Atopisk eksem - kjerringråd

Atopisk eksem kan oppstå både hos barn og voksen. En baby eller et spedbarn kan også ha det da noen blir født med det. Man kan få atopisk eksem i ansiktet og ellers på kroppen.

Når det gjelder behandling av atopisk eksem så sies det fra gammelt at produkter av ringblomst og bivoks skal hjelpe. Men nyere viten har påvist dette som ekstremt allergifremkallende. En sykepleier har sendt oss et tips om at disse produktene ikke er å anbefale.

Bli kvitt atopisk eksem

Noen innsendere har nevnt at det å bade i saltvann skal hjelpe mot atopisk eksem. Andre mener at kosthold og mat har mye å si. Noen har kuttet ut kumelk i dietten sin og har på grunn av det blitt bedre av eksemen. Andre mener det er god effekt av å ikke bruke parfymerte såper og kremer. Også omega 3 skal visstnok hjelpe i og med at det skal smøre huden innenfra, som en innsender sier.

Omega-3 mot eksem
Omega-3 mot eksem : Foto : kjerringrad.com

Løsningen skrev:

Etter mange år i villrede og fortvilelse av atopisk eksem, fant jg en god løsning. Jeg sluttet med alle melkeprodukter, mer fiber til en god tarm. Så starter jeg opp med nattlysolje og fikk radikale forbedringer etter 3 mnd. med Efamol 1000mg. Da holdt jeg meg til doseringen og holdt fast med å ta kapslene hver dag. Jeg var hardt utsatt og dette er en del av løsningen. Fiks tarmen din ved å luke ut matvarene som trigger, i mitt tilfelle var det melk. Melk er for kalver og ikke for voksne.

Ray skrev:

Hei til dere som diskutere her. Jeg har selv hatt store problemer med eksem i mange år til min mor oppdaget kremen yiganerjing. Utrolig langtidsvirkede uten steroider Du finner kremen blandt annet på e-bay. Prøv det og du får en ny hverdag.

Muen skrev:

Jeg har hatt atopisk eksem i noen år, og har brukt mange typer salver, deriblant kortisonsalver. For et par uker siden forsøkte jeg pattesalve. Da forsvant eksemet. Løp og kjøp.

Catrine skrev:

Jeg har atopisk eksem, har hatt som barn. Det ble nesten borte da jeg flyttet sørover som 18-åring. Jeg er fra Troms egentlig, så kulda var selvsagt ikke bra for min eksem. Eksemet kom tilbake for fullt da jeg begynte å jobbe som sykepleier for 4 år siden. Jeg sliter med ekstrem håndeksem og kraftig atopisk eksem rundt hele munnen og opp mot neseborene. Hendene ser ut som de er oppspiste når de er på sitt verste.

Hyppig håndvask og hanskebruk i jobb forverrer selvsagt, så etterhvert må jeg nok skifte yrke til noe tørrere. Har også kraftig nikkelallergi, så nikkel forverrer også håndeksemet og eksem generelt. Jeg har også litt kløe/eksem på armer, innside albue, legger og hals, men dette er barnemat ift rundt munnen og hendene. Jeg hadde store problemer før jeg kom inn til hudlege, prøvde så og si hele apoteket uten hell. Det beste var Aderma og La Roche Posay, men det hjalp jo aldri helt.

Eksemet i ansiktet var typisk rødflammende, væskende og kløende, så stivnet huden og hudfortykkelse og avskalling kommer, da er alt stivt og vondt. Smurte som en gal med alt jeg trodde kunne hjelpe, men prosessen begynte på nytt og på nytt. Umulig å holde i sjakk.

Inntil nå. Nå går jeg i lysbehandling x3 per uke, gått i snart 3 mnd. Har i tillegg fått Protopic, den hjelper veldig i ansiktet. Denne funker på 80% av de med atopisk eksem i ansikt. Den inneholder ikke kortison. Men jeg bruker også gruppe I og II kortison i ansiktet dersom jeg kjenner hissig oppblussing på gang, dette hjelper så langt.

