Atopisk eksem - kommentarer side 2.

Fortsettelse av kommentarer fra side 1 om atopisk eksem.

Randi skrev 12. november:

Jeg har ei lita jente på 6mnd. Hun har plutselig fått masse eksem over hele kroppen og litt i ansiktet. Legen sa at han regnet med at det var atopisk eksem, men at det ikke var noe jeg kunne gjøre med det. Etter å ha lest gjennom tråden ser jeg jo at dere kommer med endel tips. Men det jeg lurer litt på er hvordan jeg skal gjøre det med melken. Gir henne morsmelkerstatning, og den inneholder jo litt skummet melk. Jeg kan jo ikke akkurat kutte ut det.

Finn Chr skrev 06. oktober:

Jeg har vært plaget med atopisk eksem siden dag 1. Min mor har kjøpt alle mulige kremmer å prøvd på meg helt til var stor nok til å kjøpe de selv og ta over kampen selv. Sommeren 2010 var jeg på La Manga i 2 uker, parkerte kroppen i sjøen og ble omtrendt værende der hele tiden. Alt eksem var vekk ved hjemreise. Etter 3 dager i Norge så begynte det igjen.

Jeg har opplevd at eksemen min har flyttet på seg rundt på kroppen. Jeg har hatt bak knær, oppå hender og i ansikt, men nå er det eksplosjon på hals armer og bryst.

Jeg har prøvd bivoks. Jeg brukte den i et år, men pluttselig smalt det. Ett minutt etter jeg hadde smurt meg, fikk jeg et allergisk utbrudd. Jeg hovnet opp å ble rød på hele magen, nedover bena, ryggen og armene. Ikke prøv bivoks hvis du er langt fra legevakten, for å si det sånn. Jeg fikk en hydrokortisonsprøyte i ene skinken. Etter 3 timer var alt vekk i et helt år.

Nå bruker jeg minst mulig kremmer i det hele tatt, men bruker basimusin. Den dreper betennelser og etterlater huden myk og deilig, men nar den virker i eksemen klør den. Ha tresleiven klar når du smører på. Bruk så kankje en fuktighets krem oppå der igjen når den har virket en stund. Da er det bra.

Jeg føler med dere alle som sliter med det samme. Ikke spis posemat(spagettisaus å slikt), sterk mat, tomat, kiwi, sitrus, chips, sjokolade, brus, vann med smak på, kebab, McDonalds eller FastFood generelt. Spis kosttilskudd, masse naturlige grønnsaker og vann. Fantastisk liv? Jeg er glad denne siden fins så vi kan diskutere litt hva som er bra og midre bra for oss.

Kristin skrev 30. september:

Gammel tråd dette. Men jeg anbefaler en allergitest. Omlegging av kosthold fungerer for veldig mange. Kutt ut sukker helt. Erstatt det med sukrin eller stevia (gode alternativer til søtning. Tannvennlige og 0 kalorier.) Hvetemel kan jo også kanskje vurderes å ta bort. Hvertfall for en tid, fungerer det ikke så kan du jo bare gå tilbake til vanlig kost igjen.

Hjelp skrev 19. september:

Jeg har en sønn på 5 uker som har noe som ser ut som atopisk eksem i hele ansiktet og nå også på halsen. Det er tydelig at han er utilpass og klør. Noen gode råd? Jeg vil så gjerne hjelpe. Jeg ammer, hvilke matvarer går gjennom melken?

Silje skrev 30. august:

Hei. Jeg har slitt med eksem hele livet og nå er jeg 30 år gammel. En ting er når jeg har utbrudd på kroppen, da smører jeg med en fet krem og tar på meg bomullsklær. Men når jeg har utbrudd i ansiktet, så er det faktisk så ille av og til at jeg endrer personlighet. Fra å være utadvendt og kjempesosial til å ikke ville se folk i det hele tatt.

For 4 år siden fikk jeg meg kjæreste og ganske så plutselig forsvant eksemet mitt. Jeg hadde ingen utbrudd på åresvis. Så ble det slutt mellom oss for snart et år siden og da kom det sakte men sikkert tilbake. Til min store fortvilelse.

