Atopisk eksem - kjerringråd

Atopisk eksem kan oppstå både hos barn og voksen. En baby eller et spedbarn kan også ha det da noen blir født med det. Man kan få atopisk eksem i ansiktet og ellers på kroppen.

Når det gjelder behandling av atopisk eksem så sies det fra gammelt at produkter av ringblomst og bivoks skal hjelpe. Men nyere viten har påvist dette som ekstremt allergifremkallende. En sykepleier har sendt oss et tips om at disse produktene ikke er å anbefale.

Bli kvitt atopisk eksem

Noen innsendere har nevnt at det å bade i saltvann skal hjelpe mot atopisk eksem. Andre mener at kosthold og mat har mye å si. Noen har kuttet ut kumelk i dietten sin og har på grunn av det blitt bedre av eksemen. Andre mener det er god effekt av å ikke bruke parfymerte såper og kremer. Også omega 3 skal visstnok hjelpe i og med at det skal smøre huden innenfra, som en innsender sier.

Omega-3 mot eksem
Omega-3 mot eksem : Foto : kjerringrad.com

Eksemen skrev 29. januar:

Hei, alle sammen, jeg er en jente på 15 år, og vill gjerne bli kvitt atopisk eksem. Jeg har brukt medisin, men slutta med det siden jeg er svært skeptisk mot det.

Noen råd: Jeg bruker Aderma som hjelper meg veldig mye. Jeg anbefaler den. Jeg prøver å holde meg unna all sukker , sitrus, rød mat , egg, melk, og det hjelper, men av og til orker jeg bare ikke mer og hiver i meg alt. Det som er veldig bra er å drikke mye vann. Jeg drikker minst 2 liter vann hver dag.

Jeg har hørt at en vanndiet renser huden helt. Den skal jeg prøve. Vanndiet er å bare få i seg vann i et par dager, men det er det ikke alle som klarer det. Prøv å spise fiberrik mat, for hvis du renser tarmene dine så vil huden automatisk bli bedre. Jeg anbefaler å ikke drikke te. Te tørker ut huden din helt, og den gjør tennene dine gule. Jeg er en te-elsker, særlig med melk, men må kutte ut melk og te, noe som er vanskelig for meg.

Det som også er bra er å drikke laurblad-vann hver mornig en time før du spiser. Du koker opp ca 4-5 laurblad med to kopper vann, og drikker det . En time før du spiser. Det er også bra med olivenolje hver morgen etter laurblad-vannet, ca 30 min før du spiser.

Havrevann hjelper også veldig mye. Du må sette på en liter vann med noen spiseskjeer med havregryn, blande godt og la det stå hele natta. Om om morgenen må du først vaske fjeset med vanlig vann og så vaske fjeset med havregrynvannet. Ikke tørke det av. La det tørke inn i huden. Det hjelper veldig mye.

Prøv å spise fiberrik mat, salater, knekkebrød, og kokt havregryn med bare vann, ikke med melk. Drikk mye vann, minst 2 liter om dagen. Solarium hjelper også, men maks 5-10 minutter, for solarium ødelegger huden også. Varmt klima hjelper. Å dra til varme land minst 2 ganger i året hjelper, særlig det salte sjøvannet.

Vel jeg har gitt dere mye tips nå, så vær så snill å svare meg og gi meg noe tips.

Louise skrev 02. januar:

Jeg har brukt mange forskjellige kremer (decubal, locobase, dexem etc). Alle fungerer kjempe bra, men bare en periode. Det virker som om jeg blir immun mot salvene etterhvert. Jeg sliter med å finne nye salver som hjelper i en lengre periode. Er det mulig å bli immun mot slavene?

Kvinne, 30 skrev 02. november:

Jeg kuttet for ca 5 uker siden ut alt av melkeprodukter, kjøttprodukter, hvetemel og sukker, og eksemen er verre. Kun rundt munn/øyne og panne, hals, brystvorter og flekker her og der på kroppen. Jeg har også kuttet ut sminke og parfyme. Det virker som om krem gjør det verre.

Remi skrev 16. oktober:

Jeg har hatt eksem så lenge jeg kan huske, jeg er 25 år idag og nesten ikke plaget lengre. Jeg merker det på meg at jeg klør når det blir kaldt, rundt ansiktet og i armkrokene. Men jeg var MYE værre før. Jeg kuttet ut mel, melk og sterk mat (krydret mat), minsket inntaket på sukker og salt, og i tillegg droppet ut rødt kjøtt. Det har hjulpet meg utrolig mye, dusjer hver dag og smører meg med Decubal. Håper dette kan hjelpe fler der ute.