Dersom mitt eksem kommer i blomst, så er det kun gruppe 3 eller 4 kortison som hjelper, bruker dette i 2-3 dager, så gå over til Protopic. De som sier at eksemet bare må gå sin gang vet nok ikke hva det vil si å ha skikkelig og hissig eksemutbrudd over tid. Atopisk eksem er en immunsykdom, som oftest må det kraftige midler i bruk for å ta knekken på problemet. Eksem ødelegger også huden, så det er ikke bedre å gå rundt med eksem kontra å smøre kortison for å ta det bort. Kortison ødelegger ikke huden mer enn kraftig eksem over lang tid.

Jeg har mistet negler på fingrene av eksem, så ødeleggende kan eksem i seg selv være. Man skal så klart være forsiktig med kortison, men ære være at kortison finnes, for det hjelper. Og litt sterk kortison i perioder er mye bedre enn et helt liv med sterk og ødeleggende eksem. Av matvarer holder jeg meg unna jordbær, kiwi, ferske tomater, soyasaus, appelsin, sitron, vin, peanøtter og sterkt krydret mat. Jeg spiser heller ikke overdrevent med fisk, da dette kan trigge atopisk eksem. Jeg tar tilskudd av Omega 3, D og E vitamin, C vitamin og multivitaminer.

LilleUlv skrev:

Få tak i Strutse- eller Emu-olje. Det er det beste og eneste som funket for meg. Det kan brukes ubegrenset, også på lepper, brannsår, m.m. Prøv å få tak i det i USA eller UK. Salt vann er ok, men solen gjorde det verre.

Sissi skrev:

Jeg har hatt eksem i mer eller mindre grad hele livet mitt, og er nå 54 år. Det har vært grusomt i perioder under utbrudd. Da er det å dekke til med sminke og klær som dekker. For noen år siden kom jeg over jojoba oljen, og den er flott for en atopiker hud. Den fås kjøpt bl.a på Telemark Urtebrenderi. Jeg både bader i den, og smører den rett på kroppen. Den er flott som ansiktskrem. Av krever ellers bruker jeg Locobase Repair-en fet krem med veldig god hjelp.

Erlend skrev:

Extra Virgin kokosolje er veldig bra om du ikke har nøtteallergi. Jeg bruker det selv og har eksem.

Turid skrev:

Jeg har hatt atopisk eksem på hendene siden jeg var barn. La om kostholdet for noen år siden, og kuttet blant annet ut potet. Eksemet forsvant, men kommer tilbake med en gang dersom jeg en sjelden gang spiser potet, og det er ikke store mengden som skal til heller.

Luna skrev:

Et råd fra meg, har enda atopisk eksem og har plagdes hele livet med det. Jeg er nå 22 og forbedringen er massiv. Unngå sitrus frukter, melk og sjokolade. Jeg gafler jo i meg sjokolade til tider likevel, jeg, men merker det på huden en hel en uke etterpå. Like før alkoholinntak tar jeg meg en zyrtech, hodepinen kommer uansett dagen etter, men unngår mange hudplager. Kortison funker. Ikke vær redd, som legen min sa til meg: "ja ,det skader om du bruker det feil, men det du skader deg selv verre med store utbrudd og åpne sår" smør varsomt, og ikke bruk krem oppå der igjen, mens du har utbrudd så smører du hver morgen på arm og pr fot en halv finger med kortisonsalve og spre det inni håndflaten først for så smører utover. Gjør dette i de verste dagene (Men med denne metoden så går de over veldig fort 1-3) Så minsker du, etter det bruker du det to ganger i uka mens du ellers bruker din foretrukne fuktighets krem. Har ikke hatt skikkelige utbrudd på over et år, jeg. Og det er så herlig. Jeg går i t-shirts, noe jeg ikke har gjort siden jeg var 5 år. Arrene mine er redusert og huden er glattere.