Huden var knusktørr (uansett hvor mye jeg smurte) og sår og jeg klødde som en gal. Da ble huden sår og vond. Jeg var lei meg og gråt masse. Jeg fikk nærmest panikk og var tilbake til å prøve alt igjen. Alle typer kremer og salver og kuttet ut sterke matvarer som tomat, nøtter, melk, appelsin osv. Og i min singeltilværelse hendte det ofte at jeg bare spiste skiver med ost og skinke fordi jeg ikke gadd å lage meg noe annet. Jeg smurte mer og mer med Locoid og forbannet meg selv hver gang jeg gjorde det fordi jeg vet at huden ikke har noe godt av det på sikt.

Så gikk det plutselig opp for meg hva som var den største forskjellen i livet mitt før og etter bruddet mitt med eksen min. Kostholdet mitt. Da vi var sammen så var han primus motor for at vi hadde ordentlig middag hver dag. Vi spiste fisk 4 ganger i uka, potet, masse grønnsaker, salat. Salaten var gjerne utstyrt med olivenolje og frø av noe slag. Vi brukte en god del oljer og fett, men dette var sunt fett. Skulle kostholdet ha så mye å si? Hmm, men det var bare en måte å finne det ut på. Så for 3 uker siden tok jeg helomvending i kostholdet mitt og kjøpte samtidig med meg selolje (omega 3). Nå spiser jeg alt som er sunt og særlig hvis det inneholder vitaminer og/eller sunt fett. Jeg spiser masse grønnsaker, fisk 4 ganger i uka, frukt, tørket frukt, youghurt, honning, bær fra hagen, salat, brød, tomater etc.og sørger for å drikke appelsinjuice (uten tilsatt sukker) Sakte men sikkert nå så har jeg merket forskjell og er nå helt bra i huden. Den er myk og elastisk og føles glatt og fetere og roligere. Den har definitivt fått masse fuktighet og fett innenfra. Og jeg mener også at seloljen har hatt sitt å si. Nå smører jeg meg med vanlig fuktighetskrem og kan sminke meg igjen. Så endre kostholdet og kjøp selolje. Og jeg drikker masse vann. Ca 2-3 liter daglig. Pluss kaffe, te, juice og melk og biola.

Anne skrev 25. juli:

Anine: Jeg tok håranalysen på Colon klinikken her i Trondheim, men det er sikkert bare å google det å se om det finnes noen som tar det der du bor. Hvis du søker på håranalyse, så kommer det opp en interessant artikkel i Dagbladet om en doktorgradstudent ved NTNU som har funnet ut at håranalyser er mer informativt enn blodprøver. Får dessverre ikke lagt ved linken her.

Nn: Jeg måtte kutte ut alt av melkeprodukter, men kan virke som kroppen tåler bedre yoghurt og kefir. Vet det er et herk å skulle kutte ut så mye, men jeg syns det er verdt det. Jeg vet hvor ille jeg kan bli og da vil jeg heller holde meg unna masse mat. Man blir god på å finne alternative løsninger etterhvert og ingenting er umulig, det er bare en liten utfordring.

Jeg tar selolje, B-vitaminer og kalsium/magnesium i tillegg + probiotika. Det fine med håranalysen var at den informerte også om hvilke mineraler og vitaminer man mangler. Den sa også bl.a at jeg bare hadde 30 % magesyre. Er det noen andre som mangler magesyre her? Man trenger 100 % for at maten skal fordøyes skikkelig og for at kroppen skal kunne ta opp næringsstoffer. Med andre ord lå egentlig bare maten jeg spiste og råtnet og gjorde livet surt.

Nå tar jeg Aciglumin før hvert måltid (selges reseptfritt på apoteket) og det funker veldig bra. Har jo hørt om for mye magesyre, men aldri for lite. Spurte legen min om de kunne teste det, men fikk bare nei til svar.

Robert skrev 11. juli:

Jeg vet ikke hvilken eksem type jeg har ennå. Fikk det 5 månder siden. Det kommer røde områder av berøring. Sitronsyre som er i brus og smågodt blandinger lager mye intens kløe på huden. Så det unngår jeg helst. Det hjalp å lese her.