Emma skrev 08. september:

Jeg har brukt kanoderm og miniderm i noen måneder og eksemen min er borte. Jeg har hatt eksem i 9 år

Renate skrev 05. september:

Jeg har vært plaga med eksem i 26 år nå, mest på kroppen. Siste året har plutselig eksemet blusset opp under og over øynene. Det er en evig runddans. Først rødt og sårt, ser ut som brannsår. Så kommer det tynn hud over, og etter 1-2 dager flasser det av igjen og det blir rødt og sårt igjen. Jeg har prøvd alt av kremer jeg har kommet over, men ingenting som fungerer. Tenker å kutte ut melk og hvete og se hvordan det går. Hvis noen har noen gode tips, gjerne kom med det. Jeg skjønner alle som plages med dette i ansiktet. Det går utover selvtillitt og man har egentlig mest lyst til å bare sitte hjemme og ikke se folk.

Anonym skrev 30. august:

Jeg er 13 år og har mye eksem rundt øynene. Er det noe som hjelper mot det?

Anonym skrev 23. august:

Prøv balansete fra helsekost. Du blir først verre og så helt bra hvis du holder ut. Denne typen te er sterkt utrensende.

Marianne skrev 10. august:

Jeg har hatt atopisk eksem siden jeg ble født. Det var nok verst når jeg var liten, og vi har prøvd alle slags typer salver og kremer. Med min erfaring har jeg kuttet ut melk, nøtter, som hjelper en god del. Jeg passer på at kroppen får nok fuktighet, så bruker jeg en pattesalve, som er kjøpt på fellesbruket, og jeg har aldri vært borti noe som funker så bra. Dette er noe dere burde prøve, i tilegg er det billigere enn de andre produktene du kan få kjøpt på apoteket. Det er også biovoks i den, og den er helt naturlig. I tilegg er det viktig å ikke utsette seg for stress og slike ting. Det utløser eksem.

Jeg kan også si det at jeg har en hund, korthåret og plages ikke noe med å ha det. Jeg har kun eksem på hendene. Om sommeren blir jeg alltid litt verre, ettersom at hunden røyter, og det er pollen i lufta, og diverse ting som utløser kryssallergi. Om vinteren tar jeg solbehandling hos hudlegen, og det hjelper masse. Jeg bruker lite med kortison og andre salver, som oftest går det i pattesalven.

Mine råd er: Ikke dusj for mye, det tar vekk fuktigheten i huden. Når du har dusjet så bruk gjerne olje, smør inn kroppen og dusj i 10 sekunder etterpå slik at oljen kan spre seg på kroppen og tørk deg forsiktig.

Hold deg unna parfymer. Vær nøye med vaskemidler, såper, helst unngå for mye dusjsåper osv.

Finn deg en god og fet fuktighetskrem og smør deg inn flere ganger daglig. Unngå gjerne sitrusfrukter, nøtter, melk, stress og støv. Soverommet burde alltid være rent og kaldt. Skift sengetøy ofte, samt vask klær ofte og unngå stress.

Frustrert mor og far skrev 29. juli:

Vi har en gutt på snart 9 år som har eksem/psoriasis som er veldig mye plaget av det, derfor har jeg lyst til å få kontakt med en frustrert mamma som skrev hit 16.01.2009. Hilsen frustrert mor og far.

Line skrev 03. mai:

Jeg fikk plutselig røde utslett på hendene og føttene og brystkassa som klødde utrolig mye. Jeg ble værre desto mer jeg klødde. Det er hvite blemmer på det. Det kom bare sånn plutselig, og jeg har aldri vært plaget av eksem eller hudproblemer tildligere. Jeg er ikke sikker om dette er eksem eller en allergi, men håper jeg kan få litt svar på dette da jeg veldig gjerne vil ha kroppen min tilbake.

Dame 42 skrev 14. april:

Hadde eksem som barn og fikk det igjen i voksen alder da jeg skilte meg. Det kom omtrent dagen etter, så det var psykisk tydeligvis. Fikk det først rundt munnen, så øynene. Etterhvert også på store deler av kroppen og ansiktet. Har også prøvd alt mulig, Udos Choise, alt mulig slags kremer og andre dyre fuktighetskremer. Har jo perioder som er okei, men det forsvinner ikke. I en lang periode var ansiktet konstant rødt og tørt. Kunne smøre det 20 ganger om dagen og det hjalp lite. Kremer i ansiktet har jeg brukt nok av og merker at huden har blitt mye tynnere. Etterhvert begynte jeg å bruke protopic i ansiktet, og da klarte jeg og holde det borte. Men sluttet jeg å bruke salven i 2 dager så kom det raskt tilbake. Så jeg var helt avhengig av protopic. Fikk endel kviser og hvite milier fordi jeg måtte bruke den hele tiden. Så kom jeg tilfeldigvis over en krem uten noen bivirkninger og med natulige ingredienser. Det er control cream fra Mario Badescu. Jeg hadde sluttet å tro på julenissen , men nå har jeg brukt denne i over 5 mnd og har ikke vært plaget av eksem i ansiktet siden.. Jeg trenger heller ikke å smøre huden mer enn en gang om dagen med denne og huden er ikke tørr i det hele tatt. Så er du plaget av mye eksem i ansiktet må du bare prøve denne. De har mange andre gode kremer for ansiktet også. Jeg er fremdeles plaget på kroppen, men det var ansiktet mitt som var værst.

