For lavt blodtrykk - kjerringråd

Lavt blodtrykk er en lidelse som gjør at man kan oppleve symptomer som kvalme, hodepine og svimmelhet. Man kan selvfølgelig ha disse symptomene uten at det er noe galt med blodtrykket, så det anbefales å gå til lege for å finne ut hva dine verdier er. Årsakene kan også være mange, så det er snarere et symptom enn en diagnose. Det er for eksempel et vanlig fenomen hvis man er gravid. Lavt blodtrykk kan være like plagsomt som høyt blodtrykk. Mot denne plagen har vi fått innsendt 2 råd.

Hjelp til lavt blodtrykk

Ved å ta en halv teskje med pulverisert rot av ginseng og legge den i en kopp kokende vann, så får man en te som man kan drikke. La urten stå i det varme vannet i cirka ett kvarter før man drikker det. Dette skal drikkes ca 2-3 ganger daglig for at det skal få innvirkning på blodtrykket.

Et annet råd som har kommet inn er å spise lakris. Lakris har den evnen at hvis man spiser det så øker ofte blodtrykket.

Lakris mot lavt blodtrykk
Lakris mot lavt blodtrykk : Foto : kjerringrad.com

Ragnhild skrev:

Jeg er 74år og gjennomgikk stor operasjon, hjertepulsåre som sprakk, for 6 mndr siden. Går på 3 blodtrykkmedisinerfor for høyt blodtrykk, selv om jeg hele mitt liv har hatt lavt blodtrykk. En 24 t måling viste gjennomsnitt på 107/59. Har problemer med svimmelhet, nummenhet i beina, dårlig pust ved sm anstrengelser og i det siste dotter i øra ( som ved flyreiser) om morgenen, men som gir seg etter hvert. Drikker mye vann. Har noen vært borte i lignende?

Marit skrev:

Hei. Jeg er nå 60, og har alltid hatt lavt blodtrykk. Det eneste jeg vet som fikk det opp, var da jeg trente karate 3 ganger i uken. Tok på den tiden også en urt, men husker ikke navnet, det var en flaske med noe rødt i. Jeg har også stort behov for salt, og ble verre en periode fordi folk sa at det var usunt.

Tora skrev:

Er det noen som har gode råd og erfaring med hoyt blodtrykk om dagen og lavt om natta? jeg får ikkje blodtrykk medisin p.g.a det lave trykket om natta, ca 80/40 og om dagen er det ca 150/100.

Anne skrev:

Jeg er 14 år og veldig ofte når jeg reiser meg blir jeg svimmel. Det er veldig ubehagelig siden synet blir blurry og jeg vet ikke hvor lenge det vil holde på fra gang til gang. Lurer på om jeg skal dra til legen for og sjekke om jeg har mangel på vitaminer?

Kvinne 46 skrev:

Jeg har fått påvist svært lavt blodtrykk. Hodet virker så tungt at jeg føler at jeg må jobbe for å holde balansen, holde det oppe på en måte. Og innmellom får jeg slags frysninger i hodet. Ør i hodet, nesten som jeg har drukket litt. Noen som har det slik?

Snart60 skrev:

Jeg er en slank, høy kvinne på snart 60 år. Jeg har blodtrykk på 105-85, og puls på 73. Her er jo litt ubalanse i diastolisk og systolisk. Noen som har erfaring med det?

Wofs skrev:

Kan forvarsel til lav blodtrykk være hetetokter? Jeg stupte på flisene på badegulvet,våknet her med 3 ødelagte kroner på tennene og mange andre smerter og skader. Hvorfor dekkes ikke tannlege ved dette tilfelle som epilepsi, når en har en kjent lav blodtrykk?

Linn skrev:

blodtrykket til eldre mennesker ligger gjerne litt høyere enn det som blir betegnet som normalt hos unge friske, nemlig 120/80. Grunnen til dette er fordi blodårene blir stivere med alderen, de mister sin elastisitet. Hjertet må derfor jobbe hardere og blodtrykket stiger.