Jeg tenkte å legge ut hva jeg gjør nå for å ha det bedre. Jeg starter med tips fra en dyktig lege i oslo. Han sa at BetaKaroten med 1000mg c-vitamin daglig gir bra effekt på soleksem. Derfor bør det prøves på vanlig eksem. Jeg har kun prøvd 5 dager så jeg har ikke svaret enda.

Decubal bruker jeg etter dusj. Kjøp det i sverige og spar mye penger. Apotek selger det. Ellers har jeg bytta til nøytralt vaskemiddel, begynt å bruke sengetøy mot midd og tar omega 3-6,vitaminer osv. Drikk rent vann. Coca cola har ikke sitronsyre i brusproduktene sine. Det var litt i allefall.

Oda skrev 07. juni:

Jeg har alltid hatt atopisk eksem, men de siste årene kun over øynene pluss tørr hud i ansiktet. Likevel har det gått helt greit. Nå har jeg flyttet til byen hvor det er ekstremt mye forurensing. Jeg tror forurensingen har trigget pollenallergien min også, for den har aldri vært så dårlig. I det siste har jeg i perioder gått fra kjempefin hud til mye eksem over øynene og kjempetørr hud. Jeg har også fått små røde prikker i hele ansiktet. Dette går selvsagt utover selvtilliten og jeg har hoppet over enkelte dager på skolen. Jeg ser ingen sammenheng mellom diett og hud og er kjempefrustrert. Er det noen som vet hva disse små røde prikkene er, og er det noen som har et skikkelig godt tips til hud som er så tørr at den sprekker under øynene? Jeg bruker både apo base, locobase-fedtcreme og andre parfymefrie kremer. Jeg er nesten bare plaget i ansiktet.

Anne skrev 03. juni:

Jeg har hatt atopisk eksem, helt siden jeg ble født. Ved 11 års alderen var jeg særdeles plaget, men fikk beskjed om å unngå ull også utenpå andre klær. Etter 3 måneder med bomull ble jeg så og si helt fri for plager. Jeg hadde fortsat tørr hud, men ikke kløe eller sår. Jeg har holdt eksemen i sjakk i 30 år med å unngå ull og bade i olivenolje (cirka 1 dl i badekar) en gang i uken.

Christina skrev 26. mai:

Jeg har hatt atopisk eksem siden jeg ble født. Det var så ille i en periode så jeg og familien min valgte å flytte til Spania. Hvor jeg straks ble bedre. Vi bodde der i to år. Under oppholdet var jeg helt frisk i kroppen. Jeg hadde veldig lite utslett men av og til tørr hud.

Nå, noen år etter at vi har flyttet tilbake til Norge har eksemen kommet tilbake. Nå er huden min veldig rød, klør og det pipler væske ut i armleddet. Jeg har tidligere brukt Aderma krem, som har funket. Nå sliter jeg veldig med huden min, og lurer på om noen har noen tips?

Gutt 27 skrev 17. mai:

Hei alle. Litt om meg og mitt eksem. Jeg fikk det allerede da jeg var liten gutt og den gang var det rundt håndledd, ankler osv som fort ble klamme og svette. Spesielt snø som kom rundt hansker og sånn førte til mye kløe. Hælene min klødde noe utrolig og jeg gikk rundt å blødde. Det byttet på forskjellige deler av kroppen også i ansiktet. Foreldrene mine tok meg med til alt de kunne av leger, hudleger, homeopater ++. Virket ikke som noe hjalp over tid. Heldigvis vokste jeg det fra meg etterhvert, i hvertfall det meste. Har alltid slitt med tørr hud og litt kløe, men det værste av eksemet ga seg.

Da jeg kom opp i de sene tenårene ble det mye skruing på moped og bil, med oljer og bensin som etterhvert gjorde at jeg fikk tilbake litt kløe og eksem på hendene. Og dette sliter jeg med den dag i dag. Har de siste 10 årene gått til alt av behandlinger igjen og det er ingenting som tar knekken på det. Det går i perioder hvor jeg kan gå måneder uten noe og andre ganger så ille at jeg har vurdert å kappe av meg hendene. Det er ikke særlig moro når man ikke kan knytte neven sin eller kvier seg for å vaske hendene. Det kan være veldig vanskelig å akseptere eksem og man skjemmes lett av det. Folk innrømmer det ikke, men det setter en utrolig demper på tilværelsen og sliter veldig på den psykiske helsen. Som igjen ikke er bra for eksemet. Det blir nemlig verre jo verre du har det i hodet. Så det første man må gjøre som med alle sykdommer er å akseptere det og gå fremover.