Gutt 27 skrev 04. april:

Enig med Rembla, Udos Choice virker. Den er full av sunne oljer som smører hele kroppen. Som han beskriver den så blusser det opp litt i starten for å så roe seg ned. Så man må ikke gi opp i starten fordi det blir verre, hold ut noen uker. Huden blir mykere og man slipper å smøre seg hele tiden. Begynn i små doser, og øk etter hvert. Jeg tar ca 2-3 ss etter frokost og det samme til kvelds. Dette er fersk olje som må oppbevares i kjøleskap og brukes opp ganske fort. Les om forskningen han har gjort på oljer og fett. Anbefales sterkt, og er uansett veldig god for kroppen generelt.

Rembla skrev 31. mars:

Har god erfaring med Udos Choice,finnes på fleste helsekost og er en kompremert/ren omega 3- 6 olje. Når jeg slutter blusser det opp igjen. Min 1,5 åring ble også kvitt sitt.

Silje skrev 22. mars:

I perioder er jeg veldig plaget med eksem i ansiktet og nakken. Det som hjelper meg er selolje. Det smaker jo helt forferdelig, men skyller den ned med jordbærsyltetøy. Seloljen gjør huden fetere og mye mer smidig og jeg trenger ikke å smøre huden så ofte som ellers.

Kløa skrev 12. mars:

Jeg har hatt atopisk eksem i alle mine 40 år. De siste årene har huden i ansiktet blitt mye verre. Jeg har fått utskrevet en salve uten kortison som heter elidel som kan brukes i ansiktet. Den skal ikke gjør huden tynn og har hjulpet meg litt. Lysbehandling har også vært bra for meg fordi huden blir sterkere etter en slik behandling. Tror også på et sunt kosthold med sunne fettsyrer, samt mat som er lite bearbeidet. Sinksalve har hjulpet meg ved å smøre huden på hendene når den blir sprukken. De siste fire årene har jeg gått på et fire års studie som har medført mye stress rundt eksamenstider. Dette har gjort eksemen verre. Har akkurat fått konstantert at jeg ikke tåler ulike planter både ute og inne. Dette har gitt meg en forklaring på hvorfor jeg blir ille på sommeren. Jeg er også skita lei hele sykdommen, men jeg har innsett at jeg må leve med den og ta vare på de periodene man e bedre sjøl om de desverre ikke er lange.

Emmalin skrev 11. desember:

Jeg hadde atopisk eksem når jeg var liten men hadde et opphold i ca 10 år før det kom tilbake. Jeg er nå 20 år, har hatt det i to år og sliter som aldri før.

Jeg har ikke gjort så mye med det tidligere, annet en å smøre meg når det blusser opp og huden blir tørr, irritert og rød. Jeg har perioder hvor jeg er nesten helt fin, og perioder der hvor jeg ser ut som en kjøttdeig. Men nå har jeg gått på veggen, og klarer ikke mer.

Nå er det lenge siden jeg hadde en fin periode og er derfor villig til å prøve alt, for det reduserer virkelig livskvaliteten min ytterlig. Kløingen er den verste, og legger særlig merke til at det har forverret seg i eksamenstiden nå. Jeg blir sint og stresset, noe som forverrer det.

Jeg sliter med å akseptere dette hudproblemet jeg har, og nekter å innse at det aldri vil gå sin vei, og lever i håpet. Jeg har fått utskrevet kløedempende piller, som jeg tar om kvelden før jeg legger meg, samtidig som jeg går på allergimedisin som jeg tar på morgenen (da jeg er allergisk mot pollen, støv, all slags dyr, frukt osv.)

Jeg er litt sløv med å ta medisin, særlig om vinteren, da jeg ikke er så sterkt utsatt for allergenene. Noen av pillene hjelper veldig, sånn at jeg ikke klør om natten og sånn at kløingen min ikke tar fra meg nattesøvnen (NB: pillene sender deg i litt for dyp søvn, da jeg har vanskeligheter for å stå opp, men dette kan reguleres ved å ta pillene tidligere på kvelden).