Eksemen skrev:

Hei, alle sammen, jeg er en jente på 15 år, og vill gjerne bli kvitt atopisk eksem. Jeg har brukt medisin, men slutta med det siden jeg er svært skeptisk mot det.

Noen råd: Jeg bruker Aderma som hjelper meg veldig mye. Jeg anbefaler den. Jeg prøver å holde meg unna all sukker , sitrus, rød mat , egg, melk, og det hjelper, men av og til orker jeg bare ikke mer og hiver i meg alt. Det som er veldig bra er å drikke mye vann. Jeg drikker minst 2 liter vann hver dag.

Jeg har hørt at en vanndiet renser huden helt. Den skal jeg prøve. Vanndiet er å bare få i seg vann i et par dager, men det er det ikke alle som klarer det. Prøv å spise fiberrik mat, for hvis du renser tarmene dine så vil huden automatisk bli bedre. Jeg anbefaler å ikke drikke te. Te tørker ut huden din helt, og den gjør tennene dine gule. Jeg er en te-elsker, særlig med melk, men må kutte ut melk og te, noe som er vanskelig for meg.

Det som også er bra er å drikke laurblad-vann hver mornig en time før du spiser. Du koker opp ca 4-5 laurblad med to kopper vann, og drikker det . En time før du spiser. Det er også bra med olivenolje hver morgen etter laurblad-vannet, ca 30 min før du spiser.

Havrevann hjelper også veldig mye. Du må sette på en liter vann med noen spiseskjeer med havregryn, blande godt og la det stå hele natta. Om om morgenen må du først vaske fjeset med vanlig vann og så vaske fjeset med havregrynvannet. Ikke tørke det av. La det tørke inn i huden. Det hjelper veldig mye.

Prøv å spise fiberrik mat, salater, knekkebrød, og kokt havregryn med bare vann, ikke med melk. Drikk mye vann, minst 2 liter om dagen. Solarium hjelper også, men maks 5-10 minutter, for solarium ødelegger huden også. Varmt klima hjelper. Å dra til varme land minst 2 ganger i året hjelper, særlig det salte sjøvannet.

Vel jeg har gitt dere mye tips nå, så vær så snill å svare meg og gi meg noe tips.

Louise skrev:

Jeg har brukt mange forskjellige kremer (decubal, locobase, dexem etc). Alle fungerer kjempe bra, men bare en periode. Det virker som om jeg blir immun mot salvene etterhvert. Jeg sliter med å finne nye salver som hjelper i en lengre periode. Er det mulig å bli immun mot slavene?

Kvinne, 30 skrev:

Jeg kuttet for ca 5 uker siden ut alt av melkeprodukter, kjøttprodukter, hvetemel og sukker, og eksemen er verre. Kun rundt munn/øyne og panne, hals, brystvorter og flekker her og der på kroppen. Jeg har også kuttet ut sminke og parfyme. Det virker som om krem gjør det verre.

Remi skrev:

Jeg har hatt eksem så lenge jeg kan huske, jeg er 25 år idag og nesten ikke plaget lengre. Jeg merker det på meg at jeg klør når det blir kaldt, rundt ansiktet og i armkrokene. Men jeg var MYE værre før. Jeg kuttet ut mel, melk og sterk mat (krydret mat), minsket inntaket på sukker og salt, og i tillegg droppet ut rødt kjøtt. Det har hjulpet meg utrolig mye, dusjer hver dag og smører meg med Decubal. Håper dette kan hjelpe fler der ute.

Emma skrev:

Jeg har brukt kanoderm og miniderm i noen måneder og eksemen min er borte. Jeg har hatt eksem i 9 år

Renate skrev:

Jeg har vært plaga med eksem i 26 år nå, mest på kroppen. Siste året har plutselig eksemet blusset opp under og over øynene. Det er en evig runddans. Først rødt og sårt, ser ut som brannsår. Så kommer det tynn hud over, og etter 1-2 dager flasser det av igjen og det blir rødt og sårt igjen. Jeg har prøvd alt av kremer jeg har kommet over, men ingenting som fungerer. Tenker å kutte ut melk og hvete og se hvordan det går. Hvis noen har noen gode tips, gjerne kom med det. Jeg skjønner alle som plages med dette i ansiktet. Det går utover selvtillitt og man har egentlig mest lyst til å bare sitte hjemme og ikke se folk.