Det finnes utallige medisiner, kremer, salver , kurer og behandlinger som hjelper mot dette, og noen blir helt kvitt det også, men som regel ligger det der og kan komme tilbake. I mitt tilfelle virker det som om dette kommer innenfra og jeg har da prøvd å sette meg litt inn i mat- og drikkevarer da jeg tror dette har mye av skylden. Alle reagerer forskjellig så her må man prøve seg fram, men for mitt tilfelle så er det 3 ting jeg holder meg unna (prøver så godt jeg kan i hvertfall) som hjelper meg mye.

  1. Som mange allerede har funnet ut, melk er ikke bra. Kutt ut melkeprodukter i en periode og se om det hjelper.
  2. Svin. Jeg så det var en annen som nevnte det også. Er helt utrolig at det blir så lite nevnt og at ikke flere har forsket på dette. Vi spiser utrolig mye av det så det er vanskelig å kutte det ut. Alt oppskjær, pålegg, leverpostei, pølser osv. som innholder svin. Men prøv i 6 uker, jeg er ganske sikker på at det vil hjelpe for mange.
  3. Alkohol. Drikker jeg mye alkohol, spesielt sprit så blusser det opp og klør.

Og sånne ting som tomater, sitron, lime og hvete er heller ikke bra. Dette er ting som jeg kjenner jeg blir verre av, har også venner og bekjente som har blitt mye bedre av å kutte ut svin. Man trenger jo ikke kutte alt på en gang, prøv fram med en og en ting. Når det gjelder kremer bruker jeg Aderma, kjempegode produkter man kan bruke kontinuerlig.

Så til alle som sliter der ute, lykke til og ikke gi opp. Husk i tunge stunder at det alltid vil være andre som har det verre.

Endelig kvitt det skrev 19. april:

Hei alle som strever, det er leit å høre hvor mange som har store problemer med eksemen sin altså. Men vi er endelig kvitt alt, og da mener jeg virkelig alt. Vi har slitt med atopisk eksem i mange år, men etter å ha kuttet ut hvete og melk er det nå helt borte. ikke hatt så mye som en tendens til eksem etter det, og det er nå over ett år siden.

Men det holder ikke å kutte ut bare vanlig drikkemelk, så at det var noen som spurte om det. Du må ta alle melkevarer/meierivarer, bruke annet smør, kutte ut alle matvarer som er tilsatt melkeprotein eller tørmelk/myse/+++ (sjekk på nettet, det er en lang liste med andre ord som brukes i steden for melk) Det hjelper heller ikke med lactosefritt, for det er selve melkeproteinet du antakelig reagerer på, ikke lactose.

Anbefaler virkelig å prøve altså. Det er tøft i starten, men man venner seg så fort til det. Det finnes mange gode erstaninger. Lykke til!

Jeanette skrev 19. april:

Kjøpte ODAs Choise på helsekosten med omega 3,6 og 9,brukt den ett par dager og det begynner allerede å virke.

Christian skrev 05. april:

Fettsyrer er bra. Både omega 3 som er i fisk og linfrø, men omega 6 som er i nattlysolje som du får kjøpt i kapselform på helsekosten er veldig bra. 2 kapsler opptil 3 ganger daglig.

Therese skrev 24. mars:

Har en jente på 7 år med veldig mye eksem på hender. Har til en hver tid åpne sår på fingrene. Hun har hatt dette i mange år, men nå er det helt ekstremt. Tror jeg har prøvd det meste, men er stadig åpen for nye råd. Har prøvd kaliumpergmanat, elidel, kortison, karbamid, sink pluss pluss. Noen gode råd? Hilsen frustrert mor.