Jente 35 skrev:

Det var fint å få lese på denne siden. Jeg er gravid for tredje gang og har alltid hatt lavt blodtrykk. Jeg må ofte sette meg på huk pga. svimmelhet hvis jeg står for lenge. Det merkes godt hvis jeg står lenge på harde gulv. Jeg vet ikke om lavt blodtrykk er arvelig, men min mor er også sånn. Jeg har også opplevd å besvime fra jeg gikk på ungdomskolen.

Julie skrev:

Jeg har fått konstatert at jeg har veldig lavt blodtrykk, og legen foreslo at jeg skulle ta en neve med salte peanøtter eller litt salt lakris en gang om dagen, og at trening kan hjelpe med å øke det.

Berit skrev:

Hva som kan være et lavt blodtrykk for en behøver ikke å være et lavt blodtrykk for en annen. Retningslinjene er mere å se som utrykk for normalverdien i populasjonen.

I min famille har vi hatt lavt blodtrykk i generasjoner. Mitt normaltrykk ligger mellom 95-110/ 55-65. Der er de i min familie som ligger enda lavere og fortsatt har det fint. Lavt blodtrykk som utrykk for sykdom behøver ikke ha bare en årsak, men kan ha flere årsaker. Noen av disse kan spille sammen og til sammen forårsake lavt blodtrykk. Lakrisrot inntatt på rett sett i akseptable doser øker produksjon av binyrebarkhormonet kortisol. Indirekte påvirker denne produksjonen av T4 hormonet i skjoldbruskkjertelen. Økt produksjon av T4 gir høyre blodtrykk. Lakrisrot skal ikke inntas i for store mengder, 1 ss i nykokt vann som skal stå på lav varme med nesten ingen rørlighet i vannet under minimum 20 min.- max 30 min. for siden at siles fra. Te-en spes med kokt vann og skal drikkes utover dagen. Lakrisrot te-en blir da å utgjøre en del av det daglige vanninntaket. Lakrisrot te skal ikke drikkes mer en 3 uker sammenhengende.

Salt er en naturlig del av vårt kosthold og vi behøver også dette, men ikke for mye. Det å spise salt kjøtt på kvelden forårsaker irritasjon i spiserøret, øket sannsynlighet for acid reflux. Det er som å be om en syk lever, irritabel tarm og potensiell kræft i mage og spiserør. Måltid som inntas på kvelden kan også forårsake lungeproblemer siden gasser fra magesyren eventuelt kan nå lungene. Ginseng er et adaptogen som hjelper kroppen at klare stress, øker blodsirkulasjonen og kan med fordel tas som hjelp ved lavt blodtrykk.

Kare skrev:

Hva med en mann som er 80 år og har blodtrykk 108/68?

Mila skrev:

For tre dager siden ble jeg svimmel en kort stund. I dag målte legen BT 115/40 og jeg følte meg bra. Fikk beskjed om å drikke mer vann. Vil følge råd. Lykke til til alle sammen.

Frank skrev:

Det er mye tullekommentarer her, som at det ikke hjelper å drikke vann. Kroppen skaper blod av veske, og salt binder veske i kroppen. Har man hard avføring, er det et tegn på at fordøyelsessystemet har får lite veske til avføringen, Drikker du nok veske er urinen din enten hvit eller lys gul. Å drikke 3 liter vann på en dag er uproblematisk. Start dagen med å drikke vann, ikke kaffe som er vanndrivende. Du bør også drikke vannet i forbindelse med saltholdige måltider. Spesielt bør du få i deg natriumsalt.

Trening hjelper også på blodtrykket, fordi blodkar i musklatur inneholder mye veske og derav bidrar til at kroppen har bedre veskebalanse. Fett inneholder lite vann og er således dårlig til å balansere opp eventuelle veskeunderskudd i kroppens systemer. Hvis du slanker deg og trener, vil du få mer veske i kroppen, og kroppen vil bli istand til å kompensere veskebalansen, f.eks. på varme sommerdager, uten at det går på bekostning av blodtrykket. Dette fordi veskebalansen hentes både fra muskelvevet og ikke bare fra blodproduksjon i ryggmargen. Å spise lakris er ikke bra fordi det er salt. Lakris senker testosteronnivåene i kroppen som er påkrevd til produksjon av blod.

Mine råd til de som vil ha normalisert blodtrykket sitt:

Høyt testosteronnivå gjør det også lettere å trene musklaturen i hele kroppen.