Jeg har overhode ikke lyst til å legge om kostholdet mitt, men ser nå at jeg er nødt til å gi det en sjanse og ta en helomvenning. Jeg er kresen og har spisevaner jeg er vandt til. Det går i brødskiver, egg, leverpostei, fisk, grønnsaker, supper (ikke tomat), kjøtt (biff, kjøttdeig) pizza, potetgull, sjokolade for det meste.

Jeg drikker og liker ikke brus, og har ikke gjort det på 4 år, drikker kun vann, av og til juice til frokost, men skjeldent, + jeg snuser. Jeg tar også omega3.

Av kremer bruker jeg apobase, decubal, a-derma, vanlig fuktighetskrem (spenol, vaseline intensive care). Av erfaring synes jeg decubal og a-derma er best. Jeg har også salver og spesialkremer, elocon, dervolat (steroid), hydrokortison, etc. Dervolaten fungerer, men den er utrolig tykk og klissete, den kan heller ikke brukes oftere enn 3 ganger daglig i 3 dager før du må ha et opphold, siden den er så sterk.

Nå for tiden er halsen verst, men stort sett så er hele huden irritert, verst er armene, bena og nakken. Kløingen er som sagt det som er verst, jeg blir gal og utseende deretter, alle blodpimplene, sårene, kloremerkene, og rødheten i huden. Jeg har flyttet hjemmefra og huden har ikke fått ordentlig sollys siden sommeren (da jeg bodde hjemme tok jeg mye solarium, noe som hadde en veldig positiv effekt) så jeg tror forverringen har noe med det å gjøre. Jeg har gode erfaringer med sol og varme, og hørte andre eksemikere hadde det også, så i høst bestilte jeg meg tur til Egypt. På toppen av kaka, pådro jeg meg varme-og solanfall i huden, ser ut som eksem bare 20 ganger værre, med små blemmer og tørr, rød, kløende, iriitert hud. Jeg dro til legen, som sa at jeg måtte holde meg unna sol og saltvann under resten av oppholdet. Det ble jeg skikkelig deprimert av. og det var da jeg møtte veggen. jeg trodde at jeg hadde fått allergi mot sol og varme, og at livet ikke kunne bli verre. Men ett par uker etter hjemkomst tok jeg 20 minutter på solariummet, som forbedret tilstanden, ironisk nok. Så jeg gleder meg til å komme hjem til jul, å bo i solarium før jeg begynner på igjen på nyåret, samtidig som at nyttårsforsettet mitt skal være å bli kvitt eksemet, jeg skal virkelig gå inn for det denne gangen for nå er jeg skit-lei.

Tanja skrev 03. desember:

Jeg ble født med atopisk eksem, og har det fortsatt som voksen. Det er litt bedre enn det var i tenårene, men plages mye om vinteren. Det værste er å få eksemet i ansiktet. Det svekker selvtilliten. Jeg har veldig god erfaring med å bade i varme kilder som er veldig mineralrikt, feks. på Island eller Satunia i Italia. Skulle ønske vi hadde noe lignende her. Det var virkelig et mirakelbad. Noen som kjenner til slike kilder nærmere Norge?

Lise skrev 23. november:

I stedet for å gi morsmelkerstatning som er basert på kumelk, kan du kjøpe en erstatning som heter Nutramigen på Apoteket som er basert på mais.(Er MYE dyrere enn bl.a. NAN)

Silje skrev 23. november:

Mine beste tips er å sove i et kjølig rom og spis nok fett (av den sunne typen). I tillegg er omega 3 eller tran kjempebra for huden. Ikke bruk halvfabrikater, men spis mat som er laget fra bunnen. Spis fisk og kjøtt, ris og potet.

Eldre kommentarer: 1 2 3

Diskuter atopisk eksem

Fornavn/Kallenavn:

Kommentar:

Søk etter råd

Søk og se om du finner et kjerringråd som hjelper deg:

Populære tips
De 5 siste kommentarene:

Trykk i øret

Jeg trodde dette bare var tull, men det funket. Jeg får tette ører for tiden p...

Leddgikt

Hvor kan en få kjøpt musliekstrakt?...

Flekker på tepper

Hei, har fått flekk på et hvitt veggteppe, det er et farvestoff etter ei bukse...

Tett avløp

Jeg tror det er beregnet på vanlige avløp, sånn som servanter, oppvaskkummer ...

Kvalme

Hei, jeg har vansker med kvalme om kvelden og det føles ut som jeg må kaste op...