Asfaltblomsten skrev 04. mars:

Jeg har hatt eksem siden jeg var liten, halvparten av familien min har det. Jeg synes det er vanskelig, fordi jeg har det i ansiktet, og har veldig dårlig selvtillit på grunn av det. Jeg føler at jeg har forsøkt alt, jeg har vært hos mange leger, og prøvd det meste av kremer, inkludert a-krem, dexem, osv. Jeg synes huden ofte blir verre når jeg bruker kremer - den får mer fuktighet, men eksemen blir tydeligere. Jeg har også lagt om kostholdet mitt ganske drastisk, blant annet unngår jeg melkeprodukter, frukt og nøtter, og det har gjort at huden kjennes helt glatt ut, men den ser fremdeles rød og irritert ut. Det er mindre rødt enn hvis jeg spiser noe jeg ikke tåler, men likevel går det aldri helt bort. Jeg tar også Zyrtec, det hjelper litt. Jeg har litt lyst til å ta en håranalyse, men er litt redd for å bli skuffet igjen. Føler at jeg prøver noe hele tiden, og tror kanskje det virker, men så gjør det ikke det allikevel, og da mister jeg litt håpet. Vil gjerne ha bort eksemen snart og føle meg pen. Jeg er heldig som ikke har noe vondt ihvertfall.

Sykepleier Line, 24 år skrev 29. januar:

Jeg bruker også A-derma krem. Den lindrer kløen, og er fuktighetsgivende uten at den kjennes fet ut. Er ikke helt enig med at man bare skal la det gå sin gang, da det bare blir verre. Ta det med en gang man kjenner noe, og stå kuren ut. Det som anbefales er å prøve og få bort litt av den skallete huden før man smører med kremer, slik at kremen trekker inn i huden, ikke bare blir liggende på den døde huden. Jeg liker også å smøre meg med fuktighetskrem mens huden ennå er litt fuktig etter dusj/vask. Da rekker ikke huden tørke ut og klø.

Anbefaler lysterapi, som fås gratis ved de store sykehusene (hudpoliklinikk). Man trenger en henvisning fra fastlegen til hudspesialist, som vurderer om man er kandidat for lysterapi. Det fungerer nesten som solarium. Jeg har vært lett til moderat plaget, men min hudlege tok meg alltid seriøst når jeg ba om å få en ny runde med lysterapi. Effekten varer flere uker/mnd etter endt behandling. Og jeg ble faktisk ganske brun også.

Per Thomas skrev 26. januar:

Jeg hadde mye eksem som 2-åring. Mine foreldre badet meg i et avkok av hvetekli. Det hjalp i løpet av ganske kort tid, og jeg har aldri siden vært plaget av det. Nå har min egen sønn på halvannet år kraftig atopisk eksem som vi ikke får bukt med, og tenkte at jeg skulle prøve den samme metoden på ham. Men jeg har ikke funnet noe om det på nett. Hvetkliet skal visstnok være uforedlet for å virke. Hvor finner man slikt?

Tonemor 1969 skrev 21. januar:

Har aldri hatt noe erfaring med eksem før. Først nå etter fylte 40 kom det som kastet på meg. Det kommer og går uregelmessig, så det kan jo hende det har noe med kosten å gjøre. I allefall så har jeg fått det kun under øynene mine, det er rødt, hovent og sårt som svie. Jeg har også hevelse under der igjen (overkant av kinnbenet). Hørte noen nevnte at nyrene kunne ha en sammenheng. Har kastet all sminke, øyendråper, hudkremer, sminkefjerner og byttet det ut med nytt. Nei da, nå er det på an igjen. Noen gode råd der ute?

Tremmi skrev 14. januar:

Jeg har hatt ca fire år med atopisk eksem og klør veldig mye rund anus og oppover ballene. Jeg har funnet ut at det er best å vaske meg hver gang jeg er på do og ikke bruke dopapir.

Eldre kommentarer: 1 2 3

Søk etter råd

Søk og se om du finner et kjerringråd som hjelper deg:

Populære tips
De 5 siste kommentarene:

Flekker på tepper

Hei, har fått flekk på et hvitt veggteppe, det er et farvestoff etter ei bukse...

Tett avløp

Jeg tror det er beregnet på vanlige avløp, sånn som servanter, oppvaskkummer ...

Kvalme

Hei, jeg har vansker med kvalme om kvelden og det føles ut som jeg må kaste op...

Tørr hud

Dere må prøve locobase, Det er en life save....

Neglsopp

Hei eg er nå etter mange års plager med fot- og neglsopp endelig funnet min gr...