Ingrid skrev:

Takk for mange gode råd. Jeg er treningsveileder og trener 6-8 timer i uken, lavt blodtrykk, helt forferdelig. Sliter med pusten på kondisjonstrening, ikke hodepine men veldig svimmel og småslapp i det jeg setter med ned. Det gikk opp for meg at det er kanskje derfor jeg ikke kan kjøre lange strekninger? Jeg blir søvnig raskt og har sovnet bak rattet en gang. Det gikk fint heldigvis.

Takk for salt og lakris rådet, jeg vet jeg må drikke mer vann, men visste ikke det hadde innvirkning på lavt blodtrykk. Gingseng tør jeg ikke bruke for jeg har et stort overskudd så lenge jeg ikke sitter meg ned.

Det som jeg har funnet ut hjelper er et stramt strikk rundt håndleddet, over pulsen. Bare pass på at det ikke blir for stramt.

Siri skrev:

Ja, hvordan hvirker ginseng og lakrisrot på magen? Jeg er veldig hard og trenger ikke noe som forsterker dette. Hva med ginseng og lakrisrot når man er gravid, er det greit?

Cato skrev:

Jeg kan tenke meg å prøve lakrisrot el. lign. kanskje ginseng. Blir man treg i maven av dette?

Bellis skrev:

Kommentar til Kine 2011-05-19. Lurer bare på hvor du har det fra at rødbete hever blodtrykket, når det står å lese overalt på nettet at det derimot senker blodtrykket og gir økte jernverdier.

Lurer skrev:

Jeg har besvimt 3 ganger på et halvt år p.g.a lavt blodtrykk, men de kan ikke finne ut noe galt, og om hvorfor det blir så lavt.

Orangutangen Karl skrev:

Jeg har slitt med lavt blodtrykk i mange år, kanskje 5-6 nå. Har vært til legen og klaget over tretthet, svimmelhet, hodepine ved trening, dårlig form til tross for at jeg faktisk trener og fått beskjed om at jeg har alt for lavt blodtrykk. Har fått slike tall, men aner ikke hva de betyr for, hva som er høyt og hva som er lavt. Noen som vet om noen side der man kan få informasjon om hva som er høyt og lavt?

Og for de som blir oppgitte over at legen ikke tar dette lave blodtrykket på alvor og bare sier, det er slik som man må leve med. Er ikke farlig, så er dere ikke alene. Legen min har sagt det hele tiden, at jeg må trene mer. Men jeg gjør jo det. Så sier han: Ja, det ordner seg etterhvert. Det er så utrolig frustrerende. Da er det godt at det finnes slike sider som denne. Takk for all info folkens. Føler det er litt feil at man lærer mer av å surfe på nettet selv, enn å fortelle om sine problemer til en lege som tjener flesk på disse dyre legetimene. Det er vel slik det er i dag. (Håper en eller annen lege leser dette, slik at de får en liten vekker.)

Selv skal jeg nå gjøre følgende: prøve å spise mer salt lakris, føre opp hvor mye vann jeg drikker hver dag og prøve å komme opp i 3 liter, få i meg ginseng på ett vis, kjøpe sånn himalaya-salt og lure det inn i kosten, og fortsette treningen med fokus på kondisjon. Lykke til med alle frustrerte sjeler som lider av lavt blodtrykk.

Flere kommentarer:
0 1 2 3
Diskuter for lavt blodtrykk

Fornavn/Kallenavn:

Kommentar:

Søk etter råd:

Søk og se om du finner et kjerringråd som hjelper deg:

Populære tips
De 5 siste kommentarene:

Vannblemmer

Jeg har vannblemmer som har sprekk etter å ha godt på krykker. Har noen noe ti...

Nyrestein

Jeg fikk et råd for mange års side da jeg fikk nyregrus. Spis jevnlig gammelos...

Soppinfeksjon

Eddik, salt og sprit/hånddesinfeksjon fungerer veldig bra. Jeg har nylig hatt s...

Urinsyregikt

Det som ga evig legelse av min urinsyregikt og innflammasjon(betennelse) nesten ...

Maur

Disse tipsene fungerer for å holde maur unna, men i følge folk som kan en del ...