Anonym skrev:

Jeg er 13 år og har mye eksem rundt øynene. Er det noe som hjelper mot det?

Anonym skrev:

Prøv balansete fra helsekost. Du blir først verre og så helt bra hvis du holder ut. Denne typen te er sterkt utrensende.

Marianne skrev:

Jeg har hatt atopisk eksem siden jeg ble født. Det var nok verst når jeg var liten, og vi har prøvd alle slags typer salver og kremer. Med min erfaring har jeg kuttet ut melk, nøtter, som hjelper en god del. Jeg passer på at kroppen får nok fuktighet, så bruker jeg en pattesalve, som er kjøpt på fellesbruket, og jeg har aldri vært borti noe som funker så bra. Dette er noe dere burde prøve, i tilegg er det billigere enn de andre produktene du kan få kjøpt på apoteket. Det er også biovoks i den, og den er helt naturlig. I tilegg er det viktig å ikke utsette seg for stress og slike ting. Det utløser eksem.

Jeg kan også si det at jeg har en hund, korthåret og plages ikke noe med å ha det. Jeg har kun eksem på hendene. Om sommeren blir jeg alltid litt verre, ettersom at hunden røyter, og det er pollen i lufta, og diverse ting som utløser kryssallergi. Om vinteren tar jeg solbehandling hos hudlegen, og det hjelper masse. Jeg bruker lite med kortison og andre salver, som oftest går det i pattesalven.

Mine råd er: Ikke dusj for mye, det tar vekk fuktigheten i huden. Når du har dusjet så bruk gjerne olje, smør inn kroppen og dusj i 10 sekunder etterpå slik at oljen kan spre seg på kroppen og tørk deg forsiktig.

Hold deg unna parfymer. Vær nøye med vaskemidler, såper, helst unngå for mye dusjsåper osv.

Finn deg en god og fet fuktighetskrem og smør deg inn flere ganger daglig. Unngå gjerne sitrusfrukter, nøtter, melk, stress og støv. Soverommet burde alltid være rent og kaldt. Skift sengetøy ofte, samt vask klær ofte og unngå stress.

Frustrert mor og far skrev:

Vi har en gutt på snart 9 år som har eksem/psoriasis som er veldig mye plaget av det, derfor har jeg lyst til å få kontakt med en frustrert mamma som skrev hit 16.01.2009. Hilsen frustrert mor og far.

Line skrev:

Jeg fikk plutselig røde utslett på hendene og føttene og brystkassa som klødde utrolig mye. Jeg ble værre desto mer jeg klødde. Det er hvite blemmer på det. Det kom bare sånn plutselig, og jeg har aldri vært plaget av eksem eller hudproblemer tildligere. Jeg er ikke sikker om dette er eksem eller en allergi, men håper jeg kan få litt svar på dette da jeg veldig gjerne vil ha kroppen min tilbake.

Flere kommentarer:
0 1 2 3
Diskuter atopisk eksem

Fornavn/Kallenavn:

Kommentar:

Søk etter råd:

Søk og se om du finner et kjerringråd som hjelper deg:

Populære tips
De 5 siste kommentarene:

Vond hals

Vond hals kan også lindres med samarin, eller lingnende. Det er ofte sure oppst...

Stearinflekker

Stearinflekker på tøy, tepper og klær: Det beste er å bruke et strykejern ...

Diaré

Popcorn med salt, kan hjelpe. Det som kan fikse en langvarig diare er å lage en...

Vond lukt

Jeg satte en fuktsluker fra Biltema i skapet (grov salt). Det går også å sett...

Tørre sprukne lepper

Her i huset har vi en gutt som er veldig sensitiv mot vinterkulden og får fort ...