med prøvd is og kakao, men ingenting funker.

Hanne skrev:

Ingefærte synes jeg fungerer supert mot te. Ikke dumt å prøve.

SveinErik skrev:

Til Kristine: Det blir for enkelt og rent av feil å hevde dette. Selv har jeg fått fjernet mine store mandler, etter mange år med hyppige, hissige halsbetennelser, og problemet er løst for mitt vedkommende. Har ikke hatt halsbetennelse på 3 år. Så Kristine tar feil når hun generaliserer dette og sier at det ikke hjelper å fjerne mandlene.

Cathrine skrev:

Jeg var ett typisk halsvondt barn fra fødsel av. Hadde utrolig sår og trang hals, med veldig store mandler, fikk de fjernet rundt 6-7 års alderen. Var veldig frisk og fin fram til 8. klasse, da jeg fikk kyssesyken. Ble veldig syk, og var inn og ut av sykehuset. Har aldri fått immunforsvaret helt opp etter det, og har ofte halsbetennelse og virusinfeksjoner igjen. Legen min sa at det var fordi mandlene mine er borte, og at mandler er den første motstanden bakterier møter eller noe i den duren. Så fjerning av mandler er ikke noe jeg ville vurdert om du har ofte vondt i halsen, ihvertfall ikke i første omgang.

Au skrev:

Nå har jeg hatt vondt i halsen i 6 dager. Det er kjempevondt og det blir værre når jeg hoster og bruker nesespray. Jeg spyr av alle halstabletter utenom doc, men det virker ikke på det jeg har nå og jeg er tørst.

Liveterkjiptiblandt skrev:

Jeg får ikke sove. Klokka er 04:30 på natta, halsen brenner og når jeg må svelge hvert 20 sek som gjør dritvondt holder jeg meg våken. Jeg har drukket varm nypete. Det hjalp ikke. Jeg kommer ikke til å sove mye, nei.

14åring skrev:

Blå burn inneholder blant annet kiwi, og hvis du drikker den iskald så hjelper det på.

Flere kommentarer:
0 1 2
Diskuter vondt i halsen

Fornavn/Kallenavn:

Kommentar:

Søk etter råd:

Søk og se om du finner et kjerringråd som hjelper deg:

Populære tips
De 5 siste kommentarene:

Malingsflekker

Ja, jeg malte akkurat et klesstativ i tre, og så var det ingen whitesprite i hu...

Kviser eller akne

I forbindelse med oppstart av medisiner for snart 3 år siden, fikk jeg ekstremt...

Halsbrann

Natron og vann er det eneste som funker for meg. Man tar en liten teskje i et va...

Vorter

Jeg har en vorte i ansiktet. Jeg tok neglelakk på den, den hadde vokst en del u...

Bihulebetennelse

Jeg har vært plaget med mye bihulebetennelse opp gjennom årene. Nesten hver bi...